Bursa : Osmanlı Beyliği’nden devlete ve sonrasında imparatorluğa dönüşmesindeki ilk basamak olarak yadigar olan topraklar olarak karşımıza çıkar. Kemal Tahir’in 1967’de yayınlanan Devlet Ana romanında devletin hangi amaçla ve nasıl kurulduğu anlatılırken, sizin aklınıza Bursa’nın yamaçlarındaki tophaneden şehri izlerken Osman Bey’in ney’in üflediği uzun ovaya doğru anlar canlansın. Öncelikle baştan söylemek gerek Bursa’yı öyle 2 günde gezdim bitirdim demeniz çok zor. Çünü bu sürenin dışına sığacak gurme rotaları, gezi planları içinde kendinizi bulacaksınız. Umarım bu yazı bu planlar için rotanızın içinde saplanmış raptiyeler bırakabilir. Bursa gezi rehberinde ufak detayları da temel noktaları da bulacağınız için, satır aralarını atlamadan okuyunuz.
Bursa’ya Nasıl Gidilir ?
Cumhuriyetimizin 100.yılını geride bırakırken bir ucundan diğerine komşu şehirlere veya büyük şehirlere uzanan şehirlerarası tren hatlarını yazmak isterdim ama yok. Artık ülke olarak altyapı yatırımlarını bitirmiş olmamız gerek ama hala yolumuz var. Birden çok kere Bursa’yı ziyaret etmiş biti olarak Bursa’yı keşfedecekler için en mantıklı rotayı ilan ediyorum: Hususi Oto. Sanki herkes İstanbul gelecekmiş gibi rota çizmiş olmayalım araç ile Osmangazi köprüsünü geçtikten sonra Bursa’ya kadar “Dümdüz devam edin” ekonomi yapmak isteyenler Eskihisar feribotları ile körfezden geçebilir yada köprüyü geçtikten sonra Yalova üzerinden parasız yoldan Bursa’ya ulaşabilir. (köprü hariç en fazla 15 dakika kaybınız olur)
Tabi bu en basit cevap ile buradaki konuyu kapatmayacağız. Bursa’ya civar çok ilden otobüs ulaşımı mevcut. (Bu alana bilet reklamı alabiliriz ) Bursa şehir otogarı Bursa şehir merkezine (kapalı çarşı) yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Buradan toplu taşıma araçlarına kent merkezine ulaşım için kullanabilirsiniz. Bursa’ya İstanbul’dan ulaşmak için kullanacağınız diğer bir seçenek ise Deniz Otobüsü. İster Yenikapı’dan İdo ile ister Eminönü’den Budo ile Bursa’ya ulaşabilirsiniz. Bursa dediğime bakmayın Mudanya olarak düzeltelim. Mudanya Bursa’nın sahil kenti. Buradan da yaklaşık 30 dk. 2. Bir ulaşım aracına ihtiyaç olacak.
Bir seçenek daha verelim ki bu seçenek sizi fazlası ile ikna edebilir : İdo Feribotları ile Pendik veya Yenikapı’dan Yalova’ya ulaşmak. Buradan Bursa’ya, İznik’e Gemlik’e aktarma ile geçiş yapabilirsiniz. Hazır gelmişken Yalova notlarımıza da bakın. Belki kalış süresini uzatmak için bahaneniz olur.
Son olarak da Sabiha Gökçen Havalimanına düzenli Bursa seferleri düzenlenmektedir. Havayolu ile Bursa’ya ulaşmak isterseniz Bursa Yenişehir (neden buraya havalimanı yaptık ? ) değil Sabiha Gökçen’i tercih edin. Aslında tüm bunlardan sonra ilk paragrafı teyit eden bir cümleyi mantıklı buluyorsunuz değil mi ?
Bursa eski şehir bölgesinde otopark sıkıntı yaratabilir. Aracınızı yer bulursanız zafer plazaya veya yeşil cami arkasındaki belediye otoparkı Yeşil Katlı Otopark’a parkedin. Eski sokaklar ve caddelerde park ve trafik sıkıntı yarabilir. Tek yön cadde ve sokaklarda biz zorlandık efendim.
Bursa’da Konaklama
Bursa’yı bir hafta sonu rotası olarak değerlendirmek isteyenler el kaldırabilir. Evet Bursa 2 gece 3 günlük bir keşif rotası olabilir ancak Bursa’nın gezilecek yerleri tarihi köyleri ve ilçelerini de göreyim derseniz bu süreyi uzatmanız hatta farklı hafta sonu rotaları yapmanız gerekir. 2 gecelik bir planda Mudanya’yı İznik’i gezemezsiniz mesela. Nerede kalabilirsiniz sorusundan ziyade kalacağınız lokasyonu iyi seçiniz ki ayrıca bir ulaşım problemi yaşamayın derim. Bence Ulu cami ve Kapalıçarşı bölgesini tercih ederseniz nispeten daha rahat edersiniz.
Bizim de kullandığımız arama motoru agodayı fiyat sorgulamak ve rezervasyon yapmak için kullanabilirsiniz: Bursa Otelleri
Bursa’da Kahvaltı & Yemek
Başlı başına bir yazı olabilecek bir konuya giriş yapalım. Bursa büyük bir şehir ve hem kahvaltı hem yemek açısından çok fazla alternatifi olan bir kent. Bu yazıyı okuyor ve Bursa planı yapmak isterseniz bu planın içinde merkeze yakın köylerde olsun. Çoğu civar köyde kahvaltı eylemi bir ritüele dönüşmüş durumda. Bursa Misi Köyü, Cumalıkızık Köyü, Trilye, İznik Gölü veya Gölyazı. Buralarda bir sabah kahvaltısı için mola verip sonra şehir merkezi planına devam edebilirsiniz.
Cumalıkızık Azime Abla’nın Yeri :
Peynir, söğüş ve reçellerden oluşan serpme kahvaltıya sahanda yumurta ilave ediliyor. Çay için ekstra bir ücret alınmıyor ve ekstra gözleme söyleyebiliyorsunuz. Patates ve peynirli gözlemelerini ise genel olarak başarılı.
Serme kahvaltı olarak servis edilen kahvaltıda peynir çeşitlerinden tatlıya ve tuzluya çok seçenek var. Göze hoş geldiğini söyleyebilirim. Misi Yaşam isimli mekan köy girişinde yer alıyor.Mekanın kendine ait bir otoparkı bulunuyor.
Yelken Cafe’nin güzel yeşil bir bahçesi bulunuyor. Orhangazi’de İznik Gölü bakan baçesinde rahat bir kahvaltı yapabilirsiniz. Menüsü ise oldukça geniş. Peynir çeşitlerinden, tatlı çeşitlerine, yumurta seçeneklerinden ( omlet,menemen,sucuklu) su böreğine ve patates kızartmasına kadar çok seçenek var.
Trilye’de kahvaltı yapabileceğiniz bir çok yer var. Butik otellerin renkli kahvaltılarının yanı sıra Mavi Boncuk gibi kafelerinde güzel kahvaltıları var. En çok tercih edilen kahvaltı mekanı ise güzel manzarası ile Çamlı Kahve.
Kahvaltı menusunu geçtikten sonra gelelim öne çıkan lezzetlere. Bursa İskenderi ile adını duyurmuş bir şehir. En meşhuru ve tercih edilen iskenderci ise kent meydanındaki 16.Şirin sokaktaki Uludağ Kebapçısı Cemal Cemil Usta. Zaten mekan hakkında çok söylenecek bir şey yok binlerce yorum alan en bilindik lokasyon. Şansınız varsa kebap bitmeden sıraya girebilir ve yiyebilirsiniz. Hemen yakınında yer alan Kent Meydanı AVM’de de bir şubesi bulunuyor. Ancak tek atış hakkınız varsa mekanında yeyin. İskender yanında bir çeşit pide olan cantık, pideli köfte ve tahinli pide ismi ile çok seçenek duyacaksınız. Bölgeye hastır, tadına bakınız.
Tarihi Mavi Dükkan İskender 1867 İskender tercih edenlerin sıradaki dükkanıdır. Yemek saatlerinde kapısında 1 saati bulan kuyruk olur. Birçok gurmenin Bursada sıraladığı mekanlar arasında yer alır mavi dükkan.
Kebapçı Hüseyin Usta şehirdeki öne çıkan isimlerden bir diğeridir. Bir üstteki mekan ile arası yaklaşık 10 dk yürüme yoludur. Biri diğerini aratmaz.
Bursa’da öne çıkan lezzetlerden biri de pideli köfte. Yeşil Pideli Köfte – Mahir Usta’da pideli köfte dediğimiz lezzet esasen altta ekmek/pide üste köftelerin sıralandığı farklı bir konsept değil. Kayhan caddesi üzerinde çarşılara nisapeten yakın . Maalesef burada da bekleme süreleri can sıkıcı olabilir. Kayhan çarşı no 43
İskender Tarihi Ahşap Dükkan Bu işletme bordo renk üzerine beyaz yazı ile Kebapçı İskender yazan şehrin çoğu yerinde tabelasını göreceğiniz merkez dükkan. Mekan eski bir konak içinde yer alıyor. Ahşap ve mermer detaylar tarihi bir yerde olduğunuzu hissettirirken lezzetleri tatmaya devam ediyorsunuz.Aynı isimli mekanın Bursa botanik park ve hayvanat bahçesi bölgesinde İskender Efendi Konağı ismi ile etkileyici görselleri ile süslü bir dükkanı daha var.
Öne çıkan diğer mekanlara bakmaya devam edelim: Tophane Meydanı’nındaki Bursa Kebapçısı (1956) döneri ile ön plana çıkarken yine tophane bölgesinde lahmacun – kebap restoranı Hacı Dayı en çok yorum alan mekanlar arasında. Tabi mekanın çok yorum alması onu iyi yapmaz unutmayın. Genel olarak müşteri mekandan mutsuz çıkarsa yorum yapar diye ağırlıklı bir görüş var.
Hayat Lokantası’nı bu kadar çok kebaptan sonra bu şehirde sulu yemek pişmez mi diyenler için paylaşalım. Bu ülkede doğup büyümüş her birey tencere yemeklerine hayır demez der Vedat Milor. Merinos stadı Etibank caddesinde. Benzer bir konsept ile süt helvası tatmak isteyenler kent meydanındaki Divan Lokantasını alternatif olarak tercih edebilirler.
Biraz’da Nilüfer tarafına bakalım. Bursa kent merkezinin batısında ve en büyük ilçesi olan Nilüfer’de Gece Döneri sloganı ile Sağıroğlu Restoran, yeni nesil et yemekleri restoranı Bıçaksız Restoran, Eker Meydan’da yer alan Bursa’nın meşhur pideli köfte ve kasap köftesinin sırrı bizde sloganı ile Kayhan Köftecisi, kahvaltıdan geleneksel lezzetlere yer açan zengin mutfak Zennup 1844, hızlı yemek ye kalk mekanı Melike Döner, terası marketi ve zengin çeşitleri ile Kadim Restoran öe çıkan mekanlar. Listeye bir de balıkçı eklesek fena olmayacak düşüncesi ile Fikret Restoran kentin ünlü nalık restoranı deyip tamamlıyorum.
Bir çikolatı dükkanı keşfetmeye ne dersiniz ? Cadı’nın Evi çikolata ve tatlının birçok farklı çeşitte sunulduğu kahve+tatlı mekanı. Ayrıca Bursa’nın en çok öne çıkan lezzetlerinde kestane şekerini kafkas markası ile şehrin birçok noktasında bulabilir hediyelik yanınızda götürebilirsiniz. Ayrıca çarşıda caddelerinde dolaşırken fırın ve pastanelere göz atıp tahinli pidelerinden,cantıklarından elinizde atıştırmalık alıp gezmeye devam edebilirsiniz. En meşhuru: Abdal Simit Fırını
Bursa bir büyükşehir ve çok sayıda yemek işletmesi var. Öne çıkan mekanları güncellemeye devam edeceğim.
Bursa’da Gezilecek Yerler
Bursa’da gezilecek yerleri sıralamadan evvel belirttiğim listenin sadece Bursa’nın kent merkezi ile sınırlı kalacağını şehrin diğer ilçelerini kapsamayacağını belirteyim. Yazının sonunda diğer taraflara ilişkin notlar ve yazıları da paylaşıp Bursa’da gezilecek yerler haritası paylaşacağım: Bursa’da gezilecek yerler haritası – tıkla gezilecek yerleri haritada gör – yukarıdaki yemek yerlerini restoran isimlerine tıklayarak bulabilirsiniz buradaki haritada ayrıca işaretlemedim.
1- Bursa Ulu Cami
Osmanlı mimarisinin en ince örneklerini taşıyan caminin yapımı 1399 yılına tarihlenmekte. 20 kubbeli caminin hat sanatları, şadırvanı ve minberi ile karşılaştığınızda inanılmaz bir etki altına giriyorsunuz.
Beni en çok etkileyen ilk şey caminin içindeki şadırvan oldu. Geleneksel cami yapılarında şadırvan cami dışındayken burada içerideydi. Ve o su sesi bence cami içine inanılmaz bir akustik katıyordu. Diğeri ise minberdeki ahşap oymacılığı. Ceviz ağacına çizilen güneş sistemi bulunduğumuz kâinatın İslam ile nasıl harmanladığının ve açıklanabildiğinin kanişti değil mi? kündekari tekniği yani birbirine geçmeli olan sistem ile yapılan oyma sanatı Osmanlıda sanat yok muydu diyenlere karsı apaçık örnek teşkil eder. Tek bir parçası bile servet nitelediğinde olan sanat eserini şehrin meydanlarına çatala zeytin saplayarak heykel yaptığını sananlar rica ediyorum bir görsün.
Çarsıları, hanları ve tarihi sokaklarına bağlanan yolları ile ulu cami hala tarihin içinde gezmenizi sağlayan bir başyapıt.
2- Yeşil Cami & Türbe
Yıldırım Beyazid (1. Beyazid)’in oğlu Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan ve dönemin mimari açıdan sayılı örneklerinden biri olan türbe adının aksine yeşil değildir. İçindeki çiniler onu ümlü yapan farklı bir neden. Yıldırım Beyazid’i en akıllı Türk liderlerden biri olan Timur ile yaptığı savaştan Ankara Savaşı’ndan hatırlıyoruz.
Hemen yakınında ise 1419 yılında Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan Yeşil Cami bulunur. Cami girişindeki taç kapı taş oymacılığın nadir eserlerinden biridir. Kapının kemerinde yeşil taş ve kemer kullanılmıştır. Caminin büyük bir ksımı çini ile kaplıdır. Cami sadece taş kullanılarak yapılmış ve üzeri mermer plakalar ile kaplanmıştır. Üst katında Hünkar mahfili yer alır.
3- Tophane Türbeleri
Tophane Bölgesi Osmanlı imparatorluğunun kurucu Beyi Osman Bey ve Oğlu Orhan Gazi’nin türbelerinin bulunduğu şehre hakim tepede yer alır. 600 sene süren hanedanlık geçmişinde çok eser bırakmıştır. Gümülü Kümbet ismi verilen bu bölgede yer alan türbelerin yakınında tophane saat kulesi bulunur.
4- Tophane Saat Kulesi
19.yüzyıl başlarında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan ve deprem nedeniyle yılıldığı bilinen Bursa Tophane Saat Kulesi Abdülhamid döneminde tekrar yaptırılmıştır. 1905 yılında Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından hizmete açılmıştır. Kule son dönem pilastik pencere restorasyonu ile gündeme gelmişti. Açıkçası bende kuledeki saatin neden bu kadar küçük olduğunu düşünenlerdenim. Saatin kaç olduğunu anlamak neredeyse imkansız. Saat kulelerine meraklı olanlar için zamanın keşfi ve saat kulelerini içeren yazım : Zamanın Keşfi
5- Muradiye Külliyesi
Sultan 2. Murad (II. Mehmet’in babası – Fatih ) tarafından yaptırılan Bursa’daki son külliye olma özelliği taşır. İmaret, Medrese, Cami, Hamamı ile birlikte 13 adet türbe bulunur. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisinde yer almaktadır.
6- Hanlar & Çarşılar Bölgesi
Bursa ziyaretçilerinin olmazsa olmaz ziyaret noktası burasıdır. Koza Han, Fidan, Geyve, İpek, Kapan, Pirinç Han ve kapalı çarşısı ile geniş bir bölgeyi kapsayan alan bölgenin geçmişten günümüze dek ticaretin merkezinin olduğu apaçık canlı kanıtı.
Çarşıları ve hanları dolaşınız. Hatta Koza Han’da dondurmalı irmik helvasının yanında Türk Kahvesini höpürdeterek içiniz.
7- Irgandı Köprüsü
Dünya üzerindeki ilk ve en eski çarşılı köprüye hoş geldiniz. Çoğu kaynakta yer alan 4 adetlik listenin ilkini oluşturan çarşılı köprüleri neden ben 6 adet olarak sayıyorum? Bath ve Erfurt’daki köprü üstündeki dükkanları ne yapacağız ? Çarşılı Köprüler yazımızdan bu köprülere bakabilirsiniz.
Bursa Setbaşı Köprüsü ile aynı dere üzerinde yer alan Irgandı Köprüsü 1442 yılında Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilmiştir. Hanlar bölgesi ile Yaşil cami arasında kalan bölgede yer alan Irgandı köprüsü Bursa ziyaretçilerinin uğrak noktalarından birini oluşturur.
8- İnkaya
Bursa’nın meşhurları listesine anıt ağaçları alarak listemizi geliştiriyoruz. İnkaya Çınarı isimli 6 asırlık çınar Uludağ Bursa arasındaki Uludağ yolu üzerinde bulunuyor. Bölgede heybeti ile buralar benim diyen koca çınarın etrafında çay bahçesi ve solunacak yeşil manzaralar bulunuyor. Burayı sevmek için arkanıza yaslanın kafanızdaki tüm sorunların tamamen yok olacağını düşünün. Hatta bir Ahmet Ümit romanının bir kahramanı olarak sonra ne olacağını düşünmeyin. Ahmet Ümit 4 sayfa araları dolduracak metni bitirmiş olabilir.
9- Botanik Park & Hayvanat Bahçesi
Bursa’nın neden yeşili ile meşhur sorusuna yanıt aramadığınızın farkındayız. Sizi Bursa’dan Nilüfer’e doğru saparken Nilüfer Çayı’nın kenarına dizili Botanik park ve hayvanat bahçesi ile tanıştıralım. Botanik parkta yürüyüş, Koşuyolu, bisiklet yollarında sakinlerken hemen komşu alanda hayvanat bahçesini minik dostlarınız için ziyaret edebilirsiniz.
Belediyenin işlettiği bu işletmelerin önlerinde araç parkı yapabilirsiniz. İçeri girişlerin ne kadar olduğuna dair sorularınızı cüzi diyerek geçiştirmekte bir sıkıntı görmüyorum.
10- Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Tekerleğin icadının 2600 yıllık bir tarihi olduğunu biliyor muydunuz ? peki ya ilk tekerlekli bavulun 1945 yılına tarihlendiğini. İnsanoğlu nedense bu tarihe kadar tekerlekli bavul yerine tüm yükü sırtlamış görünüyor. Tamam bu bilgiyi alıp arkadaşlar ile sohbet ederken kullanın havalı olur😊
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi eski bir ipek fabrikasının restorasyonuna istinaden şehirdeki Tofaş Otomobil Fabrikası’nın restorasyonu ile 2002 yılında müzeye dönüştürülen bir koleksiyonu içerir. Tekerleğin icadından Tofaş üretimi arabaların sergisi bence her yaştan bireyin ilgisini çekebilecek bir koleksiyon olarak ziyretçilerini bekliyor. Müze yetkilileri ziyaretiniz öncesi müze uygulamanızı telefonunuza kurup sesli rehber özelliğinden faydalanarak müzeyi gezmenizi tavsiye etmektedirler.
Ayrıca müzede küçük çocuklar için trafik kurallarını öğreten minik bir pist ile çeşitli etkinlikler yapılıyor. Sergi alanlarında da dönemsel ve daimi sergilenen koleksiyonlar bulunmaktadır. tofasanadoluarabalarimuzesi.com
11- Bursa Teleferik
Bir şehrin en büyük keşfi ona yükseklerden bakmaktır der bir gezgin. Bunu şimdi ben dedim ama mutlaka başkaları de demiş olabilir. Üstüme atıf etmeyiniz. Efendim eğer bir şehir gezisi ve kültür keşfi içindeyseniz mutlaka yükseklerden tepelerden kenti görecek panoramik manzaralar, teleferik hatları veya gökdelen tepelerinde bulursunuz kendinizi . Bu bir turist aktivitesidir ve sizde bir turist olarak bu aktivite içerindesinizdir.
Yaz – Kış farketmez Uludağ ‘ın kayak merkezlerine bu teleferik vasıtası ile çıkılır. Şehrin Teferrüç bölgesinden hareket eden teleferik Kadıalan ve Sarıyayla istasyonlarında durur ve oteller bölgesindeki Kurbağakaya bölgesine kadar gider. Sarıalan bölgesi panoramik şehir manzarası ihtiyacını giderirken oteller bölgesinde milli park ile beraber kayak merkezi bulunur.
Belirtmekte fayda var Uludağ Türkiye’de kayak orman kış denince akıllara gelir. Yeşilçam’ın tatil ve kaçamak noktası olarak ün salan Uludağ otelleri o konforlu günlerini hala sürdürüyor.Hem profestoneller hem de amatör kayakçılar için oldukça elverişli pistlere sahiptir. Pist zirvelerine ulaşım sağlayacak telesiki ve telesiyejler ile zorluk çekmezsiniz. 11348 hektar üzerine kurulu alan şehir merkezine yarım saat mesafededir. (36 km) 1800-2200 metre aralığında bulunan kayak merkezlerinin zirve yüksekliği 2543 metredir. Dolayısı ile yazın bile gidiyor olsanız yukarılar serindir diyerek temkinli olunuz deriz.
12- Enerji Müzesi &Merinos Müzesi
Bursa Merinos Enerji Müzesi , Bursa Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası’na elektrik üretimi sağlayan 3200 metrekarelik alana sahip elektrik santrali binasında 7 Eylül 2012 tarihinde açılmıştır. Müze’nin kurgulandığı santralin de içinde bulunduğu Bursa Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası, 2 Şubat 1938 tarihinde Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılmıştır.
Cumhuriyet dönemi Türkiye’sinin teknik imkânları doğrultusunda bu makinalar Almanya’dan getirtilerek 1938 yılında kurulan santralin temel taşlarını oluşturmuştur. AEG marka 4 adet su pompası, Borsig marka 2 adet buhar kazanı ve 1951 tarihli Steinmüller marka 2 adet buhar kazanı sanayi mirası olarak müzede sergilenmektedir.
Türkiye’nin ilk ve tek tekstil sanayi müzesi olan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi 14 Ekim 2011 tarihinde açılmıştır. Enerji Müzesi ile aynı alanda bulunan eski fabrika binaları Bursa ziyaretlerinin bir noktası olması kanaatindeyim. İsterseniz sanal müze olarak ziaret edebilirsiniz : bursamuze.com
Bunların yanı sıra kentin kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik birikimini korumak, tanıtmak amacıyla kurulan Bursa Kent Müzesi , 2007 yılında açılan ve Karagöz Gölge oyununu tanıtmak için kurulan Karagöz Müzesi, Kültürpark’ta yer alan çok zengin bir koleksiyona sahip olmasa da ziyarete değer Bursa Arkeoloji Müzesi diğer yerler olarak not alınacak noktalardır.
Karagöz Müzesi demişken aklıma benim Hacivat ile Karagöz neden öldürüldü isimli film gelir sürekli. Hazır konu Bursa olmuşken Bursa’da 14. Yüzyılda geçen olayları anlatan film Moğallardan kaçan halkın Bursa’ya akın etmeleri ile başlamaktadır. Osmanlı’nın ilk kuruluş yıllarını anlatan filmi izlerken kah gülüp kah hüzünlenmeniz olası : Hacivat ile Karagöz neden öldürüldü?
Seyahatinizde yardımcı olacak diğer bağlantılı yazılar:
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları
Bursa Cumalıkızık : Bursa’da Bir Osmanlı Köyü
Bursa Trilye : Bursa’da Bir Rum Köyü
İznik : Bursa içinde bir Osmanlı Başkenti
Sezgin Izgara: Bir Köfteden Fazlası
Yalova : Küçücük ama İçinde çok şey var
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :