Keşfet
20 min read
23846

Zamanın Keşfi

Eylül 13, 2020
2
Zamanın Keşfi

Zamanın hayatın içinde ne kadar önemli bir yer tuttuğunu hiç düşündünüz mü ? Günde kaç kere kolumuzdaki saate veya telefona bakıyoruz? Günde 5 defa okunan bir nevi zamanı hatırlatan ezanı duyuyoruz?
Saate göre işe gidiyoruz, yemek yiyoruz, buluşuyoruz, ibadetimizi yapıyoruz veya toplantılarımızı ayarlıyoruz. Peki hiç düşündünüz mü zamana neden bu kadar ihtiyaç duyuyoruz?
Geçmişten bugüne zamanı, onu önemli kılan olayları ile zamanı gösteren bazı saat kulelerininden bahsedeceğiz. Birçok gezi notunda yer alan ve gezilecek yerler listelerindeki saat kulelerine değineceğiz. Hadi biraz zaman ayırıp okuyalım 🙂

Yazıyı hazırlamamdaki asıl nedenlerden biri Sayın Serdal Kuzuloğlu‘nun zamanın keşfine dair hazırladığı youtube çalışması. En aşağıda incelmeniz için linkini bırakacağım. İkincisi ise zamansız bir eser olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri ayarlama Enstitüsü isimli kitabı. Son olarak da keşfettiğim bir çok kentin ana meydanında bulunan tarihi saat kuleleri.

Zamanın Tarihi

Zamanın ölçülmesi ilk olarak güneşin harketlerine göre antik Mısır’da Güneş saatleri ile belirlenmiştir. Güneş Saati, Güneş’in açısına göre gölge yapan bir çubuğun saatin kaç olduğuna dair fikir vermesine işaret eden bir sistemdir. Güneş öğle saatlerinde hiç gölge bırakmazken sabah ve akşam saatlerinde açısına göre zamanı gösteren uzun bir gölge bırakır, Gayet mantıklı değil mi ?

Diyarbakır’daki Ulu Cami avlusunda bulunan bir Güneş Saati

Kum Saatleri

Tarihte sadece Güneş Saatleri ile zamanı ölçmek sürekli mümkün olmamış tabiki. Güneşin olmadığı zamanlarda kapalı, yağmurlu havalarda ve gecelerde zamanı ölçmek için farklı bir ihtiyaçlar doğmuş. Buradaki ihtiyaçtanda kum saati icat edilmiştir. Yer çekimine göre ayarlanan kum saatleri size belli bir işi belli bir sürede yapma zamanı verirdi. (3dk, 5 dk veya 1 saat) Bulunduğumuz zaman içinde sadece çalışma masalarımızda dekoratif olarak göze çarpan kum saatleri dönemin en büyük ihtiyacıydı.

Budapeşte’de Kahramanlar Meydanı’na yakın bir noktada bulunan modern bir dekoratif kum saati.

Su Saatleri

Sümer ve Babil toplumları 60’lık (dakika,saniye) denen matematiksel hesapları sonraki dönemlerdeki zaman hesaplamalarına kaynak olmuştur. Kum saatlerinden sonra ise su saatleri ortaya çıkmıştır. Mısır’da konik bir kap içine doldurulan su, boşaltılarak bir zaman ölçülmesi yapılmakta imiş. M.Ö. 2. yüzyılda ise Yunanlı Ctebisius yine su ile zamanı ölçmeye yarayan icatlarını göstermiştir. En mekanik icatlara ise 12. yüzyılda Artuklu Sarayı’nda çalışan mühendis Cezeri ile rastlıyoruz. Suyla dolan kap tekniği, batan kap tekniği gibi teknikler kullanılmıştır.

Cezeri’nin Tavus Kuşlu Su Saati Ctebisius’tan gelen tekniği kullanır, debi sabitleyici kapta biriktirdiği suyu bir kefeye doldurur. Kefede yükselen su şamandıra ile dakika kadranını çevirir. Kadran kendi etrafında dönen tavus kuşudur. Cezeri bu tekniği kefe adını verdiğimiz sistem ile geliştirmiştir. Kefe özel geometrisi nedeniyle istenilen miktarda suyla dolunca mesela saat başlarında devrilip hem belirli animasyonları tetikler hem de bir sonraki saat için suyunu boşaltır.Saat başında devrilen kefe boşalttığı su ile bir çarkı çevirir, böylelikle yavru tavus kuşları birbirlerini gagalar.Kefe suyunu boşaltıp doğrulurken ikinci bir iş yapar. Mafsallı mandalla bir dişli çarkı bir diş çevirir ve saat kadranı bir saat daha ileri kaymış olur. Resimde gördüğünüz mafsallı mandal sistemi Cezeri’nin icadıdır, bugün eşapman (escapement) diyoruz ve mekanik saatlerde halen kullanıyoruz Kaynak : Medium.com- M.çalışkan

Cezeri’nin Saati

Peki bu sistemle yapılmış bir saat nasıl gözüküyordu ? Filli saat olarak da farklı bir çeşidi olan Cezeri saati uyarlaması Mardin’de görülebilir. Şurada kısa bir tanıtımını Sayın Talha Uğurluel yapmış.

Mekanik Saatler

Kum Saatleri ve Su Saatlerinden sonraki dönemlerde ise artık mekanik saatlerin dönemleri başlamıştır. Burada Avrupa’nın ön plana çıktığını görmekteyiz. Kiliselerin çanları ile hayata adım atan ve belirleyici unsur olan çanlar belli saatlerde çalarak zamanı hatırlatır, ticaret başlar, işler sonlanır ve ayarlanırdı.

Bu dönemde ortaya çıkan Sarkaçlı Saatler çok uzun süre kullanılmıştır. Bu saatlerin mucidi Hollandalı Bilimci Christiaan Huygens‘dir. İtalyan Pisa’lı (bkz: Pisa Gezi Notları) Galileo’nun teorisini geliştiren Huygens 17. yüzyılda icad edilen günümüzde hala kullanılan sarkaçlı antika saatlerin mucididir. Bu saatin icadı ile saat/zaman hataları 15 saniyeye inmiştir.

Sarkaçlı saat

Ünlü Astronom ve fizikçi Galileo Galilei, 1581 yılında hava akımlarının harmonik harekete ittiği bir avizenin sallanma uzaklığı ne olursa olsun her zaman aynı hızda sallandığını fark etmiş ve iki eşit uzunlukta sarkaç alarak ikisinin farklı sallantı uzaklıklarında bile aynı süre içinde sallandıklarını izlemiştir. Çalışmalarını tamamlayaman hayatını kaybeden fizikçiden ancak 100 yıl sonra Christiaan Huygens’ın bir sarkacın tautochrone hareketini açıklaması ile doğru bir saat yapmıştır. Wkipedia Christiaan Huyges

Kuvars Saatler

17. yüzyılda icad edilen saatlerden sonra 1920’li yıllara hayatımıza kuvars saatler girmiştir. İlk kuvars saati 1927’de Warren Marrison ve J.W. Horton tarafından icat edilmiştir. Kuvars kristaline bir pil ile verilen elektrikten oluşan titreşim ile kusursuz bir şekilde zamanı ölçmek mümkün olmuştur. Bell Labaratuvarında keşfedilen kuvars kristaline geçiş, sarkaçlı saatlerden 2 asır sonradır. Japon Sekio 1969 yılında ilk olarak bu sistemi kullanmıştır.

Not: Kol saatleri ilk olarak kadınlar için üretilmiştir. Erkekler bileziğe benzediği için kol saati takmayı ilk zamanlarda red etmişlerdir.

Alaturka Saatler

Saatler Osmanlı döneminde 2’ye ayrılmaktaydı. Alaturka&Alafranga saatler. Çoğumuzun aklına tuvalet çeşidi olarak gelen bu kavramın farklı bir kullanım alanı vardı.

Alaturka Saatler akşam namaz vaktini ve günbatımını temel alan sistemdi. Yani Güneş ne zaman batarsa gün bitmekteydi, saat 21:00 de güneş batıyorsa ertesi gün 00:00 ile başlamaktaydı.

Tanzimat dönemi ile beraber Alafranga yani şimdiki modern saate geçilmiştir. Burada saatler üretilirken her iki zamanı da gösteren çift kadranlı saatler kullanılmıştır.
Osmanlı’da saate en meraklı padişah II. Abdülhamit‘ti. Ogünün Osmanlı sınırları içinde 144 saat kulesi yapmıştır. Bunlardan 72 tanesi Türkiye sınırları içinde kalmış ve 53 tanesi halen ayaktadır. Bu devirde saat kuleleri, zamanı haber vermenin yanı sıra, devletin, giderek azalan otoritesinin de sembolü vazifesini görmüştür.

Saat Kuleleri

Zamandan ve saatlerin öyküsünden kısaca bahsetmeye çalıştım. Zamanı öğrenmek tarih içinde çok önemli bir mesele olmuştur. Bu mesele ilk zamanlardan itibaren önemli meydanlara dikilen güneş saatleri (Fatih Sultan Mehmet’in Ali Kuşçu’ya yaptırdığı Güneş Saati Osmanlı tarihi açısından önem arz eder) ardından saat kuleleri ile çözülmete çalışılmıştır. Şimdilerde şehirleri ve fotoğraflarımızı süsleyen bir estetik bir eser niteliği kazanmıştır.

Graz’ın meşhur saat kulesi – Herkes gibi bizde saat kuleleri ile fotoğraf çektiriyoruz.

# Bugün ayaktaki en eski saat kulesi M.Ö. 50 yılında Atina yaptırılan ve içinde su saati bulunan Rüzgar Kulesi’dir. Çin’de Kaifeng’de 1088 yılında Su Sung’un yaptırdığı kule, astronomik saat kulelerinin en eskisidir. Big Ben diye bilinen Avrupa’da bilinen en eski mekanik saati, Londra’da 1288’de Westminster Kulesi’ne konulmuştur.

Londra Big Ben Saat Kulesi

# Prag’ta 1490 yılında yapılmış astoronomik saat Orloj bugün her saat başı çalan ve kukla gösterisi ile etrafına kalabalıkları toplayan bir saat olarak ilgi çeker. Saat her saat başı çalar ve gösteride İsa Peygamberin 12 havarisi sıra ile geçit töreni yapar. Saat’in solunda iskelet ölümü simgeler ve elinde tuttuğu ipi çeker, sol elinde ise bir kum saati vardır. Ayrıca başını sallayan bir Osmanlı figürü aynada kendine bakan bir de Yahudi tefeci açgözlülüğü resmeder.

Prag’ın Astronomik Saat kulesindeki her saat başı gösterilen kukla gösterisini yüzlerce kişi seyreder.

# Munih’in ana meydanı Marienplatz’da bulunana saat kulesi ise Pragta’kine benzer bir şekilde hergün saat 11:00’de çalmaya başlıyor ve izleyicilerine güzel bir gösteri sunuyor. (Glockenspiel)

Neues Rathaus- Münih Yeni Belediye Binası- Münih Gezilecek Yerler
Neues Rathaus- Münih Yeni Belediye Binası- Münih Gezilecek Yerler

# Günümüzde binlerce turistin yıkılmasın diye ittirdiği Pisa’daki Çan Kulesi’nin amacı zamanı hatırlatmaktı. 1173 yılında inşa edilen ve eğik kule olarak bilinen yapı bulunduğu zemin nedeni ile yapımından itibaren eğik bir şekilde kalmış. Ha yıkıldı yıkılacak derken uzun uğraşlar sonucu bir noktada sabitlemeyi başarmışlar. 56 metre uzunluğuna sahip yapı yaklaşık 5 derece açı ile eğik bir durumda durabilmeye çalışıyor.

Pisa Kulesi, Pisa Katedrali’nin zamanı hatırlatmada kullandığı çan kulesidir. Her gün yüzlerce kişi onu düzeltmeye çalışırken poz vermektedir.

Birkaç örnek verdiğimiz saat ve çan kulelerine Dünya’nın birçok notasında rastlıyoruz. Eminim sizlerinde sıralayacağı ve fotoğrafınızı süsleyen sayısız örneğiniz vardır.

Osmanlı’nın Saat Kuleleri

Zamana ve saat kulelerine değinmişken sadece bu başlık başlı başına bir yazı olacağının farkındayım. Osmanlılar zamanında, büyük câmilerde muvakkitler çalışmaktaydılar. Yani vakit ayarlama uzmanları. Bunların bürosuna da muvakkithane denirdi. Ancak maalesef ki çok önemli bu iş kaybolan meslekler olarak tarihte yerini almıştır.

Osmanlı topraklarında sıklıkla görülen saat kulelerinin önemli sebebi II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıldönümünde valilere, saat kulesi yapımıyla ilgili göndermiş olduğu fermandır. Ancak II. Abdülhamit döneminden evvel de Osmanlı topraklarında saat kulesi vardı. Şimdi kısaca bu kulelere değinelim.

Safranbolu Saat Kulesi

17. yüzyılın son yıllarında inşa edilen saat kulesi Osmanlı topraklarında bir ilk olarak hala çalışmaktadır. Sadrazam İzzet Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Safrabolu Saat Kulesi - Safranbolu Gezilecek Yerler
Safrabolu Saat Kulesi – Safranbolu Gezilecek Yerler

İzmir Saat Kulesi

İzmir’in sembolü olan saat kulesi İzmir Konak’ta Kemeraltı Çarşısı önünde 1901 yılında İzmir Valisi Kıbrıslı Kâmil Paşa, oğlu Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa’dan oluşan bir komisyon tarafından yaptırılmıştır. 25 metre yükseliğindeki kule 4 katlı olup sekizgen planlıdır.

Saat Kulesinin saatlerini Alman İmparator II.Wilhelm hediye etmiştir. Kule o kadar beğenilmiştir ki Batum’da bir replikası bile bulunmaktadır.

izmir saat kulesi
İzmir saat kulesi ve dostlarımız

Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale Saat Kulesi’nin yapımı 1897 yılında İtalyan Konsolosluğu da yapan Vitalis isimli bir tüccar tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı kule şehrin limanının yakınında merkezde yer alır. 4 tarafındada birer saat bulunur.

Çanakkale Saat Kulesi

Kastamonu Saat Kulesi

1885 yılında şehrin hakim tepesi Sarayüstü Tepesi’nde yapılan Kastamonu Saat Kulesi şehrin önemli abideleri arasında yer alır. 13 metre yükseliğindeki yapı Vali Abdurrahman Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.

Kastamonu Saat Kulesi

Antalya Saat Kulesi

1901 yılında II.Abdülhamid fermanı ile yaptırılan diğer bir kule Antalya Saat Kulesi’dir. Kaleiçi mevkisinde bulunan saat kulesi Sadrazam Sait Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.

Antalya Saat Kulesi

Dolmabahçe Saat Kulesi

Dolmabahçe Sarayı’nın bulunduğu İstanbul Beşiktaş ilçesinde en az saray kadar ön plana çıkan güzellikte bir de saat kulesi vardır. Özellikle geceleri ışıklandırmaları ile apayrı bir güzelliğe dönüşen saat kulesi saray mimarı Sarkis Balyan’a yaptırılmıştır. Kule, köşelerinde birer fıskiyeli havuzun olduğu bir platform üzerinde dört katlı olarak inşa edilmiştir. 27 metre uzunluğundaki saat kulesi 1890-1895 yılları arasında, Neobarok ve Ampir tarzında, yükseldikçe daralan bir forma sahip olmakla beraber her yüzünde bir saate sahiptir.

Beşiktaş’ın stadyumu, İstanbul Boğazı ve Dolmabahçe Sarayı ile beraber kentin en güzel görünüme sahip noktalarından birini oluşturur.

Dolmabahçe Saat Kulesi

Erzurum Saat Kulesi

Saat kulesi olarak inşa edilmese de İçkale camisinin minaresi olarak yapılmış, Kırım Savaşı sonrasında saat yerleştirilmesi ile şimdiki adını almıştır. 1174 yılında Saltuklu Emirlerinden İnanç Biygu Alp Tuğrul Bey tarafından yaptırıldığını bilinmektedir.

Erzurum Saat Kulesi

Bursa Saat Kulesi

19.yüzyıl başlarında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan ve deprem nedeniyle yılıldığı bilinen Bursa Tophane Saat Kulesi Abdülhamid döneminde tekrar yaptırılmıştır. 1905 yılında Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından hizmete açılmıştır. Kule son dönem pilastik pencere restorasyonu ile gündeme gelmişti. Açıkçası bende kuledeki saatin neden bu kadar küçük olduğunu düşünenlerdenim.

Bursa Saat Kulesi

Saraybosna Saat Kulesi

Saraybosna’ya gidenler Gazi Hüsrev Bey Vakfı’na ait ve kent merkezinde bulunan cami, bedesten, kütüphane ve medresiyi hatırlarlar. Osmanlı Sancak Beyi Gazi Hüsrev döneminde aralarında Mimar Sinan’a da yaptırdığı cami de bulunan bu eserlerin hemen yanında bir saat kulesi bulunur.

16.yüzyıla ait olan ve ay takvimine göre çalışan bu saat hala ayakta ve kentin en güzel simgelerinden biridir.

Saat Kulesi – Saraybosna

Beyrut Saat Kulesi

Osmanlıların 1897 yılında inşa edilen saat kulesi Beyrut’un en önemli meydanlarından biri olarak göze çarpıyor. Bu bölge Lübnan Parlemento binasının da yer almasından dolayı sıkı bir güvenlik ile korunmaktadır.

Beyrut Saat Kulesi

Belgrad Saat Kulesi

Sahat Kula olarak bilinen yapı 18. yüzyılda Venedikli mimar Cornaro’ya yaptırılmıştır. Kalemegdan olarak bilinen Belgrad Kalesi’nin İstanbul Kapısı üzerinde yer alır.

Belgrad İstanbul Kapı ve Saat Kulesi

Meksika Osmanlı Saati Kulesi

Gelelim en ilgi çekici saat kulesine. Amerika kıtasında yer alan Meksika’da da Osmanlı saati olduğunu söylesek şaşırır mısınız?

Osmanlı Saati olarak bilinen saat kulesi, Mexico City’nin merkezinde, çinilerle bezenmiştir. Saat kulesinin üzerinde “La Colonia Otomana a Mexico – Septiembre de 1910” (Osmanlı Cemaatinden Meksika’ya – Eylül 1910) ibaresi yazılı levha bulunmaktadır. Kule 1910 yılında Osmanlı vatandaşı Antonio Letayf tarafından yaptırılmıştır.

Meksika Osmanlı Saati

Osmanlı’nın saat kulelerini saymak ile bitiremiyoruz. 1577’de yapılan Kuzey Makedonya/Üsküp, 1667’deki Karadağ/Podgorica, 1822’deki Arnavutluk/Tiran, 1882’de Irak/Musul, 1901’de Lübnan/Trablus, yine aynı tarihe işaret eden İsrail/Tel Aviv ve Kudüs, sadece Bosna Hersek’te sayıları 30’u bulan kuleler zamansız Osmanlı Mirasını simgelemekteler.

# Benim zaman ile hatırladığım ilk imtihanım ortaokulda ingilizce dersleri ile beraber öğretmenimin “haftasonu Sultanahmet’e gidin, turistler ile konuşun ingilizceniz gelişir” önermesi ile Sultanahmet’te gördüğüm tüm turistlere -Excuseme, What time is it ? sorusu ile başlamıştı. Başarılı olamamış, işe yaramamıştı tabiki.

Yazımın sonunda Türkiye’deki Saat Kuleleri’nin bir listesini paylaşarak bitirmeden evvel Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nden Halit Ayarcı ve Hayri İrdal’ın bir diyaloğunu paylaşıyorum.

Halit Ayarcı:Bize tayfa, yolcu ve fare gerekiyor işe almak için.
Hayri İrdal: Tayfayla yolcuyu anladım da, fare ne için?
Halit Ayarcı: Gerektiğinde işten çıkarmak için…Ben de iddia ediyorum ki çok şey biliyorsunuz. Kâfi derecede zekisiniz. İnancınız yok. İşte eksikliğiniz. Siz mutlakın peşindesiniz. Ne garip, bir saatçinin mutlak değerler peşinde koşması. Zaman gibi izafi bir şeyle meşgul olan bir adamın… Hakikaten anlamıyorum.” Tanpınar,1954

Umarım Zamanın Keşfine dair notlarımızı beğenmişsinizdir. Aşağıdaki kanallardan bizi takip edersiniz pek memnun oluruz.

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

Diğer 613 aboneye katılın


Aşağıda Türkiye’deki Saat Kuleleri’nin listesini bulabilirsiniz.

Türkiye’nin Saat Kuleleri

#AdKonumYapılışDurum 
1Adapazarı Saat KulesiAdapazarı, Sakarya1882Yok Oldu 
2Akçakoca Saat KulesiAkçakoca, Düzce1954
3Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Saat KulesiKonyaaltı, Antalya1999
4Alaca Saat KulesiAlaca, Çorum2001
5Ali Çetinkaya Garı Saat KulesiMerkez, Afyonkarahisar1939
6Alsancak Garı Saat KulesiKonak, İzmir1890
7Altınoluk Merkez Camii Saat KulesiEdremit, Balıkesir1885Yok Oldu 
8Amasya Saat KulesiMerkez, Amasya2002Yeniden Yapıldı
9Ankara Saat KulesiAltındağ, Ankara1884
10Antalya Saat KulesiMuratpaşa, AntalyaBilinmiyor
11Atatürk Orman Çiftliği Müdüriyet Binası Saat KulesiYenimahalle, Ankara1926
12Aya Fotini Kilisesi Saat KulesiKonak, İzmir1892Yok Oldu 
13Ayios Konstantinos ve Ayia Eleni Kilisesi Saat KulesiBeyoğlu, İstanbul1861
14Ayvalık Saat KulesiAyvalık, Balıkesir1870
15Bahadın Saat KulesiSorgun, YozgatBilinmiyor
16Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Saat KulesiBakırköy, İstanbul1914Yok Oldu 
17Balıkesir Saat KulesiKaresi, Balıkesir1901Yeniden Yapıldı
18Balıklı Rum Hastanesi Saat KulesiZeytinburnu, İstanbul1893
19Bartın Saat KulesiMerkez, BartınBilinmiyorYok Oldu 
20Batman Saat KulesiMerkez, Batman2003
21Bayburt Saat KulesiMerkez, Bayburt1924
22Bayramyeri Saat KulesiKonak, İzmir1955
23Bergama Saat KulesiBergama, İzmir1865
24Beypazarı Saat KulesiBeypazarı, Ankara1920Yok Oldu 
25Bilecik Saat KulesiMerkez, Bilecik1907
26Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Kültür Merkezi Cephe SaatiBeşiktaş, İstanbul1892
27Bolu Saat KulesiMerkez, Bolu1989Yeniden Yapıldı
28Borsa Kavşağı Saat KulesiMerkez, Nevşehir1987
29Boyabat Saat KulesiBoyabat, Sinop1983
30Bozcaada Saat KulesiBozcaada, Çanakkale1867
31Burdur Saat KulesiMerkez, Burdur1937Yeniden Yapıldı
32Büyük SaatSeyhan, Adana1882
33Büyükada Saat KulesiAdalar, İstanbul1923
34Çanakkale Saat KulesiMerkez, Çanakkale1896
35Çankırı Saat KulesiMerkez, Çankırı1901Yeniden Yapıldı
36Çatalca Hükûmet Konağı Saat KulesiÇatalca, İstanbulBilinmiyor
37Çelebi Mehmet Medresesi Saat KulesiMerzifon, Amasya1866
38Çerikli Saat KulesiDelice, Kırıkkale1991
39Çınarcık Saat KulesiÇınarcık, Yalova2005
40Çiçek Pasajı Cephe SaatiBeyoğlu, İstanbul1876
41Çorum Saat KulesiMerkez, Çorum1894
42Dolmabahçe Saat KulesiBeşiktaş, İstanbul1894
43Düzce Saat KulesiMerkez, Düzce2009Yeniden Yapıldı
44Edirne Saat KulesiMerkez, Edirne1886Yok Oldu 
45Erbaa Saat KulesiErbaa, Tokat1902Yok Oldu 
46Erzincan Askerî Ortaokulu Saat KulesiMerkez, Erzincan1892Yok Oldu 
47Erzincan Dördüncü Ordu Evrak Mahzeni Saat KulesiMerkez, Erzincan1892Yok Oldu 
48Esenli Saat KulesiMerkez, Yozgat1994
49Eskişehir Saat KulesiOdunpazarı, EskişehirBilinmiyorYok Oldu 
50Fuar Saat KulesiKonak, İzmir1938
51Galatasaray Lisesi Çatı SaatiBeyoğlu, İstanbul1908
52Gelibolu Saat KulesiGelibolu, Çanakkale1901Yok Oldu 
53Gerede Saat KulesiGerede, Bolu1882
54Gerze Saat KulesiGerze, SinopBilinmiyorYok Oldu 
55Göynük Saat KulesiGöynük, Bolu1923
56Gümüşhacıköy Saat KulesiGümüşhacıköy, Amasya2009Yeniden Yapıldı
57Hacı Paşa Saat KulesiSilifke, Mersin2007
58Hamidiye Saatli ÇeşmesiYenişehir, DiyarbakırBilinmiyorYok Oldu 
59Hamidiye Saatli ÇeşmesiMerkez, Yozgat1901
60Havza Saat KulesiHavza, SamsunBilinmiyorYok Oldu 
61Haydarpaşa Garı Çatı SaatiKadıköy, İstanbul1908
62İskenderun Adalet Sarayı Saat Kulesiİskenderun, Hatay1925
63İstanbul Üniversitesi Saat KuleleriFatih, İstanbul1865
64İzmir Saat KulesiKonak, İzmir1901
65İzmit Saat Kulesiİzmit, Kocaeli1903
66Karabük Saat KulesiMerkez, Karabük1987
67Karaman Saat KulesiMerkez, Karaman2009
68Kars Halk Eğitim Merkezi Saat KulesiMerkez, Kars2003
69Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kasımpaşa Binası Saat KulesiBeyoğlu, İstanbulBilinmiyor
70Kastamonu Kumandanlık Binası Saat KulesiMerkez, KastamonuBilinmiyorYok Oldu 
71Kastamonu Saat KulesiMerkez, Kastamonu1885
72Kayseri Saat KulesiMelikgazi, Kayseri1907
73Kemer Saat KulesiKemer, Antalya2006
74Konya Saat KulesiKaratay, Konya1872Yok Oldu 
75Kumkapı Saat KulesiFatih, İstanbulBilinmiyorYok Oldu 
76Kurtalan Saat KulesiKurtalan, Siirt1999
77Kuşadası Saat KulesiKuşadası, Aydın1996
78Küre Saat KulesiKüre, KastamonuBilinmiyorYok Oldu 
79Kütahya Saat KulesiMerkez, Kütahya2006Yeniden Yapıldı
80Ladik Saat KulesiLadik, Samsun1889
81Maden Saat KulesiMaden, Elazığ1898
82Manisa Saat KulesiŞehzadeler, Manisa1975Yeniden Yapıldı
83Mardin Saat KulesiArtuklu, Mardin2003Yeniden Yapıldı
84Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Saat KuleleriKadıköy, İstanbul1900
85Mecitözü Saat KulesiMecitözü, Çorum1899Yok Oldu 
86Mehmet Akif Ersoy Müze Evi Saat KulesiAltındağ, Ankara2008
87Mersin Saat KulesiAkdeniz, Mersin1898
88Merzifon Amerikan Koleji Saat KulesiMerzifon, Amasya1919
89Merzifon Saat KulesiMerzifon, Amasya1866
90Mudurnu Saat KulesiMudurnu, Bolu1964Yeniden Yapıldı
91Muğla Saat KulesiMenteşe, Muğla1885
92Niğde Saat KulesiMerkez, Niğde1866
93Ondokuzmayıs Saat KulesiOndokuzmayıs, Samsun1987
94Osmaniye Saat KulesiMerkez, Osmaniye1999
95Panayia Evangelistria Kilisesi Saat KulesiBeyoğlu, İstanbul1893
96Safranbolu Saat KulesiSafranbolu, Karabük1797
97Sainte-Pulchérie Fransız Lisesi Çatı SaatiBeyoğlu, İstanbul1890
98Samsun Saat Kulesiİlkadım, Samsun2001Yeniden Yapıldı
99Siirt Saat KulesiMerkez, Siirt1975Yeniden Yapıldı
100Sinop Saat KulesiMerkez, Sinop1901
101Sirkeci Garı Saat KuleleriFatih, İstanbul1890
102Sivas Saat KulesiMerkez, Sivas1803Yok Oldu 
103Sivas Jandarma Kışlası Saat kulesiMerkez, Sivas1908
104Sivrihisar Saat KulesiSivrihisar, Eskişehir1900
105Sungurlu Saat KulesiSungurlu, Çorum1891
106Şanlıurfa Saat KulesiEyyübiye, ŞanlıurfaBilinmiyor
107Şefaatli Saat KulesiŞefaatli, Yozgat1986
108Şehitler Saat KulesiNiksar, Tokat2008
109Şirinyer Amerikan Koleji Saat KulesiBuca, İzmir1912
110Şişli Etfal Hastanesi Saat KulesiŞişli, İstanbul1907
111Tarsus Saat KulesiTarsus, Mersin1893
112Tekirdağ Saat KulesiSüleymanpaşa, TekirdağBilinmiyorYok Oldu 
113Tepsi MinareYakutiye, ErzurumBilinmiyor
114Tokat Saat KulesiMerkez, Tokat1902
115Tophane Saat KulesiBeyoğlu, İstanbul1849
116Tophane Saat KulesiOsmangazi, Bursa1905
117Trabzon Saat KulesiOrtahisar, Trabzon1863Yok Oldu 
118Turgutlu Saat KulesiTurgutlu, ManisaBilinmiyor
119Ürgüp Saat KulesiÜrgüp, Nevşehir2006
120Vezirköprü Saat KulesiVezirköprü, Samsun1959Yeniden Yapıldı
121Yenişehir Saat KulesiYenişehir, Bursa1936Yeniden Yapıldı
122Yerköy Saat KulesiYerköy, Yozgat1986
123Yeşilli Saat KulesiYeşilli, MardinBilinmiyor
124Yıldız Saat KulesiBeşiktaş, İstanbul1890
125Yozgat Saat KulesiMerkez, Yozgat1908
126Yüreğir Saat KulesiYüreğir, Adana2008
127Zile Saat KulesiZile, Tokat1875
About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Bursa Gezi Rehberi: Bursa’da Gezilecek Yerler
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları
Tuhaf Yer isimleri

Tuhaf Yer isimleri

Ağustos 9, 2024

2 Comments

  • Cengiz, ne kadar güzel bir konu seçmişsin . Zaman ve Mekan. Ellerine sağlık. İzninle Facebook sayfamda paylaşacağım

    • Çok saol Dostum. Sormana gerek yok tabiki🙏🏻

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts