İstanbul’dan gidilecek yakın rotalar arasında yer alabilecek alternatif bir rota olan Misi Köyü’ndeyiz. Bu köy Bursa’ın merkezinde Nilüfer ilçesi sınırlarında yer alan minik bir köy olup, Bursa ile beraber keşif yapılabilecek bir rota olarak notlarında yer alabilir.
Misi Köyü’nde neler yapılabilir sorusuna cevaben birkaç başlıkta özet yapabilirim :
- Kahvaltı. Özellikle de köy girişinde sıralanan mekanlar Nilüfer çayı kenarında yeşillikler içinde yer alır. Tabi uzaktan gelecekler zaman hesabını iyi yapsın derim.
- Misi Köyü’nün renkli evleri ve sokaklarını keşfedin. Çok zamanınızı almayacak bir eylem bu.
- Misi köyü sosyal bir köy. Kafeleri, müzeleri, kütüphanesi ile keşif seviyesini yükseltiyor. Oradayken alacağınız enerji ile rotanıza daha net şekil verebilirsiniz.

Esasen bir haftasonu rotası olarak değerlendirebileceğiniz Misi köyü yeni adı ile Gümüştepe için farklı bir kaç rota ile birleştirme yapabilirsiniz. Bunlardan biri Mudanya’daki eski Rum Köyü Trilye olabilir, veyahut şehrin diğer yakasındaki Osmanlı köyü Cumalıkızık olabilir. Yada Unesco korumasındaki Bursa’nın tarihi alanları ve müzeleri olabilir. Tabi buradaki seçenekler çok. Yada konaklamalı bir gece ile Osmanlı Devletine başkentlik yapmış olan İznik gezinizin kalitesini yükseltecek bir alternatif rota sunabilir.
Misi Köyü Hakkında
Misi köyünün tarihine bakacak olursak çok eskilere gidip Mysa haklarının batıdan doğuya doğru göç ederek buraya geldiğini de müdadele öncesi bölgede yaşayan Rumların buradan göç ettiklerini de söyleyebiliriz. Bölgede incilin eski bir nüshasının da olduğuna inanılması ayrı bir gizeme sahip olduğunun kanıtı olsada bununla ilgili yeni bir haber bulunmuyor.

Onun dışında Misi veya güncel ismi ile Gümüştepe (neden isim değiştirilir bir türlü anlamam) Bursa’nın turistik gezi rotalarından sadece biri. Trilye (Zeytinbağı) ve Gölyazı benzer hikayeyi paylaşan diğer 2 köydür. Aslında konuştuğumuz bu lokasyonlar da Misi gibi hafta sonu programı yapılacak lokasyonlardan biridir.
Misi Köyü Yeme-İçme Kahvaltı
Yeme-İçme noktalarını sıralamadan evvel bence kahvaltı öğününün köy gezi programında olmasını sağlayın ki geziniz maksimum keyif noktasına ulaşsın. Biz kahvaltı seçeneği olarak köy girişinde Nilüfer Çayı kenarındaki mekan olan Misi Yaşam isimli işletmeyi tercih ettik. Kahvaltıdan önce ilgimizi çeken nokta ise bahçesinde çocuklar için bir oyun parkının olmasının yanı sıra çimenler ile süslü olmasıydı. Ek olarak oturduğunuz yerden kuş sesilerine karışan su sesi ile akıp giden Nilüfer Çayı’nın sakinliğini hissedersiniz.

Serme kahvaltı olarak servis edilen kahvaltıda peynir çeşitlerinden tatlıya ve tuzluya çok seçenek var. Göze hoş geldiğini söyleyebilirim .Misi Yaşam isimli mekan köy girişinde yer alıyor.Mekanın kendine ait bir otoparkı bulunuyor. Gerçi otopark olmasada yol boyunca parkedebileceğinize inanıyorum. (ancak aracınız ile o daracık köy içine girmeyin. Köy içinde yürüyeceksiniz tamam 😊
Mekan hakkında olağanüstü övgüde bulunmayacağım. Ancak beklentilerinizi çok fazla yüksek tutmaz ve mekanın iyi bir şeyler yapmaya çalıştığını düşünürseniz mutsuz olmazsınız. Fiyatları da ortalamalar da, sizi üzmeyecektir. Buradan köye kadar keyifli bir yürüyüş yapmanız da mümkün. Köy ve dere kenarından yürüyebileceğiniz yolda yeşil renklerin bolluğu dikkatinizi çekecektir.

Köyde en çok yorum alan mekanlara bakacak olursak;
Mimoza ayağınızı Nilüfer deresinin içine sokarak kahvaltı yapabileceğiniz bir alan olmasının yanı sıra ızgara çeşitleri de ön plana çıkıyor. Misi Köyevi serpme kahvaltı çeşitleri ile köy içinde öne çıkarken, Casa Misya ve Mis Gibi Otel hem konaklama hem de restoran olarak hizmet vermekteler. Nermin Abla’nın Evi ise özenerek hazırlanan servisler ve antika mobilyaları ile öne çıkıyor. Burası da bir soluklanma veya kahvaltı mekanı olabilir. Son olarak da köy manzarasına bakan otoban önü işletme ON6 isimli mangal ızgara işletmesini önerelim. Hem mangal hem kahvaltı var. Ama biraz uzaktan köy göreceksiniz.
Konaklama
Misi köyü veya Bursa’da konaklama planınız mı var. Yukarıda anlattığım 2 adet butik otelin yanı sıra Bursa merkezde seçebileceğiniz çok yer var. Bizim de kullandığımız otel motoru Agoda size yardımcı olabilir : Bursa’da Otel Ara Bursa’da seçeceğiniz lokasyon Kapalıçarşı bölgesi olursa nispeten ulaşım konusunda daha rahat edersiniz.

Misi Köyü’nde alternatif mekanlarıda sıralayalım:
Misi Köyü Gezilecek Yerler
Misi Köyü’nde gezilecek yerler şeklinde bir ifadede bulunmak esasen çok doğru olmayacaktır. Burasının bir köy olduğunu ifade ederek görmenizi tavsiye edebilceeğimiz noktalar diyerek başlıklar halinde sıralyalım.
Misi Köyü Meydanı
Köy Meydanı köydeki çoğu alana ulaşım sağlayacağınız ilk hedef olsun. Meydanda yeterince tabela ile yönlendirme mevcut. Biz ilk meydanda Nilüfer çayını seyre daldık. Sanırım en coşkulu aktığı yer burası olabilir. Köprü üzerinden veya buradaki sağlı sollu renkli yapılardan kendinize bir fotoğraf çekim noktası ayarlamak çok zor olmayacaktır.

Çocuk Kütüphanesi
2014 yılında hizmete açılan bu mini kütüphane adından da anlaşılacağı üzere çocuklar için Nilüfer Belediyesi tarafından yaptırılmış. Üst katında sayısız çocuk kitabı keşfedilmeyi bekliyor diyerek bir köyde kütüphane açma fikrini gerçekleştiren işin mimarlarını tebrik ederiz.
İpek Evi
İpekböcekciliği işi Türkiye’de birkaç ilde geleneksel yöntem ile sınırlı sayıda üretilmektedir. Benim rastladığım Bursa kapalıçarşıda ipekçiler vardı. Bir de bu işi Hatay turunda deprem öncesi görmüştüm. Ciddi anlamda zahmetli bu iş için Misi Köyü’nde de turistik manada bir yer oluşturulmuş. Atölye çalışmalarından satış ve kafe olarak değerlendirilen bölümlerden oluşan yapıyı ziyaret ediniz.

Köy Evleri
Keşfedilecek noktalardan biri de renkli köy evleri çok kısa bir turun ardından kadrajınıza alacağınız renkli evler sizleri bekliyor.
Lafı çok fazla uzatmadan köyde bulunan 2 adet müzeden de bahsedelim. Nasıl bir köy olduğunu siz düşünün. Köyde bir adet Edebiyat Müzesi ve bir adet de Etnografya Müzesi bulunuyor. Zamanınıza göre tercih edebilirsiniz. Edebiyat müzesinde çoğu yazara ait el yazmaları daktilo ve gözlük gibi kişisel eşyalar sergileniyor. Etnografya müzesinde ise sahibi Şinasi Çelikkol’un yöreye ait etnografik koleksiyonu bulunuyor. Yalnız Şinasi Bey bir Karagöz oynatıcısı ve buna ilişkin kişisel koleksiyonunu da burada barındırıyor. Vaktinize göre değerlendirebilirsiniz.
Misi Köyü’nü ziyaret ettiniz ve hala zamanınız var değil mi ? Bursa kent merkezinde Tophane-Kapalıçarşı bölgesini keşfe çıkabilir, yol üstünde Yıldırım Beyazid Külliyesini camisi ile keşfedebilirsiniz. Tofaş’ın otomobil müzesi, küçük dostlar için Hayvanat bahçesi ve botanik bahçesi gezileri alternatif bir rota oluşturabilir. Tüm Bursa’yı içeren bir yazıyı bu sayfalarda paylaşmadan evvel bir not olarak iletmiş olayım.
Eğer Dikkatinizi çekerse şu yazılar size ilham kaynağı olabilir.
Bursa Gezi Rehberi : Bursa’da Gezilecek Yerler
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları
Bursa Cumalıkızık : Bursa’da Bir Osmanlı Köyü
Bursa Trilye : Bursa’da Bir Rum Köyü
İznik : Bursa içinde bir Osmanlı Başkenti
Sezgin Izgara: Bir Köfteden Fazlası
Yalova : Küçücük ama İçinde çok şey var
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :