Cumalıkızık Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı olup, şehir merkezine 11 km. uzaklıktaki Uludağ eteklerine kurulmuş olan 5 kızık köyünden biridir. 2000 yılında Unesco tarafından Unesco Dünya Mirası geçici listesine alınan köy 2014 yılında Bursa kenti ile beraber Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir.
Osmanlı İmpatorluğu’ndan kalma bir köyde yaşamak nasıl olmalı sorusuna cevap olarak verebilecek doğru adres Cumalıkızık köyü olabilir. Burada taş döşeli dar sokaklara girdiğinizde sarı, mor ve cumbalı evleri sıralanmış olarak görürsünüz ve kendinizi tarihin bir köşesine ışınlanmış olduğunuzu hissedebilirsiniz.
Cumalıkızık köyünü ünlü yapan birçok şey var muhakkak. Tarihi dokusunu korumuş olması en önemli özelliği iken, diğer bir özelliği ise köye gittiğinizde göreceğiniz dönem dizisi Kınalı Kar‘a evsahipliği yapmış olmasıdır. Tüm bunların yanında tertemiz havası ve doğal köy lezzetleriyle haftasonu kahvaltılarının adresi Cumalıkızık.
Bursa Cumalıkızık Köyü Nerede ?
Buraya gelmek isterseniz Bursa’ya gelme alternatiflerini değerlendirmeniz gerekir. İstanbul’dan aracı ile gelecekler için feribot ve otoban seçenekleri bulunuyor. Hem Yalova üzerinden hemden Mudanya üzerinden feribotla ulaşım sağlayabilirsiniz. Osmangazi köprüsü ile yeni Bursa-İzmir otobanı da çabuk ulaşım için tercih edilebilir. Yine Bursa yönüne giden şehirlerarası otobüslerle hızlı erişim mümkün. Bu otobüsler yeni otoyol ve köprüleri kullanıyor. Bursa Otogardan minibüsler ile Yıldırım ve Cumalıkızık köyüne ulaşabilirsiniz.
Cumalıkızık Kahvaltı
Bursa Cumalıkızık köyü sabah kahvaltılarının bir adresi durumunda. Yalnız bu eylem veya eylemsizlik durumu belli başlı olumsuz durumları da beraberinde getiriyor. Günün her saati kahvaltı yapabileceğiniz gibi çeşitli alternatifleri olan onlarca evin kapılarını ziyaretçilerine açmasından dolayı toplu kahvaltı etkinliği olarak da göze çarpan bir durumu var Cumalıkızık’ın.
Başta söylemek gerek ki ziyaret edeceğiniz Cumalıkızık ciddi anlamda özellikle haftasonu için aşırı kalabalık. Arabasına binen soluğu bu tarihi köyde alması güzel bir şey olsada köyde aşırı kalabalıktan bunalmanız olası. Bunun yanında otobüs turlarında peş peşe köye giriş yaptığını görünce kalabalık biraz can sıkabilir.
Gelelim Cumalıkızık’taki kahvaltılara. Biz buraya 2 kez gelme fırsatını yakaladık. Köye kahvaltı yapma niyeti ile geldiyseniz saat 10:00’u aşmamanızı öneririz. Bunu kahvaltı için değil aracınızı park edebilmeniz için söylüyorum. Köy girişinde büyük bir park alanı bulunuyor. Aynı şekilde köydeki ilkokul bahçesi de otopark olarak kullanılmakta. Lütfen arabanız ile köy meydanına kadar girip aracınızı park etmeye çalışmayın. Kahvaltı için gideceğiniz evlerin otoparkları yok.
Kahvaltı için alternatiflerin çok olması rekabeti de getirmiş durumda Cumalıkızık’ta. Etrafı incelemeye fırsat kalmadan gelen kahvaltı davetleri hemen bir yere oturup şu işi halledelim eylemine dönüşüyor.
Kahvaltı için biz Azime Ablanın Yeri‘ni tercih ettik. Sadece burası için değil genel olarak bütün evler ve işletmeler benzer hizmeti sunuyorlar. Peynir, söğüş ve reçellerden oluşan serpme kahvaltıya sahanda yumurta ilave ediliyor. Çay için ekstra bir ücret alınmıyor ve ekstra gözleme söyleyebiliyorsunuz. Patates ve peynirli gözlemelerini ise genel olarak başarılı bulduk. Sıcak pişirilip servis ediliyorlar. Burada tercih edilecek doğal ürünler sanırım reçeller olarak göze çarpıyor. Ama %100 köy kahvaltısı veya doğal ürünlerle mi kahvaltı ediyoruz derseniz orası biraz soru işareti.
Fiyat olarak ise kişi başı ortalama 125 TL ile kahvaltı yapabilirsiniz.
En çok tercih edilen kahvaltıcılar ise aşağıda telefon numaraları ile paylaşıyoruz.
Azime Ablanın Yeri : 0536 503 47 11
Taş Ev : 0224 372 7116
Bulanlar Konak (Kınalıkar): 0533 489 14 40
Mavi Boncuk :+900224 208 1055
NarlıBahçe:0224 220 7488
Hacı Arif : 05325820943
Saklı Konak Secret Mansion :0538 707 76 68
Cumalıkızık Tarihi
Köyün Unesco Kültür Mirası olarak tescillenmesindeki önemli olan konu ise tarihi. Büyük Türk ulusunu oluşturan Oğuz Türkleri’nin Kızık Boyu 24 Oğuz Boyu içerisinde yer alır.
İlk yurtları Hazar Gölü doğusu olan Kızıklar Moğol İstilasından kaçarak Anadolu’ya yerleşmişlerdir. Kızık, disiplinli ve ciddi anlamlarına gelmektedir. Türkiye’de Kızık ismini taşıyan 25 yer bilinmekte olup bunlardan 5 tanesi Bursa’dadır. Bursa’nın Osmanlı tarafından fetih edilmesi ile Kızıklar bu bölgeye yerleşmişlerdir. (1302-1306)Köyün kuruluş tarihinin ise 1339 olduğu tahmin edilmektedir.
1927 yılındaki sayıma göre 156 hane ile 700 civarında nüfus burada ikamet ettiği kayıtlara alınmıştır. Köyün adının çevre köylerden bölgeye cuma namazına gelenlerden ötürü kaldığı sanılmaktadır. Bir diğer rivayetise köyün cuma günü kurulduğuna yöneliktir.
Cumalıkızık Kısa Kısa
- Cumalıkızık 5 kızık köyünden biridir. Diğerleri Değirmenlikızık, Fidyekızık, Hamanlıkızık ve Derekızık köyleridir.
- Cumalıkızık’ta konaklama yapmak isterseniz yukarıda telefon numaralarını verdiğimiz Bulanlar Konak ve Mavi Boncuk’u tercih edebilirsiniz..
- Eğer misafirler arasında bebek varsa bebek arabalarını araçtan hiç indirmeyin. Köyü taş sokakları arasında bebek arabasını süremezsiniz.
- Cumalıkızık’taki en güzel görsellerden biri de taş sokaklar. 250’yi aşkın ev ile taş, kerpiç ve ağaçtan yapılan 2-3 katlı evler orada bulunduğunuz süre içersinde fotoğraflarınızı süsleyecek. Cumalıkızık Evleri sizi farklı bir ortamda hissetmenize yol açacaktır.
- Köyün Unesco tarafından korunmaya alındığını belirtmiştik. Bu kapsamda korunan ve ev Küpeli Ev. Göz atmanızı öneririz tüm eşyalar tamamen yöreye uygun seçilen eşyalardan oluşuyor.
- Cumalıkızık cami ve hamamı da köyün sahip olduğu en eski zenginliklerden biridir. Kitabesi olmadığından yapım yılı anlaşılmasa da köyün eski yapılarından biri. Önünden mutlaka geçeceksiniz.
- Cumalıkızık tarihini ve yaşam tarzını anlatan bir Etnografya Müzesi bulunuyor. Mutlaka Uğrayın.
- Birçok paylaşımda göreceğiniz Cin Aralığı Cumalıkızık’ın simgelerinden bir sokak. Bir turistik aktiviteye dönüşen sokaktan 2 kişinin yanyana geçmesi imkansız durum.
- Ne kadar zaman ayırmalı sorusuna yanıt olarak 2 saat yeterli olacaktır şeklinde bilgi verelim. Kahvaltı süresinin uzunluğuna göre süreyi arttırabilirsiniz.
- Cumalıkızık ile ilgili önemli bir aktivite olan Ahududu Festivali 2015 yılından beri düzenleniyor. Genellikle Haziran aylarından başlamak üzere yapılan festivalde Cumalıkızık dolup taşıyor. Festival zamanına denk gelmese bile Ahududu ve ondan yapılan ürünleri buradan alabilirisiniz.
- Cumalıkızık’tan alışveriş yapmak isterseniz ekşi mayalı cevizli ekmek, erişte, tarhana ve kuru nane gibi ürünlerden köy meydanında satılmaktadır. Aynı şekilde çeşitli meyvelerden yapılan reçel gibi ürünlerde satılmaktadır. Magnet, takı gibi süs eşyaları da Cumalıkızık sokaklarını süslüyor. Köyde ayrıca ceviz ve kestane yetişir. Mevsimine göre satın alabilirsiniz.
- Bursa’da veya bir çok ilçesinde olduğu gibi Cumalıkızık’ta da anıt ağaç niteliğinde bir ağaç bulunuyor. Köyün tam meydanında yer ağaç asırlara meydan okuyor. İncelemenizi öneririz.
Tüm gününüzü burda geçirmek istemezseniz Bursa’nın en eski kenti İznik, Trilye Gölyazı ve Bursa’yı gezebilirsiniz. Bağlantılı diğer Bursa yazılarımız:
İznik Gezi Notları
Trilye Gezi Notları
Sezgin Izgara
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
1 Comment
Bursa da kahvaltı yapılacak ve gezilecek alanlar malesef çok az. İstanbul, izmir gibi çok alanları yok. Cumalıkızık, Uludağ piknik Alanı , Mudanya gibi bir kaç nokta mevcut. Bunlardan en kısa sürede gezilecek alanlardan bir tanesi Cumalıkızık Köyü. Cumalıkızık köyünün en büyük problemlerinden bir tanesi köye girişin araç ile yapılacağını düşünen yabancılar.