Gezi
7 min read
2607

Maslak Kasırları

Eylül 1, 2018
6
Maslak Kasırları

Maslak Kasrı, İstanbul’da Tarabya ve İstinye  kavşaklarının kesiştiği Büyükdere Caddesi üzerinde yer alıp adını bulunduğu semt Maslak’tan alan 170 hektar büyüklüğe ulaşan saraydır.  Sultanların temiz hava bahçeleri şeklinde adlandırdığımız kasırlar şu anda bir müze, kahvaltı yapılabilecek bir bahçesi ve düğünlere evsahipliği yapıyor. Burayı önemli yapan ufak bir bilgi ise şu : Sultan Abdülhamit yeni hükümdar olduğunu burada öğrenmiştir. Bu bilgiden sonra mekan “Maslak Çiftlikât-ı Hümâyûnu” olarak anılmıştır. Av köşkü ve dinlenme yeri olarak kullanılmıştır.

Maslak Kasırları’na dair ilk yapılaşmalar Sultan 2. Mahmut döneminde başlar, buradaki yapılar sultanların avlanma faaliyetlerden sonra dinlenmek için kullandıkları mekanlar olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde Maslak Kasırları yemyeşil bahçeler içinde korunan ve milli saraylara bağlı olarak ziyaretçilerini bekleyen bir yapı topluluğu olarak göze çarpar.

Maslak Kasr-ı Hümayun

Maslak Kasırları Hakkında

Maslak Kasırları’nın yapım tarihleri tam olarak bilinmemektedir. Tahmin edilen tarih ise Sultan Abdülaziz dönemidir. (1861-1876) Kasırların olduğu bölümde genişçe bir otopark, Astubay Orduevi hizmet vermektedir. Bölgedeki su dağıtım merkezlerinin varlığı bu semtin Maslak olarak anılmasına yol açmıştır.

Maslak Kasrı Nerede?  Nasıl Gidilir?

Maslak Kasırları’na Levent yönünden Sarıyer’e hareket eden minibüs ve otobüsler ile ulaşabilirsiniz. En kolay ulaşım ise metro ile Atatürk Oto Sanayi İstasyonunu kullanarak ulaşmak. Hacıosman – Taksim metrosu trafiksiz en kolay ulaşımı sağlıyor.

Maslak Kasrı Nerede

Maslak Kasrı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Maslak Kasırları’nın ziyaret gün ve saatlerine değinecek olursak; Pazartesi günleri dışında her gün 09:00’dan 17:00’ye kadar ziyarete açık.

Aracınız ile ulaşmak isterseniz içeriye girişte bir otopark mevcuttur.

Maslak Kasırlarına ulaştıktan sonra kapıdaki girişlerden biletinizi alıyorusunuz. Tek kişilik bilet ile ücretli sesli rehber cihazı iveriliyor.Kasırları sesli rehber aracılığı ile numaralandırılmış alanları rehbere tuşlayarak ve dinleyerek geziyorsunuz.

Tüm milli saraylara bağlı yerler müzekart ile ücretsiz ziyaret edilebilir.

Maslak Kasırları Sesli Rehber

Cumhuriyet döneminde askeri ihtiyaçlar doğrultusunda kullanımlar olan kasırlar 1981 senesinde Milli Saraylar yönetimine devredilerek saray-müze olarak ziyaretçilere açılmıştır.

Maslak Kasrı ve Bölümleri

Kasırlar 5 farklı yapı ve bölümden oluşur. 170bin metrekare büyüklüğe ulaşmaktadır.

Kasr-ı Hümayun ( Harem Dairesi)

Maslak kasırlarının en önemlisi, görkemlisi ve ziyarete açık olanı. Kasr-Hümayun veliahdlığının çoğu zamanını burada geçiren Sultan Abdülhamid’e evsahipliği yapmıştır. Osmanlı tahtına davet Abdülhamid’e bu kasırda gerçekleşmiştir. Sultanın günlük yaşantısı sürdürdüğü ana binadır.

Kasrı Humayun

Kasr-ı Hümayun’una girişte içeri adım attığınızda müthiş bir görüntü sizi karşılar. Geniş bir hole açılan kapıların hemen karşısında 2 yana açılan görkemli bir merdiven yer alır. Sağ ve sol taraflarda 2 şer oda bulunur. Bu odalar çalışma odaları ve misafir odaları şeklinde kullanıldığı gibi Sultan Abdülhamid’in  kişisel tercihleri ile kendi yatak odası olarakta kullanılmış.

Maslak Kasırları Odaları
Maslak Kasrı – Kasr-ı Hümayun Girişi

Üst kattaki holde geniş bir alanın ortasında masa ve sandalyeler bulunur ve burada gelen misafirler karşılanırmış. Üst katta yer alan yemek odasına ait sandalyeler bizzat Sultan tarafından tasarlanıp atölyesinde imal edildiği bilinmektedir.

Kasrı Humayun Ust Kat

Kasr-ı Hümayun’un en güzel inceliklerden biri de duvarlardaki natürmort tablolar ile odalar ve üst salondaki tavan süslemeleridir. Sanırım masallarda anlatılan saraylar ve evler böyle bir şey olsa gerek.

Maslak Kasrı Bahçeleri

Dikkat çeken diğer bir güzellik ise odalarda ve salonlarda yer alan şömineler. Bu şömineler kışın ağırlıklı olarak ısınma ihtiyacı nedeniyle kullanılırmış.Ayrıca Kasır’a ait perdeler Sultan’ın emri ile kurulan Hereke Halı ve Dokuma Fabrikası‘nda dokunmuş.

Mabeyn-i Hümayun ile Limonluk

Tek katlı bir yapıdan oluşan Mabeyn-i Hümayun hemen Kasr-o Hümayun’un yan tarafında bulunur ve Limonluk denen büyük bir seraya açılır. Mabeyn-i Hümayun kabul mekanı olarak kullanılmıştır.

Mabeyn-i Hümayun
Maslak Mabeyn-i Hümayun

Limonluk bahçesi içinde Sultan’ın Fransa’dan getirdiği Kamelya ağaçları bulunur. İçeri ise ziyarete açık değil.

Maslak Kasırları Limonluk

Maslak Çadır Köşkü

Çadır Köşkü iki katlı ve üst katta bir oda ile alt katta ocaklı bir mekandan oluşan sekizgen etrafı balkon ile çevrili bir yapıdır. Burası kafe olarak hizmet vermektedir.

Maslak Çadır Köşkü
Bahçeler-Maslak KAsırları

Maslak Kasrı Paşa Dairesi

Kasr-ı Hümayun’un arka tarafında kasırları korumak için yapılmıştır. Uzun koridoru olan yapı tek katlıdır ve içinde bir hamam bulunur.

Maslak Paşa Dairesi

Maslak Kasırları’nda ağırlık olarak evlenecek çiftler için fotoğraf çekimi yapılabiliyor. Bunun için önceden izin almak gerekiyor. Bunun yanında Maslak Kasırları düğün organizasyonlarına da evsahipliği yapıyor. Kasırların ön ve arka bahçeleri, limonluk ve gölet çevresi bunun için kullanılabilmektedir. Milli Saraylar Daire Başkanlığı Tahsisler Birimi’nden detaylı bilgiyi alabilirsiniz. millisaraylar.gov.tr/

Maslak Kasrı’nda kahvaltı mı yapmak istiyorsunuz? Maslak Çadır Köşkü’nde Milli saraylara bağlı olarak çalışan bir kafeterya var. Pazartesi günleri haricinde 09:00 – 18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.Buraya kafe bölümünde birşeyler içmek için ve yemek içinde gelebilirsiniz. Bilgi için : 0212 346 19 07 / 116 dahili.

Genelde Milli Saraylar’a ait kafeler benzer bir fiyatlama uygulamaktalar. Belli dönemlerde fiyatlar değişse de kahvaltı tabağı (beyaz, kaşar,tulum peyniri bal zeytin haşlanmış yumurta,domates salatalık ve çay ) 45 TL. İstanbul kahvaltısı (simit,peynir, domates,zeytin çay) 22,5 TL ve seçmeli kahvaltı denen istediğinizi seçebileceğiniz kahvaltı var. Ürünler genelde ortalama 5-8 TL arası. Açıkçası çok tatmin edici değil, kafeye sadece çay molası için de uğrayabilirsiniz. 🙂 (tabi her daim kahvaltı ve fiyatların enflasyon nedeniyle arttığını unutmayın)

Arzu ederseniz Maslak’tan Sarıyer yönüne Hacı Osman Bayırı’ndan sahile direksiyon kırarsanız Anzer Sofrası‘nda Organik bir Karadeniz kahvaltısı yapabilirsiniz. Anzer Sofrası Google Konumu

Anzer İletişim Bilgisi : (0212) 223 25 33

Veyahut Kemerburgaz’da Gurme bir tura katılabilirsiniz : Kemerburgaz Gezilecek Yerler

Maslak Kasırları – Biz

Aşağıda Maslak Kasırları ve Bahçelerinden kısa bir videomuz var. Umarım beğenirsiniz.

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

Diğer 611 aboneye katılın

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları
Tuhaf Yer isimleri

Tuhaf Yer isimleri

Ağustos 9, 2024
Kuzguncuk Notları : Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler
Previous Post

6 Comments

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts