Balat bitişik nizam sıralanan evleri, son dönem sıra sıra açılan butik kahve dükkanları, kafeleri, antikacıları ve fotoğraf çekmeye doyulamayacak sokakları ile adeta bir koca şehir içinde farklı bir şehir. İşte Balat Gezi Rehberi ile Balat Gezilecek Yerler.
Balat’ta özetle neler yapabilirsiniz? Başlıklar halinde sıralayalım:
# Sokaklarını dolaşın. Sizi şaşırtacak renkli evler binalar göreceksiniz.
# Yemek yeyin. Birçok butik ve konsept mekan var. Hepsinin ayrı bir havası var.
# Tarihi mekanlarını görün. Rum Okulu, Bulgar Kilisesi,Fethiye Müzesi.
# Kahvenizi yudumlayın. Artık hangi kahveciyi seçerseniz sizin göz zevkiniz olsun.
# Mezat salonlarında açık arttırmalara katılın. Çok ucuza çok farklı şeyler satın alabilirsiniz.
# Haliç kıyısında kısa bir yürüyüş yapın.
# En güzeli işte bu. fotoğraf çekin. Balat işte bu yukarıda saydığımız tüm güzellikleri ile kadrajlanacak çok güzel yerlere sahip.
# Balat, özellikle de AB destekli fonların hayata geçirilmesi ise yenilenmiş, renkli bir hale bürünmüş, yalnız her şey güzel olsada sokaklarında yer alan trafik gezintinizi kötü bir hale sokmaktadır. Balat için herkesten dileğimiz ne olur aracınızı sokaklarına sokmayın.
Kalabalık alanlarda hareket etmek zaten zor. Araç ile geldiyseniz Balat Hastanesinin yanında büyük bir İspark var zaten orayı kullanınız.
Balat’ta Yemek & Balat Kahvaltı
Balat yeme-içme konusunda farklı alternatiflere sahiptir. Tek tek hepsini sıralayamasak bile biz ne yedik konusunu açarak giriş yapıyoruz.
Deliler Kahvehanesi
Balat’ta gönüllülük esasına göre çalışan mekanda ne menü ne de fiyatları görebileceğiniz bir şey var. Sayın Ali Denizci’nin kurduğu kahvehanede bir kahve içip muhtaç bir kişiye çorba içirmiş, 2 kahve içerseniz daha fazla kişiye yemek yedirmiş oluyorsunuz.
Kahvehanede gördüklerimiz bizi şaşırttı, dışarıdan gelen bir amca bayramlık üstümde bir şey yok dedi. Hemen alt kata inip üstüne bir şeyler aldı. Çocuklar içeri girip çikolatalarını oyuncaklarını aldı. Sadece 10 dakikada gördüklerimiz ne kadar güzel bir şey yapıldığını bize resmetti.
İşletme çalışanları burada gönüllü olarak çalışıyormuş, herkes evinde kek yapıp buraya getirir, yemekhane de günlük yemek pişer fakir fukara gelip burdan ücretsiz yermiş. Kayıtsız kalamayıp hemen marketten 2 paket büyük çikolatalardan alıp kavanoza doldurduk. Teşekkür ettiler.
Eğer destek olmak veya nereye yardım yapmak istediğinizi düşünürseniz mutlaka buraya uğrayın. Konumu
Balat Kahvaltı Mekanları ve renkli balat kafeleri için aşağıda bir liste paylaşalım:
# Leziz bir kahve molasının yanı sıra, ziyaretçilerine ücretsiz olarak sundukları renkli Balat haritasına sahip olmak için uğrayabileceğiniz, kuruluş amacı ve sempatik ortamıyla ilk günden beri kalp çalan coffeeandguide
# Pazar günleri açık büfe kahvaltısını tek geçtiğimiz @fornobalat,? ?Vintage takımlar ve antika mobilyalar arasında kahvaltı edebileceğiniz maisonbalat,
# Pazar günleri kahvaltıda dilediğince canlı müzik dinlemek hatta dans etmek isteyenler için ricobalat
# Keyifli sokak arası ortamı ve rengarenk masa ve sandalyeleriyle vanillabalat,
# Yüksek tavanlı keyifli ortamında,birbirinden güzel çaylarını içebileceğiniz popsbalat,
# Cevizli çay ve elmalı tartı ile hafta sonuna tatlı bir başlangıç yapacağınız balat.gibi,
# Balat’ın en favori köşesi @cooklifebalat,
# Kahveye mola acıktım ben diyenler için @cafenaftalink,
# İstanbul’un en başarılı 3. dalga kahvecilerinden biri olan önündeki taburelerde oturup gelene geçeni izlemenin keyfine varacağınız @coffeedepartment,
# Ev sıcaklığında yerler arayanlara @maidecafe,
# Dumanı üstünde Türk kahvesi için @cumbalikahve,
# Yumurtalı ekmekli serpme kahvaltısı için @azizcafebalat,
# Fotoğraf tutkunlarının bayılacağı harika dekorasyonu için @balatkadraj,
# Her salı kendi mezatını yapan @afilicezve,
# El emeği Makedon mantısı tadabileceğiniz @cafepavita,
# Balat’ta gastropub deneyimi yaşamak için @kontrastbalat
Yukarıdaki cafelerin çoğu hakkında detaylı bilgiye sevgili Magger yazarlarının theMagger.com’da MEKAN kategorisinde kaleme aldığı mekan incelemelerinde bulabilirsiniz.
Balat Fener Köftecisi
Balat’taki birçok mekan gibi burasıda küçük br dükkan. Köftenin yanında kombinliyeceğiniz sucuk ile gezinti öncesi yemek ile başlamak mantıklı olabilir. Çünkü harika yokuşlarda eritecek biraz fazlalarınız olması mantıklı olabilir. ( No: Bu mekan için yükselmeyiniz, sahipleri maalesef bu dükkanı kalıcı olarak kappatı. hatıra fotoğrafımızı bırakalım)
Balat Nerede ? Balata Nasıl Gidilir
Balat İstanbul’un Fatih ilçesine bağlıdır. Haliç kıyısında bulunur ve İstanbul surları boyunca Unkapanı’ndan Ayvansaray bölgesine kadar uzanır.
Buraya ulaşmak için Eminönü-Eyüp hattında çalışan otobüsleri tercih ederek ulaşabilirsiniz. Eminönünden balata nasıl gidilir? sorusunun yanıtını arıyorsanız Eminönü otobüs duraklarının olduğu sahilden Eyüp veya Alibeyköy yönüne giden otobüsleri kullanabilirsiniz. Yine aracınız ile ulaşacaksanız yönünüz bu yön olmalı. Alibeyköy Cep Otogarı – Eminönü arasında çalışan tramvay hattı ise buraya ulaşımda tercih edebileceğiniz en mantıklı seçenek.
Eğer Mecidiyeköy’den veya Metrobüs ile Balat’a ulaşmak isterseniz ineceğeniz durağın ismi Ayvansaray. Bu durakta indikten sonra kısa bir yürüyüşün ardından Balat’a ulaşabilirsiniz. Araç ile gelecekler için ufak bir not: ne olur aracınızı Balat sokaklarına sokmayın. Sahilde Balat Hastanesi önünde ve İBB Balat tesisleri önünde İspark Otoparkı mevcut.
Balat Gezilecek Yerler Haritası
Aslında her kesin farklı bir rotası olsa da, genellikle görülecek yerler aynı yerlere çıkıyor. Bazen popüler blogger arkadaşlara sesleniyoruz. Her şeyi bu kadar yazmayın bize de bir şey bırakın diye ama kendilerini, emek verenleri seviyoruz.
Aşağıda görebileceğiniz önemli noktaları gösteren bir harita var: Balat Gezilecek Yerler Haritası. Nereye gitmek isterseniz oraya doğru efendim. İşte Balat Gezilecek Yerler
Balat Fener Rum Erkek Lisesi (Mekteb-i Kebir)
Çoğumuz sahilden geçerken bu heybetli şatoyu görmüşüzdür. Şato dediğime bakmayın bu yapı aslında bir okul. Okulun yapımı 1881’de eski öğrencisi olan ve İtalya’da mimarlık eğitmi alan Dimadis tarafından tasarlanmış. Fransa’dan getirilen kırmızı tuğlalar ile yapılan okulun hala faaliyette olduğunu hatırlatalım.
Kim bilir belki bir gün okulun bir kısmı müzeye dönüştürülür, çünkü dışarıdan gelen meraklısı kadar da içerisini de çok merak eden turistlerin olacağına eminiz.
Balat Fener Sveti Stefan Bulgar Kilisesi
Ocak 2018’e kadar restorasyon süreci devam eden kilise görkemli bir açılış ile ziyarete tekrar açıldı.Yıllar 1848’i gösterdiğinde Bulgar cemaati lideri kendilerine ibadet için izin isterler ve alınan izin ile Avusturya’da yapılan demir parçalar buraya deniz yolu ile taşınmış. Yapının demirden yapılmış olma sebebi ise zeminin sağlam olmaması imiş.
Dünya üzerindeki tek demir kilise olma özelliğini taşıyan yapı aynı zamanda İstanbul’un ilk prefabrik binasıdır. her gün saat 17:00’ye kadar ziyaretçilerini bekliyor.
Balat Fener Feriye Camii (Pammakaristos)
Yıllar 1261’i gösterdiğinde zalim Haçlıların oluşturduğu imparatorluk Latin İmparatorluğu sona erince burada bulunan eski kalıntıların üzerine inşa edilmiştir.
Eğer Latin imparatorluğu öncesinde İstanbul nasıldı diye merak ederseniz (edin) mutlaka Byzantium 1200 isimli yazıya göz atın ve İstanbul’un ihtişamı 3 boyutlu olarak görün.
Kilisenin güney cephesinde “Protastros Michael Glabas Ducas Tarchainotes tarafından yaptırıldı” şeklinde bir yazı yazar. Yapının kubbe ve duvarları 14. yüzyıl mozaikleri ile süslüdür.Yapının kubbesinde Hz. İsa ve 12 Tevrat peygamberleri, tanozlarda ise Azizler ve Vaftiz sahnesi mozaikleri vardır.
Fetihten sonra 1586 yılına değin Patrikhane olarak kullanılan kilise 3.Murad döneminde camiye çevrilmiş. Şimdi ise müze olarak ziyaretçilerini bekliyor. Giriş ücreti 40 TL. (2023) Müze kart girişi ücretsiz.
Son olarak merdivenli yokuş ile başlayan ve türlü şirinlikler gösterip fotoğraf çektiğimiz birkaç kadrajımız var.
Biliyoruz ki Balat bundan çok fazlası. Uzun yazıların okunmadığını gerekçe gösterip burada bitiriyoruz, Aşağıdaki kanallardan takip etmeyi unutmayın bizi.
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
2 Comments
Aah ah.. Yıl 1990 idi galiba. İstanbul’a misafir gitmiştim birkaç günlüğüne. Dostlar hararetle beni gezdirmeye çalışıyordu. Mutsuzluğumu görünce bana sordular, “senin görmek istediğin bir yer var mı” diye. Ben de öncesinde yaptığım araştırmada duyduğum bu semti söyledim: “Fener, Balat!” Birbirlerine baktılar, “orası neresi ya” dediler, haritada yerini gösterdim. “Haa… ama oraya gidilmez ki.. yani gidilemez ki.. araba gitmez ki… nasıl gidilecek ki… zaten tehlikeli yerler” dediler ve onun yerine bir alışveriş merkezine daha götürdüler beni. Hâlâ göremedim Balat’ı. Aah ah..
Ellerinize sağlık. Çok güzel yazı da resimler de.
Değerli yorumunuz için çok teşekkürler.
Umarım geç değildir,en kısa zamanda görebilmenizi diliyorum.