Mostar Bosna’da Hersek bölgesinin en büyük şehri ve Neretva Kantonu’nun idari merkezidir. Bosna’ya seyahate gelenlerin uğrak şehri tabi ki de Mostar. Belki de Bosna denilince akla gelen ilk simge Mostar eski köprü ve Mostar. Deneyimlerimizi içeren Mostar Gezi Rehberimiz.
Yazıya başlamadan evvel Saraybosna notlarımıza göz atmanızı tavsiye ederiz. Zaten oluşturacağınız rota da sanırım bizim gibi iki şehri birleştiren bir seyahat rotası olacaktır.
Mostar Hakkında
Mostarın ünlü nehri Neretva şehri ikiye ayırır. Hala günümüzde de şehrin bir yakasında Müslümanlar diğer yakasında Hristiyanlar yaşamakta.Neretva işte bu iki tarafı birbirinden ayıran bir sınır iken Mostar Köprüsü de iki tarafı birbirine bağlayan bir bağ, bir zincir olarak dostluk nişanesi.
Mostar, Saraybosna’daki gibi savaş sırasında çok büyük hasarlar almıştır. Şehrin birçok bölgesinde kurşun izlerini binaların üzerinde görebilirsiniz. Mostar Köprüsü de şavaş sırasında havaya uçurularak yıkılmış ve Avrupa Birliği restarasyon çalışmaları sırasında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. Eski Köprü (Stari Most) Türkiye, İtalya, Hırvatistan ve diğer katılımcıların oluşturduğu fonlar ile desteklenmiştir.
Mostar eski bir Osmanlı şehri, dolayısı ile de Mostar’da görülecek yerlerin başında Osmanlı izlerini takip etmek gerekiyor.
2005 senesinde ise şehir UNESCO kültür mirası listesine alınmıştır.
Mostar Nasıl Gidilir?
Şehir de bir havaalanı bulunsa da sefer düzenleyen pek fazla havayolu yok. Bölgeye ulaşım taksi, otobüs ve trenler ile yapılıyor. 2015 baharında ziyaret ettiğimiz Mostar gelişmeyen ulaşım imkanları ile bizi şaşırtmadı. Gerçekten de değil Mostar, bunu Bosna-Hersek ve eski Yugoslavya ülkeleri içinde söyleyebiliriz sanırım ulaşım gerçekten çok zor. Hele bir de plansızsanız.(Not:2018 ziyaretimiz de durum aynı)
Saraybosna-Mostar Ulaşımı
Otobüs Ulaşımı : Saraybosna’dan Mostar’a ulaşımı ise otobüs ve trenler ile sağlayabilirsiniz. Saraybosna Tren İstasyonun’nun hemen yanındaki otobüs terminalinden saat başı kalkan otobüsler Mostar’a hareket ediyor. Mostar’daki tren istasyonu önünden kalkan otobüsler de karşılıklı olarak Saraybosna’ya hareket ediyor.
Yalnız otobüs demişken bizdeki gibi konforlu otobüsler beklemeyin. Otobüslerin çalışma mantığı biraz bizdeki minibüsleri andırıyor. Yol üstünde sürekli duran, yolcu alan ve indiren otobüslerde ayakta seyahat ediliyor. Hani biletinizi aldınız ve koltuğunuza yöneldiğinizde koltuğunuzda oturan birini gördüğünüzde şaşırmayın boş bir yere oturun.
Tren Ulaşımı :Saraybosna’dan Mostar’a tren seferleri sabah ve akşam tek sefer olarak yapılıyor. Saraybosna’dan saat 7’de hareket eden tren yaklaşık 2:00-2:30 saat arasında Mostar’a ulaşıyor. Yine akşam saat 20:00’de ise Mostar’dan Saraybosna’ya dönebilirsiniz. Biz ilk seyahatimizde dönerken otobüsü tercih ederken ikincisinde tren ile döndük. Tren ücreti 11 KM iken otobüs bileti tek yön için 20 KM idi.
Burada tren yolculuğu ile ilgili bir kaç bilgi paylaşabiliriz. Evet müjdemizi isteriz, trenler yenilenmiş 🙂 yani oturduğunuzda koltukta telefonunuzu şarj edip, internete bağlanabilirsiniz.(başaramadık ama) ayrıca koltuklar çok rahat, eski trenlere göre daha hızlı hareket ediyor.
Ek olarak tren biletinizi gidiş-dönüş şeklinde alırsanız dönüş için Mostar’a indiğinizde rezervasyon yapmanız gerekli biletinizi gösterip. Trenler yenilenmiş olsa da bilet sistemi hala elektronik ortama geçmiş değil. Dolayısı ile sistemden otomatik bir koltuk numarası verilemeyip memurlar sıradan boş koltukları biletinize kalemle işliyor.
Bir de tüyo verelim. Sabah saatlerinde biletinizi gardan alırken kalabalık bir sıra göreceksiniz. Eğer sıradan 6 kişiyi birlikte bilet almaya ikna edebilirseniz % 30 indirim kazanırsınız. Fena bir oran değil. Özellikle Euro bu kadar yüksek iken.
Tavsiyemiz sabah saatlerinde erken uyanıp tren yolculuğunu tercih etmeniz. Sabah saatleri ile birlikte yeşilin ve doğal manzara ile birlikte yüksek rakımlı tren yolcuğunun keyfini çıkaracaksınız.
Mostar bölgesine günlük taksi kiralayıp gidiş-dönüş ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksi fiyatları biraz değişkenlik gösteriyor. Tabi kendi rotanızı çizip Mostar dışında farklı bir kaç yer ile de (Potoci, Blagaj gibi) birleştirerek içi daha dolu bir gezi de planlayabilirsiniz. Tabi bunun için 120 Eur gibi bir bedeli gözden çıkarmak gerek. Bu bedeli zaten ödemeye razı iseniz araç kiralama seçeneği de daha uygun bir seçenek olarak ortaya çıkar.
Mostar’da Konaklama
Mostar özellikle yaz aylarında yoğun turist gruplarının ziyaret ettiği bir yer. Bu nedenle farklı konaklama alternatifleri sunuyor. Hatta bazı tarihi konaklar da otel olarak hizmet veriyor. Vakit sorununuz yoksa burada konaklamak heyecan verici bir deneyim olabilir diye düşünüyoruz.
Mostar’daki farklı otel alternatifleri ve fiyatları için : Mostar Otelleri
Mostar’da Kahvaltı & Yemek
Mostar’da kahvaltı yapacaklar için pek parlak haberlerim yok maalesef. Bosna’da kahvaltının adı olan börek Mostar’da da var fakat Saraybosna’da bulduğunuz saçta yapılan börekleri burada bulamadık.
Çarşı içinde börek ile kahvaltı yapacağınız yerler mevcut. Hatta çay bulabilirsiniz de. Ama Mostar ve Saraybosna’da sanırım en pahalı çaylar satılıyor olabilir. Ortalama fiyatlar 2 KM (1 Euro) düzeyinde.
Yine Bosna’nın meşhur köftesi cevabi Mostar’da bulunuyor. Yerlisine sorduk en iyi köfte nerede diye cevap olarak bize Rota dedi. Rota Mostar’da iki yerde var. Birisi köprünün yanında eski çarşı karşısında yol üstünde diğeri Mostar’ın içinde. Hani diğerlerini bilmediğimizden karşılaştırma yapamıyoruz ama ortalama bir puan kaptı bizden.
Biraz fiyat bilgisi verelim : Cevapi 10’lu, 5’li ve 7’li şeklinde porsiyonları var. 10’lu porsiyon 7 Mark, 5’li 4 Mark ve 7 adet köfte içeren cevapi 5 Mark. (2 Mark=1 Euro) Yoğurt olarak ifade edilen koyu ayran 1 Mark, Kola 3 Mark ve kaymak fiyatı ise 1 Mark.
Eğer köprü manzaralı bir yerde bir şeyler içmek isterseniz bu fiyatlar genellikle aynıdır. Mostar’da en popüler mekanlar Sadrvan, Hindin Han ve Kulluk olarak ön plana çıkıyor.
Mostar Gezilecek Yerler
Aşağıda Mostar’da ziyaret edilecek noktaları gösteren haritamız bulunuyor.
Mostar Köprüsü (Stari Most)
Kentin simgesi. Yapımı 1566 yılına değin uzanır. Şehirde eğer şansınız varsa geleneksel kutlamalara denk gelirseniz köprüden nehre aşkını ilan eden gençlerin atlayışını görebilirsiniz. Köprünün etrafında çok sayıda kafeterya ve restoran bulunur. Burada manzaranın tadını çıkarmak çok keyifli. Sadece bu köprü için tekrar Mostar’a yolunuz düşebilir.
Yukarıdaki fotoğraf köprünün zemin tarafından çekilmiş fotoğrafı. Maalesef bir köprüye bakıp mutlu olabiliyorken bizim göz zevkimizi bozan bir çevre kirliliği var. Hemen yan taraftan nehre karışan dere içinde ne ararsanız var. Fotoğrafta da görebiliyorsunuz, kanalizasyon boruları, plastik şişeler, naylon poşetler. Her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği bir yeri bile bu şekilde pis görmek çok üzücü.
Karagöz Bey Cami
Osmanlı döneminden kalma bir Mimar Sinan eseri. Karagöz Cami 1557 de inşa edilmiştir. Çevresinde gezinmekten ziyade avlusuna da girin. Şanısınız varsa hediyelik eşya satan ufak tezgahlara denk gelebilirsiniz. Ayrıca caminin içine de girin. Eğer biraz cesaretiniz varsa ufak bir ücret karşılığında cami minaresine çıkabilirsiniz.
Mostar’a bir de cami minaresinden bakın.. Biz çıktık güzel bir Mostar manzarası sunuyor. Görevliye İstanbul’dan geldiğinizi söylerseniz ücret almaz. ( Not minareye çıkmak biraz meşakatli)
Koski Mehmet Paşa Cami
Sokullu Mehmet Paşa’nın ruznamecisi ve timar deftardarlarından Koski Mehmet Paşa tarafından 1618 senesinde yapılmıştır. 2001 yılında ibadete açılan cami Tokyo Cami Vakfı ve Diyanet İşleri başkanlığı çalışması ile restore edilmiş.
Caminin güzel genişçe bir avlusu var. Avludadaki sebilden su içebilir hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlara göz atabilirsiniz.
Köprüyü gören en iyi manzaraya sahip yeri buradan açıklayalım. Koski Mehmet Paşa Cami’nin arka avlusu.
Müslüm Bey Konağı
Eski Türk Evi. Bir tarafı müzeye çevrilmişken diğer yanı otel olarak kullanılmaktadır.
Türk Evi (Biscevica Evi)
Neretva kıyısında nehir manzaralı oturduğunuzda kalmak istemeyeceğiniz Türk Evi’nin adı Biscevica. Nehri bir de buradaki pencelerden izleyin. Evin içini ziyaret etmek için 2 KM talep ediliyor.
Ayrıca aşağıdaki sedirlerde oturup Mostar Türk Bey’i gibi okkalı bir kahve de sipariş edebilirsiniz. Fiyatı 2 Mark. Ayrıca cebimizdeki Euro’ları buradan marka çevirdik, komisyonsuz yardımcı oldular.
Bakırcılar Çarşısı
Eski Köprünün yanında şimdilerde turistik hediyelik eşyalar satan mekanlara evsahiplik yapan çarşı.
Diğer Önemli Noktalar : Saat Kulesi, Eski Köprü Müzesi, Tara Kulesi,Hersek Tarih Müzesi ve Eğri Köprü
Mostar’a Yakın Gezilecek Yerler
Mostar’a yakın noktada bulunan gezilecek diğer yerler.
Blagaj Tekkesi
Blagay Mostar’daki Neretva nehrinin önemli kollarından biri olan ‘Buna Nehri’nin doğduğu yer. Blagay’ı önemli kılan ise fotoğrafta görülen su kaynağının bulunduğu mağaranın yanı başındaki ‘Tekke’.1465’te Osmanlıların yerleşiminden sonra kurulmuş Balagay Tekkesi. Bölgenin müslümanlaşmasına doğrudan etkili olmuştur. Sarı Saltuk isimli Bektaş bölgeye Osmanlı’dan önce gelmiş ve bölgenin gelişiminde öncü olmuş.
??Balagay Mostar’a yaklaşık olarak 15 km uzaklıktadır ve eski köprüye en yakın köprü olan Lucki Most’taki duraktan 10 nolu otobüsler ile ulaşabilir. Hafta içi neredeyse yarım saatte bir otobüs varken hafta sonları sefer sayıları azaltılıyor.
Yine aynı şekilde taksi ile ulaşım ücreti ise yaklaşık olarak tek yön 20 mark’tır.(10 eur). Maalesef Bosna’da ulaşım imkanları biraz kısıtlı olduğunu söylemeliyiz.
??Bölgeye araçla ulaşacaklar için girişte geniş bir otopark var, tekkenin içini gezmek isterseniz 2,5 eur talep ediliyor.
Burada yemek yiyebileceğiniz sıralı restoranlar da mevcut. Manzara nefis ama yemekleri tatmadığımızı belirtelim. Ayrıca mağaranın içine giren sandallar ile kısa bir tur yapılabiliyor. En güzel fotoğrafı çekmek için ise tekkenin karşısındaki patika yollar sizleri bekler.
Kravice Falls
Mostarın yaklaşık 20 km yakınında olan alametifarika. Eğer bir araba kiraladı iseniz bu şelaleleri görmeden dönmeyin. Bu şelaler bu bölgenin en dikkat çekici doğa oluşumlarından biri olarak göz çarpıyor. Mostar ve Bosna’daki taksiler ortalama km başına 1 – 1,50 KM arası ücret almakta olduklarını belirtelim.
Son olarak köprü manzaralı bir fotoğraf ile teşekkür edelim. Yorumlarınız bizi mutlu eder. Mostar ile bütünleşen diğer bir nokta ise Saraybosna. Notlarına bakmak için : Saraybosna Gezi Notları
Mostar Gez notları ile ilgili videomuz
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
4 Comments
Beautiful !
Thanks🙏
Thanks 😉
İlk defa bir blog a yorum yapıyorum çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık 🙂