Kocaeli’nin Körfez ilçesine bağlı Hereke, Gebze ve İzmit arasında Marmara Denizi kıyısında yer alır. Güneydeki deniz kıyısında ise Karamürsel yer alır. Aşağıda bir haftasonu kahvaltısında buluştuğumuz Hereke Gezilecek Yerler listemiz ve Hereke Gezi Notlarımız bulunuyor.
Hereke denince akıllara halı gelir çünkü halı denilince de akıllara gelen Hereke’dir. Hereke Osmanlı zamanında ortaya çıkmış ve bu anlamda kendini tanıtan ilklerden biri olmuş. O zamanki dönemdeki sarayın konforuna yakışacak en güzel halılar burada dokunurmuş. Şimdilerin Hereke’si ise haftasonu kahvaltılarının yapıldığı, huzurlu sakin bir sahil semti olarak ön plana çıkıyor.
Hereke Nerede? Hereke’ye Nasıl Gidilir?
Hereke Nerede ? : Hereke İzmit’in Körfez ilçesi ile Gebze arasındaki Marmara sahilinde yer alır. Ön tarafı sahile arkası ise yamaçlara bakar. Hereke’ye ulaşımanın en kolay yolu kendi aracınız iledir. Eğer İzmit tarafından gelecekseniz halk otobüsleri ile veya vapur ile ulaşabilirsiniz. Aynı vapurların Karamürsel, İzmit, Hereke arası seferleri de mevcuttur.
Aslında Hereke için tüm gününüzü geçirecek kadar vakit harcamanın mantıklı olmayacağını söylemek gerek. Civardaki diğer rotalar ile birleştiğinde daha güzel sonuçlar ortaya çıkabilir. Ballı Kayalar Tabiat Parkı‘da bu alternatiflerden bir tanesi.
Gelelim Hereke rotamıza, ilk olarak tem otoyolu üzerinden giriş Hereke’ye giriş sağladık, ve sahil yolunu izledik. Sırasıyla yazının sonralarında bilgi vereceğim, Hereke Kalesini, Milli Saraylara ait dokuma fabrikasını ve Wilhelm Köşkünü gördükten sonra arabamızı genişçe bir yer olan ücretsiz otoparka bıraktık. Kahvaltı yapmak için ise Marina Cafe’ye yöneldik.
Hereke Kahvaltı & Hereke Yemek
Marina bölgesinde güzel bir koy içinde bir kordon boyu oluşmuş, bu kordon boyunda insanlar güneşi havanın tadını çıkararak yürüyüşler yapıp parklarda denizi seyre dalıyorlar. Marina Cafe hemen Marina’nın uç noktasında bulunuyor. oldukça güzel bir manzaraya da sahip. Buradan Wilhelm Köşkü’nü çok güzel bir şekilde kadrajlamanız mümkün.
Marina Cafe’de kahvaltı menusü hem göze hem de damak tadına hitap ettiğini söylemeden geçemeyeceğim. iki kişilik bir menu fiyatı yazının yazıldığı tarih itibari ile 175 TL (Ocak23) içinde kavurmadan peynir tabağına, bal kaymaktan sınırsız çayın yanı sıra denize karşı keyif yapacağınız dakikaları içeriyor. Marina Cafe için rezervasyon yapmak isterseniz (0262) 511 29 49 telefondan bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca sahil boyunca piknik alanları, mevsim balıklarını tüketebileceğiniz balıkçılar, çay bahçeleri ve parklar var.
Buraya sadece kahvaltı için değil diğer öğünler için de ziyaret edebilirsiniz. Bu ihtiyacı karşılayacak en popüler balık restoranı ise Halit Balık Restaurant.
Rezervasyon yapmak isterseniz : (0262) 511 34 34
Hereke Gezilecek Yerler
Hereke’de gezilecek yerler daha çok sahil bölgesinde toplanmıştır. Marina bölgesinde yapacağınız bir yürüşüyün ardından kısa bir gezinti ile aşağıdaki yer alan yerlere göz atabilirsiniz. İşte Hereke’de Gezilecek Yerler
Hereke Halı Dokuma Fabrikası
Fabrikanın tarihinin oldukça eski olduğunu belirtmekte fayda var. 1845 yılında kurulan fabrika, başta Dolmabahçe Sarayı olmak üzere kasır ve köşklere kumaş perde, yatak ve masa örtülerinden oluşan geniş bir üretim ağıyla ihtiyaçlarını karşılamış.
1891 de ise Sultan 2. Abdülhamit üretim kapasitesini arttırıp halı ustalarını Hereke’ye davet etmiş. Bu aşamadan sonra Hereke artık Osmanlı’nın bir markası olmuş.
Cumhuriyet döneminde Sümerbank çatısı ile üretime devam eden fabrika 1955 yılında Milli Saraylar’a bağlanmıştır. Günümüzde bir müzeye dönüştürülmüş olan fabrika ziyarete açık. Müzekart geçerlidir.
Hereke Kalesi
Tarihi Roma İmparatorluğu dönemine dayanan Hereke Kalesi’nin restorasyon çalışmalarıyla birlikte ziyarete açılmıştır. Matrakçı Nasuh’un minyatür çizimlerinden yararlanılarak Kale aslına uygun olarak düzenlenmiştir. Hereke Kalesi toplamda 350 metre sur uzunluğu, 5 metre sur yüksekliği, 9 metre burç yüksekliği ile 4500 metre kare alana sahiptir.
Hereke Kalesi – Hereke Gezilecek Yerler
Kaiser Wilhelm Köşkü
1884 yılında Alman İmparatoru 2. Wilhelm’in ziyareti nedeniyle Yıldız Sarayında yaptırılıp buraya monte edilmiştir. Halı Fabrikasının hemen yanında bulunan köşk ilk prepabrike özelliğini taşır, Wilhelm’in bu jest üzerine sonraki ziyaretinde İstanbul Kadıköy’deki boğa heykelini hediye ettiği bilinir.
Hereke halılarının ün kazanması nedeniyle pek çok önemli ziyaretçi Hereke’yi ziyaret etmiştir. 2. Abdülhamit’in emriyle 3 haftada inşa edilen köşk parçalar halinde getirilerek bir günde yerine monte edilmiştir. II. Wilhelm, İmparatoriçe Augusta Victoria, Bulgaristan Prensi ve Alman Sefiri Baron Marshal, İngiliz Sefiri İbn Reşit gibi misafirler köşkü ziyaret etmişlerdir.
İtalyan mimar Raimondo d’Aronco tarafından yapıldığı düşünülen köşkün yapımında metal çivi hiç kullanılmamıştır. Köşk, yemek salonu ve misafirhane şeklinde 3 ayrı parça şeklinde yapılmıştır. İstanbul’a gelen bilinmiş kişilerin Hereke’yi ve köşkü ziyaret edildiği bilinirmiş.
Köşkü Atatürk’te ziyaret etmiş ve ziyareti sırasında kullandığı terlik gibi eşyalar bulunmaktadır.
Son olarak Hereke’nin birde yaylası var, Hazır buraya kadar geldim, bir de yayladan aşağılara bakalım derseniz yukarıya çıkabilirsiniz. Unutmadan her yüksek yerin soğuk olduğunu hatırlatmakta fayda olduğunu söyleyelim. Farklı bir şey yapmak isterseniz de son kare fotoğrafta gözüken iskeleden Karamürsel seferlerine göz atabilir, bir deniz turu yapabilirsiniz.
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
11 Comments
Elinize sağlık çok güzel ve detaylı bir anlatım olmuş
Tesekkurler. Cok incesiniz
Hereke ile ilgili yeterince içerik bulamıyordum web’de. Ellerinize sağlık.
Umarim bulmussunuzdur Bora Bey.
Yıllardır yanı başımdaki Hereke’ye gitmediğimi hatırlattı yazınız. Teşekkürler.
İlginiz için teşekkür ederim. Güzel bir yer, kahvaltı ile beraber bir günümüzü harcamıştık.
Thanks for following my blog; you are very kind.
he bellezza! saluti dall’Italia agli amici turchi!
🤘
non so perché, ma queste immagini mi hanno fatto pensare alle rive del lago Balaton in Ungheria: saluti dall’Italia!
Mi chiedevo, sì, hai ragione 🙂