Kastamonu Gezi Rehberi
Batı Karadeniz denilince akla gelen şehirlerin başında yer alan Kastamonu, Küre dağlarının eşsiz doğasının yanı sıra yerel lezzetleri ile de gezi rotalarının arasında yer alıyor. Karaçomak Deresi vadisi üzerinde kurulu olan şehir Anadolu’daki en eski şehirlerden biri olarak dikkat çeker.Şehrin 2012 sayımlarına göre nüfusu 128.537’dir. Aşağıda Kastamonu gezi notlarımızı paylaşıyoruz.
Bizim Kastamonu maceramız ise pastırmalı ekmek yeme isteği ile başladı.
Aslında her şey Emre’nin pastırmalı ekmek isteği ile başladı.
Sonra bizim de gezi isteğimiz ile devam etti.

Kastamonu Nasıl Gidilir? Ulaşımı
Kastamonu şehri Batı Karadeniz bölgesinde yer alan yeşil şehrimiz. Etrafında Sinop, Karabük, Bartın, Çankırı ve Çorum ile çevrili. Biz ulaşımı Pegasus’un yeni açmış olduğu hat olan Kastamonu’nun promosyon biletleri ile yaptık.

Kastamonu havayolu şirketlerinin hala ağırlıklı promosyon biletleri düzenlediği bir şehirdir,uçuş yaklaşık 40 dakikayı geçmiyor, yakın bir lokasyon. biz 2 kişilik gidiş dönüş biletimizi 120 TL’ye almıştık. Zaten promosyon biletlerini de banka puanı kullanarak aldığımdan bahsetmeyeyim. Eğer daha çok nasıl uçarım ? daha çok nasıl seyahat ederim sorularına cevap aramak isterseniz sizi BEDAVA UÇ sayfamıza davet edelim.
Ulaşım için diğer bir seçenek ise karayolu. Şu anda otobüs veya karayolu bilgisi vermeye gerek duymuyorum.
Kastamonu Havaalanında Araç Kiralama
Havaalanından merkeze Havaş ve taksileri kullanarak ulaşım sağlamanız mümkün, eğer tercihiniz bizim gibi araç kiralamak ise Havaalanı içinde Avis, Budget gibi araç kiralama şirketlerinin ofisleri bulunmakta. sınıfına göre günlük 100-150 TL arası ekonomi araç kiralamanız mümkün. Her ihtimale karşı gitmeden evvel kontak kurup araç kiralamanız için rezervasyon yapmanızda fayda var. Araç kalmayacağını düşünmüyorum lakin tedbirli olmakta fayda var.
Asıl amaçlarımızdan birinin de Safranbolu’yu görmek olduğunu dipnot olarak belirtelim. Pastırmalı ekmek ve Safranbolu turu rota olarak çok uyumlu bir rota değil aslında, çünkü doğudan batıya gelip dönüş için tekrar doğuya gideceğiniz düşünülse de biz yolculuğumuz sırasında hiç yoldan dertlenmedik.
Kastamonu Kısa Bir Şehir Turu
Kiraladığımız araç ile ilk durağımız Kastamonu Merkez’e arabayı park edip, soluğu herkesin yaptığı gibi Tabakoğlu’nda pastırma kestirir iken bulduk.
Abartmış olmayı sevmeyiz ama, Kayseri’de de pastırma yedim, Atina’da da. Kastamonu’da yediğim gibi henüz şuana kadar pastırma yemedim. Usülü anlatalım, eğer bizim gibi pastırmalı ekmek için buradaysanız, ekmeklik pastırmanızı alıp yan taraftaki pideciye geçip ekmek siparişiniz ile pastırmanızı söyleyip masanıza geçiyorsunuz.

Tabakoğlu’nda paket yaptırdığınız pastırmanızı da yanınıza alıp götürebilirsiniz lakin, pastırmanın kokan bir şey olduğunu söylemek gerek.
Afiyet olsun diyelim.

Şehrin burasından sonrasında Safranbolu öncesinde kısa bir tur attık bakalım neler varmış Kastamonu’da.
Kastamonu Gezilecek Yerler
Aşağıda Kastamonu’da başlıca gezilecek yerleri listeledik.
Kastamonu Kalesi
Şehrin en hakim noktalarından birine kurulmuş olan kalenin tarihi 12.yüzyıla kadar uzanır. 2005 yılında restorasyonu tamamlanmıştır.
Şehrin en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz yer ise Kastamonu Kalesi olarak göze çarpıyor.

Kastamonu Kaya Mezarları
Kaya mezarlarının tarihi oldukça eskidir. Antik Çağ’ın Paphlagonia’sına ait olan Kaya Mezarlarını şehrin birkaç yerinde görebilirsiniz.

Biz Meslek Lisesinin arkasındakilerine şöyle bir göz attık.

Kastamonu Yılanlı Külliye
Kastamonu’da bulunan en eski külliye olan Yılanlı Cami ve Külliyesi Anadolu Selçuklularının son döneminde yapılmıştır. 1273 yılında yapıldığı anlaşılan külliyenin caminin yanı sıra, darüşşifa ve şadırvanlardan oluşmaktadır. Darüş-şifa 1837’de çıkan yangında tamamen tahrip olarak sadece geriye kapısı kalabilmiştir.

Peki neden Yılanlı denmiştir ? Rivayete göre Şeyh Abdülkadir Geylani’nin torunu Abdülfettah Veli bu bölgeye gelir ve kendisine bu bölgenin bulunduğu yer verilir. Bölgede çok sayıda yılan bulunmaktadır, Abdülfettah Veli yılanları toplar ve Kaybılar Deresi(kayıplar)’ne getirip koybolun der. Bu olaydan sonra yılanlar kaybolur. Yılanların olduğu yerde yapılan külliye bu adı aldığı gibi Kaybılar Deresi’de Kayıplar Deresi olarak dillendirilmiştir.

Kastamonu Saat Kulesi
Yüksekliği 12 metre olan ve kesme taştan yapılmış olan saat kulesi şehrin simgelerinden. 1885 yılından yapılmıştır.
Kastamonu Hanları
Kastamonunun çekme helvasından, el sanatlarına ve çarşılarına kadar çoğu şey bu hanların içinde. Hepsi birbiri ile yarışır, Kurşunlu,Deve,Urgan,Penbe. Eski çarşıları sevenlerdenseniz mutlaka göz atın.
Biliyorum ki Kastamonu bundan fazlası, Münire Medresesi, İlk ve tek şapka müzesi Vedat Tek Kültür Merkezi, Etnoğrafya müzesi ve nicesi. Zamanı denk getirip daha uzun bir rehber hazırlıyor olacağım bir gün mutlaka. Maalesef ki kısıtlı zamanda şimdilik bu kadar.
Teşekkürler.
Safranbolu’ya gidiyor musunuz? Safranbolu Gezi Rehberi
Aşağıda Kastamonu’nu tepeden görebileceğiniz bir de drone kaydı bulunuyor.
almerighi
dev’essere bellissimo il Mar Nero, ma lo sai che il vostro pasto assomiglia moltissimo alla nostra piadina romagnola?
Karadeniz güzel olmalı ama biliyorsunuz ki yemeğiniz piadina romagnola’ya çok benziyor.
Cengiz Selçuk
Non lo sapevo. In effetti, turchi e italiani hanno molto in comune🇮🇹🇹🇷
almerighi
sì davvero
sıla
çok güzel anlatmışsınız memleketimi 🙂
Cengiz Selçuk
🙏 keşfedilecek daha çok yer var