Trilye, Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir beldedir. Değiştirilen ismi Zeytinbağı olsa da 2012’de alınan bir karar ile Tirilye ismini almıştır. Hazır Trilye isminden bahsetmişken Trilye’nin ne demek olduğunu açıklayalım : Trilye araştırdığımız ve kesin olmayan sonuçlara göre Barbun’un rumcası “trigliya” dan gelmekteymiş. Diğer bir sonuç ise aforoz edilmek istenen 3 rahipin buraya yerleştiği söyleniyor. Sanki barbun daha iyi bir sonuç. Trilye gezilecek yerleri sıralamadan evvel bu Rum köyü’nde geçirilecek zamanın çok uzun olamayacağını belirtmek gerek. Bir kahvaltı veya bir balık yeme etkinliği arefesinde sokaklarında fotoğraf turuna çıktıktan sonra sahilde yürüyüşünüze devam edip hediyelik&kullanımlık zeytin ve zeytinyağı ürünlerini çantaya atıp günü sonlandırabileceğiniz bir köy.

Trilye’nin en çok fotoğraflanan evi satılık – Trilye gezilecek yerler

Bunun yanında biraz bildiklerimi unutayım, sabah güzel bir şekilde uyanıp, kahvaltımı yaptıktan sonra dönerim derseniz de bu isteğinizin karşılığını alabileceğiniz güzel butik oteller mevcut. Tercih sizin efendim.

İstanbul’dan araba ile gidilecek yerler arasında yer almasına rağmen biraz zaman alan Trilye, Bursa ve ziyaret edilecek köyleri içindedir. Bursa’da gezilecek yerler denilince de akıllara gelen Tirilye için yazdığım bu paragraf sırf google’da yer etsin diye yazılmıştır. 🙂

Trilye Nerede ? Trilye Nasıl Gidilir?

Trilye Mudanya’nın batısında Gemlik körfezine nazır duruşu ile yer alıyor. Mudanya-Trilye arası yaklaşık 11 km iken Bursa Merkez’den yaklaşık bir 40 km kat etmeniz gerekebilir.

Bursa’dan toplu taşıma ile ulaşacaklar için en güzel öneri Mudanya’ya ulaşıp buradan minibüsler ile geçiş yapmak. Bursa merkezden aynı şekilde halk otobüsleri ile de direkt ulaşım sağlanabilir.

Trilye Nerede ? Nasıl Gidilir ? Trilye Gezi Rehberi

İstanbul’dan gelecekler için ise en güzel ulaşım seçeneği ise feribot. Budo ve İdo’nun Güzelyalı ve Mudanya’ya yaptığı seferlere bakabilir yaklaşık 2 saatte deniz yolu ile buraya ulaşabilirsiniz. Eğer seferleri sorgulamak isterseniz İdo, Budo

Trilye Tarihi Hakkında

Trilye 13. yüzyıla kadar sırasıyla Misya,Trak, Roma ve Bizans hakimiyetinde kalmış. yıl 1320’ye geldiğinde ise Osmanlı bölgeyi ele geçirmiştir. 19. yüzyıl başlarına kadar Rum nüfus toplam nüfusun %90’ndan fazlaymış. Mübadele sonrası bölgeden giden Rumlar’ın yerini Girit’ten gelen Türkler almış.

Bölgenin ana gelir kaynağı olan Zeytincilik sokaklarda gezerken farkedebileceğiniz bir zenginlik olarak göze çarpıyor.

Trilye Otelleri, Nerede Kalınır?

Trilye yukarıda bahsettiğimiz bilgilerden de anlaşılacağı üzere küçük bir kasaba. Burada kalmak isterseniz sahil boyunca sıralanan renkli butik otelleri tercih edebilirsiniz.

Kiremiz yapımı duvarları ve sevimli görüntüsü ile Nar Cafe Otel , yine süslü ve renkli Eftelya, sahilde sıralanan otellerden keşke benim olsa dedirten Akide Butik Otel ve heybetli görüntüsü ile Yeşilçam’daki köşkleri aratmayan Trilyalı Otel en çok göze çarpanlardan.

İsterseniz aşağıdaki bizim de kullandığımız arama motoru Agoda’yı fiyat sorgulamak için kullanabilirsiniz. Kategorisine göre fiyatlar 100-150 TL’den başlıyor. Agoda Otel Ara

Trilye’de Kahvaltı ve Trilye Balık

Trilye’de iseniz yemek konusunda 2 farklı alternatife sahipsiniz. Hatta gezi planlamanızı Trilye dışında 2 veya 3 alternatifi kapsayacak şekilde de yapabilirisiniz. Bu alternatiflerden ilki Cumalıkazık‘ta Kahvaltı. Unesco mirası listesinde yer alan bu muhteşem köy haftasonu Bursa kahvaltılarının ilki olarak göze çarpıyor. Diğer bir köy ise Nilüfer ilçesinde yer alan Misi köyü. Burada da benzer bir kahvaltı operasyonunu gerçekleştirip Trilyeye geçebilirisiniz. Diğer bir alternatif ise biraz uzak olan Gölyazı. Eski bir Tum köyü olan Gölyazı son dönem dizi ve filmlerin de set noktası. Haluk Bilgiler’in Şahsiyet dizisinin bir çok bölümünde Gölyazı var. Yada gün boyu o kadar çok dolaşmayım tek yer bana yeter artar bile şeklinde bir düşünceye sahip olmanız da olası. Bu düşünceye sahip iseniz Mudanya’daki kısa bir turun ardından Trilye’ye geçebilirsiniz.

Trilye’de kahvaltı yapabileceğiniz bir çok yer var. Butik otellerin renkli kahvaltılarının yanı sıra Mavi Boncuk gibi kafelerinde güzel kahvaltıları var. En çok tercih edilen kahvaltı mekanı ise güzel manzarası ile Çamlı Kahve. Yalnız her çok fazla tercih edilen mekan gibi buranında olumsuz yanları mevcut. Evet manzara mevcut ama buraya gelmek için biraz efor sarfiyatına ihtiyaç bulunuyor ki burası köy merkezinde değil biraz tepede kalıyor. Tercih sebebi manzara olunca biraz kalabalık can sıkıcı olabilir.

Tirilye Çamlı Kahve

Yemek konusunda ise bölgeye özgü balık seçenekleri ön plana çıkıyor. Sahilde yanyana sıralanan Şeker Ev Balık,Trilyeli Balık, Çınar Balık ve Savarona Balık en çok göze çarpan yerler. Biz tercihimizi Şeker Ev’den yana kullandık. Kibar, ilgili ve leziz balıkları vardı. Tercih edebilirsiniz. Fiyatlar konusunda çok endişe etmenize gerek yok. işin içinde alkol yoksa gayet uygun. Hatta çoğu yerde fiyatlar aynı. Kapıda fiyatları gösteren tabelalar var.

Trilye Balıkçılar

Trilye Gezilecek Yerler

Tirilye’de gezilecek yerleri tamamlamak için çok uzun saatleri harcamanıza gerek kalmıyor. Ancak buraya kadar gelmişken Mudanya’daki Mütareke evi Müzesi ile Mütareke Mahallesini pas geçmenizi istemeyiz. Mudanya Gezilecek Yerler ile beraber Trilye’de gezilecek yerler:

Aşağıdaki haritada ilgili yerleri yardımcı olsun diye işaretledik. Tıklayıp rahatlıklar google maps üzerinde dolaşabilirsiniz: Trilye Gezilecek Yerler Haritası

Tirilye-Mudanya Gezilecek Yerler Haritası

Mudanya Mütareke Evi Müzesi

Trilye’de gezilecek yerler listesinde yer almasada mutlaka Mudanya’dan buraya geçeceğiniz için uğramanızı önerdiğim bir müze burası. TBMM’nin siyasi alanda elde ettiği ilk başarı olarak öne çıkan Mudanya Mütarekesi bu evde imzalanmıştır.

İşte 11 Ekim 1922 yılında elde edilen bu zafer ile İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya’nın savaşsız kurtarılması mümkün olmuş, Osmanlı hukuken sona ermiştir. Görüşmelere, TBMM Hükümeti adına İsmet İnönü, İngilizleri temsilen General Harrington, Fransa adına General Charpy, İtalya adına General Mombelli katılmıştır. TBMM, İngiltere, İtalya ve Fransa arasında imzalanan mütareke 3 gün sonra yürürlüğe girmiştir. Detaylar için: Sözcü Gazetesi Haberi

Mudanya Mütareke Evi

Mudanya ilçe Merkezinde bulunan bu ev Rus asıllı Alexander Ganyanof’a ait iken Mudanyalı iş adamı Hayri İpar tarafından satın alınmıştır.1937’de şse belediyeye bağlı bir müze olarak açılmıştır. Evin salonunda mütarekenin imzalandığı salon ve üst katında İsmet Paşa’nın ve yaverlerinin yatak odaları bulunur. Müze pazartesi günleri kapalı olup Nisan’dan Ekim ayına kadar 08:30 – 19:00, bu tarihler dışında 17:00’e kadar açıktır. Müze kartlar ücretsiz olup bilet fiyatı 7 TL’dir. (2019)

Mudanya’da müze sonrasında ise Mütareke Mahallesi’ni gezmenizi tavsiye ederiz. Sokaklar boyunca renkli evlerin yanı sıra kafeler ve restoranlar ve otellerin butik tasarımlarını gözlemleyip fotoğraf çekebileceğiniz bir çok köşe bulacaksınız.

Fatih Cami ve Hamam

Tam yapım tarihi bilinmese de 7. yüzyıl’da eski ismi Hagios Stephanos ismi ile kilise olarak yapılmıştır. Üzerindeki kitabeye göre 1560 yılında camiye çevrilmiştir. Tıpkı Kariye gibi içindeki süslemeler sonradan sıvandığı için bu sıvaların altında çok önemli tarihi mozaiklerin korunduğu bilinmektedir. Kare tipi haç şeklinde yapılan kiliselerin örneği olan yapının mermer kolonlarının “Kyzcus” daki eski kazı alanlarından taşındığı tahmin edilmektedir.

Caminin yan tarafında ise Sultan Selim (Yavuz) döneminde yapılmış bir de hamam bulunuyor.

Trilye Fatih Cami – trilye Gezilecek Yerler

Aziz Vasil Kilisesi

Eski bir kilise olarak inşa edilmiş olan Aziz Vasil Kilisesi, bir dönem kimsesiz çocukların yemekhanesi olarak kullanılmış. (Taşmektep). Şuanki ismi ile Tirilye Kültür Merkezi olarak kullanılmaktadır.

Aziz Vasil Kilisesi kültür merkezi olarak kullanılıyor.-Trilye gezilecek Yerler

Trilye Taş Mektep

Neo Klasik tarzda yapı olan Taşmektep 1909 yılında yapılmıştır. Chrisostomos tarafından yapıldığı bilinen okul mübadele sonrası öksüzler evi kullanmış 1928’de ise ilkokula dönüştürülmüş. 1990 yılına gelindiğinde kullanılamaz duruma gelince boşaltılmış ve kaderine terk edilmiş.

Taş Mektep
Restorasyon sonrası Taş Mektep

Şimdilerde ise Bursa Valiliği’nin başlattığı restorasyon devam ediyor. 2017 Mayıs ayında ihale edilen süreç için 600 gün öngörülmüş. Kıbrıs Eski Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios’un burada eğitim gördüğü bilinmektedir.

Trilye Dündar Evi

Tirilye’deki eski kiliselerden biri olma özelliğine sahip Dündar Evi asıl ismi ile Yuannes Kilisesi olarak bilinir. 19.yüzyıl olarak tarihlenen yapıda bazı antik dönem fresklerin varlığı yakındaki bir antik kentten alınan taşların kullanıldığına ilişkin izlenimler vermektedir.

Ne olacağı veya neye dönüşeceği bilinmeyen yapı için otel olacağına dair haberler yapılmıştı.

dündar Evi- Trilye

Trilye Kemerli Kilise

Kemerli Kilise’de Tirilye’nin sahip olupta harabe şeklinde dönüşen tarihi alanlardan biri. Gerçekten de sadece Tirilye’de değil ülkemizin bir çok yerinde o kadar korunamayan ve kaderine terk edilen sayısız zenginlik var.

13. yüzyıla tarihlenen yapı en son Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alındığı bilinmektedir.

Kemerli Kilise – trilye gezilecek yerler

Aya Yani Manastırı

Burası Trilye dışında kalan ulaşımı güç bir nokta olarak göze çarpıyor. 8. yüzyıla tarihlenen yapının sadece giriş duvarları ve kapıları kalmış durumdadır.

Tirilye Tabut Ev

2 sokak arasına sıkışmış olan yapı tabuta benzeyen şeklinden dolayı bu ismi almış. Eni ve boyu göz önüne alındığında nasıl böyle bir ev olabilir sorusunu sorduran ev için tabut benzetmesi yapılmıştır.

Trilye Tabut Ev – trilye gezilecek yerler

Trilye Postanesi

19. yüzyıl başlarına tarihlenen 1902’de inşa edilmiş alt katı taş üst katı ahlap olan yapı zamanında postane olarak kullanılmış. Şu anda bir zeytin dükkanı olarak kullanılıyor.

Tirilye Postane – Trilye gezilecek yerler

Trilye Perili Ev

Sırasıla Tirilye’nin meşhur noktaları Tabut Ev, Postane ve Taş Mektep binalarını aynı sokakta arşınladıktan sonra gizemli bir ahşap bina sizi karşılıyor olacak.

Tirilye Perili Ev – trilye gezilecek yerler

Hikayesi de özellikle çocuklar için pek gizemli. Perili Ev olarak adlanan ahşap eve taşınanlar ne olduğu bilinmez bir şekilde ortadan kaybolurlar. Kaybolan kişileri perilerin kaçırdığına dair bir söylenti yayılır ve hatta geceleri evden garip sesler duyanlar olurmuş.

Trilye Kısa Kısa

✈️  Trilye’de uğramnız gereken noktalardan biri de Trilye Köylü Pazarı. Sahilde Marina tarfında sıralanmış küçük dükkanların bulunduğu yerde zeytin ve ürünlerini satın alabilirsiniz.

✈️  Trilye’de Trilye Çarşısı adı verilen magnetlerden zeytin ve ürünlerine kadar bulabileceğiniz küçük bir dükkan var. En çok fotoğraflanan alanların başında gelen mekana göz atın deriz.

✈️  Son zamanların Trilye denildiğinde en çok fotoğraflanan 3 katlı yapısı simge evini mutlaka görün.

✈️  Mudanya’ya da uğrayacağınızı düşünerek size bir tatlı öneride bulunabiliriz. Mütareke Evi’ne yakın noktada bulunan Tirilye Muhallebicisi son dönem gezgin ve gurmelerin uğrak noktalarından.

✈️ Mudanya’dan Tirilye’ye doğru gelirken deniz manzarasına doyacağanız bir kaç nokta var. Bunlardan biri Yıldıztepe, diğeri ise Kumyaka. Yol üstünde park yapabileceğiniz geniş alanlardan Gemlik körfezini ve denizi gözlemleyebilirsiniz.  Yine yukarıda bahsettiğimiz Çamlı Kahve’de benzer bir manzaraya sahip.

✈️ Kapanca Limanı Tirilye ve bölgesinin her tarih döneminde stratejik bir noktası olmuştur. 1261 yılındaki Nimpheaum Anlaşması ile Bizans İmparatoru VIII. Mihail tarafından Cenevizlilere Marmara sahillerinde ticaret garantisi verilmesiyle Cenevizlilerin Appolonia Gölü kuzeyinden elde edilen tuz madeni ihracında Tirilye ve Apomeia (Mudanya) limanlarını kullandıkları belirlendiğinden,bu tarihlerde Tirilye’nin önemli bir liman kenti olduğu varsayılır. (wiki)

✈️ Trilye’nin isminin türediği Barbun balığı ön plana çıkıyor. Balık tercihlerinizde ön sıraya alabilirsiniz.

✈️ “Çifte çeşme”, “Çanaklı çeşme”, “Çarşı çeşmesi”, “Fatih cami çeşmesi”, “Sofalıçeşme” köyün sahibi olduğu tarihi çeşmelerdir.

Trilye emil -kendi zeytinyağınızı kendiniz sıkabilir, satın alabilirsiniz. trilye gezilecek yerler

✈️ Sev Kardeşim, Keskin Bıçak, Şapkadan Babam çıktı, Kınalı Kar, Melekler Adası, Cahide, Cumhuriyet Filminin Kurtuluş bölümü, Kezban yenge, Gurbet Kuşları, Alyazmalım burada çekilmiştir.

Seyahatinizde yardımcı olacak diğer bağlantılı yazılar:

Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları

Bursa Cumalıkızık : Bursa’da Bir Osmanlı Köyü

Bursa Trilye : Bursa’da Bir Rum Köyü

İznik : Bursa içinde bir Osmanlı Başkenti

Sezgin Izgara: Bir Köfteden Fazlası

Yalova : Küçücük ama İçinde çok şey var

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Bursa Gezi Rehberi: Bursa’da Gezilecek Yerler
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları
Tuhaf Yer isimleri

Tuhaf Yer isimleri

Ağustos 9, 2024

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts