Denizlere doğru seyre daldığınızda aklınıza çok şey gelebilir. Eğer bir gün doğumunda iseniz heyecan, günbatımında iseniz romantizm bunlar dışında bir vakitte serin sulara atlama isteği veya güzel bir akşam yemeği. Diyeceğim suyun olduğu herhangi bir yer havuz akarsu deniz veya göl her daim bulunduğu alana güzellik katar. Peki ya bir müze? Boğaz kenarında tarih ile denizin öyküsüne ait anıları barındıran İstanbul Deniz Müzesi size ne hatırlatır? Nerelere götürür ?
İstanbul Deniz Müzesi Tarihçesi
1897 yılında bahriye nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın talimatları doğrultusunda “Müze ve Kütüphane” idaresi ismi ile küçük bir binada kurulmuştur. Dönemsel koşullarda farklı binalarda hizmet vermiş ve 1961 yılında şimdiki yerine taşınmıştır. Daha sonra yanındaki depo müzeye dahil edilmiş, koleksiyona ait kayıklar 1970 yılında buraya nakil edilmiştir. İhtiyaçlar dolayısıyla 2013 yılında yeni bir bina inşa edilerek tekrar ziyarete açılmıştır.

Aslında aynı şehirde yaşadığım ve defalarca kere önünden geçtiğim veya geçtiğimiz bu müze ile tanışmam baya geç oldu. Maalesef şöyle bir gerçek var. Yaşadığınız şehirde turist olamıyorsunuz. Benim Deniz Müzesi’nin ilk dikkatimi çektiği zamanlar İskender Pala’nın iki darbe arasındaki kitabı ile oldu. Deniz Müzesi ile anlattığı ve Deniz kuvvetlerindeki anılarını anlattığı kitaptan ötürü buraya ilgi duymuştum. Yine bir denizcilik serüveni olan Efsane isimli kitabı denize ve deniz tarihine ilişkin ilgimi arttıran farklı bir kitabıydı.

Müzedeki bölümlere bakalım
İstanbul Deniz Müzesi Koleksiyonu
- Müzenin görsel bakımından en göze hoş gelen bölümü Tarihi Kayıklar Galerisi’dir burasıdır. Dünyanın yaşayan en eski gemisi olarak bilinen tarihi kadırga Osmanlı padişahlarının kullandıkları tarihi saltanat kayıkları, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılan kayıklar, Atatürk’ün de kullanıp çok beğendiği ismini dahi değiştirmediği Savarona Yatı oldukça dikkat çekicidir. Ayrıca bu alanda Osmanlı Donanması’nda kullanılmış gemi baş figürleri, isim levhasları da sergilenir.
- Türklerin 11. Yüzyılda deniz ile tanışmalarından başlayarak Cumhuriyetin ilanına kadar süreyi konu alan Osmanlı dönemi donanması denizciliğin gelişimi, deniz zaferleri, Çanakkale Deniz Zaferi ve krolojik belgeler ve eserler sunulmaktadır.
- Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne kadar gelişiminin anlatıldığı bölüm Cumhuriyet Dönemi Donanması’dır.Denizcilik bilgilerinin verildiği kronoloji odası dikkat çekicidir.
- Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün deniz sevgisini merakını bulabileceğimiz Atatürk Salonu iki bölümden oluşuyor. 1925-1937 yıllarında bizzat kullandığı Ertuğrul yatına ilişkin kamara ve bazı eşyalar ile Savarona yatına ait eşyalar sergileniyor.
- Ertuğrul Fırkateyninden başlayarak Trablusgarp, Balkan, a.Dünya savaşı, Dumlupınar ve Kıbrıs harekatı gibi yakın tarihe ilişkin bölümlerden oluşan şehitler salonu oldukça ilgi çekicidir. Özellikle eğitim-öğretim müfredatımızda pek göremediğimiz yakın tarihe ilişkin tarihi vesikalar ve koleksiyon çok ilgimi çekti.
- 2018 yılında koleksiyonda yerini alan Tarihi Dalgıç Malzemeleri Koleksiyonu sualtı tutkusu ile tanınan Jeff Hakko tarfından oluşturulmuş ve müzeye bağışlanmıştır. Dünyadaki ilk 5 koleksiyondan biri olarak kabul edilen bu koleksiyon meraklılarının daha çok iligisini çekebilir.

Deniz Müzesi Ulaşımı ve Ziyaret bilgileri
Pazartesi günü hariç saat 18:00’e kadar ziyaretçilere açıktır. Beşiktaş Barbaros Meydanında yer alan Müzeye motorlu feribotlar ile Anadolu yakasındaki iskelelerden ulaşabilirsiniz. Dolmabahçe Sarayı önündeki ve Yıldız Sarayı önündeki cadde ile Yıldız korusu önüündeki İsparklara araç parkı yapabilirsiniz. Beşiktaş kodlu otobüslerin çoğu Deniz Müzesi’nden geçerler.
Bilet fiyatlarına gelince 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsiz olup, müzekart geçmese de indirimli olarak ziyaret etme şansı sağlar. Öğrenciler ve bazı meslek grupları indirimlidir.
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :