Çanakkale’de başlayıp Ayvalık’ta sonlanan turumuzun ilk durağı idi Çanakkale. Keşke Biraz daha fazla vakit ayırabilse idik. Çanakkale kordonu, tarihi, kültürel mirası, damak tadı, tatlısı ve en önemlisi de misafirperver ve gülümseyen yüzü ile beklentilerimizin üstüne çıktı. Çanakkale Gezi Rehberi yazımız merak edilenleri cevaplıyor, buyrun:
Çanakkale tarihi oldukça eskidir, milat öncesi tunç çağlarına ulaşan zenginliği bir yana dünya mitoloji tarihine belkide dünyada ilk aşk adına yapılan Troia savaşı ile nam salan, kuşaktan kuşağa dolanan öykülere ilham veren, Roma şehrinin kuruluşuna dahi neden olan bir şehir olması onu ayrıcalıklı bir şehir yapıyor. Bunun yanında 1.Dünya savaşında topraklarında yüz binlerce gencin şehit kanı bulaşan toprakları ile her Türk’üm diyen kişinin mutlaka görmesi gereken abidesi ve hatırası ile tüm milliyetçilik duygularınızı, insanlık duygularınızı hüzünlendirecektir.
Çanakkale’ye Nasıl Gidilir?
Çanakkale bulunduğu konum itibari ile ülkemizin en batısında yer alan Çanakkale boğazında yer alır. Çanakkale’de bir havalimanı olsada aktif olarak kullanılmadığını söylemeliyim.
İstanbul ve Trakya tarafından ulaşım sağlayacaklar Keşan yolunu kullanıp Eceabat üzerinden Eceebat-Çanakkale feribotunu tercih etmeleri mantıklı olacaktır. Feribot ücretlerine gelirsek feribot tek yön 35 TL’dir, genellikle 15 dakika en geç aralık ile hareket etmekteler. Bazen çok can sıkıcı olsada maalesef köprü yapılana kadar farklı bir ulaşım aracı maalesef şu anda yok. Ayrıca bir feribot hattı da Lapseki-Gelibolu arasında çalışmaktadır, açıkçası bu hat Çanakkale’ye ulaşım sağlamayacaklar için ve oldukça yoğun. Eğer Assos, Bozcaada ve Çanakkale Merkez’de bir rotanız var ise mutlaka Eceabat yönünden geçiş yapın.
Eğer Trakya tarafından gelmez iseniz bulunduğunuz konuma göre Balıkesir’i arşınlayıp Çanakkale yoluna girmeniz gerekiyor. Artık tercih yapmak size kalmış.
Çanakkale’de Yemek
Çanakkale’nin en güzeli Sardalya. Zaten gezgin olarak bu şehirde dolanıyor iseniz mutlaka şehrin en popüler birkaç noktasında kendinizi sardalya yerken bulacaksınız.
Biz kendimiz için Sardalye isimli mekanı tercih ettik. Hemen boş bulduğumuz ayaklı bir masaya kurulup ekmek arası balıklarımızı söyledik, bulunduğumuz Sardalye 3 katlı bir mekan, biz sokakta oturmayı tercih ettik, tabiki başka balık çeşitleri ile porsiyon balıklar mevcut. Siparişinizi verin üst katlara yerleşebilirsiniz de. Açıkçası yediğimiz balıktan keyif aldığımızı söylememiz gerek.
İşte o zaman anlamış olduk ki Sardalye sadece Lizbon’a ait olan bir şey değil. Çanakkale’de kendisi ile pekala yarışıyor.
Peki Sardalye yenir de üstüne bir peynir tatlısı yenmez mi ?
Yenir tabiki de Ama karar vermede sıkıntı yaşadık, fırınlanmış peynir tatlısı mı, yoksa fırınlanmamış peynir tatlısı mı ? İşte karşınızda fırınlanmış peynir tatlısı ile fırınlanmamış peynir tatlısı, dondurmasız olmaz.
Tatlınızı yediniz, kordon’da bisikletinizi sürdünüz, şehrin havasını aldınız. Bir kahveyi hak ettiniz. Kordon’da birbir ile yarışan çok güzel kahveciler, dondurmacılar, balık restoranları olduğunu itiraf etmeliyim. Hepsi sizi davet ediyor olacak.
Eğer zamanınızı bizim gibi Troia Antik Kentini ayırdı iseniz sizin için yol üstünde önerebileceğim adı Erenköy bağ evi olan hoş bir mekan var. Biz zeytinyağlılardan, soğan böreğine, yayla çorbasından içinde birkaç farklı ot türünü barından ve sıcak sunulan yoğurtlu güzel bir öğün geçirdik. Ayrıca ilk defa burada test edip seyahatin ilerleyen günlerinde de karşılaştığım gelincik içeceğini test ettik.
Mekan sahibimiz Nail Bey, gayet işini seven ve müşterileri ile ilgilenip sohbet etmesini seven bir beydi.
Gelincik şerbetinin hikayesini bize anlattığında ciddi anlamda bu şeyi yapmanın çok zor olduğunu ve uğraş gerektirdiğini anladık, biz sevdik. Deneyebilirsiniz. Öneririz.
Çanakkale Otelleri / Konaklama
Çanakkale’de konaklama seçenekleri açısından farklı seçeneklere sahip. Merkez bir yerde konaklamak isterseniz Çanakkale Saat Kulesi’nin yer aldığı meydana yakın noktaları tercih edebilirsiniz. Reklamda olabilir sorun değil, biz gecelik oda fiyatı 130 TL ye Anzac Otel‘de kaldık.Çanakkale Otelleri merkezde genellikle bir bina şeklinde yer alırken şehir dışındaki lokasyonlar da ise genellik butik tarzda hizmet veriyor. Bir apartmandan otele dönüştürülmüş Anzac Otel Anzac otellerinin bir parçası.
Hemen yakınlarında aynı gruba ait birkaç otel daha var. Fiyata sabah kahvaltınız da dahil. Çok büyük beklentilere girmemeniz gerektiğini söylemek gerek. Farklı seçenekler için ise aşağıdaki bizim de kullandığımız Agoda arama kutusunu kullanabilirsiniz.
Çanakkale’de Müsait Otel Sorgulaması Yapın
Bağlantılı diğer yazılarımız:
Çanakkale Kent Rehberi
Çanakkale Gezilecek Yerler
Assos Gezi Notları
Alexandria Troas Notları
Apollon Smitheion Notları
Truva Gezi Notları
Bozcaada Notları
Kazdağlar Gezi Notları
Cunda- Ayvalık notları
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :