Kosova
22 min read
6862

Prizren Gezi Rehberi

Haziran 9, 2020
1
Prizren Gezi Rehberi

500 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğunun bir parçası olmuş ve ondan izler taşıyan Prizren, Kosova’nın ve Balkanların ülkemize en samimi gelen güzel bir kentidir. Ayrıca eşimin doğduğu şehir olması nedeniyle bizim gönlümüzdeki yeride apayrıdır. Tarihi dokusu, lezzetleri ve doğal güzellikleri ile keşfe değer bu güzel şehir için Prizren Gezi Rehberi‘mizde Prizren’e nasıl gidilir? Prizren’de nerede kalınır? Prizren’de yemek ve Prizren Gezilecek Yerler konularına değindik.

Kosova Hakkında

Şimdiki Kosova toprakları yukarıda da bahsettiğimiz gibi 5 asır boyunca Osmanlı toprağı olarak kalmıştır. Osmanlı’nın son döneminde 1. Dünya savaşları sonucunda ise Yugoslavya’nın bir parçası olmuştur. Ancak çok uluslu bir devlet olan Yugoslavya, son lideri Tito’nun ölümünden sonra parçalanarak dağılmıştır.
Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Slovenya ve sonradan Kosova Yugoslavya’nın bir parçasıydı. Özellikle 1994 yılında başlayan iç savaş Avrupa’nın ortasında derin izler bıraktı. Şuan da hala savaşın izleri Yugoslavya üzerindeki topraklarda görülebilmektedir.

Yugoslavya’nın dağılması sonucunda ortaya çıkan devletler. (Vojvodina Sırbistan içindeki özerk bölgedir.)

Kosova, Yugoslavya’nın dağılması ile Sırbistan sınırları içinde yer alan Karadağ ile beraber Sırbistan’ın bir parçası olmuştur. Uzun yıllar Sırbistan Karadağ olarak bilinen ülke Kosova’nın ve Karadağ’ın ayrılması ile bölünmüştür. Sırbistan’ın milliyetçi ve baskıcı politikaları bu ayrılıkların en önemli sonucu olarak bilinir. Nitekim 1998 yılında Kosovalı Arnavutlar ile Sırplar arasında başlayan savaş NATO’nun müdahalesi ile sonuçlanmıştır. 10 yıl boyunca Birleşmiş Milletler’in idaresinde kalan Kosova, 17 Şubat 2008’de Kosova Meclisi’nde alınan kararla bağımsızlığını ilan etmiştir. Kosta Rika ile beraber Türkiye Kosova’yı tanıyan ilk ülke olmuştur.

Prizren eski şehir bölgesi

Kosova’nın en güzel kenti Prizren;

+ Yaklaşık 200.000 nüfusa sahip bir şehir olup ülkenin 2. büyük ilidir.

+ Kosova güvenli bir ülkedir. Eski sıkıntılarının çoğunu atlatmıştır.

+Sadece kültür gezisi için değil doğal güzellikleri keşfetmek için uygun bir rotadır. Özellikle Gora bölgesinde yer alan Gora köyleri eşsiz doğa manzaraları sunar. Ayrıca kış aylarında ekonomik kayak turları için de ziyaret edebilirsiniz.

+Ziyaretiniz için bahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Ortalama 2 gecelik konaklama yeterli olacaktır.

+Para birimi olarak Avrupa Birliği Para Birimi olan euroyu kullanır. Kosova, Sırbistan ile olan savaş ve sınır sorunlarından ötürü diğer diğer Yugoslav ülkeleri gibi AB’ye girememektedir.

+Türk vatandaşları için vizesiz seyahat imkanı sağlar.

+ Avrupa’da ekonomik olarak seyahat edebileceğiniz bir rota oluşturur. Yemek, konaklama ve diğer harcamalarınız diğer Avrupa şehirleri ile kıyas edilemeyecek şekilde uygundur. Yani sınırsız yiyebilirsiniz 🙂

+ Çift başlı kartal simgesine sahip Arnavutluk bayrağı ile sıklıkla görülür. Prizren’de ve Kosova’nın birçok bölgesinde Kosova bayrağından daha fazla çift başlı kartal simgeli kırmızı-siyah renkli Arnavutluk Bayrağı görürsünüz. Ülke bağımsızlığını Arnavutların mücadelesi ile kazandığından var olan soy bağı bağlılığını simgelemektedir.

+ Türkçe eğitim veren okullara sahiptir. Türk ve Boşnak ve Goralı aileler genellikle bu okullarda eğitim almaktadırlar.

Prizren’e Nasıl Gidilir?

Prizren’de havalimanı bulunmamakta olup en yakın havalimanı Priştina’da yer alır. Prizren bulunduğu konum itibari ile birçok Balkan şehrine yakındır. Tiran, Üsküp, Priştina, Peç ve Podgorica ile beraber Belgrad yakın şehirler arasında yer alır. Çoğunlukla gezgin ve gezi rotaları bu şehirleri içine alan kapsamlı bir tur yapmaktadırlar. Sizde benzer bir rota düşünüp, gidiş veya dönüş rotanızı Kosova üzerinden belirleyerek 3-5 gün içinde farklı ülkeleri içine alan plan yapabilirsiniz.

Bizim rotamız Priştina ile başlayıp Prizren, Peç, Saraybosna, Mostar, Kotor ve Tiran şeklindeydi. Sırbistan’ın Kosova’yı tanımaması ve kendi toprağı görmesi nedeniyle Kosova’dan Sırbistan’a geçiş maalesef mümkün değildir. Yani dönüş biletiniz Sırbistan’dan ise Kosova topraklarından Sırbistan’a geçemezsiniz. Tersi durumunda bir sıkıntı bulunmuyor, Sırbistan’dan Kosova’ya geçiş mümkündür.

Prizren – Kosova

Prizren’e ulaşım için ise en uygun seçenek Kosova’nın başkenti Priştina Havalimanı kullanmaktır. Havalimanından ulaşımda en pratik çözüm ise araç kiralamaktır. Çözüm olarak Sixt üzerinden günlük 25 Euro’dan başlayan seçenekler ile kiralama yapabilirsiniz. Prizren’e toplu ulaşım için ise havalimanından önce yakın mesafedeki Priştina’ya taksi ile ulaşım (15km) sağlayıp oradaki otogardan (bkz:Pristina otogar) sıklıkla kalkan Prizren otobüslerini kullanmalısınız. (bilet fiyatları 3-5 Euro aralığında değişir) .

Prizren

Ayrıca seyahat zamanınız Ağustos ayı ise Prizren’in film festinaline denk gelmeniz olasıdır. Program için sayfasına göz atabilirsiniz. https://dokufest.com/

Prizren’de Nerede Kalınır?

Prizren’de konaklama yapmak için en uygun seçenek eski şehir bölgesidir. Gezilecek bir çok lokasyon zaten yürüyüş alanı içinde olacağından, keyfi çok – yorulması az bir şehir gezisinin sizi beklediğini söyleyebiliriz.

Öne çıkan birkaç otel önerisi paylaşabiliriz: Classic Hotel Prizren, Kacinari, Tiffany, Monarch bunlardan bazıları. Arzu ederseniz bizim de sıklıkla kullandığımız arama motoru Agoda‘yı fiyat sorgulamak ve rezervasyon için sorgulayabilirsiniz.

Prizren’de hotel seçeneğiniz Bistriça(Akdere) nehrinin iki yakasına bakan eski şehir bölgesi olsun.

Prizren’de Yemek

Prizren hem görsel hem de lezzet olarak tam anlamıyla damak şenlendirici bir kent olarak ön plana çıkıyor. Başta köfte ve börek olmak üzere dondurmaları, pastaları ve tatlıları ile akıllarda yer etmektedir. Ayrıca Boza’nın anavatanı olan Prizren’de mutlaka boza içmenizi tavsiye ederiz. Çünkü buradaki boza bizdeki gibi koyu kıvamlı değil sıvı kıvamlıdır. Tadı mayhoştur ve leblebi ile tüketilmez. Türkiye’de bozanın adı Vefa diyenler bozanın Prizren’den ülkemize geldiğini bilirler.

Aşağıda tavsiye olarak bu tatları tadabileceğiniz birkaç mekan önerebiliriz. Açıkçası fiyat olarak sizi üzmeyecek nadir Avrupa şehirlerinden biri olacak Prizren.

Te Syla: Prizren’in en lezzetli köftelerini yiyebileceğiniz Bistriça (Akdere)Nehri manzaralı mekan eski kent merkezinde bulunuyor. Kaşarlı Köftesi pleskavitsa, bizim favorimiz oldu. Ama burada ne getirirler ise yiyebilirsiniz.

Te Syla –

Besimi-Beska: Bir diğer et lokantısı ise merkez şadırvan noktasında bulunan Besimi isimli mekan. Karışık ızgara,köfte ve tatlıları için tercih edebilirsiniz.

Banana Split: Bananasplit Plus, dondurmadadan tatlıya birçok tadı bulacağınız diğer bir mekan. Ayrıca yabanmersininden yapılan Borovnitza isimli içeği denemenizi tavsiye ederiz.

Prizren’de dondurmayı ihmal etmeyin

Marashi : Prizren’in eski şehir bölgesini ikiye bölen nehri Bistriça manzaralı restoran Marashi, güzel bir yemek deneyimi isteyenlerin alternatifi olabilir. Salataları, et sunumları ve lezzetleri ile müşterilerinden tam not alıyor.

Marachi Restoran

Maalesef tipik Avrupa kentlerinde olduğu gibi Prizren’de de kahvaltı kültürü bulunmuyor. Yalnız klasik Türk kahvaltısına benzer peynirli omletli bir yer ararsanız hemen şadırvan meydanında yer alan Ponte Coffee sizin için alternatif bir mekan olabilir. Kahvaltı için diğer bir önerimiz ise önerimiz Furra (Jone önde gelen fırınlardan) denen fırınlardan alabileceğiniz çörek ve börekler olacaktır. İddaalıyız Prizren’e aç gidiniz çünkü dönüşte vücut ağırlığınız artacaktır.

Ayrıca Kosova’da zorluk çekmeden çarşıda dolaşabileceğinizi belirtmek isteriz. Çünkü Prizren’de Türk nüfus çoğunluk oluşturur ve sokaklarda Türkçe kullanılan bir dildir. Bununla beraber Kosova’da ağırlıklı olarak kahve tüketilmektedir. Burada bonus olarak çay içecebileceğiniz bir yer söylemiş olalım. Sinan Paşa camisinin arka tarafında hediyelik eşya dükkanları ve çay bahçeleri bulunuyor. Konaku bu yerlerden biridir.

Sinanpaşa Cami arkasında alışveriş yapabileceğiniz hediyelik dükkanlar bulunur.

Eğer akşam Prizren’de vakit geçirmek isterseniz Corner Bar eski şehir bölgesindeki renkli görüntüsü ile ön plana çıkmaktadır. Aynı bölgede yer alan Qarshia ve Morea diğer alternatiflerdir. Yine aynı bölgede oturup birşeyler içebileceğiniz onlarca kafe ve restoran bulunur.

Prizren’in renkli bir akşamı

Prizren Gezilecek Yerler

Prizren, Kosova planı yapan gezginlerin olmazsa olmaz rotalarından biri olarak ön plana çıkıyor. Prizren ile beraber Pristina ve Peç (İpek) şehirleri Kosova’nın ön plana çıkan diğer şehirleridir. İşte sırasıyla Prizren Gezilecek Yerler

Prizren

1- Prizren Kalesi (Kaljaja)

Eğer bir turist iseniz sadece Prizren’de değil tüm şehirlerde şehrin en yüksek noktalarına tırmanmak olmazsa olmaz aktivitelerden biridir. Prizren Kalesi’de bu aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz bir nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Prizren Kale’sinden Şehir Manzarası

Antik Roma Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilen kale Bizans Sırbistan ve Osmanlı tarafından kullanılmıştır. Ticaret yolları üzerinde yer alan bir şehir olmasından ötürü Prizren Kalesi, gözlem ve koruma amaçlı kullanılmıştır .Kaleye çıkmak için zahmetli bir yokuş yolculuğuna hazır olmalısınız. Yukarıda sizi karşılayacak güzel bir manzara var. Kale demişken yukarıda burçları ve kuleleri olan bir kale hissine kapılmayın, kaleden ziyade birkaç duvar günümüze ulaşabilmiştir. Bir de eski bir top bulunuyor.

2- Sinan Paşa Cami

Şehrin bir nevi sembolü olan yapı 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi olma özelliğini taşıyor. 1993 yılında tekrar ibadete açılan yapı şehirde Türkçe vaaz verilen bir özelliğe sahip.

Sinan Paşa Cami

3- Saviour Kilisesi (İlahi Kurtarıcı Kilisesi)

13. yüzyılda inşa edildiği bilinen bu kilise Kosova’daki Sırp Ortadoks Kilisesi’nin ilk binasıdır. 1998 yılındaki savaşta şehirdeki Hristiyanlar burada toplanmış, ardından Prizren’i terketmeleri istenmiştir. Kapalı durumda bulunan kilise Prizren’in en güzel manzarlarından birine sahiptir. Kale yolu üzerinde yer alır.

Saviour tepede yeşillikler arasında bulunuyor

4- Prizren Taş Köprü

Prizren’i ortadan ikiye bölen Bistriça Nehri’nin üzerinde bir gerdanlık gibi duran taş köprü kentin en güzel süslerinden biridir. 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen köprü yüzyıllar boyu vazifesini yerine getirmiş fakat 1979’da ortaya çıkan sel nedeniyle yıkılmıştır. Ancak buna kayıtsız kalınmamış, 3 yıl sonra bu köprü yeniden inşa edilmiştir.

Prizren Taş Köprü

5- Gazi Mehmet Paşa Hamamı

Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü birçok şehirde devletin bir hizmeti olarak karşımıza çıkar hamamlar. Sadece Prizren’de değil diğer Balkan şehirlerinde de hamamları, camileri ve medreseleri kompleks halinde görürüz. Bu yapılar hem bulundukları bölgenin canlanmasına yol açar, hem de bölgeyi zenginleştiren yapılar olarak ön plana çıkar.

Prizren Gazi Mehmet Paşa Hamamı

İşte bu özellikteki hamamlardan biri olan Gazi Mehmet Paşa Hamamı 1574 yılında inşa edilmiştir. Restorasyon süreci geçiren hamam müze olarak kullanılmaktadır. Ziyaret ettiğimiz tarihlerde maalesef açık değildi. Gazi Mehmet Paşa Hamamı Google Konumu

6- Şadırvan Meydanı

Prizren’in en hareketli bölgesi olarak ön plana çıkan Şadırvan Meydanı Sinan Paşa Cami’nin hemen yakınında yer alıyor. Etrafında onlarca kafe ve restoran bulunmaktadır. Ziyaretinizde onlarca kere bu meydandan geçiyor olacaksınız.

Şadırvan Meydanı

7- Cuma Cami (Our Lady of Ljeviš)

Kozmopolit şehirleri sever misiniz? Beyrut, Saraybosna, Kudüs, Selanik veya İstanbul. Yan yana yer alan farklı dine mensup yapılar çok farklı bir kültürün temellerini oluşturur. Prizren’de bu şehirlere örnek bir kültür oluşturuyor.

İşte Cuma Cami’de 13. yüzyılda Sırbistan Krallığı döneminde yapılmış bir ortadoks kilisesi olup kozmopolit şehir yaşamının bir örneğidir. Kente Müslümanlar egemen olunca önce camiye, Hristiyanlar egemen olunca kiliseye tekrar döndürülmüştür. Şuanda kullanılamaz durumda olan yapı ancak dışarıdan görülebildiği kadarı ile görebiliyorsunuz.

8- Halveti Tekkesi

Bilindiği üzere tekkeler bulundukları bölgede İslami faaliyet gösteren tarikatların toplandıkları yerlerdir. Bunlardan biri de 16.yüzyılda Osman Baba tarafından kurulan Halveti Tekke’sidir. 18.yüzyılda inşa edilen binasında türbe avlu ve bekleme odaları bulunmaktadır. Halveti Tekkesi Konumu

Halveti Tekkesi

9- Bayraklı Cami (Gazi Mehmet Paşa Cami)

Prizren ziyaretimiz de avlusu, şadırvanı ve estetiği ile bizi etkileyen bir yapı oldu Bayraklı Cami. 16. yüzyılda inşa edilen cami sağlam durumdaki tarihi yerler arasındadır. Mimarisi ve ahengi size de aynı izlenimi verecektir.

Prizren Bayraklı Cami

Prizren’de diğer gezilecek yerleri sıralayacak olursak;

  • 1975 yılında açılan ve bir saat kulesinin üzerine inşa edilmesiyle 15. yüzyıldan kalma bir hamamda bulunan Arkeoloji Müzesi,
  • Otogar bölgesinde bulunan Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında inşa edilmiş Kırık cami adıyla bilinen Namazgah, (üstü açık olan namazgah için beklentiniz yüksek olmasın)
  • 1543 yılında inşa edilen Osmanlı dönemi yapısı Müderris Ali Efendi Cami,
  • 18.yüzyılda inşa edilen ve Gazi Mehmet Paşa Hamamı’nın arka tarafında yer alan Emin Paşa Cami,
  • Yine 15.yüzyılda inşa edilmiş fakat sadece minaresi ayakta kalmış Arasta Cami,
  • 1952 yılında açılan 2014 yılında kurtarılan birçok sahnet sanatı ve etkinliğin gerçekleştirildiği Lumbardhi Sineması,
  • Adem Jashari caddesi üzerinde yer alan ve Nato Anıtı,
  • 20 km. kadar kuzeyde kalan tamamen Türk Köyü olan Mamuşa,

diğer önemli gezilecek yerleridir. Aşağıda bunların dışında kalan yerlerden de bahsetmek isteriz.

Prizren’i ikiye bölen Türkçe adı ile Akdere

10- Brezoviça

Brezovicë ismi ile bilinen Prizren’in yaklaşık 50 km doğusunda yer alan kayak merkezi ülkenin doğal zenginliklerinden birisidir. Kosova ülke olarak dağlık ve yüksek rakımlıdır.Kuzey Makedonya sınırında yer alan Şar Dağları kış turizmi için elverişlidir. Kışın beyazın yazın ise yeşilin farklı türlerini görebileceğiniz Brezoviça gezinize farklı bir ahenk katacaktır.

Brezoviça- by Dısco Ajdin

11- Gora Köyleri (Prizren Türk Köyleri)

Kelime anlamı ile Gora “dağlı” anlamına gelir. Kosova’nın güneyinde yer alan Gora Köyleri essiz doğa, orman ve yeşilin binbir türlü renklerini sunmaktadır. Gora Bölgesi Kosova’nın Makedonya ve Arnavutluk toprakları arasında kalan bölgesidir. Prizren’in tamamı Türk olarak bilinen köyü Mamuşa’dır. Prizren’in 20 km kuzeyindedir. Gora köyleri Prizren’in güneyinde 35 km uzaklıktadır.

Gora Köyleri

Yazımın ilk paragrafında bahsettiğim üzere biz eşimin doğum yeri olan Gora Köyü olan Rapça’da kaldık. Oksijen deposu olan havası, yemyeşil doğası, buz gibi suları ve tertemiz sokakları ile güzel hatırları bıraktı zihnimizde. Bölgeden kısa notlar ile bahsedelim:

+ Gora bölgesinde sayıları 30’u bulan köylerde “Goranski” adı verilen Boşnakça/Sırpça dili konuşulmaktadır. Bu dil Makedonca’ya yakındır.

+ Köylerden 2’si Makedonya topraklarında 10 tanesi Arnavutluk topraklarında yer alır.

+ Köylerin toplam nüfusu 18.000 olarak tahmin edilmektedir. Ancak bölge savaş sonrası çok göç vermiştir. Yaygınlıkla civar ülkelerden Avusturya, İtalya ve Türkiye’de çok sayıda göç etmiş nüfus bulunmaktadır.

+ Bölgeyi ziyaret etmek için en uygun zamanlar Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bölge dağlık bir bölge olduğu için gece sıcaklıklar çok düşmektedir.

+ Gora bölgesi köylerinin ana geçim kaynağı hayvancılık olarak öne çıkmaktadır. Şehirlere yerleşenler ise köftecilik aşçılık ve pastacılık işlerini yapmaktadırlar. Köylerin bazılarında ise göç nedeniyle hayvancılık tamamen bitmiştir.

+Kosova bağımsız bir ülke olduktan sonra çok kimlikli bir hale bürünmüşlerdir. Bir vatandaşın aynı zamanda Sırbistan, Makedon ve Bulgar pasaportları olabilmektedir. Buradaki amaç ise bölgedeki hakim güç olup hak iddaa edebilmek olsa gerek.

+Bölgede yaşayan vatandaşların kökeninin ne olduğu çokça tartışılmıştır. Araştırma yapan Rus, Bulgar, Makedon ve Arnavut araştırmacılar kendi halkından olduklarını öne sürse de Osmanlı arşivleri bölge halkının Türk olduğunu bildirmektedir. Nitekim Kuman ve Peçenek Türkler’inin bölgeye yerleşen ilk Türk boyları olduğu bilinmektedir. Osmanlı öncesinde bu bölgede Müslümanlığın olduğuna dair kanıtlar da bulunmaktadır. 12. yüzyılda Mlike köyünde yapılmış bir cami bunun kanıtıdır. Bölgede yaşayan Türkler Osmanlı’nın Balkanlar’a çok rahat yerleşmesinde etkili olmuşlardır. Ayrıca Plevne ve Çanakkale savaşına katılıp şehit düşenlerin aralarında Goralı soydaşların sayısı 500’den fazladır.

+ Konuyu dağıtmadan Goralı olarak bilinen sandviç’in bölge ile bağlantısını aktaralım. Efendim bu bölgeden göç eden ve soy adı Goralı olan bir aile Ankara’da kendi icatları olan bir sandviç yaparlar. Daha sonra İstanbul Fındıkzade’ye taşınıp işlerini büyüttükten sonra gittikçe ünlenen bir tür ortaya çıkartmışlardır. Yani bu sandviç burada üretilmemiştir ve burada yoktur.

12- Rapça Köyü

Rapça Köyü etrafı ormanlar ile çevrili, şirin evleri ve temiz havası ile ön plana çıkmaktadır. Rapça’da ve diğer köylerde rahatlıkla bir mekana selam verip oturabilirsiniz. Türkiye’den geldiğinizi söylediğiniz de size nasıl davranıldığını daha sonra kendiniz yorumlarsınız.

Prizren Rapça Köyü’nden bir görünüş

Köyün sokaklarını mutlaka keşfetmenizi dileriz. Çünkü karşınıza grafitiler ile süslenmiş resimler , çiçekler ile süslü balkonlar, tatlıları ile ünlü kafeler çıkacaktır.

Rapça köy çeşmesi ve bir taş ev

Köyde yaşayan bir çok kişinin ana dili Boşnakçadır. Şaşırtıcı bir şekilde eşimin akrabalarının çoğu ve köy halkı Türkçe’yi konuşmaktaydı. Nasıl öğrendiklerini sorduğumuzda TV izleyerek cevap vermişlerdi. Sadece Türkçe mi ? İspanyolca ve İngilizceyi bile bu şekilde öğrenen kişiler ile tanıştım.

Bölgenin en hareketli zamanları Temmuz sonu ve Ağustos ayının ilk haftasıdır. Civar ülkelerde yaşayan Kosovalılar tatil için bu tarih aralığını tercih etmektedirler. Bu tarihlerde Gora köylerinin her birinde birbiri ardına günlerce süren düğünler güzel bir dayanışma örneği olarak ortaya çıkmaktadır. Düğünler öncesinde kurulan kazanlarda misafirlere yemekler pişirilir ve helvalar ikram edilir.

Rapça’da kazanlarda pişirilen yemekler

Eğer bu tarihlerde Kosova’da iseniz mutlaka köyleri dolaşın. Düğün yemekleri sizleri bekler. Ayrıca akşam başlayan düğün törenlerinde sokaklarda onlarca metreye ulaşan halaylar yağmura aldırmaksızın çekilir.

Gora köylerinde genel olarak bir kahvaltı kültürü Kosova genelinde olduğu gibi yoktur. Kahvaltılar genelde kahve yanında atıştırmalıklar ile geçiştirilir. Bunun yanında evlerde yapılan güzel ve özel börekler ballara bandırılarak yenilerek güzel bir kahvaltı örneği de oluşturur.

Tadını unutamadığımız börek : Felije 🙂

Gora ve Kosova’da tatlı vazgeçilmez bir yemek çeşididir. Yani çorba ve yemekten oluşan bir öğün yemeğinin bir tanesi olmayabilir ama tatlısız veya pastasız olmaz. Bir Goralı yemekten vazgeçse de tatlıdan vazgeçmez.

Rapça Figaro’nun tatlı çeşitlerinden bazıları. Trileçe, baklava, tulumba ve smokvica. Smokvica çok fazla yerde bulamazsanız. Tavsiye ederiz. Yanında da BOZA!

Rapça ve Gora Köyleri’nde farklı adetler vardır. Bir kadın bir erkek ile evlendiğinde eşinin isminden türemiş bir sıfat alır ve onunla anılır. Mesela İbrahim erkeğin ismi ise kadına evlendikten sonra İbrahimica (İbrahimitsa) denir. Kadının adı artık bu olur ve herkes onu o isimle çağırır. Belli bir süre geçince de artık gerçek isim de unutulabilir.

Rapça yüksek rakımlı bir Gora köyüdür.

Bir diğer adet ise korza ismi verilen evlenecek yaşa gelen bireylerin eşlerini seçmek ve tanışmak amacıyla akşamüstü sohbet etme etkinliğidir. Gençler bir kafe önünde bekler ve taliplilerini beklerler. Kısa bir konuşmanın ardından arzu ederlerse konuşmaya devam ederler ve evlilik kurumunun ilk adımlarını atarlar. Bu adet civar köyler tarafından da benimsenmiştir. Aileler bu sayede görüşülen kişilerin ailelerini ve yaşam biçimlerinden haberdar olurlar ve bu herkese güven verir.

13- Dragaş

Dragaş Gora bölgesinin merkezi olarak tanımlanır. İdari faaliyetler ve civar köyler ile ulaşım bu beldeden yapılmaktadır. Dragaş bölgesi diğer köylerden farklıdır ve daha kalabalıktır. İçinde birden fazla cami, restoran ve kafe bulunmaktadır.

Ayrıca bizim de ziyaret ettiğimiz Nato kapsamında bulunan Türk birliği Dragaş’ta yer almaktadır. Eğer Prizren planlarınız varsa ve Gora bölgesini bu yazıdan sonra ziyaret etmeye karar verirseniz bölgedeki tek otelin Dragaş’ta olduğunu belirtmek isteriz. Meka Otel Dragaş’ta bulunuyor. Fiyat sorgulayabilirsiniz.

Dragaş’taki Türk birliği ziyaretimizden

14- Brod

Gora bölgesinin R114 karayolunun son köyü Brod isimli köydür. Köy diğer Gora köyleri gibi doğal güzelliği ile ön plana çıkmaktadır. Brod geçmişte en zengin köylerden biri olarak bilinmektedir. Türkiye’de Brod köyünden göç etmiş çok sayıda aile bulunmaktadır.

Brod doğal güzellikleri ile göze çarpıyor.

Köyün ortasından geçen coşkulu bir şekilde akan bir de dere bulunmaktadır. Ayrıca köyde soluklanabileceğiniz kafe ve restoran tarzı işletmede bulunur. Brod’a yakın diğer bir güzellikte bir kanyon ile yakınında bulunan 6 km’lik pisti ile kayak merkezidir. Sadece kayak merkezi olarak düşünmeyin bölgedeki işletme yazında hizmet vermektedir. Teleferik ile doğal güzellikleri tepeden keşfedebilir, yeşilin çeşitli tonlarını görebilir ve temiz hava ile boğulabilirsiniz. (teleferik ücreti 3 Euro)

Bu bölgede faaliyet gösteren işletme Arxhena’da konaklama yapmanız da mümkün. İncelemek için tıklayın .

15- Restelicë & Windows Tepeleri

Sırada bahsetmek istedeğim Gora köyü ise Restelicë. R113 karayolu boyunca Makedonya sınırına doğru ilerlediğinizde yüksek platoların arasından bu köye gireceksiniz. Küçük bir köy olan Restelicë’de kısa bir mola verebilirsiniz. Yoldan Makedonya sınırına doğru devam ettiğinizde sağlı sollu uçsuz bucaksız uzanan yemyeşil düzlükleri göreceksiniz.

Birçok kişinin windows tepeleleri olarak bildiği tepeler, fotoğrafçı Charles O’Rear Amerika’da çektiği fotoğrafa olağanüstü benzemektedir. Çimenlerde yuvarlanmak ücretsiz. Ayrıca bu yüksek plato içinde minik dereciklerin geniş ovalara açılan seyrini keşfedeceksiniz.

Windows Tepeleri

Eğer buralarda acıktıysanız yerel halkın tercih ettiği bir restoran önerelim. R113 yolunda Krusheve köyüne yakın bir noktada bulunan Teferic geniş yeşilliklerin içindeki bahçesinde çardak masalarında alabalık ve yerel tatlar keyfi sunuyor. Teferic Google Konumu

Teferic Restoran – Prizren

Biz denemedik fakat alternatif olarak Prizren yolu üzerinde bulunan Wermice köyünde Dirin nehri manzaralı güzel balık lokantaları Univers, Mfabeli ve Liqeni‘yi önerebiliriz.

Prizren ve Gora köylerindeki keşfemiz şimdilik bu kadardı. Daha sonraki keşiflerde bu yazının güncelleneceğini belirtmek isteriz. Aşağıda seyahtimizde kayda aldığımız video paylaşımımız var. Keyifli izlemeler. (beğeni ve aboneliğinizi bekleriz 🙂 )

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

Diğer 611 aboneye katılın

Bağlantılı Diğer Yazılarımız

İpek Gezi Rehberi – Peje, Peja veya Pec Gezilecek Yerler

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları
Tuhaf Yer isimleri

Tuhaf Yer isimleri

Ağustos 9, 2024
Kuzguncuk Notları : Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler

1 Comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts