Yunanistan
9 min read
2408

Kavala Gezi Rehberi

Şubat 9, 2018
5
Kavala Gezi Rehberi

Osmanlı’nın derin izlerinin sahip olduğu Kavala, Selanik ve Thassos Ada turumunuzun ilk durağı olarak karşımıza çıktı. Özellikle de haftasonu gezilerinin (vize sorunu olmayanların) gözde tatil rotalarından biri Olan Kavala’da samimiyeti bulacaksınız. Kavala Gezi Rehberi Kavala’ya ulaşım, yemek, Kavala tarihi ve Kavala Gezilecek Yerler notlarımızı içerir.

VAN DEN BRULE kavala ile ilgili görsel sonucu
VAN DEN BRULE, Alfred. L’Orient Hellène. Grèce-Crète-Macédoine, Paris, Félix Juven [1907].

İlk adı ile Neapolis (MÖ:750-MS:300) olan Kavala  ile Thassos’tan gelen göçmenler tarafından kurulmuştur. Makedon egemenliğine giren şehre, Romalılar,Bizans ve 1387’den  1912’ye kadar Osmanlı hakim olmuştur. Balkan savaşları sonrasında başlayan Yunan Egemenliği  2.Dünya savaşında işgale uğrasa da  devam etmiştir.

Kavala’ya Ulaşım

Kavala  İstanbul’dan 446 km kadar  uzaklıkta. İpsala sınır kapısından geçtikten sonra Yunanistan tarafında pasaport kontrolüne giriyorsunuz.Pasaport işlemlerinden sonra Yunanistan otoyolu sizi Kavala’ya kadar ulaştıracaktır. Google Kavala Konumu

kavala Ulaşım Haritası

Araç ile sınırdan geçip adaya ulaşmak niyetinde iseniz pasaportunuzda Schengen vizenizin olması, 2016 yılında yenilenen yeni bir ehliyet ile yeşil sigorta (60 Eur) denen bir trafik sigortası yaptırmanız gerekiyor. Otoban ücreti ise 2-5 eur arası değişiyor.

Kavala’ya İstanbul Otogar’dan kalkan otobüs seferleri de var. Tek yön 700 TRY civarı fiyatla (2022) ulaşabilirsiniz.  Selanik’e uçak ile geldiyseniz  araç kiralaması yaparak buraya ulaşabilirsiniz. Kavala –  Thassos Adası arası feribot seferleri ile rotanıza Thassos’u eklemeniz mümkündür.

Kavala Panagia

Eğer tur ile katılım sağlamak isterseniz  Selanik otobüs turları ile ilgili (pekte olumlu şeylerden bahsetmesek de) bilgileri  otobüs turları isimli yazımızda aktarmaya çalıştık.

Kavalalılar Hanedanlığı

Kavalalılar Hanedanlığı 1805-1953 yılları arasında Mısır’ı yöneten bir Türk Ailesidir.

Kavalalı Mehmet Ali Paşa

Kavala demişken bahsetmemek olmaz Kavalalı Mehmed Ali Paşa’dan (1769-1849). Kavala’da doğan Mehmed Ali Paşa,  Mısır ve Sudan’ın ilk valisi olarak bilinir. Aslen ise Konya’lıdır. Amcası ise Tosun Paşa’dır. ( Esinlenilerek çekilen Film olan Tosun Paşa ise oğlu olan Ahmet Tosun Paşa’dır. ) Napolyon’un Mısır işgaline karşı gönderilen askerlerin içinde yer alan Paşa’nın asıl isteği Mısır Valiliğini ele geçirmekti. Yaptığı entrikalar ile istediğini elde eden Mehmed Ali Paşa Osmanlı Devleti’nin başına ileride çok büyük bir iş açacaktır.

Vali olduktan sonra güçlü bir ordu kurma gayretine girişti ve başarılı olarak Memlük varlığına kesin olarak son verdi. Belki de onu meşhur eden şey Osmanlı adına Arap yarımadasında Vahhabiler ile yaptığı savaşı kazanarak Mekke ve Medine’yi Osmanlı topraklarına katmasıydı. Sonrasında Sudan’ı da ele geçirerek toprakları genişletti.

Seçkin askerleri ile Mora İsyanını bastırdı. Buna karşılık Mora’yı talep eden Paşa’nın talebi  Mora Navarin Limanı’nındaki Rus-İngiliz-Fransız ittifakı ile yapılan savaşın kaybedilmesiyle sonuçlandı.Talebi kabul edilmeyen paşa bu kez de  Suriye Valiliği’ni talep etti. Elde edemedi. 1828’de ise Rus seferine katılmayarak İstanbul yönetimi ile ilk uyuşmazlıkları başladı.

Uyuşmazlıklar devam edince elindeki askerler ve kadırgalar ile oğlu İbrahim Paşa’yı  Akka’ya  sevk ederek isyan başlattı. İbrahim Paşa önce Konya’ya, ardından Kütahya’ya  kadar geldi. Osmanlı Ordusu onu durdurmayı başaramadı.

Kavalalı İbrahim Paşa

Padişah 2.Mahmut Rus’lardan yardım isteyince, çekinen İngilizler ve Fransızlar Mehmed Ali Paşa’yı Kütahya Anlaşmasına(1833) mecbur bıraktı. Anlaşmadan hiç bir taraf memnun olmayınca II.Mahmud ile İbrahim Paşa’nın kuvvetleri Nizip’te tekrar savaştılar. Savaşı tekrar İbrahim Paşa kazandı. Ancak    İngilizler Beyrut ve Akka’yı ele geçirerek Londra Anlaşmasını imzalamaya Kavalalıları tekrar mecbur bıraktı. (1840).

Londra Mütarekesi ve bağlı olaylar Osmanlı’nın kendi içindeki bir isyanı bile bastıramayaşının önemli bir kanıtı olarak ortaya çıksa da çıkarılan bir fermanla toprakların Mısır’ın imtiyazlı bir Osmanlı toprağı olmasını sağlamıştır.

1845’te İstanbul’da padişaha bağlılığını bildiren Mehmet Ali Paşa 80 yaşında Kahire’de ölmüştür. 1882’de İngiliz işgali ile karşılaşan Hanedanlık 1914-1918’de İngiliz Himayesi ile ve sonrasında 1953‘e kadar yaşamını sürdürdü. 1953’te ise Mısır Cumhuriyeti kuruldu.

Esasında bu hanedanlığın Kavala ile ilgisi Kavala’da hala ayakta olan birkaç tarihi yapıdan ibarettir. Kahrolsun içimizdeki tarih sevgisine diyerek sizleri tarihe boyuyoruz. 🙂

Kavalalılar Hanedanlığı, Mısır ve çevresine hakim olan Türk Ailenin kronolojik hareketlerini gösteren harita

Kavala Hakkında Genel Bilgiler 

Kavala’da uzun yıllar hüküm sürmüş olan Osmanlı’nın ayak izlerini sehrin 4 bir tarafında bulmak mümkündür. Muhteşem Süleyman devrinde yapılan su kemerinden, sonradan kiliseye dönüştürülen camilerine kadar birçok yapı var.

Kavala ismi ile anılan badem kurabiyesi ise olmazsa olmazı. Eğer bol pudra şekerli bir kurabiye yerseniz en güzel Kavala kurabiyesi yemişsinizdir.

Kavala Kan Ağlayan Göz

Her ne kadar olumlu izlenimler edinsek de olumsuz izlenimler de yok değil. Kavala Kıbrıs Savaşı’nda Türkiye’ye karşı birçok askerini kaybetmiş, bundan dolayı şehre adımınızı atar atmaz binaların ön yüzlerinde gözlerinden kan damlayan duvar resimleri, Kıbrıs’ın Türk tarafını gösteren bölgesinin kan kırmızı renge boyanarak meydanlarda simgelenmesi sanırım bizlerden başka kimseyi rahatsız etmiyor.

Şehrin dört bir tarafında görülen kan ağlayan gözlerden, kan bulanmış Kıbrıs haritalarına kadar olan görüntüler korkutucu olsa da  Kavala’lılar Türklere ve turistlere karşı oldukça hoşgörülüler ve kibar davranıyorlar. Hatta tur otobüsümüzün serbest zaman tanıdığı bir saatte kendimizi Kavala Kalesi’ne tırmanırken  su kemeri’nin  fotoğrafını çekmeye başladığımızda yaşlı bir amca Türk olduğumuzu anlayarak:

+ İstanbul ? , İstanbul

– Evet,yes.  İstanbul

Surları işaret ederek,

+ Süleyman, Sülayman!

Bu ceddinizin yaptığı bir şey diyerek kendince anlatıyor. İster istemez oluşan tebessümle amcaya el sallamıştık. Bu olay bile şehir hakkındaki olumsuz düşünceyi dağıtmaya yetmişti.

Not: Yunanistan’da öğle saatlerinde (14:00-17:00) siesta zamanının olduğunu ve açık mekan bulamayacağınızı unutmayın.

Kavala Gezilecek Yerler

Aşağıda Kavala’da Gezilecek Yerleri harita üzerinde işaretledik. 🙂

Kavala Harita

Kavala Arkeoloji Müzesi

1934 yılında kurulmuş olan müzede Neopolis’ten Dikili Tash‘tan   tarihi eserler sergileniyor. Giriş öğrencilere ücretsiz, normal bilet 2 Eur.

Kavala Arkeoloji Müzesi – kaynak :kavalagreece.gr

Kavala Tütün Müzesi

Kavala’nın geçim kaynaklarının başında Tütün gelmekte imiş. Yukarıda anlattığım Kavalalı aile de aslında bir tütün tüccarı imiş. İşte kentin geçim kaynağı olan bu tarım ürünün yetiştirilmesinden ürüne dönüştürülmesine kadar detaylı bilgiyi ve tarihini burada ücretsiz öğrenip ziyaret edebilirsiniz. Web Sayfası

Konum Bilgisi

Tobacco Museum Kavala
Tobacco Museum Kavala

Kavala Su Kemeri

Muhteşem Süleyman’ın  şehre su getirmek için yaptırdığı kemer Kavala’nın  önemli simgelerinden biri. 1550 yılında tamamlanmış olan 60 kemerli yapı 1911 yılına kadar kullanılmış. Kentin hemen girişinde heybeti ile karşılayacak sizi.

Kavala Su Kemeri

Kavala Kalesi

Kavalanın eski şehir bölgesi olan Panagia’da bulunan kalenin geçmişi MÖ 5 yüzyıla değin uzanır. Osmanlı hakimiyetinde son görünümünü kazanan kale,kültürel etkinliklere de evsahipliği yapıyor.

Kavala Kalesi

Halil Bey Cami

Günümüzde Kavala Filarmoni Orkestrasının kullandığı  yapı  1530’da eski bir bazilikanın temellerine inşa edilmiş.

Halil Bey Cami Kavala

Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Evi

Kavalalı Mehmet Ali Paşa ve Hanedanlığını yukarıda uzun uzun anlattık. İşte eski şehir(panagia) bölgesinde bulunan evi 1720’de inşa edilmiş. Müzeye çevrilmiş olan evin bahçesinde de bir de heykeli bulunuyor, Açıkçası entrikalar ile Mısır’a vali olmuş, hep daha fazlasını isteyerek Osmanlı’ya isyan etmiş paşanın bende pek bir önemi yok.

kavala light house ile ilgili görsel sonucu
Kavala Deniz Feneri

Esasen buraya kadar gelmişken hemen yakınındaki Kavala Deniz Feneri’ne; uğrayın. Eski şehrin  uç kesiminde yer alan feneri muhteşem manzara fotoğrafları için  pas geçmeyin.

Aziz Nikola Klisesi

Bir Osmanlı eserinin kiliseye çevirilmiş halidir, Aziz Nikola kilisesi. Pargalı İbrahim Paşa için 1530’da Sultan Süleyman’ın emri ile cami olarak inşa edilmiştir. Tabi Türk hakimiyeti sona erince Yunanlılar tarafından minaresi saate ve çana çevrilmiş. Şehrin hemen merkezinde bulunuyor.

Aziz Nikola Klisesi

Romalılardan beri tarihi yapılar hep bir inanca  evsahipliği yapsada camiden kiliseye nihai olarak da müzeye çevrilmemişler mi sürekli ? İstanbul’daki Ayasofya, Selanik’teki Ayasofya ve niceleri.

Kavala Pargalı İbrahim Paşa Cami

Kavala İmaret

1817’de Mehmet Ali Paşa tarafından inşa edilmiş ve eğitim ve hayır işlerinde kullanılmış. Şimdilerde otel olarak işletilen yapıyı dışarıdan görebiliyorsunuz.

İlgili resim
Kavala İmaret – kavalapost.gr

Bunlara ek olarak Kavala’nın yakınlarında eğer merakınız varsa Antik Kent Filippi rotanıza ekleyin. Yaklaşık 16 km uzaklıkta. Tiyatrosundan müzesine,Forum alanından Basilica’ya kadar birçok kalıntısı ziyaretçilerini bekliyor.

Kavala Liman’da Dostlarla.

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Bursa Gezi Rehberi: Bursa’da Gezilecek Yerler
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları
Tuhaf Yer isimleri

Tuhaf Yer isimleri

Ağustos 9, 2024
Previous Post

5 Comments

  • Kavalayi gidip goremedim am gidenler asik.

    • Evet, vakit geçirdiğimiz süre içerisinde keşke daha fazla kalsa idik düşüncesi çok ağır basmıştı.

  • Çok güzel ve kapsamlı bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Gitmeden okunası bir yazıymış ama yine de faydalı oldu

    • Değerli yorumunuz için çok teşekkürler.

  • Çok faydalı içerik.Teşekkür ediyorum

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts