Adı ile bana hep “gel – gel” şeklinde çağrışımlar yapan Amasra’dayız. Amasra benim ve benim gibi düşünenler için Batı Karadeniz rotasının güzide uğrak noktalarından biri. Batı Karadeniz turu diyelim biz buna bizim rotamız Akçakoca ile başlayıp Sırasıyla Zonguldak, Safronbolu ve Amasra ile devam etti. Peki bir rota olarak neden Amasra veya batı karadeniz turu yapmalısınız ?
- Türkiye’nin yeşil ile gözlerinizi doyuracak sınırlı sayıda yerdesiniz. Kastamonu, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük memleketin en yeşil lokasyonlarından biri bu bölgede.
- Özellikle yaz sıcaklarından kaçmak, ama denize de girmek isteyenlerin rotası olabilir Batı Karadeniz.. Antalya’nın 40 derece sıcağında tatil yapmak çoğu kimsenin hoşuna gitmez. Nispeten daha serin bir hava sizi karşılar.
- Amasra ve çevresi sizi Ege sahillerini aratmayacak derecededir. Fiyatlar daha ekonomiktir, konaklama fiyatları daha cezbecidir.
- Bölgede lezzetli yemekler tadıp, tatilinizi uzatmak isteyebilirsiniz. Belki de bu bölge için neden geç kaldım demeniz ise olası.
- Dikkat edeceğiniz nokta ise şu. Resmi tatil ve bayramlarda ekstra yoğunluklar sizi rahatsız edebilir. Buna dikkat edin.
- Amasra’yı ve havalisini anlatan Antik İnci ve Havalisi , Kraliçenin Kenti Çeşm-I Cihan Amasra kitapları bölgeyi merak edenler için göz atmanız gereken kitaplar olarak öne çıkar.
- Ben Amasra’yı en çok gece sokaklarında gençlerin canlı müzik yaptıkları performanslar ile hatırlayacağım. Bir eski bir şarkı, kale duvarlarına vurup geri dönen notalar, aşkı çağıran ,yalnızlığı anlatan ve yanında huzuru ve dinginliği veren sözleri kayıt ettiğim videolarım ile.
- Genel bilgi olarak paylaşayım: Amasra’da Bizim Büyük Çaresizliğimiz (2011) Koyverdn Gittin Beni (2015), Gönderilmemiş mektuplar (2023) filmleri bu bölgede çekilmiştir.
Şimdi biraz ansiklopedik bilgi paylaşıp Konaklama, Yemek ve Gezilecek Yerlere sırası ile bakalım.
Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde, sonradan Zonguldak’tan ayrılıp bağımsız bir il olan Bartın iline bağlı bir ilçedir. Denize doğru uzanan bir burun ve iki yana açılan limanı ile korunaklı bir yerdir. Özellikle Ankara gibi bir büyükşehire yakınlığı nedeniyle turist popülasyonu yüksektir.
Amasra’da ilk yerleşimler M.Ö. 5000 yıllarına denk uzanır. Kentin ismini veren Amastris, bir Pers prensesidir. (tarihte kendi adına bir devlet kurarak adına para basılan ilk kraliçe olmasıyla fark yaratmıştır. (Elizabeth teyzenin kulakları çınlasın.) kent 13. Yüzyılda Cenevizliler tarafından ele geçirilmiştir. Bildiğiniz üzere dünyanın deniz ticareti Ceneviz Venedik’in oluşturduğu kolonilerde yürümüştür. İşte bu alanlardan biri de Amasra’dır. Hem Ege, hem Karadeniz ve Akdeniz boyunca çok sayıda ceneviz yapısı kıyı şeridinde sıralanır. 1460 yılında ise Fatih’in orduları bölgeyi ele geçirir ve şehrin güzelliğine istinaden bizzat sultan tarafından Çeşm-i Cihan (Dünya’nın Gözbebeği ) ifadesi kullanılır. Bu tabiri kent içinde geerken sıklıkla görmeniz olası.
Buraya gelip gezinizi keyfinize göre çeşitlendirmeniz mümkün, hem gürme, hem deniz hem doğa tatilinizi kombinleyebilir, eğlence düzeyinizi arttırabilirsiniz. Ancak şunu da söylemekte fayda var. Amasra dünyanın en şahane tatil rotası tabi ki değil. Aşağıda gezilecek yerleri sıraladığımda buraları görmeden Amasra’yı gezdik diyemezsiniz ama görmeseniz de çok şey kaybetmezsiniz. Gelin şimdi bakalım Amasra’ya ulaşım alternatiflerine
Amasra Ulaşımı
Amasra’ya ulaşmak için en etkin ve rahat ulaşım aracını açıklayalım. Hususi Oto. İster kendi aracınız, ister kiralık araç olsun sadece Amasra için değil, Türkiye’nin birçok lokasyonu için geçerli bu. Amasra’ya en yakın havalimanı Zonguldak Havalimanı’dır. Zonguldak ve batı karadeniz planlarınız var Zonguldak gezi notlarıma bakmanız artık zaruri bir ihtiyaç olacaktır. Mesafelerden bahsedelim. Amasra’ya büyükşehirlerin çoğundan otobüs seferleri bulunuyor. Eğer Amasra değil de Bartın’a ulaşımınız varsa Amasra-Bartın arası aktarma yapacağınız minibüsler bulunuyor. Kastamonu Havalimanınında nispeten yakın olduğunu ve alternatif olarak değerlendirebileceğinizi not olarak bırakayım.
İstanbul 454 km ,Bartın 17 km, Zonguldak 104 km, Kastamonu 200, Sinop 364 km, Ankara 312 km olarak uzaklıktadır.
Amasra’da Konaklama
Geldik en çok merak edilen sorulardan birine. Amasra’da nerede kalacağız ? Beni sabahtan plaja bırakın akşama kadar yerimden kalkmam yatarım Cengiz Bey derseniz Büyük liman bölgesindeki tesisleri tercih edin. Biz Amasra Diamond otelde kaldık. Yalnız 2 tane diamond otel var Amasra’da. Biri plaj bölgesinde, diğeri havuzlu olan tepedeki diamond otel. İkisininde sahipleri aynı esasen. Bize büyük bir incelik gösterip aşağıdaki plajdaki şezlongları kullanabileceğimiz geçerli kartlardan verdiler. (Merak etmeyin, bize ayrıcalık tanınacak kadar ünlü değilim. İsteyene veriyorlar.) Ancak limana tepeden bakan otellere ulaşım yaya olarak çok zor. Mutlaka ek bir araca ihtiyacınız olacak ve otel – plaj veya merkez arası sürekli bir taksi ihtiyacı vukuu bulabilir. Bizim ziyaret ettiğimiz tarihlerde her şeyi düşünen Amasra belediyesi altyapı yatırımlarına tatil mevsiminde başladığı için yer gök toz-topraktı. (bak bunu yapan CHP. Neyse hepsi aynı ) Umarım böyle bir deneyimi yaşamazsınız.
Amasra Kalesi ve Müze arasında kalan tesisler nispeten Amasra’da çarşı içinde rahatlıkla yürüyebileceğiniz alanlardan. Resmi bayram ve tatillerde extra yoğunluklara ve araç istilalarına hazırlıklı olmanızı öneririm. Amasra Diamond Oteli inceleyebilir ve diğer konaklama seçeneklerini bizim de kullandığımız Agoda Portalından görebilirsiniz. Amasra’yı ne zaman görmelisiniz peki ? bizim ziyaret ettiğimiz tarihler 30 Ağustos Zafer Bayramı’na denk geliyordu. Oluşturulan Fener alayı ve etkinliklere ilişkin sahne ile son derece renkli bir görüntüye sahipti.
Bir camping arayışı içindeyseniz kentin doğu yakasına doğru çakrazova mevkinde sıralı Yakamoz, Gürpınar, Dolunay işletmeleri çakraz koyunca bulunuyor. Bu bölgeye yakın konumdaki Akarsu Camping ise beklentileri üst düzeye taşıyan detaylara sahip. Amasra Black Pearl isimli işletme ise sizi davet ediyor.
Amasra’da Yemek
Amasra daha çok balık yemek için gidilecek bir lokasyon olarak gözüksede birbiri ile rekabet eden balıkçıların çoğunlukta olduğu sıralı işletmelerden pek yok.
Amasra’nın en meşhuru ve gitmiş iken bir öğün ayırın diyebileceğim mekanın adı Mustafa Amca. Zaten çoğu kere bu ismi duydunuz. Amasra’ya gidilecek balık yenilecek nerde yenilecek Mustafa Emmi’de.
Biz direkt rezervasyonsuz gittiğimiz için iç mekanda ağırlandık, illaki buraya gittiniz diye alkol içme zorunluluğunuz bulunmuyor. Manzaralı bir masada masaya görsellik katsada yediğiniz balık beni hangi ayı yedi diye tasalanmaz😊
Mustafa Amca’nın hemen karşısında ise Konak Kafe (edhem ağa konağı -132 yıllık ) isimli bir tatlı dükkanı var. Krem Karamel, Kazandibi ve dondurma gibi güzel tatlılar yediğim mekanı haritalar üzerinde bulmakta zorlandım .
Büyük plaj önündeki Turgut ışık caddesi ile Cumhuriyet caddesi arasındaki sokaklarda sıralı yemek yerleri bulunur. Eğer bir öğün yemeği düşünürseniz Amasra Sofrası türlü çeşitleri ile tüm ihtiyacınızı görebilir. Esnaf lokantası konseptinden farklı çeşitlere değin alternetifi bol.
Büyük Liman bölgesine bakan Çeşmi Cihan mezeleri ve balık menusu ile öne çıkarken kahvaltılar için uğrayacağınız mekan ise Türkan Hanım. Amasra Müzesinin yanında. Mümkün oldukça burayı güncel tutmaya çalışacağım.
Amasra’da Gezilecek Yerler
Amasra’da başlıca öne çıkan yerleri aşağıdaki şekilde sıraladık. Amasra Haritası üzerinde açıp incelemeniz mümkün
1- Amasra Kalesi
Kale ile ilgili söylenecek ilk önemli bilgi 2013 yılında Unesco geçici miras listesine alınması olur. Kale içindeki bölge esasen daha çok sessiz sakin sokakları ile öne çıkan bir bölge. İç kesimde restore edilen 9.yüzyıldan kalma bir bizans kilisesi olan Fatih Cami, aynı sokakta bulunan küçük kilise 2002 yılında restore edilmiş ,kültür ve sanat evi olarak ziyarete açılmıştır. Amasra’yı panoromik olarak resmetmek isteyenler buradan dikkatlice kale surlarına doğru yönelin.
2- Kemere Köprüsü
Amasra’nın ada konumundaki Boztepe bölgesini karaya bağlayan köprünün adı Kemere köprüsüdür. Amasra’dan en fiyakalı fotoğrafları yakalayabileceğiniz bir bölgede bulunuyorsunuz.
3- Çekiciler Çarşısı
Her turistik bölgede karşınıza çıkan hediyelik eşya vb dükkanların bulunduğu çarşıdır. Bu çarşıyı diğerlerinden ayıran özellik ise el yapımı yöresel ahşap eşyaları bulabilirsiniz.
4- Halk Pazarı
Amasra merkezde kolaylıkla bulabileceğiniz yöresel ürün çeşitliliği sunan bu ufak pazarda el yapımı reçellerden, tarhanaya erişteye, meyve sebze gibi o gün bostandan toplanmış bir çok çeşit ürün alıcısını bekliyor.
6-Amasra Müzesi
1982 yılında hizmete açılan Amasra Müzesi, müzenin bir bölümü antik eserlere evsahipliği yaparken diğer bölümde etnografik bölümlere yer verilmiştir.
7- Direkli Kale
Küçük liman bölgesinde (görmemeniz imkansız olan bir kule olan Direkli kule Cenevizlilerden kalmıştır. Gün batımları için liman bölgesine kurulun ve anın keyfini çıkarın.
8- Amasra Plajları
Amasra’ya deniz için gelmiş olabilirsiniz. İşte Amasra plajları :
Büyük Liman Plajı & Amasra Plajı kent merkezinde yer alıyor. Barış Akarsu parkının bir yüzü Amasra Plajına bakarken diğer yüzü ise Büyük liman bölgesine bakar. En rahat denize girilecek bölge ise Büyük liman bölgesi. Buradaki sıralı işletmelerden faydalanabilmeniz olası. Bunun dışında çoğu blogta ismi geçen Akkonak, Çakraz, Bozköy, İnkumu isimli plajlar nispeten daha bakir olabilir ama Amasra merkezden uzaklar. Açıkçası ben gitmediğim için öneride bulunamayacağım.
9- Kuşkayası Yol Anıtı
İtiraf ediyorum. Bakın bu konuda ne dürüstüm değil mi ? Evet bu yeri özellikle haritada işaretledim ama o kadar çok engebeli ve meşakatli yorum okudum ki gitmedim. Roma İmparatoru Tiberius Germanicus Claudius adına yaptırılan anıt merkeze 5 km. Uzaklıkta.
10- Güzelcehisar Falezleri.
Amasra dışındaki lokasyonlar ile devam ediyoruz. Merkeze 35 km uzaklıktaki doğanın kendi kendine oluşturduğu bir abide niteliğindeki falezleri görmenizi dileriz.
Yakında Amasra görüntülerinin olduğunu video yu da burada paylaşacağım. Şimdilik hoşçakalın aşağıdaki yorumlardan iletişim halinde olabiliriz, ve ilgi kanallardan takipçim olursanız memnun olurum.
Bağlantılı diğer yazılarımız
Düzce Akçakoca Gezilecek Yerler Rehberi
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :