Nevşehir Türkiye

Kapadokya Gezi Rehberi

on
Haziran 8, 2022

Eskiler bu topraklara güzel atlar ülkesi demişler, şimdilerde ise fantastik bir serüven ile heyecan diyebiliriz. Türkiye’nin doğal tabiatına özgü yeryüzü şekillerinden peri bacaları, yer altı şehirleri, sıcak hava balonu turları ve lezzetleri ile mutlaka deneyimlenmesi gereken bir tatil rotası sunuyor Kapadokya. Gelin birlikte detaylara bakalım şimdi. Kapadokya Gezi Rehberi‘nde ulaşım, balon turu deneyimi ve fiyatları, yemek, yapılacaklar ve gezilecek yerleri sıraladık. Seyahatiniz öncesi iyi bir rehber olmasını umuyorum.

Kapadokya esasen bulunduğu bölge itibari ile geniş bir bölge olarak ön plana çıkıyor. Planınızı yaparken Kapadokya’nın hangi bölgelerinde olacağınızı planlamanız gerekecek. Kapadokya’yı üçgen veyahut bir kare şeklinde düşünebilirsiniz. Ortasında Göreme, Kuzeyinde Kızılırmak ve Avonos, doğusunda Ürgüp ve güneyinde Uçhisar ile Ortahisar. Kapadokya’nın farklı bölgelerinde görülecek yerler ve aktiviteler var. Bunun için planlarınızın içine mutlaka bir otomobil olsun ki rahat edin. Vaktinize göre Ihlara vadisine kadar gidebilmeniz mümkün.

Peri Bacaları

Kapadokya’ya giriş yaptıktan sonra peri bacaları konusundan bahsetmemek olmaz. Coğrafya bilgilerimize dönecek olursak bölgenin yakınlarında 2 farklı sönmüş yanardağ bulunuyor. Biri 3268 metre zirvesi ile Aksaray il sınırlarında kalan Hasan Dağı, diğeri 3916 metre zirvesi ile Kayseri sınırları içinde kalan Erciyes Dağı.

Peri Bacaları


Vaktiyle yanardağdan çıkan lavlar ve tüfler bölge üzerinde 100 metreyi aşkın bir tabaka oluşturmuş. Bu tabaka gerek rüzgar, gerekse yağışlar nedeniyle zaman içinde aşınarak şimdiki şapkalı sevimli halleri ile bu bacaları oluşturmuş. En güzel görüntülere sahip peri bacaları Paşabağlar bölgesinde dikkat çekiyor. Yazının gezilecek yerler bölümünde ayrıca değineceğim.

Kapadokya Balon Turu

Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında Türkiye denildiğinde akla gelen ilk 10 tursitik aktivitenin içinde Kapadokya ve balon turu yer alır. Ancak bizim gündemdeki yeri ise balon turunun fiyatı olmuştur. İstanbul’a gelen turistlerin çoğu mutlaka 1-2 gününü Kapadokya turu ile tamamlayıp memleketine dönerler. Neyse konumuz bu değil.

kapadokya balon turu - Balon rehberi
kapadokya

Bölgede Ürgüp, Göreme ve Uçhisar tarafında farklı şirketlere ait balon turu düzenleyen firmalar bulunuyor. Tavsiyem 30 ila 45 dakika süren bu deneyimi mutlaka yaşayın. Ben biraz bunu askerlik anısı gibi görüyorum. Askerlik biter anısı bitmez ya, balon turu da öyle. Zaman geçer ve hatırlarsınız. Olurda bir evlilik teklifi içindeyseniz daha da harika olur. Fiyatı biraz can sıkıyor maalesef. Kişi başı 100 Euro gibi bir bedel ödemeniz gerekiyor. Ancak buna değer.

Göreme - Kapadokya Balon turu
Kapadokya Balon turu

Genellikle sabah gündoğumu ile havalanan balonlara ulaşım otelinizden ilgili firma tarafından servisler ile alınıp hazırlık aşamalarına gitmeniz ile devam ediyor. Bu aktivite için Sabah 4:00 de uyanmayı göze almalısınız. Ufak bir atıştırma ve kahvaltıdan sonra balonlara binip havalanıyor ve bu enteresan coğrafyayı uzaydan gelen uzaylılar gibi havadan diğer balonlar ile beraber keşfediyorsunuz. Tecrübeli pilotlar sürekli telsizleri ile diğer pilotlar ile iritibat halindeler. Korkacağınız çok bir şey yok. Şahsen ben balkon korkuluğu gibi duran sepetin yan koruma alanı olunca nedense kendimi güvende hissediyorum. Sizde öyle denersiniz.

kapadokya balon turu - Balon uçuşa hazır
kapadokya balon turu – Balon uçuşa hazır

Peki rezervasyonu nasıl yapacaksınız? Biz direkt otelimizden yaptırmıştık. Kendilerinin küçük bir iskontosu oldu. En güzeli bunu yapmak. Ama mutlaka şuradaki detaylar kısmına göz atın: Kapadokya Balon Turu

Not: Sıcak hava balonlarına ait farklı rotalarda uçuşlar başladı. Pamukkale ve Göbeklitepe bunlardan 2 farklı alternatif ve maliyetlerinin daha ekonomik olduğunu öğrendik.

Kapadokya’da Nerede Kalınır?

Geldik planlama kısmında önemli bir konuya. Yazıya başlarken Kapadokya’da 3 farklı bölgeden bahsetmiştim. Hepsinin farklı bir özelliği mevcut. Eğer kendinizi biraz şımartıp lüks ve keyif yapmak isterseniz önerim Uçhisar tarafındaki otelleri tercih edin. Buradaki otellerin fiyatları biraz daha pahalıdır. En gözde oteli ise sıklıkla gördüğünüz Museum Hotel. Yanına Argos, Cave Resort gibi lüks konspet oteller de koyabiliriz. Tabi bu direkt burası pahalı diye Uçhisarı eleyeceğiz manasına gelmez. Daha ekonomik olanlarda var.

Göreme bölgesi ve kalan diğer bölgeler ise nispeten daha ekonomik. Biz otel tercihimizi Ottoman Cave Suites otelden yana kullandık. Neden bu tercihi yaptık sorusuna şu yanıtı verebilirim. Beni ve bloğu takip edenler tüm seyahatlerimde uçuran veya seyahat temalı kartları tercih ettiğimi bilirler. Tekrarlamamak için puan ile ücretsiz konaklama işini halletik diyebilirim. Otel gayet geniş odaları olan Asmalı Konak dizisinden fırlamış avlusu, kat kat planlı terasları ile gayet güzeldi. Dediğim gibi Göreme bölgesi nispeten daha ekonomik alternatiflere sahip. Ancak unutmayın burası Türkiye’nin göz bebeği ve en çok turist çeken bölgelerinden birisi. Yani rahat olun temizlikten, hizmetten ödün veremezler, müşteri memnuniyeti çok önemlidir ve hepsinin bir standartı vardır.

Ottoman Cave Otel

Tabi bu kadar bilgi vermişken çokça sayıda paylaşılan sabah vakti kahvaltı yaparken tepenizde uçuşan balonları seyreden fotoğrafları hangi otelde çekiyorlar bilmiyorum. Açıkçası kahvaltı zamanı olduğundan şüpheliyim çünkü saat sabah 4:00 de balona gidiyorsunuz, havalanmanız hadi en geç inmeniz ile 07:00 dahi olmaz. Yani konsepti sunan otelleri tebrik ediyorum varsa da görmedim.

Otel konusunda daha yardımcı olmak adına isterseniz bizim de sıklıkla kullandığımız Agoda portalı üstünden ekonomik fiyat sorgulayabilirsiniz. Göreme Otel Fiyatları

Kapadokya’ya Ne Zaman Gidilir?

Ülkemizde kültür turu yapmak için en uygun zamanlar bahar ayları olarak öne çıkar. Ancak Kapadokya yılın her ayı misafir ağırlayacak bir özelliğe sahip. Çünkü tabiatı ve doğal güzellikleri yaz-kış cezbedici. Ancak bulunduğunuz bölgenin İç Anadolu bölgesi olduğunu unutmayın. Her zaman akşam güneş battıktan sonra üstünüze örtmek için bir şeyler bulundurun.

Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?

Kapadokya’ya ulaşım için bulunduğunuz bölgeden bağımsız mutlaka kendi aracınız veya kiralık bir araç bulundurun diye tavsiyede bulunabilirim. Çünkü gezilecek yerler yakın görünse de bir yerden diğerine gitmek pek kolay değil.

Kapadokya bölgesi Nevşehir il sınırları içinde yer alıyor. İller arası km mesafelerini de verelim.

İstanbul : 724 km, Ankara 300 km, Kayseri 64 km, Adana 280 km, Konya 230 km, İzmir 820 km, Antalya 537 km’dir. Biz İstanbul’dan önce Kayseri’ye uçup ardından araç kiralayıp Göreme’ye ulaştık. Benzer bir ulaşımı Nevşehir havalimanı içinde yapabilirsiniz. Bir arkadaşım Adana üzerinden benzer bir kiralama yapmıştı. Uçak biletlerinin fiyatları malum olunca alternatif ulaşım şekillerine bakmak gerek değil mi ?

kapadokya

Nevşehir’e otobüs ile de ulaşım sağlanır ancak ciddi manada indi bindi derken çok yorucu olacaktır. Bu seçenek üstünde yoğunlaşanlar için ben tur öneriyorum. Eğer aracınız yok ve araç kiralamak sizi korkutuyorsa en uygun seçenek bu. En azından otel ile de uğraşmamış olursunuz . Pronto sitesinde alternatifli turlar var. Kapadokya turları (tatilsepeti ile bir işbirliğim yoktur)

Eğer havalimanı veya transfer hizmetine ihtiyacınız olursa diye bir banner veya link paylaşımı yapabilrim: Kapadokya Havalimanı Transferi

Kapadokya’da Kahvaltı & Yemek

Kapadokya ve yemek konusu başlı başına bir yazı olur esasen ama nacizhane biz kendi yaptıklarımız ve tecrübelerimizi aktaralım. Yazının sonunda alternatif birkaç yer önerebilirim.

Kapadokya’da kahvaltı mutlaka konaklama yapacağınız otelde ücretsiz servis edilen bir seçenek olacaktır. Kapadokya’da genellikle her şey dahil konseptli otel bulunmaz. Yarım pansiyon niteliğinde kahvaltılı oteller bulunur. Bizim kaldığımız otelde kahvaltılı olduğu için konaklama yaptığımız 5 gecede kahvaltı tercihimiz otelde oldu. Güzel bir avluda açık büfe şeklinde veriliyordu. Ancak bir günümüzü balon uçuşu sonrasında Uçhisar’daki Millstone isimli otelde serpme kahvaltı yapmaya ayırdık. Derin vadiye bakan terasında keyifli uzun ve güzel bir kahvaltı yaptık. Bu otellerde kalmayabilirsiniz ama kahvaltı yapabilirsiniz. Telefon ile arayıp müsaitlik sorabilirsiniz.

kapadokya kahvaltı

Bir akşam yemeğinde ise Göreme meydandaki Gül Sokak’ta yaptık.Burada yer alan Viewpoint‘de kiremitte mantarlı bir yemek yedik. Akşamları bu civarda ışıklandırılmış hali ile bir gece Kapadokya pozu yakalayabilirsiniz. Ayrıca yine bu mekanda bölgede üretilen şarapları deneyimleyebilirsiniz.

Ürgüp’te ise yemek mekanımız Zeytin Ev Yemekleri isimli kafe oldu. Burası zeytinyağlılardan sarmalara, ızgara çeşitlerinden kebaba farklı tatları servis ediyor. Gönül rahatlığı ile uğrayabilirsiniz.

Meşhur dizi Asmalı Konak’ın mekanı ziyaret edilebilir olunca biz de uğradık ama içeriyi görmek verilecek ücret bize mantıklı gelmeyip sadece dışından bakmıştık 🙂 Yine burada uğrayacağınız Turasan‘da yanınıza içmelik bir şeyler alabilmeniz mümkün.

Ortahisar tarafında ise bir bozacı dükkanı ile karşılaştık. Nerde ne olacağı belli olmaz deyip soluklanmak maksadıyla oturduk. Farklı bir deneyim olduğu kesin. Notlarınıza alabilirsiniz.

Kapadokya topraktan yapılan çömlekçilik işinde oldukça popüler. Hal böyle olunca bu çömlekler içinde pişirilen testi kebabı da bölgenin öne çıkan bir lezzeti. Bölgeyi gezerken bir çok mekanda yaprak sarması ile karşılaşacaksınız. Sarma birçok kişinin damak zevkine hitap eder ve bu bölgede yenilebilecek bir lezzet. Mantı ise gerek hazırlanışı gerekse çabuk servis edilmesi nedeni ile farklı yerlerde karşınıza çıkabilir. Kayseri’ye komşu bir yöreden bahsediyorsak orada mantının meşhur olması da kaçınılmaz.
Kuru Kaymak bildiğiniz kaymakın kuru şekilde tüketilen versiyonu. Kaymaklı bölgesinde bulabilirsiniz. Yine dolaz isimli yöresel helva un helvası ve balın karışımı bir tarif olarak üretiliyor. Üzüm lokumu denilen köftür, ayva dolması, tatlı olan zerde ile zerdeli pilav karşılaşacağınız diğer lezzetler. Aşağıda en çok tercih edilen mekanlardan birer alternatif bırakıp gezilecek yerler başlığına geçelim.

Göreme’de birçok lezzeti tadabileceğiniz Cancan, Gurme Kebab, Kebabzade, Sedef, Cappadocian Cuisine.

Uçhisar’da Millocal, Çiko’nun Yeri, Dream Spot, Seki, birşeyler içmek için ise Peri.

Çok farklı mekan yazıp kafa karıştırmak istemem. Daha çok cave tarzta otellerin restoranlarını önerenler olmuş. Buradakilerin dışında olağan yerler olduklarını düşünüyorum.

Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Kapadokya’da Gezilecek Yerler nispeten birbirine yakın gözükse de hususi araç dışında mesafeleri kat etmek zor. Gezilecek yerleri yakınlıklıklarına göre gruplamaya çalıştım. Burada merkez olarak Göreme’yi alıp uzaklığına göre sıralamayı yapacağım. Burada bir de harita paylaşacağım. İnternetiniz olsun veya olmasın çalışan bir harita. Bulunduğunuz konuma göre gezebilirsiniz. Kapadokya Gezilecek Yerler Haritası

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi M.Ö. 4 yüzyıla kadar uzanan tarihi boyunca manastırlar, kiliseler ile yaşam kompleksi olarak hizmet görmüştür. Geniş bir alana yayılan yerleşim bölgesi olarak ithaf edilecek alanda erken dönem hristiyanlığa ait doğum, af dileme, son yemek, vaftiz, başkalaşım ile çarmıha gerilme gibi kutsal sahneler kilise manastırların içinde resmedilmiştir. Zaman içinde kısmi tahribat olsa dahi Kızlar ve Erkekler Manastırı, Elmalı Kilise, Azize Barbara Şapeli, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise, Tokalı Kilise gibi bölgeler gezilebiliyor.

Göreme Açık Hava Müzesi

Müze kartınızın olduğunu varsayarak hatırlatma yapmaya gerek duymuyoruz. Haftanın her günü ziyarete açık alan için 1:30 saati ayırmanızı tavsiye ederim.

Aşıklar Vadisi

Kapadokya bölgesindeki vadilerin ilkine geldik. Bu bölge Göreme’nin kuzeybatı tarafında yer alıyor. Eğer bir balon turu içindeyseniz bu bölge içinde uçuyor olacaksınız.

Aşıklar Vadisi

Hal öyle olsa gerek ki balonda evlilik teklifleri yada bölgedeki teklifler çok sık olunca bu vadinin ismini bu aktivite vermiş.

Örnek evlilik teklifi seremonisinden. Yerden ve havadan ayrı etkinlik.

Göreme’nin Ortahisar tarafına bakan yamaçları da günbatımı ve doğumu için seyirlik alanlar bırakmıştır. Aydın Kırağı Sokak balonlara binemeyenler için fotoğraf çekim alanlarına ve seyirlik günbatımı alanlarına evsahipliği yapmaktadır.

Uçhisar Kalesi

Göreme’den Güneybatıya Uçhisar’a geçiyoruz. Uçhisar Kalesi olarak isimlenen kale bölgedeki görülmesi ve ziyaret edilmesi tavsiye edilen en önemli yer olarak öne çıkar. Bölgedeki en büyük peri bacası oluşumu olan kale Bizans dönemine ait oyma kaya mezarlara ev sahipliği yapar. Kaleyi ufak bir ücret karşılığında gezebilirsiniz. Birkaç basamak tırmandıktan sonra zirvede seyirlik bir alan göreceksiniz.

Kale, birbirine bitişik iki sivri peribacasından oluşur. Halk arasında büyüğüne “Ağanın Kalesi”, kü­çüğüne “Çavuşun Kalesi” denilmekte olup güneyden 50 metreyi, kuzeyden 100 metreyi aşan yapısı büyük bir yapıyı andırır.

Güvercinlik Vadisi

Uçhisar tarihin belli dönemlerinde mezarlık alanı olarak kullanılmış alanlar içerir. Bu peri bacalarında ise ışık alınmasına yönelik delikler açılmıştır. Bu alanlar ise güvercinler tarafından mesken tutulmuştur. (Bu bilgi teyit edilmedi) Uçhisar bölgesinin vadiye bakan bu bölümü güvercinlerin yuvaların evsahipliği yapar ve seyirlik bir alan oluşturur.

Güvercinlik Vadisi

Ürgüp Temenni Tepesi

Ürgüp’e geçiyoruz. Ürgüp’de Kapadokya’daki diğer bölgeler gibi bölgenin fantastik kaya oluşumlarına sahiptir. Bunlardan ilk göze çarpanı ise meydandaki Temenni Tepesi. Buradan manzarayı seyre dalabilir, çıkacağınız yüksek yokuşlardan(turist olmak bunu gerektirir) sonra tepedeki kafede bir şeyler içebilir ve adı üstünde olan tepede dilekte bulunabilirsiniz.Bölgede Alâeddin Keykubat’a ait olduğu söylenen bir mezar da bu bölgede bulunuyor.

Temenni Tepesi

Asmalı Konak

Nurgül Yeşilçay ile Özcan Deniz’i Asmalı Konak’ta izleyen kaç kişisiniz? Ben izlemedim ama efendim bir dizi meşhur ederse bir yeri böyle ediyor işte. Nasıl ki Cumalıkızık Kınalı Kar ile ünlenmiş, Ürgüp’te işte bu konak ile ünlenmiş. Esasen kapısına kadar gittik, nedense para ödemek içimizden gelmedi diyoruz. Ama resmini çektik, hizmette sınır yok.

Asmalı Konak

Gomeda Vadisi

Hala vadi göreceğiz heyecanına sahip misiniz? kaçıncı vadi ben saymadım. Esasen vadi görme sıklığını ne kadar arttırsanız o kadar unutacaksınız diyorum. Burası sıralamanızda önlerde yer almasın diyebilirim.

Gomeda Vadisi

Üçgüzeller

Kapadokya bölgesindeki en ilginç kaya oluşumlarından ve tam bir peri bacası görüntüsünü görebileceğiniz 3’lü kaya oluşumu. Kral, prenses ve çobanın aşkı hikayelerinden biri de burası için uydurulmuş. Mitolojiden daha fazla çoban hikayesi duyduğumuzdan hikaye kısmını pas geçebiliriz. Nedense kafamdaki üç güzeller hep Kazdağlarındaki güzellik yarışmasına konu olan mitolojik hikaye. Bu peri bacaları Ürgüp – Göreme yolu üzerinde hediyelik eşya satıcılarının oluşturduğu mini durakta bulunuyor.

Üçgüzeller

Ortahisar Kalesi

Ortahisar’a geldiğinizde gözlerinize inanamayacak büyüklükte bir peri bacası görürsünüz. Tam kasaba meydanında yer alan bu peri bacası Kapadokya bölgesinin en büyük peri bacası olarak adlanır. Etiler tarafında ilk kez oyulan peri bacası savunma amacıyla sonralarında ise sığınak olarak kullanılmıştır. İçini de cüzi bir ücret karşılığında gezmek mümkündür.

Ortahisar Kalesi

Saç Müzesi

Avanos’ta çok dikkat çekici yerlerin başında gelen bir müze var. Bu müze fantastik bir hikayenin sonucunda bırakılan saçlar istemdışı bir koleksiyon oluşturunca Galip Bey tarafından müzeye çevrilmiştir. Görmeniz gereken bir yer mi ? Görmeseniz de olur ama dediğim gibi örneğine rastlanmamış bir çömlekçi dükkanının üst katında küçük bir bölümden bahsediyoruz.

Dervent Vadisi

Ürgüp – Avanos yolu üzerinde yer alan vadi Kapadokya’nın en çok dikkat çeken vadilerinden birini oluşturur. Buradaki peri bacalarının yer aldığı şekiller hayvanlara benzetilir. En çok da deve görünümlü peri bacası dikkat çeker. Rotanızda yer almasını dileriz.

Zelve Açık Hava Müzesi

Dervent yönünden direksiyonu Çavuşin yönüne doğru kırdığınızda karşınıza fantastik bir yer daha çıkacaktır. Zelve Açık Hava Müzesi. Müze kartınız ile ziyaret edebileceğiniz bölgedeki alanda sıklıkla farklı inanışlara ait ibadethane ve eski yerleşimlerin bu fantastik alandaki yerleşimlerini göreceksiniz.

Zelve

Paşabağı Vadisi

İçinizde hala Vadi görme isteği kaldı mı ? Dişinizi sıkın. İşte size Kapadokya bölgesinin en çok fotoğraflanan ve burası dünyada bir yer olamaz olarak adlanan vadisine getiriyoruz: Paşabağ. Bu bölgedeki peri bacaları daha keskin şekiller ile daha büyük bacaları ile ön plana çıkıyor. Bölge aynı zamanda Zelve’nin bir parçası.

Kızılçukur Vadisi

Anlatmak istediğim son vadi ise Kızılçukur. Burasını diğerlerinden ayıran özellik ise renk oluşumlarının kızıl ve bir gün batımı noktası olması. Bölge Ortahisarı kuzeyi ile Göreme’nin batısında yer almaktadır. Bir akşam vaktini burada değerlendirmeniz mümkün.

Kapadokya Yeraltı Şehirleri

Kapadokya’daki peri bacaları, vadiler ve balonlar derken önemli bir rotayı atlamış olmayalım. Bölge peri bacalarındaki yerleşimler kadar yer altı yerleşimleri ile de turistik bir rota oluşturur. Gerçekten çok sayıda vadi olduğu kadar çok sayıda da yer altı şehri bulunuyor. Biz bulunduğumuz süre içinde ancak bir tanesine zaman ayırabildik. İçinde eğilip bükülüp yürüyerek fantastik ve oldukça ilginç yerlerden geçerek bir nevi labirente girip çıkarcasına dolandık.

Keşfettiğimiz Kaymaklı Yer Altı Şehri Göreme bölgesinin 25 km kadar güneyinde aynı isimli Kaymaklı’da bulunuyor. Sekiz katlı yapının 5000 kişi kapasiteli bir şehir olduğu tahmin edilmektedir. Müze kartınız ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Kaymaklı’nın 10km kadar güneyinde yer alan Derinkuyu ise bölgenin en popüler yer altı kenti. 50 bin kişi kapasiteli olduğu tahmin ediliyor.
Kaymaklı’nın doğusunda ise 8 katlı bir yeraltı şehri Mazı bulunuyor. 6000 kişi kapasiteli yer altı şehrinin ancak 4 katı gezilebilmektedir.
Bir diğer yer altı şehri ise Tatlarin. Nevşehir’in batısında yer alıyor. Eğer sizde bizden farklı olarak 2 yer altı kenti gördü iseniz üçünsüne pek enerjinizin yeteceğini sanmıyorum.

Kapadokya’da Neler Yapılır ?

Yemek, ulaşım ve gezilecek yerleri göz attıktan sonra gelelim şimdide yapılacak aktivitelere. Kapadokya bölgesi memleketin en çok turist lokasyonlarından biri olduğundan her dönem farklı bir aktiviteye denk gelirsiniz. En çok yapılacaklar için başlıkları aşağıda oluşturuyoruz.

Balon Turu: Yazının başında uzun uzun anlattığımızdan neden bu başlık altında yok diyenler için fiyatlardan oluşan geniş yazıyı şuraya bırakayım: Kapadokya’da Balon Turları

Gece Yürüyüşü: Argos Kültür Sanat oluşumunun 2015 yılında başlattığı ay ışında gece yürüyüşleri bölgenin balon turlarından sonraki en popüler etkinleri arasında yer almaya başladı. Nisan’dan Ekim’e haftasonları yapılan etkinliğe argoskultursanat.com isimli portaldan detaylarına ulaşabilirsiniz. Tabi bu yürüyüşler için uygun kıyafet ve ekipmanlarınızı hazır etmeyi unutmayın.

ay ışığı ve kapadokya

Çömlek Yapım Atölyeleri : Özellikle Avanos bölgesinde üretilen çömlekler farklı bir aktivite için de kapılarını açıyor. Buyrun sizi çömlek tezgahının başına alalım. Avonos’ta dolaşırken göreceğiniz çömlek atölyelerinde kendi çömleklerinizi üretebilir, üretilen çömlek ve hediyelik eşyalardan satın alabilirsiniz. Biz hem kendimize hem de ailelerimize kahvaltı reçelleri ve benzerlerini koyabilecek mini bir çömlek seti aldık. 😉 öneririz. Mutlaka pazarlık yapınız.

Halı, Kilim ve Travel : İşte Türkiye denilince vazgeçilmez aktivite halı ve kilim dükkanları. Şimdiye kadar hiç uğramadık ama binbir çeşit Kapadokya fotoğrafında yer alan halı ve kilim dükkanlarının yanında bir de lamba dükkanları var. Galerie İkman bu akımın bir temsilcisi. Sadece fotoğraf için değil tabiki de üretilen kaliteli ürünlere de göz atmak için gidiniz diyoruz.

Gondol Turu : Avonos’a doğru direksiyonu kırdığınızda karşınızda Venedik’te gondollardan farksız gondolları göreceksiniz. Sezonunda yaptığınız bir gezide Kızılırmak üzerinde kısa bir keyif turu atmamak için hiç bir nedeniniz yok. Gondol turlarına Venedik gibi 80 Euro ödemiyorsunuz. Ancak blog ziyaretçilerine faydalı bilgi olarak 6 kişi olmanızı ve maliyeti düşürmenizi dileriz.

Şarap Tadımı & Yapımı: Bölgede şarap üretimi konusunda 2 öncü firma bulunuyıor. Kocabağ ve Turusan. Satış dükkanlarına uğramanızı ve bu aktivitelere vaktinize göre katılmanızı önerebiliriz.

ATV & Atlı Safariler: Dünyada eğer turist olmak bir meslek olsaydı herkes turist olurdu. Neden olmasın ki tüm güzellikler ve keyifli zaman bu mesleğin içinde olmaz mıydı ? Ee Cengiz Bey siz bu kadar yazdıktan sonra bu işin neresindesiniz ? Biz hep amme hizmeti efendim. İşte büyüklerimiz düşünmüz bu coğrafyada güzel atların ülkesinde atlı safari olmasın mı ATV safari olmasın mı deyip harekete geçmişler. Kadost isimli portal bu aktivite için bilgi alacağınız platform efendim. Biz yapmadık. Hem balon, hem goldol. Hepsi olsun hepsi aynı zamanda olsun olmadı. 🙂

Burası o kadar zengin bir coğrafyaki mutlaka farklı etkinlikler ile zenginleşiyor. Cappadox isimli festival pandemiye kadar her yıl tekrarlanırken kısa bir ara verdi. Yine sonbaharda etkinlikleri bağ bozumları, bisiklet rotalarını takip eden yarışlar bölgedeki aktiviteleri zenginleştiren diğer oluşumlar. Kimbilir siz ziyaret edene kadar bambaşka bir aktivite icat olmuş olabilir.

Kapadokya Yakın Rotalar

Kapadokya’da iseniz bizim de ziyaret ettiğimiz bir kaç alternatif rota önerebiliriz.

Ihlara Vadisi

Göreme’den 80 km kadar güneye Hasan Dağı eteklerine uzanıyoruz. Burası Melendiz Çayı’nın derin vadiler açarak kendisine su yolu oluşturduğu 14 km uzunluğundaki eşsiz bir doğa harikası vadidir. Belisırma ve Ihlara girişlerinin olduğu vadiye 2 koldan girebilmeniz mümkün. Derin bir vadinin içine uzun basamakları arşınlayarak girip bu uzunluk ve Melendiz çayı boyunca keyifli bir yürüyüş yapıyorsunuz.

Ihlara

Vadi boyunca akan Melendiz size eşlik ederken erken dönem kilise oluşumları ile karşılaşırsınız. Eski adı Peristremma olan Ihlara’da 105 adet kilise sayıları 10 bine ulaşan oyma yapı bulunur. 4. yüzyıldan itibaren uygun yapısı nedeniyle rahipler tarafından arınma mekanı olarak kullanılmıştır. Buraki kiliselerde çok sayıda Hristiyanlığa ait resimler betimlenmiştir. Vadi her ne kadar Göreme’ye uzak olsada onun bir kolu ve parçası olarak betimlenir.

Vadi boyunca yürüyüşünüz boyunca size Melendiz üstündeki köprüler, ağaçlar, kaya oluşumları ve kiliseler fotoğraf molası verdirecektir. En son durak Belisırmada ayaklarınızı Melendize uzatıp serinlerken minderler üstündeki mini çadırlarda çay molası vermeniz için nedeniniz olacak.

Narlıgöl

Hazır Ihlaraya gidiyorsunuz. Bir Krater gölü olan Narlıgöl’e uğrasanız kötü mü olur? Denizden yüksekliği 1363 metre olan Narlıgölde günümüzde fay hatları boyunca sıcak suların olduğu görülür.
Göl çevresinden 65 °C sıcaklık, 2,5 lt/sn debiye sahip sular çıkmaktadır.

Bu sayfada yakında balon ve Kapadokya görüntülerinin yer aldığı bir video paylaşımım olacak. O vakte kadar görüşmek dileğiyle.

Narlıgöl

Aşağıda seyahatte kayıt ettiğim fotoğraf ve videolardan oluşan bir kolaj var.. Keyifli seyirler.

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

TAGS
RELATED POSTS
4 Comments
  1. Cevapla

    Mutlu

    Haziran 12, 2022

    Harika resimler ve anlatim. Ellerine saglik.

    • Cevapla

      Cengiz Selçuk

      Haziran 16, 2022

      Değerli yorumun için çok teşekkürler. 4 mevsim içinde güzel bir rota 💪🏼

  2. Cevapla

    Eris Nurdan

    Nisan 26, 2023

    2 gün 29./30.04.23 özel bize ait rehber ! En güzel yerleri görmek isteriz ! Akşam bir Türk gecesi
    ATV ile gezi ! Fiyat rica ederim 🙏🏻

    • Cevapla

      Cengiz Selçuk

      Nisan 26, 2023

      İlginiz için teşekkürler.Özel tur yapmıyorum.. buradaki notlardan kendi turunuzu yapabilirsiniz🙏🏻

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.