Bahar aylarının başlaması ile “burası da İstanbul mu yahu” cümlesi sıklıkla söylenen, Bostancı’dan Maltepe’den çıplak gözle gözlenen Büyükada’yı keşfe çıkıyoruz. Büyükada herkesin bildiği üzere eskiden İstanbul’da yaşayanların yazlık mekanı olarak ön plana çıkmakta imiş. Şimdiler de bunu az da olsa hissetmek mümkün olsada haftasonlarının yürüyüş ve etkinlik merkezlerinden biri. Büyükada Gezilecek Yerler ve Büyükada Gezi Rehberi‘nde ulaşım, etkinlikler konaklama detaylarını bulacaksınız.
Bizans hakimiyeti döneminde Prens anlamına gelen Prinkipo ismi ile anılan adalar, sürgüne gönderilenlerin mekanı olmuş.Büyükada 1984 yılından itibaren sit alanı olarak korunmaktadır.
Sokaklarında motorlu taşıt sesinin duyulmadığı, her ne kadar ticari rant olarak kullanılmasına karşı olsak da faytonları atların çektiği, bisiklet kiralayıp dört bir tarafına pedal çevirip deniz havası soluyabileceğiniz bir ada burası.
İstanbul Adalar & Ulaşım
Adalar sıralı 5 takım adadan oluşmaktadır. Sedef, Kınalı, Burgaz, Heybeli ve en çok ziyaret edileni Büyükada. Adalar İstanbul’da yaşayanların bir arka bahçesi, evleri, sokakları faytonları ve bisikletleri ile masalsı bir Avrupa kasabası gibi.
Adalara Ulaşım Eminönü, Bostancı Kadıköy Kabataş ve Beşiktaş’taki iskelelerden yapılıyor. Özel firmalarında da düzenlediği seferler olsa da “Ada vapuru yandan çarklı” şarkısını boşa yazmamış Sezen Aksu diyerek şehir hatlarını tercih etmeniz ulaşım için en güzeli olacaktır.
Şehir Hatları Bostancı-Adalar ve Eminönü,Kadıköy -Adalar seferini yapıyor. Özellikle Eminönü seferlerinin adasına göre ( her adaya ayrı ayrı uğrar) ulaşım süresi 1 saat 30 dakikayı geçer. Saatleri değişikliğe uğradığından şuradan saat detaylarına bakabilirsiniz.
Yine Dentur'un Beşiktaş ve Kabataş'tan sıklıkla seferleri mevcut.Sitesinden saatlerine bakabilirsiniz. http://www.denturavrasya.com
Büyükada Konaklama
Büyükada özellikle haftasonları vapurlar "metrobüs kalabalığı" yoğunluğunda oluyor. Vapur saatinin kalkmasına 15 dakika olsa bile kapasitesi dolan vapur kalkıyor. O yüzden 20 dakika evvel iskelede olmanızı öneririz. Özellikle de merkez rıhtım bölgesi baya kalabalık oluyor.Dolayısı ile eğer hafta sonu sessizlik arayanlardan iseniz bu sebeple rıhtımdan biraz uzaktaki konaklama seçenekleri sizin için uygun olacaktır.
Büyükada Otellerini Sorgulayın
Biz bir konaklama gerçekleştirmedik, fakat gerçekleştirirsek aşağıdaki Prinkipos isimli ahşap otel olabilirdi. Hemen alttan adada otel sorgulaması yapabilirsiniz. ama Adanın en bilindik popüler oteli Splendid Palace Otel olarak öne çıkıyor.
Büyükada Gezilecek Yerler
Büyükada da yapılacak/görülecek şeyler arasında eski ve tarihi yapıların yanında zamanı sokak aralarında kaybolarak geçirerek fotoğraflamak ön plana çıkacaktır.
Aya Yorgi Kilisesi
Büyük ada denilince akla gelen ilk yapı/gezi noktası bu kilise olarak öne çıkıyor.1751'de inşa edilen adanın ortasında tepede yer alan bu nokta ulaşım açısından kolay bir yer değil. Birlik meydanına kadar tekerlekli bir ulaşım aracını tercih etmek faydalı olacaktır.
Buraya kadar çıktıktan sonra bir ödülü hak ettiğinizi söyleyelim. Burada manzaralı bir masaya kurulup artık keyif yapabilirsiniz.
Eski Rum Yetimhanesi
Adadaki heybetli ahşap yapısı ile görülmektedir. Otel olarak planlanmış yapı son dönemlerde bakımsızlık ve yok olma tehlikesi ile sık sık haber bültenlerine konu oluyor. Yetimhane Avrupa'daki en büyük ahşap yapılardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Patrikhaneye bağlı olan yer, restorasyon için ilgililerin gözüne bakıyor. Yine bu bölgenin yakınında İsa Rum Manastırı bulunmaktadır. belki yürüyüş rotanızı birleştirebilirsiniz.
Adalar Müzesi
Müze, Büyükada'nın geçmişten bugüne kadar olan zamandaki öyküsünü detaylıca incelemekle ile kalmayıp görsel bir şekilde de anlatıyor. Ayrıca adada yaşamış sanatçı ve yazarlara ilişkin de bir bölüm ayrılmış.
Büyükada Hamidiye Cami
1893 yılında yapımına başlanan cami tarihler 1895 yılına geldiğinde bitirilmiştir. II. Abdülhamid'in emri ile yapılan yapı iki katlı olup kesme taştan yapılmıştır.1999-2001 tarihleri arasında geçirilen restorasyon ile bugünkü halini almıştır. Caminin yanında Adalar Müftülüğü ve bir de derneği var. hamidiyecamiidernegi.org/
Büyükada Trocki'nin Evi
Rus Ekim Devrimi'nin önemli bir adamı olan Trocki Stalin'e karşı mücadelesinde sürgüne İstanbul'a gönderilmiş.(1922-1933) Güvenilir yer olarak Büyükada'nın Arap İzzet Paşa Köşkü'nde misafir edilen Trocki'nin öyküsünü yazar Cengiz Özdemir'den okuyabilirsiniz. Trockinin Büyükada'da ne işi vardı ?
Büyükada Mizzi Köşkü
Adalar Adliyesi'nin hemen karşı sırasında görülen Mizzi Köşkü George Mizzi tarafından inşa ettirilmiş. 1930 yılında sonra San Remo oteli olarak faaliyet göstermiş olup adanın dikkat çeken yapılardan biridir.
Fayton & Bisiklet & Fotoğraf Aktiviteleri
Evet başından beri yazıyoruz, bu adada motorlu taşıt yok, bisiklet var, fayton var, sessizlik var. Tabi bunlar olmayınca aman sokaklar bizim deyip sokak ortasından geniş geniş yürüyemiyorsunuz. At nalı seslerine dikkat edin adada fayton ulaşımı çok yaygın. Dolayısı ile bir fotoğraf çekeceğim diye pozisyon alırken fayton çıkabilir karşınıza.
Faytonlar adaya adımınızı atar atmaz saatli meydanın sol tarafında büyük bir alanda minibüs hesabı sıra ile kalkıyorlar. 2018 Mayıs ayında 75 TL olarak ücretlenen faytonlar yolcularını buradan alıp yaklaşık 1 saat süren bir tura çıkarıp başladığı yere geri getiriyor.
Bunun dışında adada bisiklet kiralamak oldukça sık tercih edilen bir aktivite olarak öne çıkıyor. Zaten merkezde sokakları şöyle bir turlayım derseniz gözünüze çarpacaktır.
Gelelim en çok sevdiğimiz etkinlik ise ada sokaklarında dolaşıp gördüklerimize şaşırıp fotoğraflama kısmına. Burada bir adres vermeyeceğiz adanın en çok şaşırtan yerleri evleri olduğu yadsınamaz bir gerçek.
CengizSelcuk.com' u Takip Edin :
Abonelik Formu :
1 Comment
Teşekkür ederim.