Yunanistan’a geçmek için çok seçenek var. Uçak + karayolu + deniz yolu. Hangisini tercih ederseniz. Ayrıcalıklı blog üyelerim Yunanistan’dan nasıl vize alamadığıma dair tecrübelerimi okumuşlardı. Ancak şuan tekrar o süreci anlatmayacağım. Asıl tecrübe Yunan’a kızıp biletlerimi yakmam oldu. Sonradan öğrendim ki eğer vize alıpta gitrmez isem bu kez değil Yunanistan diğer Schengen ülkelerinden vize almak da sıkıntıya girermiş. Gelin sonradan sıkışan programda nasıl Yunanistan’a geçtik, Kipi’den ve İpsala’dan haberlere beraber bakalım.

Rahmetli Dedem mübadele sonrası Selanik Vodina(Edessa’dan) gelmişler Sakarya’ya. O gündür nedense ne Sakaryalı ne de Selanikliyiz. Neyse anne tarafımı açıklarsam konu uzayacak. 3 kişilik bir aile olduğumuzdan yurtdışı denetimi için 3 yönetimi de değerlendirdik.

Yunanistan’a Araba ile Nasıl Gidilir ?

  • Yunan adalarına geçmek: İstanbul’dan Yunan adalarına geçmek için İstanbul’dan en yakın lokasyon Dikili – Ayvalık idi.. Buraya gitmek için minimum 5 saati yolda geçirme lezzetini hesapladık. Sonra arabayı park edecektik ve bir gece bu bölgede kalıp sabah feribotu ile Midlli’ye geçecektik 2 gece konaklayacaktık. Sonra dönüş yapıp geldiğimiz yol kadar dönüş yolunda olacaktık. O kadar çok korkunç geldi ki bu fikir ☹  yani Kuşadası’ndan Cruse turlarına mı bakmadık, çocukla seyahatin bu yöntem ile kolay olmayacağını düşündük.
  • Havayolu’nu kullanmak: Aslında en sık deneyimlediğimiz şekil bu olsa da  kızıp yaktığım biletler üzerine yeni bir bilet alma fikri ve bu biletlerin 2 katı olması direkt bu seçeneği eledi. Özellikle Pegasus’un fırsat biletlerinde alınan 3 kişilik bir bilette ayrı ayrı bagaj tercihi yapılamadığı için her yolcu için x20 kg bilet bagaj almak gerekiyor. Öyle olunca da indirimli bilet kovalamanın hiç mantığı kalmıyor. Çünkü indirimli biletler kabin bagajlı bile değil, kucakta tutmalı çanta ile.. işin suyunu çıkardılar iyice. Yakında şort ve t-şortla bilet çıkarabilirler. Yada Wizz air gibi kim hangi koltuğu önce kaparsa oturur düzeni.. Low cost’un da bir sınırı olmalı
  • Otobüs ile Yunanistana geçmek: Yunanistan’a otobüs ile geçmenin bazı avantajları olduğu doğru. Mesela otobüsler sınır kapılarında öncelikliler. O çok beklenen sınırda bekleme konusu olmuyor. Bunun yanında sınırsız yolda uyuyabilir veya kitap vs ile vakit geçirebilirsiniz. Söz gelimi Otogardan bindiğiniz bir araç sizi Kavala’da veya Dedeağaç’ın en merkezi noktasında bırakır. Bunun yanında ilave olarak Turlara katılabilirsiniz. Bu turlar size otel dahil bir tur fırsatı sunar. Ve gayet ekonomiktir. Bireysel olarak bu fiyatlar ile Yunan turu bulmak mümkün değil.
  • Araba ile Yunanistan’a geçmek :  Yazının başındaki konuya dönelim. Bizim aracımız engelli statüsünde olduğundan bu araç ile yurtdışına çıkmamız mümkün değildi. Alternatif olarak araç kiralayalım dedik. Bakın görün ne oldu. Türkiye sınırları içinde hiçbir araç şirketi yurtdışına araç kiralamasına izin vermiyor. Bu yazıyı okuyan şirketlere çağrımdır. Yapalım mı bir çılgınlık ne derseniz ? Kıralım mı ciro rekorları  ?
Araba ile Yunanistan

Bu iki girişimde başarılı olmayınca Arabamız ile Keşan’a gidelim, oradan otobüse binelim. Yada sınıra kadar araba ile gidelim orada park edip Yunan tarafından taksiye binelim gibi çok alternatifli tercihlere yöneldik. Aman tanrım bu yazı bu kadar uzun olamaz! Hatta 2 araba gittiğimizden çocukla eşim diğer arabada sıkışsın, ben otobüsle geçeyim dedik ama sanırım bu kez de çocuk için muvafakat lazım oluyor noterden. Neyse yöntemlere bakalım:

  1. Yöntem Yürüyerek : Türk Tarafı izin verir ama Yunan tarafı genelde kabul etmez. Kardeşim mülteci misin? Nereye gidiyorsun yürüyerek  ?
  2. Yöntem Taksi : Türk tarafında sınıra kadar sonra Yunan taksi ile Dedeağaç’a kadar geçiş yapabilirsin. Bunun için Taksici İbrahim Aga ile de görüştük. Türk sınır kapısına kadar geliyorum siz Türkiye’den geçin, ben sizi alacağım, köprüden geçip Yunan’a geçeriz dedi . Fiyat 70 Euro. İbrahim Aga : +30 694 607 4567

Bu iki yöntemde de yolda sefillik yaşayacağımızı düşünerek şirketten araba istedik ki çok şükür yardımcı oldular. Şimdi ilave birkaç prosedüre ihtiyaç var.

Sınır geçişlerinde hangi belgeler gerekir?

  1.  Yeşil sigorta : Bu operasyon hem kendi aracınız, hem şirket veya dost arabası olsa da zorunlu. Bunu sınır kapısında Turing kurumunda 2 dk içinde yapabiliyorsunuz. Maşallah Türkiye’de bu maliyet çok pahalı 50 Euro’ya ulaşan maliyetler söz konusu. Duyduğuma göre Bulgaristan’da bu sigorta maliyeti daha ucuzmuş yarı fiyatına. Hatta bazı acentalara önceden haber verip bulgar sigortası da yapılıyormuş. Artık bulabilirseniz deneyin.
  2. Vekaletname: Araç sahibinin noterden vereceği vekalet. Şirket veya şahıs farketmez, bunu soruyorlar.
  3. Çipli ehliyet: hala eski tip ehliyetiniz mi var ? şart olarak bile yazmamak lazımdı bunu. neyse
  4. Pasaport ve Schengen Vizesi:
  5. Araç ruhsatı: size ait değilse vekaletname
  6. Yurtdışı çıkış harcı : Yeşil pasaport dahil

Netice itibari ile sınırdan geçerken sıralı gişelerden önce Türk tarafı pasportlarınızı kontrol ediyor (Türk tarafı damgalamadı bilemedim) sonra 2. Gişede ( merak etmeyin sıralı gişeler) araç evraklarının girişi yapılıyor. Onun dışında arabanın içine bagajına göz atan detay inceleme vs. olmadı. Yunan tarafı ise pasaport dışında evrak istemedi. Sadece Türk tarafı vekalet sahibinin sürücü bilgisini görmek istiyor.

Yunan tarafına geçtikten sonra araç ile seyir halinde iken endişe edeceğiniz çok husus yok.

  • Tüm gişelerde kredi kartı geçerli temassız kullanım yapabilirsiniz. Nakitte geçerli ama para üstü vs. problem olmasın. Kart iyidir.
  • Seyahat edeceğiz şehirlerde aracınızı mutlaka otoparklara park ediniz. Her müsait yere park etmeyin ceza yersiniz. Mesela Dedeağaç’ta Deniz fenerinin önünde geniş bir otopark var. 5 Euro
  • Yunanistan şehir merkezleri Bağcılar veya Ümraniye gibi.. sıkışık tek yön yollar, sinirli Yunan şoförler, kornaya basmak için beklerler. Endişe etmeyin, bir şey olmuyor.
  • Anlık sınır kapısı kameralarına göz atın : İstanbul’dan ulaşım sağlayacaklar için önemli bir detay .. Ayrıca Google harita uygulamalarında ipsala dedeağaç yazarsanız kaç saat bekleme süresi yaşarsınız tahmini görürsünüz. İstanbul – İpsala 3,5 Saat İpsalaKipi arasını biz 2 saatte geçtik.
  • Resmi tatil günleri önemlidir. Lütfen aşağıdaki tarihlerde Yunanistan planını düzenleyin. Ayrıca ülke genelinde sisesta saatleri seyahat planınızı bozabilir. Genellikle saat 13:00’e kadar işletmeler açık kalır, sonrasında 17:00 ve sonraki saatler hareketlilik başlar. turistik bölgelerdeki işletmeler ve oteller bu kurallar geçerlilik arz etmez.

Yunanistan Resmi Tatilleri :

Yunanistan’da 2025 yılı resmi tatilleri, ulusal ve dini bayramlardan oluşuyor. Her Pazar günü resmi tatil olmasının yanı sıra, aşağıdaki günler de zorunlu resmi tatillerdir yani çoğu mekan kapalı olabilir.

  • 1 Ocak: Yılbaşı
  • 6 Ocak: Epifani
  • 10 Şubat: Temiz Pazartesi
  • 25 Mart: Bağımsızlık Günü ve Beşaret
  • 18 Nisan: Ortodoks Kutsal Cuma
  • 20 Nisan: Ortodoks Paskalya Pazarı
  • 21 Nisan: Ortodoks Paskalya Pazartesi
  • 1 Mayıs: İşçi Bayramı
  • 9 Haziran: Hamsin Yortusu/Pentikosti
  • 15 Ağustos: Meryem Ana Bayramı
  • 28 Ekim: Hayır Günü (Ημέρα του Όχι, 1940’taki İtalyan ültimatomuna ret)
  • 25 Aralık: Noel
  • 26 Aralık: Synaxi tis Theotokou

Notlar:

  • 1 Mayıs ve 28 Ekim’de tatil yapılabilir. Paskalya gibi bazı tatiller her yıl değişir.15 Ağustos, yoğun olur; erken rezervasyon önerilir.Konsolosluklar bu günlerde kapalıdır, dikkate alınmalı.

Bu tatillerde bankalar, kamu kurumları ve bazı işletmeler genelde kapalıdır.

Yunanca’ya Giriş

Basit Cümleler : Bu ifadeler her zaman yardımcı olur, Kalimera diye başlayın. otoyol geçişlerinde, ilk karşılaşmalarda çok faydalı olur.

Merhaba: Γεια σου (Yia su)
Nasılsın?: Πώς είσαι; (Pos iseh?)
İyiyim, teşekkür ederim: Είμαι καλά, ευχαριστώ (Imeh kala, efharisto)
Adın ne?: Πώς σε λένε; (Pos se lene?)
Benim adım …: Με λένε … (Me lene …)
Teşekkür ederim: Ευχαριστώ (Efharisto)
Lütfen: Παρακαλώ (Parakalo)
Özür dilerim: Συγγνώμη (Signomi)
Evet: Ναι (Ne)
Hayır: Όχι (Ohi)
Ne kadar?: Πόσο κάνει; (Poso kani?)
Anlamadım: Δεν καταλαβαίνω (Den katalaveno)
Nerede?: Πού είναι; (Pu ine?)
Tuvalet nerede?: Πού είναι η τουαλέτα; (Pu ine i tualeta?)
Bir su lütfen: Ένα νερό, παρακαλώ (Ena nero, parakalo)
Görüşürüz: Τα λέμε (Ta leme)
İyi geceler: Καληνύχτα (Kalinikta)
Yardım edebilir misiniz?: Μπορείτε να με βοηθήσετε; (Borite na me voithisete?)
Hesap lütfen: Τον λογαριασμό, παρακαλώ (Ton logariasmo, parakalo)
Çok güzel: Πολύ ωραίο (Poli oreo)

Bu yazıyı fırsat buldukça güncellemeye devam edeceğim. Şimdilik aşağıdaki mail adresi kutusuna mailinizi bırakın ve bloğu takip edin sosyal medya kanallarınıda kullanabilirsiniz ama her şeyi orada paylaşmıyorum.

Bir sonraki yazıda Tax Free konusuna gireceğim . Sevgiler.

Yunanistan Seyahat İçerikleri


Yunanistan’da Tax Free Nasıl Alınır ?
Yunanistan’dan Nasıl Vize Alamadım ?
Thassos Gezi Rehberi 
Selanik Gezi Rehberi
Kavala Gezi Rehberi 

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Yunanistan’da Tax Free Nasıl alınır ?
Barto’s : Gel BurgerlerYiyelim!.
Akıllı Şehirler: Seyahat Deneyimini Nasıl Değiştiriyor?

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts