Bir önceki yazıda Çanakkale için bir gezi rehberi oluşturmaya çalıştık, bu yazıda Çanakkale’de gezilecek yerleri ele alıyoruz. Çanakkale’yi tam anlamı ile gezebilmek için 2 günün yeterli olabileceğini şehir dışında yer alan noktalar hariç söyleyebiliriz.
Özetle Çanakkale’de,
# Çanakkale’nin özel mutfağından Sardalya ve Zeytinyağlılar’dan Peynir tatlısını tadabilir,
# Kordon’da boğaz havası alıp kuledibinde sokaklarda gece yolculuğuna çıkabilir,
# Bozcaada ve Gökçeada ile ada keyfini çıkarabilir,
# Deniz ve yüzme keyfi yapabilir,
# Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda şehitliği gezebilir,
# Troia, Troas, Apollon ve Assos’ta Antik dünyaya dalabilir,
# Adatepe ve Yeşilyurt köylerinde fantastik bir dünyaya aşık olabilirsiniz.
Çanakkale’ye bir gezi planınız mı var ? Çanakkale merkezden başlayın ve 1 haftada yukarıdaki resimdeki turu tamamlayın. İşte Aşağıda yukarıda işaretli yerleri açıklamaları ile aşağıda sıraladık. Çanakkale gezi planı örneği arayanlar için.
Gelibolu Yarımadası Milli Parkı
Aklımda ilkokul yıllarımda öğrendiğim bir şiir. ” Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor, bir hilal uğruna ya’rab ne güneşler batıyor” İşte Mehmet Akif’e bu dizelere sahip Çanakkale Şehitleri’ni kaleme aldıran, emperyalist güçlere karşı savaşı kazandıran binlerce kahramanın ebedi madebi burası.
Kilithabir Kalesi, Şehit Onbaşı Abıtı ve Tabyaları, Conkbayırı, Şehitler Abidesi ile 57 Alay şehitliği. Her Türküm diyen vatan evladının bu vatana olan bir borcu gibi zorunlu olarak gösterilmeli bu yerler. Çanakkale merkezde gezi turlarının düzenlendiği bu yerleri rehber ile gezmenizi öneriyorum. Sadece bu yerler için apayrı uzun bir paylaşımda bulunacağım.
Truva Antik Kenti
Truva Antik Kenti’nin tarihi o kadar eski ki ilk yerleşimlerin MÖ 5000 lere kadar tarihleniyor. Hemeros’un İlyada’sı Yunan mitolojisinin en önemli savaşının ( aşk savaşı) yer aldığı kent burası. Antik dediğimiz Roma şehirlerinden bile binlerce yıllık eski bir tarihe dayanan Troia’da yaşanılan öyküleri her Roma kentinde öykülerini göreceksiniz.
Troia ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz böyle buyurun:
Çanakkale’de birden fazla tahta at olduğunu söylemeden şimdiden geçmeyelim. Antik kent içindeki 1970 lerde yapılmış tahta at, Şehir merkezinde Troy filminde kullanılan tahta at, bir de en şekilsiz tahta at olan Truva antik kent üzerindeki bir restorantın bahçesinde sergilenen at. Sanırım en güzel at, en son yapılmış olan filmde kullanılmış olan tahta at.Truva antik Kenti Konumu
Çanakkale Kordon
Çanakkalenin havasının atıldığı yerlerden biri de kordon. Sahil boyunca sıralanmış kafelerde yorgunluğunuzu alan kahvenizi höpürdetip akşam balığınızı yiyebilirsiniz. Ayrıca her daim püfür püfür, hemen bir bisiklet kiralayın ve pedallara asılın. Sanmayın ki sadece İzmir’in Kordon’unda bisiklet sürülür.
Özellikle Çanakkale çarşılarını ve kordonu gezerken dikkatinizi çeken şey sokakların, caddelerin tertemiz, insanların görgülü ve yardımsever oldukları idi. Hani İstanbul’dan İzmir’e göçen beyaz yaka arkadaşlara sesleniyorum, bir Çanakkale’yi görün önce.
Çanakkale Aynalı Çarşı
Adını Çanakkale kadar duyurmuş olan yerin adı Aynalı Çarşı. Konum olarak hemen saatli kulenin yakınında bulacağınız çarşının isminin geçtiği türküden bahsetmeyeceğim, çünkü siz onu biliyorsunuz.
Neden aynalı çarşı dersek, 1890’da yapılmış ve sonrasında tamamen tahrip olmuş yapıda 1960 larda onarılmış, ve yaygın olarak aynalı at gözlükleri satıldığı için bu ismi almış.
Çanakkale Saat Kulesi
Yapım tarihi olarak 1896 olarak tarihlenir. Sancakbeyi Cemil Bey tarafından 20 metre yüksekliğinde olup 5 katlı olarak yaptırılmıştır. Şehrin merkezinde bulunan saat kulesi popüler fotoğraf çekim noktalarından biri.
Burada bir detay daha göze çarpıyor İtalyan Vitalis Gaptirole (konsolos veya tüccar) saatin yapımı için bazı kaynaklarda 10.000 altın gönderdiği yazmaktadır. Kesme taştan yapılmış kulede,iki ve üçüncü katlarında aydınlık pencereleri bulunur.
Çanakkale Deniz Müzesi
Çanakkale deniz savaşlarının 67. yıl dönümünü olan 1982 senesinde yapılan çalışmalar sonucunda oluşturulmuştur. Müze içinde fotoğraf galerisi, Çimenlik Kalesi, park, Nusrat Mayın Gemisi maketi ile bir kütüphane yer alır.
Müze parkında Uluç Ali Reisin 14 metre uzunluğundaki periskopu dikkat çekerken çeşitli silah ve toplar yer alır. Çimenlik Kalesi 1461’de Sultan II.Mehmet tarafından yaptırılıp şehir savunması için kullanılmış. Kuzey sur duvarında ilginç bir şekilde 1915 savaşından kalma açtığı 2 metrelik delik içinde patlamamış top mermisi bulunup hala sergilenmektedir.
Yine kale içinde çeşitli silah ve malzemelerin yanı sıra savaşı anlatan bir de sinevizyon gösterimi yapılmaktadır.
Birçok yerde Nusret olarak geçsede mayın gemisinin adı Nusrat’tir. 1911 de denize indirilen mayın dökücü gemi savaşın kazanılmasında büyük bir rol oynamıştır. Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Türklerin boğazı kapatmasının savaşı 2 yıl uzattığını itiraf bile etmiştir.
Çanakkale Arkeoloji Müzesi
Müze yeni yerinde Ekim 2018’de açılan Troya müzesinde hizmet vermektedir. Truva notlarımıza göz atabilirsiniz.
Çanakkale Eski Ermeni Klisesi
Çanakkale’de Aynalı Çarşı’nın arkasında 1860’lı yıllarda yapılmış 150 yıllık tarihi ile duran bir klise var. 1985’te Arkeoloji müzesi olarak kullanılan mekan yeni müze yapıldıktan sonra atıl kalan bina Çanakkale Üniversitesi’ne devredilmiş ve gösteri merkezi olarak kullanıyor.
Bozcaada ve Gökçeada
Eğer yolunuz Çanakkale’den geçer ise adalarına uğramadan dönmeyecek bir plan içerisinde olamazsınız.Biz Bozcaada’yı tercih edenlerden olduk. Gökçeada’yı ise ihmal etmedik.
Assos Antik Kenti
Çanakkale’nin adını duyurduğu diğer bir değer ise Assos. Edremit Körfezi’nin Midilli adasına bakan sahilde dik bir yamaca oturtulmuştur. Antik Limanı, Athena Tapınağı, Nekrapolü,tiyatrosu ve agorası ile geniş bir dünya olan Assos maalesef ki Fransız, İngiliz ve Amerikalıların eserlerini kaçırması nedeni ile öksüz kalmıştır.
ASSOS NOTLARIMIZ İÇİN TIKLAYIN
Bugün hala birçok parçası Louvre’de, Boston Sanat Müzesi olmak üzere dağılmış durumda.
Alexandria Troas Ören Yeri
Bozcaada’dan dönüş yılında bir de Assos’u göreyim deyip yol aldığımız güzergah içinde Dalyan Köyü sınırları içinde karşıladı bizi Alexandria. Belki de geçtiğimiz 2017 Temmuz’unda UNESCO kültür mirasına dahil olan Afrodisias gibi Alexandria’nın da kaderi benzer olacağına dair hislerim var ama daha çok yolumuz var.
TROAS NOTLARIMIZ İÇİN TIKLAYIN
Nedense bu konuda çok dertliyim, hem Kültür Bakanlığı, hem vatandaşlar olarak değil tarihi korumak tarihimizden haberimiz bile yok. Alexandria’nın tam ortasından geçen bir yol, şehri ikiye bölmüş, Antik liman ise şehrin bir ucunda Dalyan köyünün içinden ulaşılıyor. Belki de bu şehir Afrodisias gibi içinde Antik dünya ile yaşayan bir köyü barındırıyordur, kim bilir ?
Ziyaret ettiğimiz temmuz sonunda kazı çalışmaları devam etmekte idi. Gerçekten kazı çalışmalarının yapıldığı kısıtlı yaz aylarında ortaya çıkan eserlerde büyük emekler var. üzerinde terden sırılsıklam ıslanmış insanlar canla başla çalışıyorlar.Konumu
Apollon Smintheion
Gülpınar Beldesi yakınlarında bulunan kutsal alan Hemeros’un İlyadası olan Troia’dan örnekler taşır. M.Ö. 2. yüzyıla tarihlenen kutsal alan ilk olarak 1853 yılında keşfedilmiş ve 1866’da R.P.Pullan arkeoloji dünyasına ayrıntılı bir şekilde duyurur.
1980 yılında başlatılan kazı çalışmaları, ziyaret ettiğimiz sıcak bir Temmuz’da İçdaş’ın sponsorluğunda devam etmekte iken restorasyon çalışmaları da aynı hız ile devam etmekte idi. Konum Bilgisi
APOLLON SMİNTHEİON NOTLARIMIZ İÇİN TIKLAYIN
Çanakkale Babakale
Asya Kıtasının en bastısında yer alan Babakale Kalesi Limanı ve müthiş bir deniz manzarası ile seyahatseverleri kendisine davet ediyor.
5 TRY ücret ödeyerek giriş yapabileceğiniz Kale’nin yapım yılı 1725 olarak tarihlenmiş. Restorasyon sürecinden geçen Babakale Osmanlının yaptırmış olduğu son kale olma özelliğinin yanı sıra ülkenin mahkumları tarafından inşa edilmiş olması da dikkat çekici diğer bir nokta. Kale içinde şuanda sadece temelleri kalmış olan bir cami ile birkaç ev kalmış.
Babakale denilince aklıma hep bıçak gelirdi eskiden nereden anımsayamadığımı hatırlamıyorum. Babakale’de bıçakçılık bir dönem popüler bir meslek imiş, ne yazık ki şu anda sadece bir işletme bu işi yapıyor durumda imiş burada.
Bunun dışında köyün sokaklarını fotoğraflayabilir, limana doğru antik bir yürüyüş gerçekleştirebilir, taze deniz ürünleri hazırlayan restoranlarda bir ziyafet çekebilirsiniz kendinize. Kaleyi ziyaret ettiğinizde Babakale muhtarlığı tarafından düzenlenmiş bir de hatıra sertifikanız olmuş oluyor. Konum Bilgisi
Çanakkale Adatepe Köyü
Kazdağlarının en popüler köyü Adatepe olsa gerek. Çanakkalenin güneyinde Assos-Akçay yolundaki Küçükkuyu’dan ulaşım sağlanan Adatepe tertemiz Kazdağları havası, taş evleri, doğal ve yerel ürünleri, dondurması ile misafirlerini bekliyor. Konumu
ADATEPE NOTLARIMIZ İÇİN TIKLAYIN
Çanakkale Yeşilyurt Köyü
Yeşilyurt Köyü için Adatepe köyünün komşusu diyebiliriz. Kazdağlarının oksijenle dolu yamaçlarında kurulmuş olan Yeşilyurt Köyü Küçükkuyu-Çanakkale yolu üzerinden ulaşım sağlanıyor. Konumu
Köy meydanında bulabileceğiniz bir çok yerel ürün ile hediyelik eşyalardan, sokaklarına aşık olacağınız taş evleri ile sizi damak tadınıza uygun lezzetleriyle davet eden Yeşilyurt’u Kazdağlar notlarımızda derledik.
Küçükkuyu
Küçükkuyu Assos ile Altınoluk arasında kalan bir sahil kenarında kurulmuş bir belde. Zaten Adatepe Köyü’ne gidecekseniz tek yol Küçükkuyu’dan geçiyor. Eğer Kazdağlarında konaklama yapmak yerine Küçükkuyu’da konaklamanızı yaparsanız hem denize girebilir, hemde günü birlik Adatepe, Yeşilyurt, Hasan Boğuldu Şelalesi, Mıhlı Taşköprü gibi birçok noktaya gezi gerçekleştirebilirsiniz.
Küçükkuyu, denize paralel uzanan Kordon boyu ve iskelesi, lokantaları ve cafeleri ile akşamları da çok hareketli. Yukarıda gördüğünüz Mıhlı Taşköprü, Roma döneminden Troia’ya eski ulaşım yolu üzerinde kalan tek köprü olarak dikkat çekiyor. Konum Bilgisi
Mıhlı çayı ve köprüsü inanılmaz bir doğa harikasını gözünüzde parıldatıyor. Yalnız buraya ulaşım yolunun iyi omadığını ve bölgede yer alan işletmelerin paragöz olduklarını duyunca keşifedip etmemek konusunda tereddüt yaşayabiliriniz.
Diğer
Çanakkale’de bu sıralanan bu muhteşem noktaları tamamen keşfedebilmek için belki 1 haftayı tüketmeniz gerekecek. Sadece bunlar ile sınırlı değil tabiki de yapacaklarınız.
Küçükkuyu’da Assos’ta Bozcaada’da ve bir çok noktada denize girebilir, Çanakkale merkezde dalış yaparak batık keşfi yapabilirsiniz. Bunun dışında Çanakkale’de Seramik yapımı ve örneklerini görebileceğiniz güzel bir Seramik Müzesi ile Ünlü Deniz Kaptan-ı Derya’sı Çanakkale’li Piri Reis’in Müzesini ziyaret edebilirsiniz.
Çanakkale Ulaşım, Konaklama, Yeme-İçme notlarımızı gördünüz mü ? Nasıl Gideceksiniz? Ne Yiyeceksiniz? İşte Çanakkale Kent Rehberi.
Bağlı Diğer Yazılar
- Çanakkale Kent Rehberi
- Assos Gezi Notları
- Alexandria Troas Notları
- Apollon Smitheion Notları
- Truva Gezi Notları
- Bozcaada Notları
- Kazdağlar Gezi Notları
- Cunda- Ayvalık notları
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
3 Comments
Ezine peynirine hayranım Çanakkale’de yaşamak isterim.
Merhaba, Çanakkale’yi tanıtmış olduğunuz için size sonsuz teşekkür ederiz. Tekrar gelecek misiniz? Sizin önerilerine ek olarak bizde Çanakkaleliler olarak öneriler vermek isteriz. Çanakkale gün gün büyüyen bir şehir, her geçen gün kaos ortamı artmakta. Seyahatinizi etkileyebilecek olaylar meydana gelebilir. Bu yüzden Çanakkale haberleri için yerel basını takip etmeniz gerekli. Ulusal basında pek fazla yer almamakta.
İlginiz için çok teşekkür ederim. Daha Çanakkale’de görülecek çok yer var. Kaldı ki tekrar gitmek içinde fazlası ile neden.
Tekrar teşekkürler.