Bosna Hersek
24 min read
17300

Saraybosna Gezi Rehberi

Ağustos 20, 2023
8
Saraybosna Gezi Rehberi

Miljacka nehri boyunca uzanan şehir olan Saraybosna, bir  Osmanlı  şehri olmasının yanında doğal güzellikleri, damak tatları ile de sizi mutlu edecek. ilki 2015 yılında ikincisi 2018 yılında olmak üzere ziyaret ettiğimiz şehirdeki notlarımızı da güncelledik. Saraybosna Gezi Rehberi isimli gezi notlarımız Saraybosna’ya ulaşım, yemek, konaklama ile Saraybosna’da Gezilecek Yerler konularını içeriyor. Buyrun başlayalım.

Saraybosna Gezi Notları

Bosna tarihi ile ilgili bilgiler Neotik çağa kadar giderken, Romalılar, Hunlar, Avarlar ,Sırplar, Bulgarlar, Macarlar bu topraklarda egemen olmuştur.

Asıl kuruluş ise  1463 yılında II. Mehmed’in bölgenin hakimiyetini elde etmesi ile  başlamıştır. 1878’te egemenliğini Avusturya-Macaristan’a bırakan şehir, 1918 yılından itibaren Yugoslavya topraklarına katılmıştır. 1992’de başlayan Bosna savaşı ile kuşatılan kent uzun süre çatışmaların ve acının şehri olmuştur.
Saraybosna savaş sırasında harap olmuş binalar ile dolu olup binaların üzerinde hala kurşun izlerini görebilirsiniz. Acılar unutulmasın yaşansın diye de o binalar yenilenmemektedir.

Bosna&Hersek Hakkında

Aşağıda küçük başlıklar haline Bosna Hersek hakkında kısa bilgiler paylaştık. Gitmeden önce faydalı olacağını düşünüyoruz.

  • Günümüzde Bosna Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti olarak 2 küçük devlet ve bir özerk bölge olarak yönetilen ülke, kozmopolit yapısı nedeniyle oldukça güçlükler yaşamaktadır. Ülke periyodik olarak dönem başkanları tarafından yönetilir. Özerk ve cumhuriyet olan bölgeler iç ilişkilerinde serbest dışarıya karşı Bosna & Hersek olarak tanınırlar.
  • Ülke içindeki sınırlar çok karmaşıktır, Özerk Sırp Cumhuriyeti olarak geçen bölgelerin  farklı polis gücü  farklı bir bayrağı (Bosna Hersek bayrağından farklı) ve kuralları vardır.
  • Saraybosna’da yabancılık çekmezsiniz. Gezeceğiniz bir çok müze veya mekanda Türkçe yazılan açıklamaları görebileceksiniz.  Türk Hükümeti tarafından finanse edilen TİKA sayesinde ülkedeki bir çok tarihi yerin  restarasyonu yapılmıştır  ve yapılmaya da devam etmektedir.
  • Şehirdeki turist info noktalarından gezilecek ve görülecek yerleri edinebilmeniz de mümkün. Saraybosna’da  birçok kişi İngilizce konuşabilmektedir. Ayrıca ücretsiz  günübirlik yürüyüş turları  düzenlenmektedir.
ihtiyarlar Satranç mücadelesinde
  • Bosna’nın para birimi Mark’tır ve 2 Mark yaklaşık  1 Euro ya eşittir. Bu her yerde sabittir. Euro şehirdeki etkin diğer para birimi olsa da Mark kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Kozmopolit şehir yapıları gibi Sarajevo’da bu havayı solumanıza imkan tanımaktadır. Bir taraftan ezan seslerini duyarken diğer yandan çan seslerini duymanız mümkün. Şehir içi ulaşım tramvay ve elektrikli otobüsler ile yapılmaktadır. Açıkçası şehir içindeki bir çok noktaya yürüyerek gittiğimizden hiç binmedik.
  • Yugoslavya’da geçmişte yaşanan bankadaki paraya devletin el koyması gibi sorunlar yüzünden kredi kartı bir çok noktada geçmiyor. İşyerleri bankalara pek güvenmiyor. Bundan dolayı mümkün oldukça yanınızda nakit tutmanız önemli. Sonradan ATM arama derdiniz olmasın.
  • Saraybosna’da  savaş sırasında oluşan bombalama sonucundaki kraterlerin içine  kırmızı reçine doldurulması ile oluşturulan simgelere Saraybosna gülleri denir. Kırmızı renkli reçineler acıların hiç bir zaman unutulmayacağını ve taze kalacağını hatırlatır.  Katedral önünde ve umut tünelinde  görebilirsiniz.
Bosna Gülleri

Saraybosna’ya Nasıl Gidilir?

Saraybosna’ya gitmek için bir adet pasaport ve uçak bileti gereklidir 🙂 Gerçekten bunu biliyorsunuz. İstanbul’dan hem THY hem de Pegasus düzenli olarak Saraybosna’ya sefer düzenliyorlar. Sabiha Gökçen Havalimanı’nı Pegasus, İstanbul Havalimanı’nı ise Türk Hava Yolları kullanmaktadır.

1- Saraybosna Havalimanı Ulaşımı 

Saraybosna Havalimanı küçük bir havalimanı. Ulaşım ise terminaldeki taksiler ile yapılıyor. Taksiler merkez olan Başçarşı’ya yaklaşık olarak 30 Mark (15 Euro) kadar ücret talep ederler. Fiyat sormanıza pek gerek yok ama mutlaka taksimetreyi açtırın.

2- Saraybosna Şehir İçi Ulaşım

Saraybosna’dan diğer şehirlerarası yolculuk genel olarak biraz sıkıntılı. Otobüsler ülkemizdeki gibi rahat ve konforlu olmadığı gibi eski tip otobüslerdir. Çoğunlukla minibüs mantığı ile çalışıyorlar ve ucuz olduklarını söyleyemeyeceğiz.

 Saraybosna’da gezilecek yerler birbirlerine çok yakın olduğu için rahatlıkla yürüyerek gezebilirsiniz. Eğer tramvay kullanmak isterseniz 1,80 KM tek yön ulaşım kartlarını araç içinden temin edebilirsiniz.

3- Saraybosna Mostar Ulaşımı 

Saraybosna ile en çok seyahat edilen diğer şehir Mostar’dır. 2 günden fazla bir zamanınız varsa Mostar’ı görmediyseniz Bosna Hersek’i keşfettik diyemezsiniz. Mostar eski köprü ile Balagaj Tekke’sinin bulunduğu Vrelo Bune Mostar’da bulunuyor. Mostar’a tren ve otobüs ile gidebilirsiniz, Mostar Gezi Rehberi‘ne neden bakmıyorsunuz ?

4- Saraybosna – Kotor/Budva ( Karadağ)  Ulaşımı 

Karadağ’a Saraybosna’dan otobüs ile ulaşabilirsiniz. Bilet fiyatı 2018 Ağustos ayında 27 Euro olarak belirlenmişti. Yolculuk yaklaşık olarak 8 saat sürer. İnternet üzerinden bilet satışı veya sorgulama bu tarihte maalesef mümkün değildi.

5- Saraybosna – Belgrad  Ulaşımı

 Saraybosna Belgrad ulaşımı için yine şehirlerarası otobüs terminalini kullanmanız gerekiyor. Bir arkadaşım bu seyahati gerçekleştirmiş ve 10 Euro ödemişti. Sefer yaklaşık olarak 8 saat sürüyor. Şehirlerarası ulaşım için mutlaka gideceğiniz günden birgün evvel terminalden biletinizi almanızı öneririz.

6- Saraybosna – Kosova  Ulaşımı 

Bizim ikinci kere  Saraybosna ziyaretimizde kullandığımız  ulaşım seçeneğimiz bu hattı: “Taksi” idi. Kosova turumuzun ardından Saraybosna’ya ulaşım için iki farklı yol vardı. Ya Karadağ üzerinden otobüs ile Ulcinj’e geçecek ve ordan Bosna’ya gidecektik, yada Kosova’dan taksi ile gidecektik. Burada önemli bir not iletelim, ilk girişiniz Karadağ veya Kosova ise Sırbistan’a geçiş yapamıyormuşsunuz.

Yani bu iki ülkeden Sırbistan’a giremiyorsunuz şimdilik. Çünkü Sırbistan bu iki ülkeyi tanımıyormuş. Taksi veya kiralık araç ile Saraybosna’ya ulaşmak isterseniz Peç (İpek) şehrinden Karadağ’a geçip Saraybosna’ya Karadağı transit geçerek ulaşabilirsiniz. Burada belirtmekte fayda fayda var, Karadağ,Kosova, Arnavutluk, Sırbistan, Makedonya ve Bosna Hersek vizesizdir.

Saraybosna’da Yemek

Saraybosna’da yemek denilince 2 şey akla gelir. Yazının başlığında olduğu gibi bu iki şey Köfte ve Börek. Peki öğünlere göre nerede ne yenilir ?

Saraybosna’da Kahvaltı

Sadece Saraybosna’da değil Balkan ülkelerinin genelinde bir kahvaltı sorunu olduğunu belirtmek gerek. Genellikle kahvaltı denildiğinde bizim Türk kahvaltısı gibi peynir,zeytin reçel yumurtalı kahvaltı bulmak Avrupa’da biraz zor.

Burekdzinica Sac

 Saraybosna’da kahvaltının olmazsa olması börek. Çarşıda çok sayıda börekçi var ama hangi börekçiyi tercih etmelisiniz ? Cevap : Böreği saçta pişirenler 😉
Artık kullandıkları malzemeden mi yada sıcak olarak servis edilmesinden dolayı mı bilinmez burada yediğiniz böreği başka yerde yemek zor. Börek için gönül rahatlığı ile  Başçarşı cami arka sokağındaki Burekdzinica Sac tavsiye edilir. Yanında ise çay içmek isterseniz maalesef yok. En uygun seçenek ayran.

Fiyatlar : Bir kilo Börek 12 KM, Ayran (yoğurt diye geçer) 1 KM ve cola 2,5 KM.

Burekdzinica Sac

Avlija

 Uzun uzun yolları aşın, yokuşları tırmanın. Sizi yeşil  bahçe içinde bir yere götüreceğiz. Bir çok sitede bu ismi duymuşsunuzdur, bir bildikleri vardır muhakkak diyerek üşenmeyiniz.

Avliya, konumu dışında çok güzel bir mekan. Zaten konumu da çarşıda olsa sanırım oturacak masa bulmak mümkün olmayacaktı.

Avliya’nın Kapısı ve simgesi Horoz

Mekana girdiğinizde sizi bir avlu karşılıyor. Yeşil bir bahçe ve renkli objelerin süslediği mekan görüntüsü ile gülümsetiyor. Herhangi bir köşeyi incelediğinizde elinde süpürgesi ile bir cadı kuklası,  kafesinde bir kuş yada otantik bir saat göze çarpıyor.

Restoran’ın içi – Avliya – Sarajevo

Aşağıda güzel bir görüntü var. Kuru et, sucuk, peynir ve zeytinden oluşan bir Plata Avlija(avliya tabağı), bizdeki pişi lokum, kaymak ve kadraja giremeden biten omlet. Sadece şu kuru et  tabağı ile bir öğünü geçirebilirsiniz. Fiyatlara gelirsek Pişi : 4 KM, kuru et&peynir tabağı 18 KM, kaymak 3 KM. Çay ise sallama 2 KM.

Kahvaltı yapan Türkler’in mutluluk pozu ise aşağıda.

Kahvaltı sonrası Avliya pozu

Avliya sadece bir kahvaltı yapılacak bir mekan değil, Burada günün her öğünü geleneksel boşnak mutfağı lezzetlerini tadabilirsiniz.

Nanina

Nanina Kuhinja bir Boşnak mutfağı olarak Başçarşı’da Bursa Bezistan içinde hizmet vermekte. Burada da pişi (lokum), kuru et ve peynir tabağından oluşan bir menu söyleyebilirsiniz. Not olarak ekleyelim Bosna’da kuru et sofraların vazgeçilmezi gibi. Mutlaka tadın.

Nanina – Sarajevo

Dekoru, sunumu ve ortamı gayet güzel olmasına rağmen o kadar yavaş işleyen servisi vardı ki Nanina tüm lezeetlerini bu yüzden arkasında kapattı.

Saraybosna’da Yemek

Sarabosna yemeklerinin başında meşhur köftesi gelir. Bakalım biz neler keşfettik.

Zeljo

Gelelim Bosna köftesi cevabdzinica’nın nerede yeneceğine. Bunun için yöre halkının da tercihi  olan Zeljo. Burası o kadar çok talep görüyor ki hemen karşı sokağına ikinci şubeyi de açmışlar. Fiyatlar ise cep yakmayacak cinsten.

Zeljo – Sarajevo
Saraybosna – Zeljo

Dveri

Bizi oldukça şaşırtan bir restoran ise  Dveri idi. Domates çorbası fokurdayarak servis edildi ve yanında getirilen sıcak ekmek harikaydı. Ayrıca mekan sahibinin önerdiği beef yine ateşte oynayarak geldi ve burayı tavsiye etmem için bir neden oluşturdu.

Image result for dveri sarajevo
Dveri – Tripadvisor

Zlatna Ribica 

Sanırım son zamanlarda gördüğüm en güzel mekan burası olsa gerek. Sıkılmadan saatlerce oturup orantik müzik dinleyebileceğiniz mekanda, kendinizi sürekli deklanşöre bastığınızı hayal edin. Bu hoş öneriyi paylaştığı için nam-ı diğer @keyfigüzergah’a teşekkür ederiz.

Zlatna Ribica – Saraybosna

Buraya kadar gelmişken mutlaka mekanın lavabosuna girin. Lavabo değil bildiğiniz müze gibi, 5 ekran siyah beyaz TV, konuşan kapılar derken neye bakacağınızı şaşırıyorsunuz.

Dzirlio

Biraz samimiyet, biraz muhabbet  Dzirlio çay evi. Başçarşı’ya yakın noktada bulunuyor, Yakınında sıralı küçük dükkanlar ve kafeler var.

Dzirlio – Saraybosna – Saraybosna’nın genelinde yer üstü kabloların yarattığı bir karmaşa var.

Saraybosna’da Nerede Kalınır ?

Otelinizi seçerken başçarşı veya Ferhadiye caddesindeki mekanları seçmenizde fayda var. Arzu ederseniz ki Bosna çok fazla tepeli bir şehir. İyi fiyatlı otel buldum diye sevinirken çıkmanız gereken yokuşlar olabilir. Biz Hotel Hecco’da kalmıştık ki bu onlardan bir tanesi idi. Fiyatlarını ve müsaitlik durumu için :  Hotel Hecco

İkinci kere ziyaretimiz de ise bir daire kiraladık.  Çarşıya çok  yakın mesafedeki modern tarzda dekore edilmiş eve göz atın : Apartment Lanea

Apartment Lanea – Sarajevo

Saraybosna Gezilecek Yerler

Saraybosna’da Gezilecek Yerler nispeten birbirlerine yakın noktalarda bulunur. İyi bir zaman planlaması ile 2 günde rahat rahat gezilebilmesi mümkündür. Dolayısı ile Saraybosna’ya 2 gece 3 günlük bir şehir rahatlıkla diyebiliriz. Aşağıda başlıklar halinde Saraybosna’da gezilecek yerleri sıraladık. Merkez ve yakın yerler olarak böldük.

Saraybosna Merkez Gezilecek Yerler

Saraybosna’yı tam anlamı ile keşfetmek için 2 gece 3 günlük bir program yapmanızı öneririz. Eğer Mostar’da planlarınız da varsa fazladan bir gün daha ilave etmelisiniz.

Saraybosna Başçarşı

Saraybosna’da iseniz zaten görmemeniz imkansız meydan Başçarşı. Kentin merkezi  de burası. 1573 senesinden Mehmet Paşa tarafından yapılan su sebili ise Başçarşı’nın simgesi ve en çok fotoğraflanan noktası.

Başçarşı-Saraybosna

Çarşıyı ve bu sebili gördükten sonra dolaştığınız yerin Saraybosna değil de  Anadolu’da bir şehir olduğu fikrine kapılmanız olası. Belki bu sebil size bir yerlerden tanıdık geliyor olabilir. Aynı sebili Bursa’da görmüş olabilirsiniz.

Saraybosna Çarşı

Saraybosna’daki Başçarşı’da börekçiler ve köfteciler başta olmak üzere bakırcılar çarşısı, hediyelik eşya dükkanları, kafeler ve lokantalar bulunuyor. Eğer Saraybosna’da kaybolursanız aramanız gereken yerin ismi Başçarşı.

Sarejevo City Hall

Coşkun Aral’ın “Saraybosna Belgeseli”nde sıklıkla bahsettiği bir noktadır burası. Miljacka Nehri kenarında bulunan yapı savaş sırasında yakılmış, kurşunlanmış ve talan edilmiştir. Uluslar arası fonlar ile restore edilen yapı şimdi bir müzeye dönüştürülmüştür. 2.00 KM ücret  karşılığında mekanın içini gezebilirsiniz.

Saraybosna City Hall
Mekanın iç görünümü

Saraybosna Inat Kuca

İnat Kuca inat evi manasına gelir.  Öyküsü ise onu önemli yapan bir olaya işaret eder.  Avusturya Macaristan İmparatorluğu bölgede bir belediye binası inşa etmek ister.Burada  evi bulunan bir Boşnak vatandaş hiç bir şekilde evinden vazgeçmek istemez. Ne para ne de başka bir şey kabul eder.En sonunda Boşnak ev sahibi,  evinin aynısının nehrin diğer tarafına yapılması karşılığında ikna olur.  Bunun üzerine ev nehrin karşı tarafına taşınarak belediye sarayı inşa edilir.

Saraybosna City Hall’ın karşısında yer alır. Bu ev şuan da restoran olarak faaliyet göstermektedir.

Yeri değiştirilen Inat’ın evi

Saraybosna Gazi Hüsrev Bey Yapıları

Saraybosna tarihine ve yapısına şekil veren çok önemli bir kişi var. Gazi Hüsrev Bey Bosna’da bulunan bir çok tarihi hamam, cami, medrese ve bedesteni yaptırmıştır. Gazi Hüsrev Bey Vakfına bağlı bu yerler aşağıdaki gibi olup Saraybosna’nın önde gelen gezilecek yerleri arasındadır.

Gazi Hüsrev Bey Cami

Bir mimar Sinan eserini daha göremeye hazır mısınız ? Cami 1531 yılında dönemin Bosna sancakbeyi olan Hüsrev Bey emriyle yaptırılmıştır. Tüm görkemi ile hala güzelliğini koruyor.

Gazi Hüsrev Bey Cami’nin caddeye bakan dış tarafında bir de çeşme var. Ferhadiye Caddesine doğru yöneldiğinizde hemen farkedeceksiniz. Eğer Saraybosna’yı tekrar ziyaret etmek isterseniz bu çeşmeden su içmenizi öneririz. 2015 nisan ayında içtiğimiz suyu 2018 temmuz ayında tekrar içtik biz.

Saraybosna Gazi Hüsrev Bey Cami Avlusu
Gazi Hüsrev Bey Medresesi
Gazi Hüsrev Bey Medresesi. Caminin tam karşısındaki avluda bulunur.Hüsrev Bey’in ismi ile anılan yapılar Hüsrev Bey Vakfı tarafından işletilmektedir.
Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi
 Gazi Hüsrev Bey Bedesteni

İçinde 70 kadar dükkan bulunan kapalı çarşı. Yapının Gazi Hüsrev Bey’in mirasını bağışlaması sonucu yapıldığı bilinmektedir. İçindeki alışveriş yapabileceğiniz takıcılar, kuyumcular bulunur.

Gazi Hüsrev Bey Bedesteni
 Saraybosna Saat Kulesi 

Gazi Hüsrev Bey Vakfı’na ait olan ve ay takvimine göre çalışan saat 16.yüzyılda inşa edilmiştir. Mensur Zlatar isimli bir saat ustası bu kulenin bakımını vakıf tarafından üstlenmiş ve 50 senedir bu işi ek iş olarak yapmaktadır. Hikayesini merak ederseniz saat-kulesinin-yarim-asirlik-muvakkiti

Ayrıca saat Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait bir eserdir. Eğer saat kulelerine merakınız varsa Osmanlı’nın saat kulelerini derlediğimiz Zamanın Keşfi isimli yazımıza göz atmanızı tavsiye ederim.

Saat Kulesi – Saraybosna
Morica Han

Eskiden yolcuların barınma ihtiyaçları için oluşturulmuş han  şimdilerde nargileniz ve kahvenizle keyif yapabileceğiniz bir Türk köşesi olarak hizmet vermekte. Buraya girdiğinizde sanki Bursa’nın ipek çarşılardan birine girmiş izlenimine kapılıyorsunuz.

Saraybosna Morica Han

Saraybosna Ferhadiye Caddesi

Saraybosna’nın istiklal caddesi olarak adlandırılan cadde Ferhadiye caddesi. Cadde üzerinde üzerinde alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar, kafeler ve tarihi binalar var. Gündüz ayrı gece ise ayrı etkinliklerin  bulunduğu caddede kendinizi birden fazla kez turlarken bulacaksınız.

Saraybosna Ferhadiye Akşamı – Arkada görkemli görüntüsü ile saat kulesi var.Özellikle kulenin ışıklarının yanması ile ambiyası kuvvetli bir görüntü oluşuyor. Ay ise fotoğraf kadrajına girerek bunu desteklemiş.

Saraybosna İsa’nın Kalbi Katedrali

Ferhadiye caddesi üzerinde mimarısı ile sizi şaşırtabilmesi muhtemel katedral. Yapımı 1887 senesinde tamamlanmıştır.

İsa’nın kalbi katedrali – Saraybosna

Sarajevo Srebrenica Exhibition Gallery

Ferhadiye caddesindeki Srca Isusuva Katedrali (İsa’nın Kalbi) sokağındaki Türkiye Hükümetine bağlı Tika’nın katkılarıyla oluşturulmuş bir galeri’dir. İçinde Srebrenica’da yaşanan vahşeti izleyebileceğiniz  belgesel yayınları yapılırken, yaşananların fotoğraflarını gördükçe  savaşa, nefrete ve silaha lanet okuyacaksınız.

Bosna-Hersek’teki bilinen toplu mezarların yerleri

Galeriye giriş ücreti 12 KM, audio guide kiralama 3 KM dir. Elinizdeki cihaz ile fotoğrafları işaretlediğinizde rehber size fotoğrafın hikayesini anlatıyor olacak.  Buraya mutlaka zaman ayırın.

Saraybosna Srebrenica Galerisi

Sarajevo Jewish Museum

Saraybosna’nın kozmopolit bir şehir olduğunu belirtmiştik. Öncesinde sinagog olan bir yapının sonrasında müzeye dönüştürülmüş halini burada göreceksiniz. Müzede Bosna tarihindeki önemli Musevi kişiler ve yaptıkları ile ilgili bir çok detay var. Konum olarak Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nin hemen arka sokağında bulunuyor.

Sarajevo Jewish Museum

Church of the Holy Archangels

Başçarşı yakınında bulunur. Osmanlı kayıtlarına göre 1539 yılında inşa edilmiştir. Kutsal melekler  Michael and Gabriel ( Cebrail & Mikail melekler) adına yaptırılmıştır.

Saraybosna Latin Köprüsü & Müzesi

Latin köprüsü olarak adlandırılan bu köprü 3 gözlü bir yapıdır. Onu önemli yapan olay ise 1. Dünya savaşının başlamasına neden olan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu  veliahtı Ferdinand’ın bu köprü üzerinde bir Sırp milliyetçisi tarafından suikaste kurban gitmesidir.

Saraybosna’daki bu olayı anlatan çok sayıda meteryal hemen köprünün yanıbaşındaki müzede sergilemektedir.

Saraybosna Latin Köprüsü

Bursa Bezistanı

Osmanlı Sadrazamı Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Şehrin önemli ticaret noktalarından biri olan yapı şu anda Saraybosna müzesi olarak ziyaretçilerini beklemektedir. Müzede Avusturya Macaristan İmparatorluğu’na kadar olan döneme ait koleksiyon yer alır. Konum olarak Başçarşı’da yer alır.

Bursa Bezistan – Saraybosna Müzesi

Saraybosna Bira Fabrikası (Restoranı)

Nehrin diğer tarafında kalan fabrika. Burada Avrupa’nın en ünlü bira markalarından Sarejevski’yi bulacaksınız. Yapımı 19. Yüzyıl öncesinde uzanan yapıya ait bir de restoran var. Görmeniz gereken yerlerden birisi.

Sarajevo Brewery

Market Place

Burası Bosna savaşında Pazar yerine düşen bir bomba sonucu hayatını kaybedenler adına oluşturulmuş bir açık hava müzesi. Resimde isimleri yazılanlar o gün pazar yerinde hayatını kaybedenlerin isimleri.Hala burası pazar yeri olarak kullanılmaktadır.
Yalnız buraya ikinci kere ziyaretimizde gece farklı bir etkinlik yapılmaktaydı. Boşalan pazar yerinde yüksek dozda müzik ile beraber alkollü eğlence düzenleniyordu. Bu alanda böyle bir etkinliğin yapılması düşündürücü geldi bize.

Pazar Yeri

AT Meydanı & Müzik Köşkü

Geçmişinde hipodrom olarak kullanılan alan adı At Meydanı olarak geçer.  Yugoslavya döneminde ismi değişse de sonradan eski ismine tekrar kavuşmuştur. Müzik köşkü olarak bilinen mekanda ise yürüyüşünüze kısa bir içeçek molası verebilirsiniz.

Bunlar dışında diğer önemli noktalar  sırasıyla 1560 yıllında inşa edilen Ferhadiye Cami, 1902 yılında yapılan Aşkenaz Sinagogu,Budin Beylerbeyi Ali Paşa tarafından yaptırılan Ali Paşa Cami, yine 1550 senesinde yapılmış şehre hakim bir noktada yapılmış Osmanlı Kalesi Beyaz Tabya, 2. Dünya savaşı sırasında şehrin kurtuluşu adına ithaf edilmiş ve sürekli yanmakta olan Vjecna Vatra (sonsuz ateş)’tir.

 

Saraybosna’yı Tepeden Keşfedin

Bosna’yı kuşbaşı görmeye hazır mısınız ? İşte size bunun için birkaç öneri

Avaz Twist Tower

2009 yılında tamamlanmış olan gökdelen. Tren/otobüs  garının yakınında yer alıyor. Şehri tepeden seyredip aşağıdaki  manzaraya karşı bir şeyler içebilirsiniz. Çok cüzi bir miktara ( sanırım 2 KM idi ) gökdelenin en üstüne çıkabiliyorsunuz.

Avaz Kulesinden Saraybosna

Sarı Tabya (Yellow Bastion)

Sarı Tabya Osmanlı mirası bir eser olup yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüş ile Başçarşı’dan ulaşabileceğiniz bir noktadır. Kovaçi Şehitliği’nin arka tarafında kalan tabyaya gelmeden şehitlere ve Aliya İzzetbegoviç’e  dua etmeyi unutmayın.

Gün batımını izlemeniz için şehre hakim bir tepeden seyir terası vazifesi gören tabyada bir de çay bahçesi tarzında işletme var. Kimse size bir şey satmaya çalışmadığını belirtelim.

Sarı Tabya – Saraybosna

Saraybosna Teleferik ( Trebevic Cable Car)

Saraybosna’da Nisan 2018’de kurulan güzel bir şey daha var. Şehri tepelerden süzülerek görebilmenize yer alan teleferik sizi Saraybosna Belediye Binası (City Hall) karşısındaki ara sokaktan kentin hakim tepesi Trebevic Vidikovac’a götürüyor. Teleferik ilk olarak  1959 yılında yapılmış ama Bosna savaşında yıkılmış, şimdi 26 yıl sonra tekrar faaliyette.

Bilet fiyatı ise biraz pahalı. Tek kişi için gidiş dönüş ücreti 20 Km ( 10 Eur). Bosna vatandaşları için ise bu ücret 6 km. Buradan hükümet yetkililerine seslenelim : Turistler çok mu fazla ağır ? bu ücret ne için ?

Teleferiğin açık olduğu saatler : 09:00 ve 18:00
Ulaşım süresi yaklaşık 10 dakika.

Image result for sarajevo cable car

 

Saraybosna’ya Yakın Gezilecek Yerler

Saraybosa yakınındaki görmeniz gereken noktaları ile ayrı olarak burada listeledik.

Saraybosna Savaş (Umut) Tüneli

Eğer bir Saraybosna turunun içinde iseniz zaman ayırmanız gereken diğer bir yer ise savaş tüneli. Biz buraya ilk ziyaretimizde tur ile katıldık.Rehberimiz yaşananlara ve genel durum hakkında oldukça bilgilendirici açıklamalar yaptı.  Tünel turu için 20 Mark kişi başı ücret ödedik. Tura giriş bileti dahil olmadığını söyleyelim.

Tünele ikinci kez ziyaretimizde ise taksi ile ulaşmayı tercih ettik. Yaklaşık olarak 15-20 KM arası ücret almaktalar tek yön için. Eğer kalabalık bir grup iseniz taksi kullanmanız mantıklı olacaktır. Burada ufak bir not iletelim, bölge Vrela Bosna’ya oldukça yakın, Eğer taksiye beklemesini ve Vrela Bosna’ya gideceğinizi söylerseniz 5 KM ek ücret ile sizi oraya bırakacaktır.

Umut tüneli haritası. Boşnaklar bu tünele umut tüneli der çünkü etrafı tamamen kuşatılmış şehrin tek umudu bu tüneldir.

? Savaş Tüneli’nin Önemi : Tünel bölgesi havaalanına yakın bir bölgedir.  Savaş zamanında Sırp güçler tamamen şehri kuşattıklarında, şehirde yiyecek sıkıntıları başgöstermiştir.    Havaalanında konuşlanmış olan uluslar arası güç nedeniyle Sırplar bu bölgede rahat bir şekilde  askeri güçlerini hareket ettirememişler. Şehire ulaşacak yardım sadece bu bölgeden sağlanmakta iken yardımların taşınması ise Sniper tehdidi nedeniyle yapılamamaktaymış.

Bölgede evini Boşnaklara  açan bir vatansever sayesinde, evin içinden kazılan bir tünel ile yardımların Boşnaklara ulaşması sağlanmış. Tünelden gelen yardımlar ile yüzlerce kişi hayatta kalabilmiş.

Saraybosna Savaş Tüneli

Tünel acıları unutmamak adına sonradan müzeye dönüştürülmüş, işte ziyaret edeceğiniz bu ev ve içindeki 100 metre uzunluğundaki tünel o dönem burada yaşananları tüm gerçekliği ile gözler önüne seriyor.  Ayrıca tünel içinde sinevizyon ekranlarda dönen filmler var.

Bosna’yı gerçekten anlamak istiyorsanız Savaş Tüneli mutlaka rotanız içinde yer alsın.

Tünel evi içindeki sergi alanı

Vrelo Bosne

Bosna’nın sahip olduğu bir alametifarika. Memleketin yeşilinin, doğasının ve akan sularına hayran bırakan yeri burası. Ilidza bölgesinde yer alan Vrelo Bosne, Bosna nehrinin doğduğu ana kaynaktır. Buradan doğan sular Saraybosna’nın ortasından geçen Miljacka ile birleşerek kuzey sınırında Sava nehrine katılır. Sava, Bosna-Hersek’in kuzey ve batıda Hırvatistan ile sınırını oluşturur. Doğu sınırını oluşturan Drina ile birleşen Sava nehri sonrasında Belgrad’a ulaşıp Tuna’yı besleyen bir kol olur.

Vrelo Bosna Ulaşımı: Buraya ulaşmak için Başçarşı’dan Ilıdza yönüne giden tramvayları kullanabilirsiniz. Eğer tramvayda biletinizi alırsanız 1,80 Mark, büfelerden temin ederseniz 1,60 mark ödersiniz. Seyahat süresi yaklaşık olarak 25 dakika sürer. Tramvaydan indikten sonra  yaklaşık 15 dakika faytonlara kadar  yürüme yolu var. Konumu

Yine bu bölgeye taksi ile ulaşmak mümkün. Yaklaşık olarak 20 Mark talep ederler.

Vrelo Bosne Fayton Caddesi

İlidza (sanırım ılıca demek) bölgesinde termal özellikte Spa tarzı oteller mevcut. Faytonlara ulaştığınızda park bölgesine erişim için faytonları kullanabilirsiniz. Faytonlar 10 Eur karşılığında sizi milli park girişine götürüyor. Yada 20 dakikalık bu güzel yolda yürüyebilirsiniz.

Vrelo Bosna – Doğanın sunduğu bir hediye

Yeşile doyacağınız bu doğal parkın dört bir köşesinden sular fışkırıyor. Ayrıca soluklanabileceğiniz yürüyüş alanlarında banklar, restoranlar ve küçükler için bir oyun parkı var. Vrela Bosne için giriş ücreti 2 Mark’tır.

Vrelo Bosne’da dünyanın neresinde olduğunu unutacak harika yerler var. Su üstündeki sis’e dikkat ediniz. Filtre yok

Aşağıda video fotoğraflardan oluşturduğumuz kısa bir videomuz var. Göz atabilirsiniz.

Bosna Hersek Federasyonu’nun basşkenti Saraybosna dışında görmeniz gereken diğer kenti tarihi eski köprüsü ile Mostar. Mostar’a ulaşım yemek ve gezilecek yerler için notlarımıza göz atabilirsiniz. Mostar Gezi Notları 

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Gezginlere Özel 5 İpucu

Gezginlere Özel 5 İpucu

Aralık 25, 2024
Bursa Gezi Rehberi: Bursa’da Gezilecek Yerler
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları

8 Comments

  • İn fact this is hot chocolatte. Other one is latte. Yes very interesting place ?

  • Thanks🙏

  • Harika bir yer, insanın gerçekten Türk kültürünü çok yakın hissettiği bir yer. Birde mis gibi kolan börekleri hala aklımda ve şu vakit bile canım çekti. Umarım tekrar yolum düşer diye ümid ediyorum. 👍👍👍 Harikasın abi👍

  • şehri gezdim bana nedense köy yapılanmasının biraz daha modernize şekli geldi. Bir newyork sn fransisco gören biri olarak köyün bir tık üstü acaba ben mi yanlış deneyimledim

    • Selamlar ilginiz için teşekkür ederim. Keşfetmek kişilerde farklı hisler uyandırır. Bir ortaçağ kasabasını gezdiğinizde onu değerli kılanın tarihi dokusu olduğunu görürsünüz.

      O doku bozulursa oraya kimse gitmez. Eğer modern şehirler seviyorsanız yeni dünya şehirlerini (dubai, katar) keşfetmek sizi daha mutlu edecektir. Sözgelimi ben bu şehirleri hiç merak etmiyorum.

  • Cengiz Bey size çok teşekkür ederim,sayenizde Avlija’da çok güzel bir kahvaltı yaptık Saraybosna’da.

    • Afiyet olsun, pisilerden bizim icinde yeyin;)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts