Hadi İtiraf edelim, İzmir denilince akla gelen ilk yerler Alaçatı ve Çeşme. Fakat gelgelim biz meşhur diye herkesin gittiği yerlere pek sevimli bakamıyoruz. Sanki bir kimlik bozulması, ticari düşüncenin üst düzeye çıktığı yerlerden mümkün oldukça uzak durmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda baktığınızda İzmir’de öne çıkan bir bölge var : Sığacık
Aslında Sığacık Seferihisar tarafı İstanbul’da yaşayım da bir gün Ege’ye taşınayım diyenlerin hedeflediği bir bölge olarak göze çarpıyor. Sığacık’ı ön plana çıkaran günümüze uzanan birkaç unsur oldu şimdiye kadar. Birincisi yukarıda bahsettiğimiz sakin şehir ünvanı diğeri ise bölgede çevrilen dizi ve filmler. Ata Demirer’in son filmlerinden Olanlar Oldu ve bir çok ünlü ismi meşhur eden dizi Kavak Yelleri Sığacık’tan çıkmış. Pelin Karahan ve Aslı Enver gibi isimlerin kariyerlerinin başlangıcı buradan olmuş. Yine son dönemin popüler dizisi Ayça Ayşin Turan ve Alp Navruz’un Ada Masalı burada çekildi.
Seferihisarlı diğer bir ünlü ise yönetmen Çağan Irmak.

Aslında Sığacık’ı bu kadar ön plana çıkaran, şimdilerin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i de tebrik etmek gerek. Seferihisar’da belediye başkanı iken buranın restorasyonunda ciddi emek sarf etmişler. Şu anda belkide Seferihisar Tunç Soyer’e ne kadar borçlu ise oda karşılıklı olarak borçlu olsa gerek.

Simit-Gevrek atışması için “Simit denizde olur” yanıtını alan Vedat Milor, Neriman Tokdil karafırınında yediği gevrek için ” Gerçekten de İstanbul’da seyyar satıcıların sattığı simit ile ya da pastane simiti ile ilgisi yok. Yanında güzel bir çay ve tam yağlı beyaz peynir ile basit ama unutulmaz bir kahvaltı.” yorumunda bulunmuş. Yani Sığacık’ta kendi ilginize göre ne ararsanız onu bulmanız olası.
Sakin Şehir : Citta Slow
İşte Çeşme ve Alaçatı’ya oldukça yakın ve bir o kadar bağımsız Salyangoz resimli Sığacık, Türkiye’nin ilk Citta-Slow ünvanına sahip sakin şehir ünvanıı alan bir semti.
Sakin Şehir ünvanını 2009 yılında elde eden sığacık gerekli olan 70 kriteri yerine getirmiş ve kendini korumak için bir adım daha atmış olmuş. Esasen bu Citta Slow hareketi İtalya’da ortaya çıkmış ve tüm dünayaya yayılmış çok güzel bir oluşum. Bu hareketle ortaya devasal gökdelenleri peydah olmayan, kültürü ve yaşamı koruyan memleketin değerini arttıran önemli bir şey. Türkiye’de 17 adet şehrin bu ünvanı aldığını belirtelim. https://cittaslowturkiye.org/
Tabi Sakin şehir denilince akıllara kimsenin bir şey yapmayıp yan gelip yatmanın müthiş olduğu bir eylem gelmesin, Sığacık’a gittiğinizde zaman zaman izdihama dönen kalabalıklar ile karşılaşacaksınız(özellikle haftasonu). Bunun için en uygun keşif süresini hafta içi ile birlikte deneyimlemeniz faydanıza olur.

Sığacık Seferihisar’a Nasıl Gidilir?
Kanımızca İzmir’i keşfetmeye bizim gibi uçak ile geldiyseniz yapacağanız en iyi şey kendiniz içinde araç kiralamak olacaktır. Aracınızı uçuş gününüzden 15 gün öncesine kadar kiralarsanız oldukça avantaj elde ederseniz.

Sığacık İzmir’e yaklaşık olarak 54, Alaçatı’ya ise 62 km uzaklıkta bulunuyor. İzmir’in Foça’sını Dikili’sini de düşününce İzmir’in nerdeyse bir cumhuriyet olabileceğini düşünmeden edemiyoruz. Eğer toplu taşıma kullanmak isterseniz İzmir Göztepe Vapur İskelesi yakınında bulunan Üçkuyular semtinden dolmuşlar ile ulaşabilirsiniz.
İstanbul’dan ulaşım sağlayacaklar için en cazip seçeneğin havayolu olduğunu söylemeden geçmek olmaz. Bence İzmir – İstanbul otoyolu var deyip kaç para ödeyeceğinizi hesaplamaktan vazgeçin. Hiç terddüt etmeden bilgi alıp biletinizi alabileceğiniz yer için bir kopya vereyim : izmir istanbul uçak bileti

Sığacık Nerede Kalınır? Sığacık Konaklama
Kanımca Sığacık’ta konaklama yapmak için en uygun yer kaleiçi bölgesindeki renkli,çiçekli sevimli butik oteller. Yalnız denize girme planlarınız varsa plaja yakın yer tercihi sizi bu düşünceden başka bir düşünceye döndürebilir.

Aşağıda bizim de kullandığımız otel arama portalı Agoda var. Resme tıklayıp sorgulama yapabilirsiniz.
Sığacık Seferihisar’da Gezilecek Yerler
Sığacık’ı keşfetmek için en uygun gün pazarının da olduğu gün pazar günü olsada burada bir konaklama planı yapıp bir önceki gün ile sonraki günü de görmenizi tavsiye ederiz. Özellikle bahar ve yaz aylarında kaleiçi bölgesi dolup taşıyor ve kalabalık ister istemez rahatsız edici bir hal alabilir.
Sığacık Sokakları
Sığacık’ın kaleiçi bölgesindeki küçük sokaklarında dolaşmak, renkli evlerini çiçeklerini fotoğraflamak çok keyifli. Özellikle Sığacık Cami’nin etrafında yer alan sokakları mutlaka dolaşın.

Sokaklarda dolaştıkça fotoğraf çekmeye ve Sığacık’ta olmaya doyamayacaksınız.

Sığacık Kalesi
Sığacık Kalesi yapımı Selçuklular’a kadar uzanan tarihi bir yapı olarak bilinsede bilinen son tarih 1522’de Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırıldığı şeklinde. Aslında yukarıda bahsedilen sokaklar kalenin içinde.

Kalenin burçlarına tırmanıp şöyle tepeden bakayım derseniz rahatlıkla tırmanabilirsiniz. Burada güvenlik bilet tarzı uygulamalar yok, ama yine de dikkatli olun bir yerlerden düşmeyin. Nihayetinde Super Mario değilsiniz.
Sığacık Pazarı
Sıra en geldi en güzel tatları gözlemlemek için burada olma nedenlerinizden birini daha görmeye. Aslında bu sakin şehir hareketinin bir armağanı olan bu eylem pazar günlerinin en güzeli. Ayşe teyzelerden sarmalar, Fatma teyzeden börekler derken her tezgahtan elinize poşetinize yolluk alıp sokakları turluyorsunuz.

Belki en çok eleştirilecek tarafı kalabalık olması ama kalabalık olmasa o kadar tencere yemeği böreği kim yiyecek değil mi ? İsterseniz Urla sahilde bizim gibi kahvaltı yaptıktan sonra Sığacık’ı keşfe dalabilirsiniz, Tatlarına baktığınız lezzetlerden yanınıza yolluk almayı unutmayın. Yaprak sarmaları, börekler ile karadut suları favorilerimiz. Ayrıca Seferihisar katmeri ‘de öne çıkan tatlardan birisi.
Tabi birçok doğal ürünü alabileceğiniz Seferihisar Pazarı’nın online sipariş bölümü olmaz mı ? mutlaka göz atın : http://seferipazar.com/
Sığacık Seferihisar Plajları
Malum bölgenin dört tarafı deniz ve burada ayıracağınız birden fazla gününüz var. Haliyle hava sıcak ve denize girme isteiği had safhada.
Bunun için önerimiz yakında bulunan plajlar var. .En yakını mavi bayraklı Akkum Plajı olarak göze çarpıyor. Akkum plajına giriş ücretsiz. Akkum plajına komşu özel işletilen diğer plaj ise Mukka Beach. Giriş ücreti 60 TL olarak( haftasonu ) belirlenmiş. Bölgeye yakınında yer almayan Akarca, Ekmeksiz plajları ise uzaklığından dolayı pek tercih edilesi özelliği bulunmuyor.

Yine bu Akkum plajına yakın olan diğer görülesi nokta ise kayalıkların üzerindeki manzarası ile yeldeğirmeni. Bildiğiniz üzere yel değirmenleri un öğütmek için yapılmış yapılardandır. İşte onlardan bir tanesi de Akkum Plajı’nın yakınında bulunuyor.

Teos Antik Kenti
Sığacık bölgesinde bol miktarda ismini okuyup nedir bu Teos derseniz buranın bir Antik Kent olduğunu bilmeniz gerekir. Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Teos M.Ö. 1000’leri aşa bir tarihe sahip.

Yalnız Antik Kent’te seyre ve keşfe değer bir yapıt kalmamış. Kent içinde yürüyüş mesafeleri biraz fazla. Çok fazla bilgi ve yönlendirme tabelaları bulunmadığından beklentilerinizi çok yüksek tutmamanızı tavsiye ederiz.
Kentin en önemli yapısı olan Dionysos Tapınağı 12 Olimpos Tanrısı’ndan biri olan Dionysos adına yaptırılmıştır. Zeus ve Semele’nin oğlu olan Dionysos şarap, eğlence ve tiyatro tanrısı olarak bilinir. Tanrı Dionysos, Zeus’un baldırında büyümüştür. İlginç bir hikaye oda aslında. Zeus’un eşi Hera Zeus’un çapkınlıklarından usanmış bir şekilde Semele’nin hamile olduğunu görünce ona Zeus’tan güçlerini göstermesini istetmiş. Semele’ye yakan Zeus bebeği ise kurtarabilmiş ve baldırına sarıp hayatta kalmasını sağlamış.

Düşünün böyle bir hikayeye inanlar olmuş ve o Dionysos adına bir tapınak yaptırılmış. Dionysos kültüne mütakip kent ve çevresindeMÖ 3. yüzyılda, şair, müzisyen, tiyatrocu ve şarkıcılardan oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği Teos’ta kurulmuştur. Şairler Anakreon, Antimakhos, Epikuros, Nausiphanes, Apellikon ve tarihçi Hekataios Teos’ta yaşamış antik çağın önemli filozof ve sanatçılarındandır.

İyonya bölgesinin 12 Antik Kenti’nden biri olan Teos, 65 Hektar alana kurulu antik limanı ile beraber 3.7 km uzunluğunda kent surları ile çevreleniyor. Teos’un içerisinde Hellenistik ve Roma dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, agora, tiyatro ve antik liman yapıları yer alıyor. Ankara Üniversitesi başkanlığında yapılan kazılardan gelen son haberler ise sevindirici. 2019 Haziran ayında İş bankası’nın kazı çalışmalarını destekleyen bir haberi Hurriyet’te yayımlandı. Öncelikli olarak Dionysos Tapınağı tamamen günyüzüne çıkarılacak. Desteği ve emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Sığacık’tan Kısa Kısa …
✈️ Eğer araç ile geldiyseniz aracı mutlaka kale girişine gelmeden park için ayrılmış alana ücretsiz bırakın. Yoksa araç çekilmez bir çile yaratabilir.
✈️ Sığacık’taki yemek için uğrayabileceğiniz en popüler balık lokantası Milos Restoran. Bir diğeri ise Liman Restoran.

✈️ Vedat Milor’un da aklından çıkmakyan gevrekçi Neriman Tokdil Fırını‘nı pas geçmeyiniz.
✈️ Kaleiçi’nde görmeniz gereken 1350 yılında yapılmış geniş avlusuyla Sığacık Cami ile Hamamı görmeniz gereken diğer tarihi yapılar olarak göze çarpıyor.
✈️ Sığacık’tan yanınıza ayrıca el yapımı sabunlar ile reçellerden alabilirsiniz.
✈️ Sığacık’taki Teos Marina’dan Samos’a kapı vizesi ile geçebilirsiniz. Sabah 08:30 gidiş ve 17:00 dönüş olarak fiyatlanmış seferler 2023’da toplamda 52 Euro: samosstar.com/
✈️ Eğer Seferihisar’da eylül-ekim aylarında olacaksanız Mandalina Festivali’ni kaçırmayın deriz. Bu yıl Aralık 2022’de yapılması bekleniyor: seferihisar-mandalina-senligi
✈️ Sığacık’ta en çok önerilen bir diğer yer ise ev dekoru ürünlerin satıldığı Paşa Kaptan. Tabi burada çay ve gözleme keyfi yapmayı unutmayın.
✈️ Sörf yapmayı seven yada merak edenlerdenseniz burada sizin için bir çözüm olabilir : Ion Club Sörf Okulu
✈️ Seferihisar Doğa Okulu Seferihisar’a yaklaşık 20 km uzaklıktaki Orhanlı Köyü’nde bulunuyor. Fotoğraf, ahşap oyma, sanat gibi bir çok dalda kurs bulunuyor.Detaylı bilgi : https://dogaaskina.org/
✈️ Seferihisar için önemli tarihlerden biri de 11 Nisan 1934 de Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçe merkezini ve Sığacık’ı ziyaretleridir.
Bağlantılı Diğer Yazılarımız İçin :
Foça Gezi Rehberi
İzmir Gezi Notları
Bergama Gezi Rehberi
Ayvalık-Cunda Gezi Notları
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
7 Comments
Muhteşem bir rehber olmuş efenim 👍👏👏 Çok beğendim. Eminim her arayanın karşısına çıkacak ve okunma rekoru kıracaktır.
Çok teşekkür ederim Hakan Bey. Unarım çok kişi fayda sağlar🙏
Great post!
What is in the pans at the Sığacık Market?
Is it SAĞLIKLI? I am from the U.S. and it looks like a wonderful mystery! I would like to know how to make it. Thank you 🙂
Hi Mary. Thank you for interest. It name is Borek. (You may search “kol böreği”) Hope you should visit one day.
Many thanks🙏
Harika bir rehber olmuş. Pazar günleri Kale içinde kurulan Egenin en ünlü Çarşıcı Sığacık Üretici Pazarı’nın ziyaretçisi çok fazla…. Emeğinize sağlık.
Egenin En Ünlü Çarşısı Sığacık Üretici Pazarı için:
https://gezikent.com/sığacık-üretici-pazarı
Çok teşekkürler🙏
I love all the turquoise on the buildings. It matches the beautiful water. 🙂