Selanik Yunanistan’ın 2. büyük kenti olup içinde Önder Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün de doğduğu yer olması nedeni tarafımızdan ayrı bir öneme sahiptir. Tur ile ziyaret ettiğimiz şehirde rotamız Kavala ile başlayıp Selanik sonrasında Thassos ile devam etti. Yazımızda Selanik’te ne yenir, nerede konaklanır, nasıl gidilir sorularının yanı sıra Selanik Tarihi ve Selanik gezilecek yerler listesinin yer aldığı kapsamlı bir Selanik Gezi Rehberi‘ni bulacaksınız.
Selanik denilince aklımıza tek bir isim gelir muhakkak. Bizim de aklımızda Atatürk’ten başka bir isim gelmezdi. Ziyaret ettiğimiz Atatürk’ün evi ile beraber, Selanik’in damak lezzetleri, tarihi eserleri ve doğal güzellikleri bizi kendisine hayran bıraktı.
Selanik Tarihi
Selanik’ten 2 önemli lider çıkmıştır. İlki M.Ö. 336’da dünyaya gelen Büyük İskender, diğeri ise 1881’de bir ulusun kaderini çizen Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Sadece Selanik ile ilgili 2 liderden bahsetsek sayfalar dolusu dökuman hazırlamış oluruz galiba ki yine de yeterli olmaz sanırım.
Kent M.Ö. 315 yılında Kassandros tarafından kurulmuştur. İsmi ise yukarıda bahsettiğimiz İmparatorun kız kardeşi Thessalonike’den gelmektedir. Kassandros Makedon tahtında söz sahibi olmak için yapmış bunu. İskender ile başlayan Makedon hakimiyeti, M.Ö 168’de Roma, sonrasında sırasıyla Bizans, Osmanlı ve Yunan hakimiyeti ile devam etmiştir.
Osmanlı döneminde devletin en büyük 2. kenti olan kent Osmanlı’nın izlediği politikalar ile tamamen bir ticaret şehrine dönüşmüş. Kozmopolit bir yapıdaki kentte yıllarca Rumlar, Türkler ve Yahudi toplumu birlikte yaşamış. Özellikle Yahudiler İspanya’da yaşanan Engizisyon ( Hyristiyanlaştırma işkence politikası)’dan kaçarak Osmanlı’ya sığınmışlardır. İşte 1492’de ki İspanya’dan kovulan Yahudilerin sığındığı şehirlerden biri de Selanik olmuş.
Sabetaycılık, Sabetay Sevi’nin kurduğu ve kendisini Mesih ilan eden Yahudi öğretilerine dayanan inanç bütününe verilen isimdir. Ona en çok inanan kentlerin başında ise Yahudi Cemaatinin yoğun olarak yaşadığı Selanik oldu. 1648’de Mesihliğini ilan eden Sevi’ye Hristiyan ve Musevi dünyasında büyük bir etki oldu. 1666 senesi şeytanın yılı idi ve dünyaya gelecek Deccal’a karşı Mesih’in onun öldürüceğine inanılıyordu. Bildiğiniz üzere Yahudilikte İsa’nın Mesih olmadığı kabul edildiğinden Hristiyanlıkta karşılığı olmamıştır.
Büyük bir çoğunluğu peşinden sürekleyen Sevi, Yahudi din adamlarının artan şikayetleri üzere Sultan IV.Mehmet’in huzuruna çıkartılmıştır. Sevi Sultan’dan Mesih olarak tanınmasını ve İsrail toprağını kendisine verilmesini talep etmiştir. Sultan Sevi’yi bunun üzerine önce zindana faaliyetleri sürmeye devam edince de bir divan kurarak yargılanmasına karar verir. Sevi’ye 2 seçenek sunulur, ya müslüman olacaktır, yada idam edilecektir. Müslüman olmayı seçen Sevi ile beraber hareket eden birçok kişi islamiyete geçse de kendi içlerinde birçok kural koyup kimliklerini gizlice saklamışlardır.
Selanik’te Sabetaycılık, bulunduğu dönemde ve sonrasında devam etmiştir. Hatta birçok ünlü ismin bu topluluğun üyesi olduğu söylenir.
Bir diğer konu ise Makedonya ile Yunanistan’ın çözemediği kimin Makedon olduğu konusudur. Şöyle ki 1991’de dağılan Yugoslavya’nın bir parçasını oluşturan Makedonya bağımsız olunca kendi ataları olarak gördüğü Büyük İskender’e ithafen devletin adını Makedonya koymuşlardır. Ancak Selanik bölgesi Yunaninstan’ın Makedon bölgesi olarak bilinmektedir ve kanımca daha sonra bir hak iddaa talebinde bulunulmaması için bu isme karşı çıkmaktadır.
Hala birçok uluslararası platform olan Nato, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nde Yunan vetosu ile karşılaşan Makedonya ciddi güçlük yaşamaktadır. Birleşmiş Milletlerdeki ismi Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM) olan devlet’in Üsküp’te İskender’in birçok heykeli meydanları süslemektedir.
Yunanistan devletin isminin değiştirilmesini talep ederken, Makedonya ise İskender’in ülkesinde hiç Yunanca konuşulmadığını, Slavca konuşulduğunu iddaa eder. Sorun nasıl çözülür bilinmez ama Yunanistan’ın Makedon isminden vazgeçmesi sanırım daha koay bir seçenek olarak duruyor.
Güncel bir bilgi paylaşalım, Makedonya yapılan anlaşma ile ismini Kuzey Makedonya olarak Haziran 2018’de değiştirerek Yunan Hükümeti ile el sıkıştı.
Selanik Ulaşımı
Yunan alfabesi zor olduğu için ulaşım konusunda bunun güçlüğünü zaman zaman yaşayabiliriz. Ulaşım için iki yol var. İlki Havayolu, diğeri tur,otobüs veya özel araç ile. İstanbul’dan düzenli uçuşların yapıldığını belirtip ulaşım uçak tercih etmenin oldukça pratik olacağını söyleyebiliriz. Uçaktan indikten sonra 78 nolu otobüsü bulup şehir merkezine doğru yol alabilirsiniz.
Tabi birçok kişinin tercih ettiği gibi Selanik’i tur veya otobüs ile de gezebilirsiniz. Kendi aracınız ile seyahat etmek isterseniz de aracınızın yeşil sigortası ile uluslararası ehliyetinizin olması zorunlu. Yunanistan için schengen vizenizin olması gerektiğini söylemeye gerek yok sanırım.
Şehir içinde ise ayrı bir ulaşım aracına çok gerek duymayacaksanız. Genellikle gezilecek yerler birbirlerine yürüme mesafesinde.
Selanik Konaklama
Selanik’te her bütçeye göre farklı konaklama kategorileri var. Aristotelous Meydanını merkez olarak alırsanız ona yakın birçok yer konaklama açısından sizi üzmeyecektir. Biz tur ile seyahat ettiğimiz için konaklama bölgesi olarak Panorama semtindeki Nepheli Oteli tercih etmişlerdi.
Açıkçası Panorama bölgesi Selanik için uygun bir konaklama bölgesi değil. Bu bölgedeki otelleri tercih etmenizi önermeyiz. Hem merkeze uzak, hem de bulunduğu bölgede gezilecek bir şey oladığı gibi bir de ulaşım için taksi ücreti ödemeniz gerekir ki kentte raylı ulaşımın olmadığını ayrıca belirtelim.
Selanik’te konaklama alternatifleri için şuraya bakabilirsiniz.
Selanik Yeme-İçme
Geldik şimdi en çok merak edlen konuardan yeme-içme ile ilgili konulara. Açıkçası yeme-içme ile ilgili deneyimlemediğimiz bir yeri önermeyeceğiz. Selanik’te diğer Yunan şehirleri gibi taverna ve eğlence kültürünü barındıran bir kent.
Fiyatlar konusunda ise sizi endişeye düşürecek bir konu olmadığını söylemek gerek. Türkiye’deki benzer kategorideki mekanlardan daha ekonomik olduğunu göreceksiniz. Bu yerler daha çok Ladadika’da toplandığını söylemek gerek. Biz akşam yemeği için Το Ελληνικό (ellinikomeze)’yi tercih ettik.
Hamsi kuşundan binbir çeşit deniz ürünlerine, birçok seçenek mevcut. Fiyatları net görebilmeniz açısından menüyü de ekledim.
Şimdi ise son zamanlarda yediğimiz en iyi hamburgerler yapan mekanı size önereceğim. Brothers İn Law.
Burgerler 5,90 Eur’dan başlıyor. 3 adet big bang hamburger ile the boss burger,1 adet heineken,cola ve büyük boy su için hesap 30 eur geldi. Lezzet gayet uygun, yalnız menulerde her daim domuz eti probleminiz varsa bizim gibi dikkat etmeniz gerek.
Selanik’te çok güzel dondurmalar ve galetolar yapan bir yer var. Adı bombolo . Yemeğinizin üzerine kahvelerini yudumlayabilir veyahut dondurma tatlarına bakabilirsiniz. Birde aşağıdaki gibi ben 1 milyon beğeni aldım hemen. Siz de yakalayın.
Selanik yaşayan bir şehir, sadece geceleri değil, gündüzleri de. şehrin bir meydanında bir panayır sokak eğlencesi veya konserine denk gelebilirsiniz.
Helexpo açık ve kapalı alanda bize denk gelen standların kurulduğu bir alana dönüşmüştü, yolunuz mutlaka önünden geçecektir.
Selanik Kokteyl barları ile de popüler, akşam günbatımından sonra hareketlenen koktely barlarda eğlence zamanı başlıyor.
Selanik Gezilecek Yerler
Selanik için kaç gün ayrımak gerekir sorusunun yanıtını buradan verelim. Yorulmadan, eğlenerek ve gezerek ayırabileceğiniz 2 gece 3 günlük bir süre size yetecektir. Ama illaki ben şöyle bir panaromik göreyim gerek yok kalelere tırmanmaya derseniz 1 günlük süre bile kafi gelebilir. Selanik Gezilecek Yerler Haritası ile Selanik Gezilecek Yerler Listesi aşağıda.
Atatürk’ün Evi
İşte Selanik’in en güzelinin olduğu bölüme gelmiş olduk. Atatürk’ün 1881 senesinde doğduğu Selanik Atatürk Evi 1870 yılında yapılmış. Kiralık olan bu evden baba Ali Rıza Efendi’nin vefatının ardından masrafların çokluğu nedeni ile taşınılmıştır.
Evin geniş bir avlusu ve bahçesinde bir nar ağacı vardır. Düşmanlarını bile kendisine hayran burakan lder Atatürk’ün evi 1935 senesinde Türkiye’ye hediye edilmiştir. Bugünkü haline ise 2013 yılında restorasyonun ardından dönüştürülen evdeki eşyalar kaldırılmış, yerine duvarlarda Atatürk’ten izlenimler taşıyan fotoğraflar yerleştirilmiştir.
Tabiki’de bu 3 katlı evde Atatürk’ü anlatmaya yetecek ne resim sığar, ne de video kayıtları. Ölümünün ardından yıllar sonra bile ortaya koyduğu politikaların, fikirlerin yıllarca yaşadğını görüyor ve onu daha çok özlüyoruz.
Beyaz Kule
Kentin simgesi olarak bilinen Beyaz Kule 12.yüzyıldan kalma bir Bizans eseridir. Bugünkü haline 1430’da Sultan II.Murat tarafından kenti savunmak maksadı ile getirilen kule hapishane olarak kullanılmıştır. İçinde infazlar ve işkenceler yapılan kule sonradan beyaza boyanmıştır. Yunanistan bu kötü şöhreti unutturmak için bu işlemi gerçekleşsede zaman la boyanın etkisi yok olmuş ve orjinal rengine bürünmüştür.
Kule içindeki sarmal merdivenlerini tırmandıktan sonra tepede panaromik fotoğraflar çekebileceğiniz bir mekan olarak hizmet vermekte. En güzel gün batımı fotoğraflarını yakalayabileceğiniz Beyaz Kule ziyarete açık. Ayrıca içindeki katlarda sergilenen askeri, antik koleksiyon eserlerine de evsahipliği yapmakta.
Galerius Zafer Takı
Galerius Zafer Takı. Dönemin hakim gücü Romalıların M.S. 4. Yy da İmparator Galerius’u onurlandırmak adına inşa ettikleri yapıdır.
Takı üzerinde yer alan kabartmalar MS. 297 de Persler ile yapılan savaşların tasvirlerini simgeler.
3 kemerli diktörtgen şeklinde inşa edilmiş yapı dönemin Galerius Sarayı ile bağlantılı olup, Büyük İbadethane Rotunda ile bağlantı sağlamaktaymış. Günümüzde sadece 2 kemeri ayakta kalmış olsada üzerindeki kabartmalar çok net bir şekilde görülebilir. Bir buluşma mekanı olarak kullanılan yer turistlerin ziyaret noktalarından.
Arkeoloji Müzesi
Tarih öncesi dönemden, Helenistik ve Roma dönemine kadar birçok tarihi eseri bünyesinde barındıran Selanik Arkeoloji Müzesi, modern bir tarz inşa edilmiştir. Ülkenin en önemli müzelerinden biri olan mekan her gün saat 8’e kadar açık olan müze giriş fiyatı 8 Eur.
Selanik Korniş
Sahil boyunca uzanan Selanik’in cafelerinin ve yürüyüş yolunun olduğu ana caddesine verilen isim Neoforos Nikis’tir. Korniş’i herkes bir yere benzetebilir, Ben Çanakkale Kordon’a benzettim mesela. Özellikle akşam saatlerinde buralarda turlamak oldukça keyifli.
Rotunda
Rotunda yani silindir anlamına gelen kelimedir. Yapı Zafer Takı’nın hemen yanında bulunur. 306 yılında dönemin imparatoru Galerius tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Dönemi’ne kadar Romalılardan sonra Hristiyan Kilisesi olarak kullanılmış, sonrasında minare eklenerek camiye çevrilmiştir. Rotunda kentin görülmesi gereken önemli yapılarındandır.
Selanik’teki en eski yapılardan biri olan Rotunda, İstanbul’daki Ayasofya gibi müzeye çevrilip dünya kültür varlıkları listesindeki yerini almıştır.
Selanik Ayasofya
Adını İstanbul’daki Ayasofya’dan alan Katedral eski bir kilise kalıntıları üzerine 8. yüzyılda inşa edilmiştir. Ayasofya’ya benzerliği ile dikkaten çeken yapı şehirdeki Bizans eserlerinden biridir. Selanik Ayasofya’sının dışı kadar içi de görsel Hristiyanlıktaki önemli olayları anlatan resim ve görsel ögeler ile süslüdür.
Apsidal Hall of Galerian Complex & Sigkrotima Galeriou
Bu bölge şehir kapısı olan takı’n yakınında yer alır. Roma İmparatoru Galerius tarafından inşa ettirilen hamam, bazilika,apsidal salon ve sarnıçlar bulunur. Şu anki görünümü kalıntı şeklinde olan yapılar şehir merkezinde yürürken dikkatinizi çekecektir.
Roman Forum Alanı bu alanın biraz batısında yer alır.
Selanik Yedikule
Selanik şehrini tepeden gören müthiş panoramik manzarası ile kentin kuzey sırtlarıda yer alır ve eski Türk mahallesinin etrafını çevreler. Kuzey kulelerinin yapımı 4 yy.’a günedekilerin ise 12.yy. ‘a tarihlenir. Selanik Yedikule Konumu
Yedikule‘yi ziyaret ederseniz yakınında bulunan Bizans döneminden kalma manastırı da rotanıza ekleyin. Aynı bölgede var olan Bizans surlarını Eptapirgio’u göreceksiniz. Konumu
Aziz Dimitrios Kilisesi
1988 yılında UNESCO kültür Mirası listesine alınan Selanik Aziz Dimitros Kilisesi 5.yüzyılda inşa edilmiştir. İsminin verildiği Aziz, Romalı askerler tarafından işkence ile öldürülmüş ve yapının yakınındaki bir su kuyusuna atılmış. Aziz’in ölüm yıl dönümlerinde kente güzel bir koku yayıldığı söylenirmiş ve sonrasında kentin koruyucusu olarak anılmıştır.
Aristotelous Meydanı
Kentin Ana Meydanı olan Aristotelous Meydanı 1918’de Fransız mimar Ernest Hebrard tarafından tasarlanmıştır. 1917’de büyük bir yangın geçiren ve burada var olan çarşıların ortadan kalkması ile tasarlanan meydan kutlama ve toplanma merkezi olarak şehrin merkezinde yer alır.
Diğer
Selanik’te bir sinema müzesi olduğunu belirtelim. Şehrin liman bölgesinde Yunan sinema tarihini anlatan çeşitli film gösterimlerine denk gelebileceğiniz, bir bar ve kütüphanesi olan bölgeyi ziyaret edebilirsiniz. Hemen yanında ise bir fotoğraf müzesi var. Sahil kesiminde sıralanmış şemsiyeleri görmemeniz imkansız. Bir Bineal kapsamında Yunan sanatçı Zogolopoulos tarafından tasarlanmış.
Bezesten Osmanlı döneminden kalma ağırlıklı olarak kumaşların satıldığı eski bir çarşı olarak yapılmış.15. yy.’dan beri ayakta ve hareketli.Bizans Kültür Müzesi vakit bulup ziyaret edemesek de kentin önemli Bizans eserlerini barındıran bir koleksiyona sahip müzedir. İçerisinde mozaiklerden resimlere geniş bir yelpazede eserler bulunmaktadır.
Şehrin birçok duvarında karşılaşacağınız grafiti örneklerinden hangisinde fotoğraf çekeceğinizi ise size bırakıyoruz. Bir de Selanik bot turu olayı varmış. Varmış evet, biz yapamadık ama duyduk, ücretsiz imiş. Sadece teknede yedikleriniz ve içtikleriniz dahilinde kıyı şeridini denizden görebileceğiniz kısa bir tur olduğunu not edip sevgiler sunuyoruz.
Kapsamlı Bağlantılı Notlarımız :
Kavala Gezi Rehberi
Thassos Gezi Rehberi
Atina Gezi Rehberi
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
2 Comments
Selanige ilk gidişimde grev nedeniyle tren seferleri iptaldi ve kalacak yer bulamadım. Çok severim bu şehri :))
Son dönemde grevler oldukça yaygın Yunanistan’da. Ne de olsa demokrasi icat eden adamlar bunlar =)
Teşekkürler.