Uzunca süredir aklımda olan ve planlamasını yapmaya çalıştığım Batı Karadeniz rotasının ilk durağı idi Akçakoca. Esasen hakkında çok az bilgi duyduğumdan değil çok az paylaşım gördüğümden doğru bir durak mı diye düşünürken ziyaretim ile bu düşünceleri çoktan sildi bu şehir. Düzce’nin Karadeniz kıyısında fındık ile bütünleşen, tipik bir sahil kenti olan Akçakoca’da 1 gece konaklamalı 2 gün geçirdik. Konaklamadan yemeğe ve gezilecek yerler hakkında bakın neler karaladık başlıklar halinde bakalım.

Akçakoca Nerede ?

Bir SEO çalışmasının parçası olarak bu bölümü başlık olarak açıyorum. Akçakoca – Eski adı ile Akçaşehir- Cumhuriyetin ilanından 11 sene sonra Bolu iline bağlı bir ilçe haline gelmiştir. 1934’de adı değişerek Akçakoca Bey’in adı verilmiş ve tescil edilmiştir. 1999 yılına kadar Bolu’ya bğlı bir ilçe iken 1999’daki Düzce depremi sonrası TBMM’nin aldğı karar ile Düzce iline bağlanmıştır.

Akçakoca’ya ulaşım için D010 yolunu kullanacaksınız. Bir tarafı Karasu’ya diğer tarafı Zonguldak’a uzanmaktadır. D655 otoyoluda Düzce’den Akçakoca’ya ulaşımı sağlar. İstanbul yönünden ulaşım sağlayacaklar Sakarya>Karasu>Akçakoca veyahut Düzce>Akçakoca istikametini takip edebilirler. Ankara yönünden gelecekler ise Bolu>Düzce>Akçakoca iskimatinde ilerleyebilirler. Her türlü ulaşım için hususi bir araç edinmeniz yol keyfini attıracaktır. ‘Düzce Otogar’ına Türkiye’nin bütün büyük şehirlerinden ulaşım sağlanıyor. Enuygun.com üzerinden Düzce otobüs bileti satın alabilirsiniz.’Denizden gelecekler için tarife gerek yok diyelim.

Alternatif olarak : Düzce Güven otobüs bileti adımından bilet ve sefer sorgulayabilirsiniz.

Akçakoca Düzce ilinin kuzeyinde Karadeniz’e kıyısı olan ilçedir.

Akçakoca’ya ait ilk bilgiler M.Ö. 1200 yıllarına kadar uzanır. Bölgeye ilk gelenlerin Frig ve Trak halkları olduğu tahmin edilmektedir. Parayı ilk icad eden Lidyalılar sonrasında bölgeye hakim olmuşlar ve M.Ö 708 de Pers egemenliği ile hakimiyet el değiştirmiştir. Bölgenin bilinen ilk ismi Dias – Diapolis’tir. Sırasıyla 333’te İskender, Bitinya ve Roma hakimiyeti devam etmiştir. 1200 yılında Latin Devleti’nin ve Cenevizlerin ticaret siteleri kurarak geliştirdiği şehirler arasında yer almıştır. Bölge 1319 yılında Osmanlı hakimeti altına girmiştir. 1877’de başlayan Osmanlı- Rus savaşları nedeniyle Çerkez, Gürcü, Ahbaz, ve Lazlar bölgeye yerleşmişler ve buralı olmuşlardır.

Ankara’ya 270, İstanbul’a 243 Km. İl merkezi Düzce ise 37 Km olan uzaklığı olan Akçakocanın% 40’ına yakını ormanlık veya açık alandır. 30 km sahil şeridi doğal plajlara sahiptir. Arazisinin büyük bir kısmı fındıklıklarla kaplıdır.

Akçakoca’ya Ne Zaman Gidilir?

Türkiye’de seyahat zamanı herkesin de tahmin edeceği üzere bahar ve yaz ayları. Bu tarif Akçakoca için de geçerli. Tabi Karadeniz sahili olmasından ötürü kafanızda deniz tatili planları varsa yaz aylarını tercih etmeniz gerekecektir.


Ne zaman sorusunun tabiki de sınırlayıcı bir yönü yok, kışın daha bakir, gezmek daha güç ve sınırlı olacaktır. Ancak 30 Ağustos, 15 Temmuz ve bayramlarda konaklama ücretleri bir tık daha yüksek olabileceğini unutmayın.

Akçakoca’da Nerede Kalınır?

Akçakoca’da konaklama için tercih edeceğiniz bölge plaj ve sahile paralel olan cadde Atatürk Caddesi’dir. Bu cadde üzerinde tercih edebileceğiniz veya nispeten Akçakoca Kordon, Akçakoca Cami ve Çuhallı plajı arasında kalan bölge sizi lokasyon olarak üzmez.

Biz bu bölgede Akçakoca Bayraktar Otel‘de kaldık. Kısmen yenilenmiş ve temiz olan 4 yıldızlı oteli tercih edebilirsiniz. Akçakoca otel müsaitlik durumunu kontrol etmek, rezervasyon yapmak veya fotoğraflar ile gezgin yorumları için bizim de sıklıkla kullandığımız arama motoru Agoda’yı tercih edebilirsiniz. Agoda Akçakoca Otelleri

Akaçkoca Restoranlar Günbatımı

Bölgenin öne çıkan diğer konaklama seçeneklerine bakacak olursak , Diapolis, Koçan, Poyraz, Turkuaz, Otel Akçakoca bir adım önde gözükeceklerdir. Eğer doğa temalı bir otel arayışı içinde olursanız şehrin biraz uzağında yer alan Wolfgarden isimli işletmeyi inceleyebilirsiniz. Bu seçenek kamp alanı arayanlar için alternatif olabilir. Rezervasyon yapmadan önce tesise telefon ile ulaşmak her zaman avantaj getireceğini belirteyim. Tabi benzer durumda da acentadan yapılacak rezervasyonda güven getirecektir. Konuyu dağıtmadan geçiyorum.

Akçakoca’da Kahvaltı ve Yemek

En çok merak edilen arama sonuçları Akçakoda Ne Yenir? sorusuna yanıt aramak ile meşgul olunduğunu gösteriyor. Önce Kahvaltı ile başlayalım. Dostlar bölge tam anlamı ile turistik ve rekabete açık bir bölge olmadığında çok iyi kahvaltı yapayım veya yemek yeyim beklentisine girmenizi tavsiye etmem. Bu varsayım iyi olmayan bir deneyim yaşamanıza tabiki sebep değil. Öcelikle biz kahvaltımızı yukarıda bahsettiğim otelde yaptık. Mevcut oda fiyatı kahvaltı dahildi. Bölgedeki konaklamanızda dikkat edeceğiniz bir husus kahvaltılı otel seçmek olabilir.

Kordon ve plaj boyunca uzanan balıkçıların çoğu kahvaltı hizmeti veriyor. Denize nerdeyse sıfır durumda bulunan işletmelerde kahvaltı ayrı bir kayif olacaktır zaten. Hamsi Balık Lokantası, Dalyan, Akçakoca İskele Balık, Liman Cafe Bistro, Çapa Restoran‘a göz atmanızı öneririz.

Akçakoca Çapa Restoran

Deniz olur, balık olur güzel bir akşam yemeği olmaz mı diyenler için yukarıdaki mekanlara ek Kamelya tercih edilesi diğer mekan olarak göze çarpar.

Melengücceği Tatlısı

Gezilecek yerler başlığında değineceğim Tarihi Akçakoca Yöresel Pazar’da da köy evi bahçelerinde keyifli alternatif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Biz Dayının Kır Bahçesi’nde Melengücceği tatlısı ile Mancarlı Gözleme tatdık. Akçakoca’da yöresel tat olarak sıralanan seçeneklerin başında bu iki seçenek öne çıkıyor. Bunların yanında sarı fındık,isli balık, kestane balı ile fındıklı tahin helvası yöreye özgü lezzetlerdir.

Akçakoca’da Gezilecek Yerler

Akçakoca’da gezilecek yerler birbirine yakın noktada olup zaman harcamayacak yerler olarak öne çıkıyor. Seyahat planlaması açısından denize girmeyecekler için 1 gece konaklamalı bir haftasonu seyahati yeterli olacaktır kanısındayım. Başlıklar halide sıralayalım.

1- Akçakoca Ceneviz Kalesi

Akçakoca’nın halim bir tepesine kurulu Akçakoca Ceneviz Kalesi yukarıda bahsettiğim ticaret kolonileri yönetmek ve oluşturmak amacı ile inşa edilmiştir. Aynı bölgede bulunan Ceneviz Kalesi Plajı Avrupa Çevre Eğitim Vakfı tarafından “mavi bayraklı plaj” olarak tescil edilmiştir. Ormanla içi içe olup günbatımı seyir keyfi yapılabilecek bir nokta olup, bunun için oluşturulmuş bir terasa ve küçük bir çay bahçesine sahiptir.
Kalenin diğer tarafında yer alan Yalıyarlar plajı dikkat çekici bir kıyı olarak mağara oluşumlarını barındırır.

ceneviz kalesi

Akçakoca Kalesi Unesco Dünya Mirası Geçici Listesinde kendisine yer bulmuştur. Kale heykel askerler ile canlandırılmıştır. Su ihtiyacını karşılamak amacı ile oluşturulan bir de su sarnıcı bulunur.

2- Akçakoca Merkez Cami

Akçakoca’nın modern diyebileceğimiz son dönem yapısı sıra dışı görünümüyle dikkat çekmektedir. 2004 yılında ibadete açılan cami kubbe yüksekliği 31, minare yüksekliği 58 metredir. Türk otağ çadırından esinlenilmiş yapıda Selçuklu mimarisinde rastladığımız sekizgen çatı özelliğini görürürüz.İç mekan oldukça geniş ve ferah iken köşeler boyunca ulaşan katlı yapı vitray camlardan sızan ışık ve aydınlatmalar ile özenle süslenmiştir. Ergün Subaşı’nın Akçakoca Merkez Cami’sini tasarlayan mimardır.

Akçakoca cami

Ergün Subaşı’nın ortaya koyduğu bu yapıt evvelinde yazdığı Kent Yenilemesine Kriterler isimli kitabında geleceğe bir ilham olduğunu düşünmekteyim. Türkiye’nin sembol camileri listesinde kendine çoktan yer buldu bile.

Kubbe yapımında kullanılan 32 ton bakır levha ile Akçakoca Cami, Akçakoca Meydanı’nı ve kordonu ve limanı süslemektedir.

3- Akçakoca Plajları

Efendim yukarıda ayrıca değinmiştik mavi bayraklı plajlardan onlarca metre uzanan kumsalların oluşturduğu bir sahil şeridinde en merak edilen konulardan biri de Akçakoca’nın plajları.

Ceneviz Kalesi’nin gölgesindeki mavi bayraklı plaj Ceneviz Kalesi Plajı(Kadınlar Plajı), yine kalenin bulunduğu lokasyondaki mağaralar ile dikkat çeken Yalıyarlar Plajı kentin batı tarafında kalmaktadır. Sahil boyunca uzanan Çuhallı Plajı (Mavi Bayrak) ise tipik bir halk plajı olup sahil boyunca uzanan kordonun bir parçasıdır. Kentin doğu bölgesinde yer alan Kemos Plajı ise bir belediye işletmesi olarak tercih edilebilecek alternatif bir plajdır. Bunun yanında ilçe sınırları içinde kalan çok plaj var ancak burada saydıklarımdan sonra diğerlerine gitme ihtiyacı duymayacaksınız.

Akçakoca Kalesi Kadınlar Plajı

Bulunduğum tarihlerde (Ağustos ayı) Akçakoca plajlarındaki işletmelerin oldukça temiz, misafirperver ve keyifli olduklarını gördüm. Plaj üstünde kurulu barlarda akşam eğlencesine öncülük eden DJ müzikleri gayet keyifliydi.

cuhalli

4- Akçakoca Kordon

Akçakoca’yı özellikle yaz aylarında ziyaret ediyorsanız tipik bir Ege sahil kasabalarından birinde olduğunuzu sanmanız olasıdır. Liman bölgesinden başlayıp Çuhallı Plajı’nı da içine alan bölgede bulunan trafiğe kapalı Atatürk Caddesi üzerindeki balıkçılar, kafeler, barlar, dondurmacılar ışıklı hediyelik eşya dükkanları, dondurmacılar ve restoranlar ile çok canlı bir hale bürünür.

Akçakoca Kordon

Bir tarafı Karadenize bakan bu cadde üzerinde bir masa edinin ve denizden gelen serin havayı soluyun. Sahilde eşleri, çocukları, arkadaşları ile yürüyen yüzü gülen insanlar göreceksiniz.

5- Akçakoca Yöresel Pazar

Tarihi cumbalı evlerin bulunduğu Yukarı Mahalle bölgesinde halkın el emeklerinin sergilendiği ve satıldığı bir pazar bulunur. Kesişen birkaç sokağa çıkan bu pazarda el yapımı reçellerden tarhanaya, erişteden ekmeğe bir çok yöresel ürün bulabilirsiniz. Sadece yemek değil yöresel kıyafetler, mutfak eşyaları ile Akçakoca’da bulunduğunuz süre içersinde zaman ayırmanızı önerebiliriz. bölgede bulunan 160 tarihi ev sit alanı olarak korumaya alınmıştır. 150-200 yıl arası geçmişi olan evler ahşap,karkas ve bağdadi tarzda yapılmışlardır.

yukarı mahalle evleri

Ancak adı üstünde yukarı mahalle burası hususi araç veya taksi ile ulaşmayı deneyin. Tarihi evleri fotoğraflayın ve bir köy evine oturup kahvaltınızı yapın yanında köy gözlemenizi mancarlı söyleyin. Kahvaltı sonunda kahvenizin yanında Melengücceği tatlısını yeyin. Ardından pazara göz atın yanınızda alıp götüreceğiniz mutlaka bir şey bulacaksınız.

mancırlı gözleme

6- Mehmet Arif Bey Köşkü

Ziyarete açık olmayan heybetli ve görkemli bir köşk bilgisi paylaşacağız. Cumhuriyet dönemi yapımı olan zemin + 2 katlı ahşap beyaz boyalı yapı ilçenin en ilgi çekici yapılarından biridir. Konut, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurul’nun 06.12.1985 tarih ve 1658 sayılı kararı ile tescil edilmiştir. Mehmet Arif Bey Köşkü Konumu

Mehmet Arif Bey Köşkü

7-Aktaş Şelalesi

Artık merkezden uzaklaşıyoruz. İlçe sınırları içinde yer alan Aktaş Köyü’nde yer alan doğal güzellik Aktaş Şelalesi merkeze 15 km uzaklıktadır. Daha çok macera ve doğa tutkunlarının seveceği yürüyüş parkuru (10 km) vardır. Aktaş Şelalesi 50 metre yüksekliktedir. Vaktinize göre değerlendirebilirsiniz. Aktaş Şelalesi Konumu

aktaş şelalesi

8-Fakıllı Mağarası

Akçakkoca’nın en etkileyici görsellerinin bulunduğu bir yerde Fakıllı mağarasındayız. 8 km doğusunda Fakıllı Köyü’nde yer alan mağara 1000 metre uzunluğunda olup ziyarete açık alanı 350 metredir. Damlataş bakımından zengin oluşumda çeşitli yönlere giden galeriler, sarkıt ve dikitler dikkat çekmetedir. Fakıllı Mağarası Konumu

Fakıllı Mağarası

9-Acarlar Langozu

Acarlar Langozu esasen Akçakoca’nın bir parçası olmayıp Karasu yönünden gelmek isteyenler için eklediğim yol üstü mola noktasıdır. Langoz bildiğiniz üzere akarsu sularının birikip doğal bir bataklık oluşturması ile oluşan göletlerdir. Bu sulak lanlar ekolojik sergi alanı olup bitki hayvan varlığı açısındanoldukça zengin türlere ev sahipliği yaparlar.

Acarlar Langozu Karasu’da Denizköy’dedir. Acarlar Langozu Konumu

Acarlar Langozu

Diğer Yerler :
– 1877 yılında Artvin Hemşin köyünden gelenlerin kurduğu Hemşin Köyü Ahçap Cami,

– 1885 yılında Uğurlu köyündeki taş işçiliği ile dikkat çeken Yeni Meze Cami,

– 1928 yılında inşa edilen ve yazar Rıfat Ilgaz’ında öğretmenlik yaptığı Tarihi Orhangazi İlköğretim Okulu,

bölgede gezilecek diğer yerler olarak ön plana çıkar. Ulaşım için yanınızda her zaman bir bilet firmanız olsun : https://www.biletdukkani.com/

Pusula Katamaran ismini Akçakoca’da duyduğunuzda çok şaşırmayın. Bir turistik aktivite gemisi olarak korsan konseptli gemide kısa ve uzun olmak üzere 2 farklı tur seçeneği sunuluyor. Akçakoca plajlarının turlandığını bu korsan gemiyi incelemek için Akçakoca Pusula Katamaran tıklayın.

Ek olarak kordon boyunca Türk tarihini anlatan heykeller, Türk Devletleri kurucularının büstleri gibi sıralı heykeller bulunuyor. Akçakoca ile anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Mümkün oldukça yazı içeriğini güncel tutmaya çalışacağım. Eğer aşağıdaki kanallardan abone olup sosyal medya kanallarını takip edersiniz memnun olurum. Aşağıda seyahat sırasında çekmiş olduğum görüntülerden oluşan bir kolaj var. Keyifli seyirler.

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts