Batı Karadeniz denilince akla gelen şehirlerin başında yer alan Kastamonu, Küre Dağları’nın eşsiz doğasının yanı sıra yerel lezzetleri ile de gezi rotalarının arasında yer alıyor. Karaçomak Deresi vadisi üzerinde kurulu olan şehir ülkemizin Batı Karadeniz bölgesinde yer alıp, Anadolu’daki en eski şehirlerden biri olarak dikkat çeker. Bu yazımızda Kastamonu Havalima’nında başlayıp Safronbolu’ya uzanan Kastamonu Gezi Rehberi ve Kastamonu Gezilecek Yerler‘i bulacaksınız.
Esasen bizim Kastamonu maceramız ise pastırmalı ekmek yeme isteği ile başladı.
Aslında her şey Emre’nin pastırmalı ekmek isteği ile başladı.
Sonra bizim de gezi isteğimiz ile devam etti. İstanbul’dan uçak biletlerimizi almamız ile Kastamonu’ya uzanıp güzel bir haftasonu geçirdik. Kastamonu tereddüt edenleri pişman edecek bir şehirdir.
Kastamonu Nerede ? Nasıl Gidilir?
Kastamonu şehri Batı Karadeniz bölgesinde yer alan yeşil şehrimizdir. Etrafındaki komşu şehirlieri Sinop, Karabük, Bartın, Çankırı ve Çorum’dur. Aşağıda yakınındaki şehirlerin uzaklık mesafelerini paylaşalım:
- Ankara – Kastamonu arası 238 km’dir. Çankırı ve Ilgaz üzerinden 3 saatte ulaşabilirsiniz.
- İstanbul – Kastamonu arası 500 km’dir. Düzce, Bolu, Ilgaz rotasından 5 saatte ulaşabilirsiniz.
- Safranbolu – Karabük Kastamonu arası 110 km’dir. D030’dan Araç ilçesinden geçerek 1 saatte ulaşabilirsiniz.
- Çorum – Kastamonu arası 200 km.dir. Osmancık ve Tosya üzerinden 3 saatte ulaşabilirsiniz.
- Çankırı – Kastamonu arası 107 km’dir. Ilgaz üzerinden 1:20 saatte ulaşabilirsiniz.
- Sinop – Kastamonu arası 183 km’dir. Bağlıca-Taşköprü üzerinden 2:20 saatte ulaşabilirsiniz.
Havayolu Ulaşımı
Her ne kadar İstanbul’dan ulaşım özel araç ile 5 saati bulsada Kastamonu ilçelerine ulaşmak 5 saatten fazla sürer. Bir de otobüs ile gidiyorsanız ulaşım saatleriniz ciddi bir şekilde molalar ile artacaktır.
Kastamonu Havalimanı Kastamonu merkeze 12 km uzaklıkta Çankırı Kastamonu yolu üzerinde Bulacık Mevkii’de bulunuyor. Biz Kastamonu’ya – İstanbul’dan ulaşımı Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yaptık. Esasen bizim için biraz mantıksız oldu. Çünkü Havalimanı’na ulaşım kontrol derken en az 1:30 – 2 saat kaybediyorsunuz. Uçak rötarı gibi nedenler ise ekstra zaman kaybı. Bunun bilincinde iseniz muhtemelen uçak yolculuğu tercih etmezsiniz yada bizim gibi promosyonlu bir bilet ile seyahatinizi gerçekleştirirsiniz.
Kastamonu havayolu şirketlerinin hala ağırlıklı promosyon biletleri düzenlediği bir şehirdir, uçuş yaklaşık 40 dakikayı geçmiyor, Biz 2 kişilik gidiş dönüş biletimizi 120 TL’ye almıştık. (daha ucuza zaten hiç uçulmadı) Havayolu şirketleri genelde Haftada 2 sefer düzenlerler Kastamonu Havalimanı’na ki yolcu kapasitesi az, küçük bir havalimanıdır.
Kastamonu Havaalanında Araç Kiralama
Kastamonu Havaalanı’ndan şehir merkezine Havaş ve taksileri kullanarak ulaşım sağlamanız mümkündür. Eğer tercihiniz bizim gibi araç kiralamak ise Havaalanı içinde Avis, Budget gibi araç kiralama şirketlerinin ofisleri bulunmaktadır. Sınıfına göre uygunaraç kiralayabilirsiniz. Ancak her ihtimale karşı rezervasyonunuz internet üzerinden yapın. Turkcell, Vodafone, Zubizu veya havayolu firmalarının müşterilerine indirim sağlayan kampanyalardan mutlaka yararlanın. Paranızı tutun.
Aracımızı havalimanından kiraladıktan sonra Kastamonu merkeze geçtik. aklımızda ise pastırma 🙂
Kastamonu Yemek
Kiraladığımız araç ile ilk durağımız Kastamonu Merkez’e arabayı park edip, soluğu herkesin yaptığı gibi Tabakoğlu’nda pastırma kestirir iken bulduk. Tabakoğlu Kastamonu pastırma markasının en önemli ismi ve “Kastamonu’da etli ekmek nerede yenir?” sorusununda cevabıdır.
Abartmış olmayı sevmeyiz ama, Kayseri’de de pastırma yedim, Atina’da da. Kastamonu’da yediğim gibi henüz şuana kadar pastırma yemedim. Buradaki usülü şöyle yapmışlar. Tabakoğlu Pastırmacısı’ na gidip pastırmanızı alıyorsunuz. Hemen yan taraftaki pideciye geçip pastırmanızı teslim edip etli ekmek siparişini veriyorsunuz. Masanıza güzel de bir ayran söyleyin, pastırmalar geliyor.
Maşallah nasıl bir pastırmalı ekmek ise hepsini yiyemedik, yanımıza paket yaptırdık. Keşke yaptırmasa zorlayıp yeseydik. Arabanın içi 3 gün pastırma koktu. Biz İstanbul’a döndüğümüzde yer yer pastırma kokuyorduk 🙂
Yeme – içmeden bahsetmişken Kastamonu’da dönerin de meşhur yiyecekler arasında olduğunu söyleyelim. Ancak öğleden sonrasına kalmıyor, erkenden bitiyormuş. Biz yetişemedik. Ayrılmadan evvel mutlaka Kastamonu meşhur çekme helvasını almayı unutmayın.
Kastamonu Gezilecek Yerler
Aşağıda Kastamonu’da başlıca gezilecek yerleri listeledik. Buradaki notlar sadece Kastamonu merkezdeki gezilecek yerleri kapsamaktadır. (şimdilik)
Kastamonu Kalesi
Şehrin en hakim noktalarından birine kurulmuş olan Kastamonu Kalesi’nin tarihi 12.yüzyıla kadar uzanır. 2005 yılında restorasyonu tamamlanmıştır.
Kastamonu Kaya Mezarları
Kastamonu kent tarihi Antik çağlara kadar uzanır.Şehrin bir kaç noktasında bulunan kaya mezarlarının korunduğunu maalesef söyleyemiyoruz.
Biz Meslek Lisesinin arkasındakilerine şöyle bir göz attık.
Kastamonu Yılanlı Külliye
Kastamonu’da bulunan en eski külliye olan Yılanlı Cami ve Külliyesi Anadolu Selçuklularının son döneminde yapılmıştır. 1273 yılında yapıldığı anlaşılan külliye cami, darüşşifa ve şadırvanlardan oluşmaktadır. Darüş-şifa 1837’de çıkan yangında tamamen tahrip olmuş sadece kapısı kalmıştır..
Peki neden Yılanlı denmiştir ? Rivayete göre Şeyh Abdülkadir Geylani’nin torunu Abdülfettah Veli bu bölgeye gelmiş ve kendisine bu bölgenin bulunduğu yer verilmiş. Bölgede çok sayıda yılan varmış, Abdülfettah Veli yılanları toplamış ve Kaybılar Deresi(kayıplar)’ne getirip koybolun demiş. Bu olaydan sonra yılanlar kaybolmuş. Yılanların olduğu yerde yapılan külliye de bu isimle anılmış. Derenin ismi de Kaybılar Deresi olarak kalmış.
Nasrullah Cami
Yukarıda bahsettiğimiz Yılanlı Külliye’nin hemen arka tarafında yer alan 15. yüzyıla tarihlenen bir Nasrullah Cami var. II Beyazid döneminde inşa edilen cami 9 kubbeli olup kentin en büyük camisidir. Efsaneye göre şadırvanındaki sudan içerseniz buraya tekrar gelirsiniz. Hemde 7 kez.
Kastamonu Saat Kulesi
Yüksekliği 12 metre olan ve kesme taştan yapılmış olan saat kulesi şehrin simgelerinden. 1885 yılında Vali Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılmıştır. (bkz: Osmanlı’nın mirası saat kuleleri) ilginç bir öyküsü de var saatin. Esasen bu saat İstanbul’da imiş lakin zamansız çalınca padişahın cariyesi çocuğunu düşürmüş. Bunun üzerine Kastamonu’ya sürgün edilmiş. Gerçek ile başdağan bir yanı yok ama. İlginç.
Burada soluklanıp şehir manzarasına karşı kendinize bir çay ısmarlamanızı öneririz.
Kastamonu Hanları
Kastamonunun çekme helvasından, el sanatlarına ve çarşılarına kadar çoğu şey bu hanların içinde yer alıyor. Hepsi birbiri ile yarışır, Kurşunlu, Deve, Urgan, Penbe. Eski çarşıları sevenlerdenseniz mutlaka göz atın.
Biliyorum ki Kastamonu bundan fazlası, Münire Medresesi, Yakupağa Kulliyesi ,İlk ve tek şapka müzesi Vedat Tek Kültür Merkezi, Etnoğrafya müzesi ve nicesi. İkinci bir seyahatte daha dolu bir liste yer alıyor olacak. Şimdilik bu kadar. Eğer planlarınızda Safranbolu varsa Safranbolu Gezi Rehberi notlarımıza mutalaka göz atın.
Bolu ve Sapanca Gezi Rotası
Akçakoca’da Gezilecek Yerler
Safranbolu Gezi Notları
Kastamonu Gezi Notları
Zonguldak Gezi Rehberi
Aşağıda Kastamonu’nu tepeden görebileceğiniz bir de drone video kaydı bıraktık. Keyifli seyirler.
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
5 Comments
dev’essere bellissimo il Mar Nero, ma lo sai che il vostro pasto assomiglia moltissimo alla nostra piadina romagnola?
Karadeniz güzel olmalı ama biliyorsunuz ki yemeğiniz piadina romagnola’ya çok benziyor.
Non lo sapevo. In effetti, turchi e italiani hanno molto in comune🇮🇹🇹🇷
sì davvero
çok güzel anlatmışsınız memleketimi 🙂
🙏 keşfedilecek daha çok yer var