Yokuşlardan seke seke, boğazdan havayı çeke çeke indim sahile, ama durun burası tatlı huzur almaya gelenlerin gediklisi olduğu yer Kalamış değil ki, Kuzguncuk bir şarkı olamaz, kuzguncuk Özdemir Asaf’tan bir şiir olur. “Unutmak mı Delisin, Gitmesem de bekler orada deniz. / Gelirsem bilmelisin, benim beklememdir burada deniz.” Üstad Denizin Delisini yazarken tabiki de Kuzguncuk aklında yoktu. Ben yakıştırdım. Çünkü hiç bir zaman yaşadığım şehri gezdiğim, keşfettiğim şehirler gibi rehberini çıkaramayacağım.  Çünkü bu şehir bir şehir değil, şehirlerden oluşuyor. HEr köşesinde bir şiir, şarkı, sevda ve özlem var. Kuzguncuk da öyle. Hepsinden bir şey bulursunuz.

Kozmopolit şehirler temasına mensup şehirdir bu kent. Örneklerini Yenikapı’da, İstiklalde, Tarihi Yarımada’da ve Balat’ta görürürüz. Tıpkı Tipik bir Beyrut, tıpkı Saraybosna gibi. Kargaşa her daim baki olsada buranın savaşı uzun süre önce bitmiş. Insanlar kozmopolit yaşam içinde farklı kimliklere şehirlere ve yaşamların içinde olsalarda Kuzguncuk’ta bu izleri çok net görebiliyoruz. Sokağın başındaki caminin yanında bir ortodoks kilisesi hemen arkasında bir sinagog insanlığın birlikte yaşamasına engel değil, ortak bir kültür. Bu kültür toplumları zenginleştiren bir şey. Yoksa siz tüm inançlıları, inançsızlıkları, kişisel cinsel tercihlileri, etnik kökenlileri  bir araya toplayın. O zenginliği sağlayamazsınız. Bu karma her şeye zenginlik katar. Yoksa gelir miydi Prizrenden Boza’nın icadını yapan: Hacı Sadık Bey

Şarkı’dan şiirden girip Boza’dan çıktınız Cengiz Bey.  – Bir karmayı nasıl anlatabiliriz ki ? Merak etmeyin buradan sonrasında diğer bloglarda bahsedilen bilgilerden farklı bir şey bahsetmeyip deneyimlerimizi aktaracağız.

Kuzguncak’ta Neler Yapabilirsiniz ?

  • İlk önceliğimiz kahvaltı olmalı derim. Bunun için seçenek çok. İcadiye cadesi üzerinde ağaçların gölgelerini yola serdiği kaldırım üstü veya mekan iyi birden fazla fırın, kafe, börekçi sıralanıyor. Gözünüze kestirdiğinize kurulun derim.
  • Kuzguncuk evlerini görün. Buradaki evler Balat’taki ahşap evlere nazire yaparcasına sıralanır. Rekli evler bölgede çekimi yapılan Ekmek Teknesi ve Perihan Abla dizilerinden sonra daha bir popular olmuş. Keşke benim olsa söylemlerini barındıran evlere kem gözle bakmayınız.
ekmek teknesi
  • Kuzguncuk’ta Paris’te, Roma’da veya Viyana’da gerçekleştireceğiniz tatlı+ kahve seanslarını tüm taze sinerjiniz ile gerçekleştirebilirsiniz. İster bir kitap alın elinize kafanızı dağıtın ister edebi bir dergi veya gazete. Hepsini hatimeylemek için bir kahve daha Sipariş edebilirsiniz.
  • Kuzguncuk her şeyden önce bir mahalle yani bu mahallenin manavı kasabı ve fırını var. Hatta ve hatta bostanı var. Hobi bahçesi olarak sıralanmış patlıcanlar arasında şehirde iken köyü yaşamanız olası öylesi fantastic bir yer.
  • Günün geri kalanında ister boğaz hattı boyunca yürüyünüz Üsküdar’a Doğru yeşil çimenler üzerinde kurulup gemilere seyre dalabilir, ister bir boğaz hattı boyunca kendinizi bir tekneye atın.

Kuzcukcuk Nerede ? Nasıl Gidilir ?

İstanbul’un Anadolu yakasındaki Üsküdar ilçesine bağlı bir Boğaz semtidir Kuzguncuk.  Kuzguncuk konum olarak 1. Köprü dediğimiz “15. Temmuz Şehitleri Köprüsünün güneyinde yer alır. Ulaşım için hususi oto ile gelecekler için Nakkaştepe Millet Bahçesini takiben Bakannakaş sokağı ve sahile inen Kuzguncuk Gazhane sokaklarına araç park edebilmek için müsait yerler oluyor. Onun dışında sahilden İcadiyeye girerseniz araç park etmek güç olacaktır.

Avrupa yakasından gelecekler için Beşiktaş ve Eminönünden Kalkan motorları ve deniz taşıtları ile Üsküdara geçiniz. Üsküdar’da kısa bir yürüyüş ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Burada kalabileceğiniz bir otel mi arıyorsunuz ? bizim de kullandığımız arama motoru agoda dan fiyat sorgulayabilirsiniz. Üsküdar ve Kadıköy civarı bu bölgeye ulaşım için yeterli olur.

Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler

Kuzguncuk semtini gezmek için yarım gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Onun dışındaki zamanınızı değerlendirmek sizin yaratıcılığınıza kalmış .

1- Kuzguncuk Evleri

Yukarıdaki girişgahta da bahsettiğim gibi Kuzguncuk’ta siz evleri görmeseniz bile size el sallayan renkli evler ile karşılaşacaksınız. Simitçi Tahir sokaktaki sıralı evler, Yenigün, Tufan ve Bereketli sokaklar ile Perihan abla sokaklarında en güzel örneklerini görürsünüz.

2- İcadiye Caddesi

Semtin ilk olarak göze çarpan hareketli ismi cadde olsada sokağı. Karşılıklı sıralı kafeler, fırınlar, kitapçı,sanat galerisi ve antikacı bu cadde üzerinde.  

3- Tarihi Kuzguncuk Fırını

1929. Bu yorumdan 5 sene sonra Tarihi Kuzguncuk Firininin 100. Yaşını kutlayacağız.Diyeceğim o ki fantastik bir yerde fantastik bir lezzet noktasindasiniz. Burasi için alarm kurabilirsiniz. Günün herhangi bir öğünü kahve veya çay yanına ağzınızda şölen saatinin geldiğini  hatirlatmak ile gurur duyuyorum.

Burada herhangi bir firin urununu bulmanizin yanı sıra size şimşek caktiran kuzguncuk mantarlarini (kurabiyelerini) gommemeniz icin sebebiniz yok.

mantar kurabiye

Fotoğrafta fındıklı, cevizli ve fıstıklı var. Baklavanın hası fistikliysa, şampiyonluğu tekrar fistikli kazanıyor diyelim.Bakınız sadece mantar denen kurabiyelerden bahsettim. Yanyana sıralı onlarca lezzet var. Latteler köpüklü ve gayet de sıcak.

Fiyat merak ediyorsaniz, ortalamadan bir tik pahaliyiz. Ama her gun yemediğimiz lezzetlerden bahsedersek sikayete gerek yok.Şikayetim işletmeye.. ben sizi tek şube olarak Kuzguncuk’ta gormek isterim. İlla ki şube açayım diyorsanız adı ‘tarihi kuzguncuk fırını”olmaz. Başka bir şey olur.

Damaklar şenlensin, hadi kurulun bir masaya.

4- Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuk’ta bir yürüyüş halinde iseniz bazı tabelalarda çok fazla sayıda Bostan göreceksiniz. İcadiye caddesinin sonlarına Doğru karşılaşacağınız Kuzguncuk Bostanı şehrin ortasında bir vaha gibi. Açıkçası burada bazı dönem etkinlikleri yapılıyor kontrol için belediyenin etkinlik sayfasını kontrol edebilirsiniz. Kuzguncuk bostanı etkinlik sayfası

5- İbadethaneler

Kuzguncuk’un kozmopolit yapısı ve buna binaen kültür çeşitliliğinden bahsetmiştim. Peki bu zenginliğin ögelerini burada sıralayalım.  Bunlardan ilki sahil yolundaki Kuzguncuk Cami, 1950-1952  yıllarında hayırsever katkıları ile yapılmış, Hemen bitişiğinde  Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi bulunuyor. Bir Ermeni kilisesi olan yapı 1835 yılında inşa edilmiş.  İcadiye caddesi üzerinde ise 2 farklı kilise daha bulunuyor. Ayios Panteleimon Rum Kilisesi (yanında ise  Bet Yaakov Sinagogu bulunuyor.) ve Ayios Yeorgios Rum Ortodoks Kilisesi. Ayios Yeorgios Rum Ortodoks Kilisesi’nin çan kulesi ile caddeye bakan yüzü  ayrı bir güzellik katıyor.

Kuzguncuk ilk ismi Hrisokeramos olarak geçer. Bu kavram Altın Kiremit manasına gelir. Evliya Çelebi notlarında ise burasının ismi için  2. Mehmet zamanında bölgeye yerleşen Kuzgun baba ile ilgili olduğunu dile getirilir.

6- Fethi Ahmet Paşa Korusu

Bölgenin Üsküdar merkeze Bakan kısmı İBB’nin işletmeciliğini yaptığı Fethi Paşa Korusunu oluşturuyor. Boğaza yükseklerden bakmak ve havasını solumak için uğrak bir nokta olarak notlarınıza alınız derim. Burası bir sosyal tesis ve fiyat bilgisini merak edenler için paylaşayım. Fethipaşa Sosyal tesisi

fethi paşa korusu

7- Nakkaştepe Millet Bahçesi

Nakkaştepe Millet Bahçesi son dönemde oluşturulan büyük parklardan en güzel olanlarına bir örnek olarak manzaralı lokasyonu ile paylaşmak istediğim bir yer.  Boğaziçi köprü manzaralı bir yürüyüş yolu ile zippline istasyonu bulunuyor. Piknik alanları, gölet, çocukoyun alanları ve tenis sahası bulunuyor. 15 Temmuz anıt ve müzesi de burada bulunuyor.

Bunlara ek olarak kapısında sıra görebileceğiniz Şehrin en iyi dönercilerinden olan METET,  Makarna tercih edecekler için Pastafarian, hemen sahilinde kahvaltı alternatifi için Çınaraltı ( bir benzeri Çengelköy’de)  Üsküdar sahilinde belediye tesislerininin olduğu paşalimanı Beltur (ekonomi tercih edenler için) sıralı kahveciler Kuzgun Kahvesi, Kosinitza, Neruda Coffee, Nail kitapevi,  göze çarpan diğer noktalar.

Birlikte İstanbul’da gezmeye devam edelim mi ? Benim notlarım ile İstanbul’da Gezi

Aşağıda Kuzguncuk’ta seyir halinden paylaştığım bir videomuz var. Keyifli seyirler.

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Gezginlere Özel 5 İpucu

Gezginlere Özel 5 İpucu

Aralık 25, 2024
Bursa Gezi Rehberi: Bursa’da Gezilecek Yerler
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları
Previous Post

Next Post

2 Comments

  • Selam Cengiz. Istanbul’un en sirin semtelerinden. Kuzguncuk denilince aklima hep Perihan Abla geliyor. Sanirim orada cekerlerdi diziyi.

  • Merhaba Klas köfteye de gidin mutlaka

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts