Beyrut şehri kozmopolit yapısı, farklı kültürlerin bir arada yaşamaya çalıştığı, bir Akdeniz şehri olması nedeniyle ilgi çeker. Eğer ki kozmopolit şehirleri seviyorsanız ( Saraybosna, Kudüs vb) Beyrut size o havayı verecektir. Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yabancılık çekmeyecek, ülkemizden bir kenti keşfedermiş havasını yakalayacaksınız. Çünkü Beyrut Osmanlı’dan ayrıldığında günümüzden yaklaşık 100 yıl öncesi idi. İşte Beyrut Gezi Rehberi:
Beyrut Tarihi
Beyrut tarihi oldukça eskidir, bu bölgeye ilk yerleşenlerin Fenikeliler olduğu bilinmektedir. Sırasıyla Romalılar ve 653 yılında Araplar bölgeye hakim oldular. Haçlı ordularının kente gelişi 1110 senesinde gerçekleşir ve bu tarihten sonra bölgede kurulan Kudüs Latin Krallığı’nın yönetimine bırakılmıştır. Ardından Eyyubilerin etkisine giren kentin Osmanlı hakimiyetine girişi 16. Yüzyılı buldu. Birinci dünya savaşına kadar Osmanlı hakimiyetinde olan kent savaşın sonuçları neticesinde Fransızlara bırakılmıştır. Lübnan 1941 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur.


1970 li yıllara gelindiğinde ise Lübnan’da iç savaş ortaya çıkar. Müslümanlar ile Hristiyanların arasında gerçekleşen savaş sırasıyla Suriyeli Arap Barış gücü, Birleşmiş Milletler in barış gücü etkileri ile biraz hafiflesede devam etti. 1982 de ise İsrail ordusu güney Lübnan’ı kuşattı. Aynı yıl Beyrut’a da giren İsrail ordusu bölgedeki Hristiyan grupları cesaretlendirmiş ve bölgedeki Filistin mülteci kamplarında yaşayan binlerce sivili öldürmüşlerdir. 1983 yılında kurulan hükümet ile ülkeden ayrılmaya başlayan yabancı kuvvetlerden sonra şehir canlanmaya başlasada kentte çatışmalar sürdü. Bölgede yaşayan Dürziler, şii Hizbullah Örgütü, Suriye yanlısı örgütler arası çatışmalar yüzünden yaklaşık 120.000 kişihayatını kaybettiği bilinmektedir. 1991 yılında ise ordu denetimi ele alarak çatışmalar sonlandırılmıştır.
Şehirde gezdiğinizde hala mermilere hedef olmuş binaları görmeniz mümkündür ve özellikle restore edilmeyen Holiday Inn oteli o hali ile görülebilmesi mümkündür.



Beyrut Hakkında
Lübnan ve sedir devriminden bahsetmemek olmaz. 1992 yılında devlet başkanlığı koltuğuna oturan Refik Hariri isimli bir işadamı ülkeyi tamamen değiştirmeye başlıyor, imar yatırımları ve ilişkileri nedeniyle bir çok yabancı yatırımcıyı ülkeye çekiyor. Ancak 2005 yılında uğradığı süikast nedeniyle hayatını kaybediyor ve Halk tek bayrak altında birleşiyor. Bu halk hareketi Lübnan bayrağında da simgelenerek sedir devrimi simgeleniyor.
Kozmopolit şehir olmasından bahsetmiştim, şehirde cami ile katedrali yan yana görmek, çarşaflı ve mini etekli bir kadını caddelerde görebilmek mümkün. Şehir yaşamı ise oldukça enteresan ülkedeki finans sisteminin çekiciliği sayesinde şehirde oldukça zengin bir kitle yaşarken, aynı zamanda çok fakir insanların yaşadığı mahallelerde bulunmaktadır. Şehirde gezerken alışveriş yapan kadınların yanında hizmetçilerini, bebek bakıcılarını görebilir; ve hatta köpek bakıcılarına da rastlayabilirsiniz.
Beyrut gece hayatı ile popüler olmuş bir şehirdir. Akşam saatlerinde başlayan eğlence sabaha kadar sürmekte, renkli caddeleri ve ışıklı mekanları ile de ziyaretçilerine göz kırpmaktadır.

Doğunun parisi ile ünlenen kentin bu özelliği ise tamamen Fransız etkisi ile ilgilidir. Fransız mimarisine sahip binalar, ve sokakları gezerken bir Fransız şehrinde olduğunuza dair size sinyaller verebilir. Kentin bazı bölgelerinde ultra lüks restoranlar ve mekanlar bulunmaktadır.
Kentin geçim kaynağına bakarsak tarıma dayalı bir arazi/toprak bulunmadığından daha çok turizm ve finans sektörü ağırlıklı bir geçim kaynağı sektörü bulunur. Zaten ülkede olan bir çok çatışma ve savaş sonucunda büyük göç yaşanmış, ülke nüfusunun büyük bir çoğunluğu yurt dışına gitmiştir. Hatta güney Amerika’da Lübnan’dan daha fazla Lübnan’lı yaşadığı söylenir. Lübnan asıllı Kolombiyalı sanatçı Shakira’da bu örneklerden birini temsil eder.
Ülkede resmi olarak kabul edilen 18 ayrı din, mezhep bulunur. Ülke yönetimi ise bu zümreler arasında bölüştürülerek sağlanır.
Beyrut Nerede? Nasıl Gidilir?
İsrail ve Suriye’ye komşu Lüban’ın başkenti Beyrut bir Akdeniz kentidir.
Beyrut’a İstanbul’dan MEA, THY, PEGASUS ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Beyrut’u cazip kılan özelliklerden biri de vizeye tabi olmaması.(vizesiz) Bu özellik onu seyahat noktaları arasında ön sıraya çıkartabiliyor. Hava alanında ise pasaport kontrolünden geçerken can sıkıcı bazı durumlar ile karşı karşıya kalabiliyor olmanız olası. Özellikle giriş için isminizin, pasaport bilgileriniz ile kalacağınız yeri işaret eden bir kart doldurmanız gerekiyor. Pasaport işlemleri biraz uzun sürebilit ve canınızı sıkabilir. Ancak küçük bebeğiniz veya çocuğunuz varsa öncelik tanınmakta ön taraflara ilerleminiz de sakınca yok.
Beyrut’ta Duty Free’lere ait rakamlar çok uygun. Göz atmadan gitmeyiniz. Bir karton Marlboro’ya ait fiyatın 18 usd olduğunu gözlemledim.
Çıkış yaptıktan sonra taksiler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Zaten sizi gören bir çok adam elinizden bavulunuzu alıp taksiye atmaya çalışabiliyor. Pazarlık mutlaka yapın, şöyle ki çok kısa bir mesafeden sözedebiliriz şehir merkezi için 10km. eğer şehir içinden havaalanına gidişiniz 20.000 LBP ederken (1 usd : 1500 LBP) havaalanından şehir merkezine gidiş için 30 usd talep etmeleri normal bir durum. 20 usd den fazla bir tutar kabul etmemenizde fayda var.
Onun dışında şehirde farklı bir ulaşım aracı yok. Taksiler şehir içinde yüksek olasılık 10 usd isterler. Eğer 10 usd öderseniz taksi başka birini taksiye almaz ve götürür. Genellikle daha az ücret ödesenizde bunu yapmaz fakat yapmayacağı anlamanı da gelmez. Örnek verecek olursak Hamra-Marina arası taksiler 10 usd istemişti.. biz kişi başı 2000 LBP teklif ettik.. 3 .taksici kabul etti ve götürdü. Bu da dikkat edilesi diğer bir nokta.
Ulaşım ile ilgili olarak şehir dışı noktalara gitmek isterseniz ki ilerleyen bölümlerde oralardan da bahsedeceğim şehir içinde taksilerden faydalanmanız mümkündür. Rehber olmadığından gerektiğinde uygun fiyat söylerler ve gün boyu taksiyi kiralayabilirsiniz. Küçük bir not: Tur firmaları ortalama 150-200 usd arası günlük tur düzenliyorlar. Taksiler ise ortalama 100 150 dolar arası fiyat söylemektedirler. Eğer Hamra bölgesine yakınsanız Saints Peter and Pauk Church kilisesi karşısında (cairo street) ufak bir taksi ofisi var. (lubenean taxi) Sahibi Muhammed ve Türkçe biliyor(Annesinin Bursalı olduğunu söylemişti). Günlük 100 usd den taksi kiralaması yapabilirsiniz.


Onun dışında eğer Adana’da araç kullandı iseniz Beyrut’ta zorluk çekeceğinizi düşünmüyorum. Araç kiralama konusunda seçenekler mevcut, tercih etmeniz mümkün fakat beyrutta sürücülerin trafik kuralları ile pek sıkıntıları maalesef bulunmuyor. Adana dedim çünkü Adana’da çılgın çok sürücü gördüm. İstisnalar lütfen alınmasın. Tavsiyem 3-4 kişi iseniz günlük geziler için taksi kiralayın.
Beyrut’a Ne Zaman Gidilir ?
Beyrut için olmaz diyeceğim aylar Mayıs ayının sonu ile başlayıp, Eylül ayının sonlarına doğru biten dönemlerde tercih etmemeniz olacaktır. Gölgede 35 dereceyi aşan Eylül ayında bile güneşte üzerinizdeki tişörtün ıslanıp kuruduktan sonra beyaz lekeler bıraktığını düşünün.. ona göre tarih belirleyin.
Beyrut Güvenli mi ?
Eylül 2015 ziyaretimizde açıkçası bir güvenlik sorunu ile karşılaşmadığımızı söylememiz gerekir. Halbuki Ağustos sonu itibari ile cereyan eden çöp krizi ve hükümet karşıtı protestolar oldukça çekinmemize ve iptal etme noktasına getirmişti ki bizi, Beyrut’taki otelimizden ve sosyal ağlardan ulaştığım bazı kişilerin problem olmadığını söylemeleri ile gitmeye karar verdik. Açıkçası en çok eleştireceğim noktalardan biri ülkenin parlemento binasının şehrin tam merkezinde olmasıydı. Buna karşın hali ile protestolarda bu bölgede yoğunlaşmakta idi. Hükümete bağlı askeri güç şehrin tam merkezinde en turistik mekanların etraflarını telli örgüler ile çevirerek güvenlik sağlamaktaydı. Evet çevrenizde sürekli nöbette tutan askerliğin varlığı güvenlik gerekçenizi engellese de turistik alanlardaki engeller güvenlik nefreti oluşturuyor.
Beyrut’ta Yemek
Lübnan mutfağı tarz olarak genellikle meze çeşitleri ve yemek tarzları ile Hatay mutfağını andırmakta. Sadece meze yiyerek te doyabileceğiniz beyrutta kebağ çeşitlerinin yanı sıra humus ve benzeri çok meze seçeneği mevcut.
Yemek için birkaç örnek vermek gerekirse,
Abdel Wahab ve Al Naim geleneksel Lübnan yemeklerini bulabileceğiniz birkaç mekan. Al Naim bir aile lokantası ve oldukça ilgililer. Tavsiyelerini dinleyebilirsiniz. Özellikle tavsiye edeceği salatayı kabul etmenizde fayda var.
Hergün Lübnan yemekleri tercih etmezseniz ise size Hamra’daki İtalyan restaurantı Appetito Trattoria yı tavsiye edebilirim. Oldukça ilgililer ve yemek sırasında fotoğrafınızı çekip facebook sayfasında yayınlamak isteğiyle sizden ricada bulunabilirler. Bunun yanında farklı olarak Beyrut’ta bir çok noktada görebileceğiniz Burger Joint geleneksel tarz dışı alternatifleriniz için değerlendirebilirsiniz.
Yemek konusunda bunun dışında ise kendine özgü bir yemeği olan Felafel’ ide mutlaka deneyin. Felafel daha çok fast food tarzında bir yiyecek olduğundan lüks restaurantlarda bulamayabilirsiniz. Hamra da Barbar isimli mekanı bunun için önerebilirim.
Yazdıklarım dışında ise son olarak hamra’da istanbouli isimli mekanada uğrayabilirsiniz. Arif usta size Türkçe’si ile yardımcı olacaktır.
Onun dışında Beyrut’ta onlarca harika restaurant seçeneği mevcut. Fakat test etmediğim mekanları önermek istemiyorum.
Peki ya Akşamlar…
Akşam konseptleri ise genellikle aynı. Uzun hareketli yerleri Hamra’da, Downtown’da Gemmayze ve Ashrafiye’de dolaşarak bulabilirsiniz. En farklı ve popüler olanları Music Hall ve Buda Bar.
BEYRUT GEZİLECEK YERLER İÇİN TIKLAYIN
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :