Kara elmasın zengin etmediği topraklardayız. Bazen geç olduğunda anlarız aslında toprağın üstünün altından değerli olduğunu. Kalanın kömürün karasından is kaplı ömürlerin olduğu şehir burası. Giriş her ne kadar kadar iç açıcı olmasada Zonguldak denilince akıllara ilk gelenle başladık yazıya. Bölünerek içinden şehirler üreten bir kent Zonguldak’ta 2 gece konaklamalı 3 gün geçirdik. Neler gördük, neler yedik nereleri gezdik. Aşağıda başlıklar halinde sıraladık: Zonguldak Gezilecek Yerler Rehberi

Kanaatimce Zonguldak turizmden gerektiği payı tam alamamış. Her ne kadar şehir içindeki turist yönlendirmelerini başarılı bulsamda Zonguldak şehir merkezi gelişimini henüz tamamlayamamış bir kasaba gibi. 1991 Bartın ve 1995 Karabük’ün il olarak tanınmasından sonra daha küçük bir kent hüviyetine dönen Zonguldak’ta bir ilçe daha kent olmaya hazırlanıyor: Ereğli. Karadeniz Ereğli Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından birine evsahipliği yapıyor. Ereğli Demir Çelik Fabrikları Karadeniz sahili boyunca Ereğli’ye büyük güzellik katmış. Eğer her iki kent merkezini gördüğünde Zonguldak’tan daha öne geçtiğini göreceksiniz.

Zonguldak ayrıca Türkiye’nin ilk ve tek taş kömürü çıkarılan vilayeti. 1800’lü yıllarda başlayan ilk faaliyetler İngiliz ve Fransızların himayesinde yürürken cumhuriyet sonrası kurumların millileştirilmesi ile madenler yerli olur. Kısıtlı üretim yıllar itibari ile artsada rezervler ve üretim ihtiyaçları karşılamamaktadır. Kısaca tarihine değinirsek ilk yerleşimler Frigler ile yapılmıştır. Karadeniz Ereğli, filyos ve Amasra’da koloniler kurulmuştur. M.Ö. 334’te kadar Pers egemenliği varken, bölgede bir dönem bağımsız Bithynia Krallığı kurulmuştur. Sıraasıyla Roma, Bizans, ve Anadolu Selçukluları hakimiyeti devam etmiştir.IV haçlı seferinden sonra ise bölgeye Cenevizliler ile Candaroğulları hakim olmuştur. 1460 yılına gelindiğinde ise Fatih Sultan Mehmet Amasra ile beraber bölgeyi fetih etmiştir. 

Zonguldak’ın son dönemde adı Kelebeğin rüyası isimli film öne çıkmıştı. Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Yılmaz Erdoğan ve Belçim Bilgin’in başrollerindeki film Film, 1940’lı yıllarda Zonguldak’ta yaşamış ve genç yaşta hayatını kaybeden iki Türk şairi, Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslaner’in hayat hikayelerini konu alır.

Gelebeğin Rüyası – Zonguldak

Zonguldak Ulaşımı

Zonguldak’taki gezilecek yerler birbirlerine pek yakın olmadığından en sağlıklı ulaşım aracı tabiki de hususi oto. Karasu>Ereğli>Zonguldak rotasında Karadeniz’e paralel D010 karayolu ve Zonguldak’tan Karabük’e uzanan D750 karayolu. Önemli mesafeleri belirtelim:

İstanbul – Zonguldak : 300 km – 4 saat
Karasu – Zonguldak :125 km – 2 saat
Zonguldak – Karabük : 100 km – 1 saat 20 dk
Zonguldak – Ankara : 273 km – 3 saat 15 dk
Zonguldak – Bolu : 158 km – 2 saat 15 dk
Zonguldak – Amasra : 106 km 1 saat 30 dk.

Bizim Batı Karadeniz rotamız Akçakoca>Zonguldak>Amasra oldu. Benzer bir plan içinde iseniz rotayı ve bloğu takip edebilirsiniz. Ulaşım için diğer rota ise Zonguldak Havalimanını kullanmak. İstanbul – Zonguldak uçak bileti adımından gitmeden evvel fiyatları kontrol etmek faydalı olabilir. Zonguldak havalimanınındaki tren istasyonundan Zonguldak merkeze tren seferleri de bulunuyor. Aynı trenler ile Karabük yönüne gitmek mümkün. Ankara’ya uzanan tren hattı ile bölgeye alternatif ulaşım için seçenekler ortaya çıksada maalesef seferler düzenli bir hale gelememiş. Zonguldak araç kiralama seçeneklerinde ise Elitcar firmasını araştırmalarımız sonucu bulduk.

Zonguldak – Ankara nostaljik rotası.. Karaelmas ekspresi belki birgün Kars Ekspresine rakip olur ne dersiniz?

Karaelmas Ekspresi

Yukarıda az önce okuduğunuz haber için bir güncelleme paylaşmış olalım. İyi haber tez duyulurmuş. Türkiye’nin yeni turistik tren hatta “Karaelmas Ekspresi” Batı Karadeniz Turistik Treniyle Ankara-Zonguldak hattında haftada bir gidiş ve bir geliş olarak turistik sefer düzenlenecek.

Türkiye’nin yeni turistik treni Karaelmas Ekspresi, 12 Nisan’da başlayacak Batı Karadeniz Turistik Tren Turu seferleri öncesinde tanıtım turu için yola çıktı. (AA)

Doğu ekpresi turlarını aratmayacak turun tanıtım seferi de yapıldı. 12 Nisan 2024 tarihinde başlanacak ilk sefer Yenice Ormanları, Hadrianapolis Antik Kenti,Gökgöl Mağarası, Maden Müzesi,Safranbolu, Kalecik, tuz mağarası ve müzeleriyle Çankırı, Çerkeş rotalarını içinde alacak.

Zonguldak’ta Yemek

Zonguldak’ta bazı lezzetler adını duyursa da meşhur kelimesinin içini dolduracak nitelikte değil kanatimce. Zonguldak merkezi baz almak üzere öne çıkan ve deneyimlebildiklerimiz ile bahsedelim.

Zonguldak’ta öne çıkan ilk seçeneklerden biri Dedeman Zonguldak ‘ın çatı katında yer alan Kilimli Kahvaltı Salonu. Otelin bir parçası olarak hizmet veren salon otelin bir parçası olsa da dışarıdan kahvaltı için rezervasyon yapılabilecek bir nokta.
0372 291 00 00 nolu telefonda müsaitlik ve fiyat sorgulayabilirsiniz. Açık büfe kahvaltınızda aklınıza gelen çoğu şeyi damak tadınıza göre masanıza alıp çayınız/kahveniz ile sürenizi uzatabilirsiniz. çatı katının diğer tarafı ise Zonguldak’ın en manzaralı ve keyifli mekanlarından diğeri Panaroma Restoran. 144 kişilik mekanda alakart servisinin yanında keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Dedeman Zonguldak Konumu

Dedeman’ın hemen yanında yer alan Burda 67 AVM & Demirpark AVM ise bir toplanma merkezi. Hem AVM tarafı hem restoran tarafı ne yiyeceğiz sorusunda sizi rahatlatabilir.

Fener Cafe Restoran : Zonguldak’ın güzide mahallerinden biri olan Fener’de (adını bölgedeki Fener’den alır) bulunan Kafe/restoran eşssiz günbatımı noktalarından birine evsahipliği yapıyor. 180 dereceye uzanan manzarası ile sadece Fener bölgesinin değil, Zonguldak şehrinin öne çıkan mekanı. Sadece kahvaltı için değil her öğün uğrayabileceğiniz bir mekan. 100. YIl Gezi Sokak Fener Restoran Konumu

fener kafe

Coşkunoğlu : Efendim yerlisine sorduk. Zongukdak’ta nerede yiyelim dedik. Polis Abim direkt Kozlu sahildeki Coşkunoğlu dedi. Burasının daha çok lokallerin tercih ettiğini söyler isek beklentinizi çok yükseltmeden mekana yönelin deriz. Tabi bunu demişken çokta beklentinizi düşürmeyin diyelim. Et Restoranı olarak hizmet veren işletme. Köfte, kebap döner.. Nasıl isterseniz. Zonguldak/Kozlu sahil konumu

Coşkunoğlu

Nazar Ala : Kozlu Sahile bakan diğer bir mekan ise Nazar Ala. Coşkunoğlu gibi kebap-köfte çeşitlerinin yanısıra kahvaltı seçenekleri de servis ediliyor. Alternatif oalrak değerlendirebilirsiniz. Nazar Ala Konumu

nazar-ala

Neslişah : Zonguldak’ta manzaralı restoran turumuza devam edelim. Hem kahvaltı yapabileceğini hem kebap çeşitlerine doyabileceğiniz mekan Değirmenağzı tünelinden geçtikten sonra Zonguldak yönünde deniz kenarında yer alıyor. Neslişah Restoran Konumu

Neslişah Restoran

SAyın Cengiz Selçuk deniz kenarındayız resmen kebaba boğdunuz bizi serzenişinizi duyuyorum. Zonguldak Limanı ve Fener’e uzanan bölge belediye imkanları ile yeniden düzenlenmiş ve keyifli hale gelmiş. Burada denize karşı mini ahşap merdivenlere karşı oturabillirsiniz. Aynı bölgede orta büyüklükte balıkçılar gördüm. Zonguldak’ın çarşı bölgesi diyebileceğim Gazi Paşa Caddesi il merkezinin bulunduğu ana cadde olarak tanımlanabilir. Fırınlar, Pastaneler, Lokanta ve kafeler burada sıralanmışlardır.

Biraz Zonguldak merkezin dışına çıkarsak Ereğli’de Hasan Kuru Pide Zonguldak’ın en ünlü pidelerini yapan mekan olarak öne çıkıyor. Zonguldak yolunda mutlaka zaman ayırın.
Ek olarak Devrek ilçesinde tarihi bir simitçi önerelim. Vakıf çeşme sokakta Bostancılar Çarşısı yakınında yer alan tarihi simit fırının hemen etrafında sokak üstü kahvaltıcılardan veya kahvelerden birine kurulun.. Simitlerinizi alın ve keyifli bir simit- çay veya ayran ikileminden biri ile kahvaltınızı süsleyin.

Devrek Tarihi Fırını

Bölgeye özgü yemeklere değinelim: Kızılcık , Göce , Pırasa , Pürtüklü Bambam, ve  Tıntın çorbaları oluştururken, Çükündür Mancar, Çöpele, Isırgan, Karalahana Sarma, Kavşak Fasulye, Pırasa Dolması, Zılbıt, Cevizli Kömeç, Ereğli Pidesi, Devrek Simidi, Kartlaç, Malay, İçli ve Tenekede Tavuk ana yemekleri oluşturur. Tatlılarda ise Baklaç, Beyaz Baklava, Beyaz Helva, Hüppülü, Kabaklı Börek, Kabak Tatlısı, Kestaneli Börek ve Sütlü Armut bölgedeki damak tatlarını oluşturur.

Zonguldak Konaklama

Zonguldak’ta birbirne alternatif çok otel var ama Dedeman’a alternatif olacak pek bir otel yok. Otel Dedeman Yeme-içme notlarında bahsettiğim AVM lerin hemen önünde tüm deniz manzarası kaplayan büyük bir otel. Eğer fırsat yakalarsanız burada kalmanızı tavsiye ederim. Kentin doğu yakasında Bab-ı Zer kent merkezindeki tek alternatif olsa gerek. Sonradan öğrediğim kadarı ile Yeşilçamdan bazı sahneler bölgede kayda alınmış. (Hülya Koçyiğit-Ediz Hun 1968) Buraya restoranı içinde ziyarette bulunabilirsiniz. Bab-ı Zer Konumu

Eereğli bölgesindeki Büyük Anadolu Ereğli ve Grans Ahos şehrin öne çıkan konaklama yerleri. Bizimde sıklıkla kullandığımız arama motoru Agoda’dan Zonguldak Otelleri fiyat zorgulaması yapabilirsiniz.

Zonguldak’ta Gezilecek Yerler

Zonuldak’ta Gezilecek Yerler notlarına geçmeden evvel küçük bir tüyo vermiş olalım. Zonguldak’ta Gezilecek Yerler biraz dağınık. Hali ile bu yerlere ulaşmak için araç lazım olacak. Farklı bir alternatif varsa da kısıtlıdır diye düşünoyorum. Aşağıda başlıklar hakinde sıralamamızı yapalım.

1- Zonguldak Maden Müzesi

Zonguldak Maden Müzesi Zonguldak’ta gezilecek Yerler’in ilk sırasında yer alıyor. Burada sadece bir maden değil bir tarihte var. Ülkede işletilen ilk madenlerden biri olma özellğini taşıyan maden Cumhuriyet öncesi yabancılar tarafından işletilmiş, ardından madenler millileştirilince yerli kaynaklar ile çalışmaya devam etmiş. Şimdilerde bir müze olarak madenin içindeki galerilerde gezip canlı bir deneyim yaşıyorsunuz. Zonguldak Maden Müzesi Konumu

Zonguldak Maden Müzesi

Müzekartlar ile girişlerin ücretsiz olduğu maden rehber ile gezebiliyor. Belli saatlerde ilan edilen turlar ile önce güvenlik deyip kasklarınızı takıyorsunuz. Bir asansör ile müze binası içinden yerin altına iniyorsunuz. Tepenizden su damlayan galerilerde rehberimiz hem Zonguldak şehrini hem madenciliği hem de tarihi anlatıyor. Burada çok fazla detay verip gezintiyi sabote etmeyelim ama Maden Müzesi Zonguldak’taki ilk adresiniz olsun. Emeğin ve para kazanmanın hiç de kolay olmadığını anlatan tarihi bir ögeyi süzgecinizden geçireceksiniz.

Maden Müzesi Galerileri – Zonguldak

Zonguldak Maden Müzesi yılbaşı, dini bayramların ilk günü ve Pazartesi günleri kapalıdır. Hafta içi 08.30 – 18:00, hafta sonu ve resmi tatillerde 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. zonguldakmadenmuzesi.com

2- Gökgöl Mağarası

Gökgöl, belki Türkiye’nin en büyük mağaraları listesinde ilk sırada yer almayabilir ancak en etkileyeci mağarası olabilir.  Zonguldak Kömür Jeoparkı kimliği ile 2017 yılında ulusal jeopark projesi Zonguldak Valiliği ile başlamıştır. Proje kapsamında Zonguldak’taki Jeo niteliğinde envanter çıkartılmış, bu kapsamdaki kimlik ile turizmin zenginleştirilmesi amaçlanmıştır. Karadenizdeki tek jeopark olma özelliği ile karstic topografya ve mağaralar, heyelanlar ve biyoçeşitlilik ana unsurlarını barındırır.

Müzekartın geçmediği mağarada giriş ücretleri makul bir seviyede tutulmuştur. İlk önce biletinizi alıp bilgilendirici bir holden geçiyorsunuz . Daha sonra mağaranın içine doğru girerken devasal büyüklükte oyuktan geçiyorsunuz. Bu anda hem içerden gelen su seslerini duyuyor hem de serinliği yüzünüzde hissediyorsunuz. Uyaralım kış aylarını bilemiyoruz ama yaz aylarında içerisi ciddi derecede serin oluyor. Yürüyüş ayakkabısının yanı sıra üstünüzde üşümeye karşı hırka tarzı giysiler bulundurun.

Mağara içine girdiğinizde sizi uzun bir parkur karşılayacak. Parkur boyunca ışıklandırılmış, sarkıtlar ile başınızın biryere çarpmadan sürtünmeden ilerlemeye çalışıyorsunuz. Hiç Super Mario oynamış mıydınız ? İşte parkur boyunca merdiven çıkıp merdiven iniyor ve telefonlarınız ile kayıt alıyorsunuz. Burayı Zonguldak’taki gezilecek yerler sıralamasında 2. sıraya yerleştirdik ve mutlaka uğrayın diyoruz. Gökgöl Mağarası Konumu

3 – Varagel Tüneli

Karstik yapısal özellik taşıyan bu tünel Fener bölgesinde kayalık alan içine yapılmıştır. Sanayi kullanım amacıyla yapılmış olsa dahi kültürel bir endüstri mirasından söz edebiliriz. Yukarıda bahsettiğimiz filmin bazı sahelerinde karşılaştığımız Varagel Tüneli Zonguldak’I tepelerden gören lokasyon Fener’de. Varagel Tüneli Konumu

4- Harmankaya Kanyonu

Sıralı şelalelerin yer aldığı bir kanyon ve tabiat harikasının yer aldığı bir rürüyüş rotasını keşfediyoruz. Kendi turumuz açısından üzücü olan ziyaret ettiğimiz tarihlerde Kanyonda yer alan Akgüney deresinin tamamen kurumuş olmasıydı. Hali ile kanyon ve şelaleyi takip eden rotasıyı bizim tamamlamanın bir manası kalmamıştı. Harmankaya Konumu

Ancak bu Harmankaya’nın tamamen ortadan kaybolduğu manasını çıkarmaz. 1100 metrelik yürüyüş sonrası birinci şelaleyi karşınızda bulacaksınız. Buradan ilerlemeye devam ettiğinizde vadiye inecek ve ikinci şelaleyi bulacaksınız. Hemen geriye dönmeyip vadi içinde yürüyüşe devam edin 3. Şelaleyi keşfedeceksiniz. Parkur boyunca yemyeşil bir bitki örtüsünüde size eşlik edeceğini söyleyelim.

5- Filyos

Zonguldak merkezin doğusunda yer alan Filyos Zonguldak’a hem bir tren istasyonu ile hem de karayolu ile bağlıdır. Mesafe olarak 30 km gibi kısa bir mesafe olarak gözüksede yol boyunca hız yapmak çok güçtür. Kilimli, Çatalağzı ve Türkali’den geçerek Filyos’a ulaşıyorsunuz. Hem tren hem karayolu ile yaklaşık olarak 1 saatte erişim sağlayabilirsiniz.

Filyos adını son dönemlerde Karadeniz doğalgazının keşfi ile duyar olduk. Bölge esasen bir sahil semti olup denize girilebilecek sınırlı sayıdaki plajlardan biridir. Eğer yaz döneminde bölgeyi keşfetmeye çıkarsanız belki bir gecenizi burada geçirmeyi düşünebilirsiniz. Filyos Deniz Feneri ve limanının olduğu yerde olan Filyos plajı geniş kumsallara sahiptir. Filyos Beach Resort, Masal Bungalov öne çıkan konaklama seçenekleri arasında yer alıyor.

Teos Antik Kenti Filyos

Bölgedeki en önemli tarihi yapı Filyos’a hakim tepe üzerine kurulu olan Tios Antik kenti ve Filyos Kalesi’dir. M.Ö yıllara uzanan tarihi yerleşim yerindeki buluntulara ulaştığınızda serin deniz kokusunu içerinize çekmemeniz için bir neden yok. Helenistik-Roma dönemlerine tarihlenen kule kalıntıları aş lahitler ve tuğla mezarlar ortaya çıkarılmıştır. Filyos Kalesi Konumu

Zonguldak’ta denize mi girmek istiyorsunuz? Doğru yerdesiniz. Kentin en uzun plajları burada yani Filyos plajında. Öne çıkan diğer plaj ise kent merkezindeki Kapuz Plajı.

6-Ereğli

Zonguldak denilince akıllara gelen demeyelim Zonguldak şehrinin önüne geçen bir ilçeden bahsedelim. Ereğli sahip olduğu ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarından Ereğli Demir Çelik fabriklarına ev sahipliği de yapmasıyla oldukça gelişmiştir. Ereğli’yi keşfetme şansınız olunca Zonguldak’tan daha gelişmiş ve Düzenli bir şehir olduğunu zaten anlayacaksanız. Eğer bir Batı Karadeniz turu içinde iseniz Ereğli mutlaka rotanızda olsun deriz.

karadeniz – eregli-bozhane-limani

Ereğli’de mutlaka sahilinde kısa bir yürüyüş planlayın ve sahildeki deniz manzaralı mekanlardan birinde yeme-içme molası verin.  Mitolojik karakter Herkül’ün Hades’in köpeği ile dövüştüğü rivayet edilen yer altı gölü ve antic mağaralar Cehennemağzı Mağaraları gezi rotanıza alacağınız diğer bir nokta. Cehennemağzı Mağaraları Konumu

Cehennemağzı Mağaraları

Gazi Alemdar Gemisi Ereğli’nin sahil boyunda karşılaşacağınız yüzer Müzesi. Onu önemli yapan ise tarihi tabiki. Kısaca değinecek olursak 1. Dünya savaşının başlaması ile bölgedeki kömür ocakları Almanlara verilir. Ruslar bunun üzerine bölgeyi uzun süre bombalar. Savaş sonrası Fransızların payına bölgedeki işletmeler düşünce Alemdar isimli küçük bir savaş gemisi vatanseverler tarafından bölgeye getirilmiş ve Fransız egemenliğine karşı kullanılmıştır ancak Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucu başarılı olamamışlardır. Esir alınan bazı Fransız komutan ve askerler, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti ile anlaşma imzalamak zorunda kalmışlardır. Bu anlaşma, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’ndaki ilk uluslararası anlaşması olmuştur.

Gazi Alemdar Müzesi -Ereğli

7- Devrek

Devrek Zonguldak seyahatinizin başında veya sonunda yol üstü yapacağınız bir ilçe olarak değerlendirebilirsiniz. Bölgede Türkiye’nin önde gelen sanatkar değerini barındıran Devrek Bastoncular Çarşısı bulunuyor. Tabi bunu düşünürken beklentinizi büyütmemenizi önerim. Çok büyük bir çarşı olmasa da büyük emek ve işçilikleri deneyimleyebilirsiniz.

Bastoncular Çarşısı – Devrek

8- Anıt Porsuk Ağacı

Türkiye’nin en yaşlı ağacı nerede diye sorsalar ne cevap verirsiniz? yapılan incelemelere göre Gümeli Porsuğunun 4100 yaşını devirdiği tespit edilmiştir. 2016 yılında tespit edilen Porsuk ağacı Dünya’daki en yaşlı 5 ağaç arasında yer alır.  Anıt Porsuk Ağacı Konumu

Anıt Porsuk Ağacı – Alaplı

Zonguldak’tan aktaracaklarımız şimdilik bu kadar. Sayfanın bu kısmında bir de gezi videomuz var. Aşağıdaki kanallardan beni takip etmeyi ve bloga abone olursanız mutlu olurum. Keyifli seyahatler.

Bolu ve Sapanca Gezi Rotası
Akçakoca’da Gezilecek Yerler
Safranbolu Gezi Notları

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
En iyi Seyahat Blogları

En iyi Seyahat Blogları

Nisan 25, 2024
Temettü ve Temettü Portföyü
Hisse Senedi Yatırımı

Hisse Senedi Yatırımı

Nisan 18, 2024
Previous Post

Next Post

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts