Yalova
8 min read
757

Yalova Gezi Rehberi

Mayıs 11, 2017
0
Yalova Gezi Rehberi

Yaz sıcakları bunaltıyor, bünye serinlik, yeni yerler görmek istiyor, işte size yıllık izinlerinizi harcamadan günübirlik gezinti yapabileceğiniz bir rota olarak hazırladığımız Yalova Gezi Rehberimiz. Bir sahil şehri olan Yalova, Marmara’nın güneydoğu kıyıları boyunca uzanır. Temiz caddeleri, yeşil dokusu ve sahili boyunca uzanan kafeleri ile sevimli küçük bir şehirdir. Son yıllarda kalabalık hale gelse de doğa turizmi, trekking, kamp turizmi sevenlerin popüler noktası olmaya devam etmektedir. Aşağıda Yalova’da gezilecek yerleri başlıkları ile özetlemeye çalıştık.

Yalova Nerede? Nasıl Gidilir ?

Yalova Marmara Denizi’nin güney doğu sahilleri boyunca uzanan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yalova Benim Kentimdir” sözü ile misafirlerini karşılayan minik bir şehirdir. Özellikle’de İstanbul’da ikamet edenler için iyi bir haftasonu tatil rotası sağlar.

Yalova’ya Nasıl Gidilir ? : İstanbul’dan Yalova’ya ulaşım için en pratik yol İdo’nun Feribotlarını kullanmak. Yalova’ya Yenikapı’dan 1:30 saatlik Feribot yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Yine aynı şekilde Pendik’ten ise 45 dakika uzaklıktaki Yalova’ya ulaşabilirsiniz.
Bursa’dan ulaşmak isterseniz Yalova-Bursa arası otobüsler, Gemlik-Orhangazi hattı boyunca çalışırlar. Ayrıca planlarınıza İznik’i de eklemek isterseniz feribot iskelesi önünden bu yöne minibüsler çalışmaktadır. Ancak haftasonu için kiralama yapabileceğiniz araç ile daha zahmetsiz bir seyahatin önünü açarsınız.

Yalova Gezilecek Yerler

Yalova’da çarşıda ve sahillerde yürüyüş yapabilir, doğal güzellikleri olan şelaleleri ziyaret edebilir, ormanları ve yaylalarında stres atabilirsiniz.

Şimdi gelin Yalova’da Gezilecek Yerler konusunda nereleri görebiliriz bakalım.

Yalova Yürüyen Köşk

Birçoğunuz duymuşsunuzdur, Atatürk ile köşkün hikayesini. Kısaca anlatmak gerekirse, bölgeyi ziyaret eden Atatürk burayı çok beğenmiş ve bu ağacın altında keşke bir evim olsa demiş. Bunun üzerine ağacın altında mini bir köşk yapılmıştır. Bir süre sonra ağaç büyüyüp dalları köşke zarar vermeye başlayınca ağaç kesilmek istenmiş fakat Atatürk karşı çıkmıştır. “Ağaç ordayken biz altına ev yaptık, Ağaç kesilmesin evin yeri değişsin”

Ataturk Kosku- Yalova - Yalova Gezilecek Yerler
Ataturk Kosku, Yanında ise asırları devirmiş ve köşkün yerinin değişmesine neden olmuş Çınar – Yalova -Yalova Gezilecek Yerler

Evin timeline yerleştirilen tramvay sistemi ile ev bulunduğu yerden uzağa taşınarak ağaç kesilmekten kurtulmuştur. Yaklaşık 4-5 metre kadar taşınan köşk Atatürk’ün yeşile ve doğaya verdiği önemi apaçık göstermiştir. Köşk Yalova Adliyesi ile Devlet Hastanesinin yan tarafında bulunur. Köşk’ün Konumu

Yalova - Ataturk Kosku
Yalova – Ataturk Köşkü’nde 29 Ekim 2018 tarihinde resepsiyon.

Köşk taşınmasından sonra halk tarafında Yürüyen Köşk ismini almıştır. Giriş ücretini cüzi olan köşkün hemen yanında ise denize nazır bir kafeterya var. Buraya İdo iskeleden sahil yolundan kısa bir yürüyüş ile de ulaşabilirsiniz.

Yalova Marina

Yalovanın yeni yüzü, yeni eğlence mekanı. Marina’da bulunan birçok mekanda soluklanma yeri olarak vakit ayırabilirsiniz. Konum olarak İdo feribot iskelesinin yanında yer alır.

Yalova Marina - Yalova Gezilecek Yerler
Yalova Marina – Yalova Gezilecek Yerler

Yalova Kent Müzesi

Yalova şehir yaşamı ve özelliklerini tanıtan müzedir. İskeleye çok yakındır. Yalova ziyaretinizde uğrak noktalardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yalova Kent Müzesi’ni ücretsiz olarak gezebilirsiniz.Pazartesi hariç 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Yalova Kent Müzesi - Yalova Gezilecek Yerler
Yalova Kent Müzesi – Yalova Gezilecek Yerler

Karaca Arboretumu

Karaca Arboretum, Tema Vakfı Kurucusu Hayrettin Karaca’nın oluşturduğu botanik bir park. Son dönemlerde düğün fotoğrafçılarının da uğrak yeri olmuştur. Botanik merakınız var ve yeşile acıktı iseniz 10 TL karşılığında giriş yapabilir, bu koca bahçeyi gezebilirsiniz. Karaca Arboretumu Konumu

Yalova karaca arboretumu – Yalova Gezilecek Yerler
 Yalova Gezilecek Yerler
karaca arboretumu haritası – Yalova Gezilecek Yerler

Yalova Sudüşen Şelalesi

Yalova’da bilinen iki adet şelale vardır. (biz şimdiye kadar 2 tanesini gördük 🙂 )Birisi Teşvikiye tarafında diğeri ise Termal tarafındadır. Eğer ziyaretiniz günübirlik bir ziyaret ise iki noktadan birini tercih etmenizde fayda var. Sudüşen Şelalesi Termal tarafında, Hardariye köy yolu üzerindedir.
Yalnız belirtmekte fayda var, virajlı yüksek tepelerden uçurumların kenarından geçeceksiniz. Korkutmuş olmayım ama zorlu ve biraz bakımsız bir yol. Gördüğünüze değecek bir manzara var. Konumu

Yalova Sudüşen Şelalesi - Yalova Gezilecek Yerler
Yalova Sudüşen Şelalesi – Yalova Gezilecek Yerler

Yorucu diyebileceğim bir yolculuktan geçtikten sonra şelaleye ulaşıyorsunuz. Mola verebileceğiniz güzel bir alabalık lokantası var, burada şelale sesi ve serin orman kokusu ile doğanın tadını çıkartabilirsiniz. İçeri girerken 1 TL gibi sembolik bir para veriyorsunuz. Konumu

 Yalova Gezilecek Yerler
Yalova Sudüşen Şelalesi Yolu

Yalova Kent Ormanı ve Çifte Şelale

Yukarıda bahse konu olan diğer şelale ise Erikli olarak bilinen Çifte Şelale. Burası aslında bir mesire yeri olmasının yanı sıra şelaleleri ile büyük bir tabiat parkı, Yalova’lılar burayı bir piknik alanı olarak kullanmaktadır. Arabanızı park edebileceğiniz otopark bulunuyor.
Şelaleye ulaşmak biraz meşaketli aslında,aracınızı park edip asma bir köprüden geçiyorsunuz, restoranın yanından geçip biraz engebeli bir patika yolu takip ediyorsunuz. Yolun birazcık uzun sürmesi sizi biraz heyecanlandırıyor. Sonunda şelaleyi görüyorsunuz. Konumu

Fakat pes etmeyin şelale yanındaki merdivenleri izleyin, size ufak bir göl ve muhteşem bir şelale daha sürpriz! Yorgunluk atmak için su kenarlarında ayaklarınızı serin sulara sokup çayınızı ve yemeğinizi sipariş edebilirsiniz. Çaylar demlikte geliyor.

Dipsiz Göl

Erikli Şelalesi’ni ziyaret ettikten sonra rotanızı Yalova’ya doğru değil aksi yöne kırın. Yol üstünde 3km. kadar ilerledikten sonra karşınıza doğal bir güzellik olan dipsiz göl çıkacaktır.

Dipsiz Göl

Delmece ve Karlık Yaylaları

Yalova’da Yayla varmış deseler inanır mısınız ?

Açıkçası görene kadar inanmakta zor oldu. Evet gerçekten de varmış, yaz sıcaklarında akıp gittiğimiz yol bizi oraya götürdü. Ilginçtir, Yalova’da sıcaklık 30 dereceyi geçmiş iken buradaki sıcaklık 15 dereceyi bulmuyordu. Yanınızda hırka şal tarzı birşeyler almanızda fayda var.

Yollara dikkat etmeyi unutmayın, her an kendilerini Hindistan’da sanan inekler umursamaz halleri ile salınarak önünüzden geçebilir. Korna çalıp gürültü çıkarmayın.Buraların kralları onlar olabilir.

Yayla girişinde Delmece Et Mangal denen harika bir yer var. Taş ocağında ekmek pişen, közde kahve pişirilen. Nedensiz bir Heidi mutluluğu yaşamamanız için bir neden yok. Yada hazır bulmuşken burayı bir yeşilçam edasında çayırlarda koşabilirsiniz de.

Delmece Yaylası’nın hemen yakınında ise kekik kokularının eşlik ettiği kaklık yaylası var.

Karlık Yaylası- by Meriç Tuna

Selimiye Köyü

Delmece Köyü’nün 5 km kadar uzağında yüksek rakımlı bir köy Selimiye var. Selimiye Köyü’nde adı Soğukdere olan bir işletme bulunuyor. Doğal bir kaynak olan Soğukdere’nin yanına sıralanan masalarda kahvaltı, mangal ve ızgara ile yeme-içme molası verebilirsiniz.

Yine Selimiye’de son dönemlerde birbirini takip eden Dağ Evi konseptli işletmeler açıldı. Sekoya Dağ Evi, Woodstock ve HGM doğa konseptli konaklama yapacaklar için hem yaz hem kış alternatifi sunuyor.

Eğer dönüş yolunuzu Selimiye köyü üzerinden Kumla-Gemlik tarafına doğru yaparsanız orman içinden ağaçlarla kaplı yollardan geçeceksiniz.
Ayrıca yükseklerden Gemlik ve Kumla manzaralı deniz fotoğrafları çekmek ayrı bir keyif olacak sizin için. Ek olarak belirttiğim rota üstünde sahil tarafında denize sıfır pek çok mekan var yol üstünde. Akşam yemeğinizi buralardan birinde değerlendirebilirsiniz. Belki zamanınız kalırsa Küçükkumla sahilde keyifli bir final yürüyüşü yapabilirsiniz.
Kumla-Gemlik tarafından hızlıca Istanbul-Bursa otoban yoluna bağlanabilirsiniz.

Delmece Yaylası – Gemlik Ulaşımı

İznik 

Yalova’nın hemen yakınında gerek tarihi dokusu gerek damak tadına hitap eden önerileri ile derlediğimiz İznik Gezi Rehberimiz var. İsterseniz Yalova’ya 1 saat uzaklıktaki Osmanlı Kenti için notlarımıza bakabilirsiniz.

İznik Gezi Rehberi İçin Tıklayın

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları
Tuhaf Yer isimleri

Tuhaf Yer isimleri

Ağustos 9, 2024
Kuzguncuk Notları : Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.