Vatikan
15 min read
2620

Vatikan Gezi Rehberi

Mart 1, 2020
0
Vatikan Gezi Rehberi

Roma’yı ziyaret edenlerin uğrak noktası olaran Vatikan, Katolik Hristiyanların kutsal ve yönetim merkezi olarak 1929’da imzalanan Lateran Anlaşması ile bağımsız bir ülke olmuştur. Dünyanın en küçük ülkesi olması, 1 km2’nin yarısı kadar toprak büyüklüğü ve Roma’nın merkezinde yer alması sebebi ile Roma Gezi Rehber‘lerinin ve Roma’da Gezilecek Yerler‘in tamamında yer alır veyahut başlı başına Vatikan Gezi Rehberi yazısı olur.

Vatikan planınızdan önce gezilecek yerlerin günün en az 4 saatini alacağını belirtmek isteriz. Aziz Petrus Bazilikası , Sistina Şapeli ve Vatikan Müzeleri başlıca göreceğiniz yerler olarak öne çıkıyor.

Vatikan Ülkesi Hakkında

Vatikan’da rehber olacak bilgileri vermeden evvel ülkenin dini bir merkez olması nedeniyle bazı konulara dikkat çekmek istiyoruz. Bu tarihi kısım dikkatinizi çekmez ise sonraki başlığa ilerleyebilirsiniz. Vatikan yukarıda verdiğimiz bilgi ile 1929 yılında bağımsız bir ülke olmuştur. Tabi bu demek değildir ki Vatikan yoktu. Günümüz birleşik İtalya’sı kurulmadan evvel Papaların (baba manasına gelir) ağırlığının olduğu bir yönetim biçimi vardı.

Papalık kavramı sadece İtalya’nın değil 1 milyar nüfusa tekabül eden Hristiyanlar için de dini bir yönetim merkezidir. Papalık, Hz. İsa’nın 12 Havari’sinden biri olan Petrus’un ilk Roma Piskoposu sayılması ile başlamıştır. Petrus’tan sonra yerini alan Papalar XI yüzyıla kadar en yüce şahsiyet olarak kabul edilmiştir.Bu tarihten sonra ilk bölünmeler başlayıp Ortadoks ve Protestanlık ortaya çıkıncaya kadar tek başlılık tüm Hristiyanlıkta devam etmiştir. Şöyle düşünün o kadar güçlü bir liderden bahsediyoruz ki bir emir ile haçlı orduları oluşturup dünyanın siyasi kaderini ve görünüşünü değiştirmişler, Avrupa’daki taht kavgaları yaşayan veliahtların iç işlerine karışmışlar,(Afaroz yetkisi) engizisyon denen bir kavram ortaya yakıp insanların diri diri yakılmalarına sebebiyet hazırlamışlardır.

Vatikan Müzeleri

Burada önemli bir detaydan bahsedelim.Tarihteki ilk ayrılıklar 451 yılında Kadıköy Konsili’nde yaşanmış ve İstanbul ile Kudüs dini merkez kabul edilmiştir. Ayrıca Roma, Antakya ve İskenderiye kutsal şehirler olarak kabul edilerek piskoposların konumu belirlenmiştir. Roma başpiskoposu papa kabul edilerek Petrus’un halefi sayılmıştır. Günümüze kadar (2020) bu görevde 265 papa görev almıştır. Son Papa Franciscus Arjantin’de doğan Avrupa dışından seçilen ilk papadır.

Bilindiği üzere Hristiyanlıkta 3 farklı mezhep vardır. Ortadokslar, Katolikler ve Protestanlar. Aklınızda olsun başıma gelmişti bir Hristiyan’a mezhepler arasında fark olmadığını öne sürmeyin. Ben sadece İngilizce hocama “aynı yaratıcıya inanmıyor musunuz ?” dediğimde çok sinirlenmişti. Neyse konuya dönelim. Ortodokslar papanın dini nedenlerden değil tarihsel nedenlerden ortaya çıktığını savunurlar. Roma’nın patriği olduğunu kabul eden Ortodokslar bu durumda diğer patrikler üzerinde yargılama ve yönetme yetkisi olduğunu kabul etmezler. Ortaklıklarınınsa merkezi İstanbul’daki Fener Patriği’dir. Hatta yakın bir zamanda Patrik Bartholemeos, 12. yüzyılda Papa tarafından organize edilen 4. Haçlı Seferi’nde yağmalanan İstanbul’daki kutsal dini eserlerini geri almayı başarmıştır. Arzu ederseniz yağma öncesi İstanbul’u Bzyantium 1200 isimli yazımda bulabilirsiniz. Ayrıca Venedik Gezi Notlarımızda da bu konuya değindik.
Protestanlar ise kilisede papanın sahip olduğu tarzda bir yetkinin kimseye verilmediğini savunurlar. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin’in öncülüğünde bu otorite ve yetkiye karşı girişilen reform hareketinin sonucunda doğmuştur.

Tabi bu yukarıda anlatılanların detayları çok daha fazla. Yani tarihin içine girdikçe konular birbirini açıyor. Bana ilginç gelen ve sizinde dikkatinizi çekecek Vatikan müzelerinde karşılaştığım koleksiyonlardan bahsetmek istiyorum. Hristiyanlıktan önce Roma’da ve Roma İmparatorluğunda çok tanrılı bir inanç sistemi vardı. Yunan mitolojisinin devamı olan bu sistemde bir çok tanrı ve hanedanı bulunuyordu.

Roma Tanrıları Yunan Tanrılarından devşirmiştir. Yukarıda sevimli bir tanrı tablosu var.Tanrıların isimlerine bakın bakalım. Merkür, Venüs, Jüpiter Mars. Günümüzdeki gezegen isimleri tanrı olmuş 🙂
Yunan Mitolojinde Zeus Roma’da Jüpiter’e dönüşüyor.

Şimdi Vatikan ve Hristiyanlık dedik, müzelerinden bahsettik.Neden mitolojiye giriş yaptık? Vatikan müzelerinde yer alan ve geniş bir koleksiyon olan Roma dönemi heykelleri Vatikan’da muhafaza edilip sergileniyor! Afrodit, Apollon ve birçok tanrı heykel bu müzelerde. Anlayamadığım tek tanrılı dine mensup bir ilahi din neden çok tanrılı eski inançlarını sahiplenmekten ve şehirlerini mitolojik ögeler ile süslenmekten vazgeçmez? Mesela Bologna’da (bkz: Bologna Gezi Notları) yer alan Neptün heykelinin yapımını da Papa emretmiş. Mevcut inanış çok tanrılı dini geçersiz kılıyorsa bu heykeller neden korunmuş ve saklanmıştır? Bu sorunun yanıtını bulamadım.

Vatikan Müzeleri Roma Salonu -Tanrılar ve Krallar

Ben kafayı bu derinlerdeki sorular ile doldururken, kendimi Roma Tanrılarını Yunan Tanrılarına bağlarken buldum. Ardından da Sümer tabletlerinin içinde Yunan Tanrılarına rastladım.Daha doğrusu Yunan Tanrılarını bu tabletlerdeki tanrılara benzettim. Acaba Yunan Kültürü Sümerlerden etkilenmiş miydi? Aslında dünyada birçok kültür birbirlerinden etkilenmiş. Sümer tabletlerine ilişkin bilgi toplarken 4 kutsal kitapta yer alan tufan, yaratılış ile ilgili ayetlerin Sümer tabletlerinde benzerlerinin yer aldığını korkarak okudum. (bkz: Nadir Elibol araştırması) Burada şu kanıya vardım. Dünyaya çok sayıda peygamberin geldiğini Kuran-ı Kerim’den biliyoruz. Buradan hareket ile Irak’taki Sümer kentlerine de bu bilgileri aktaran elçiler gelmiş olmalıydı. Yoksa Göbeklitepe’de (bkz:Göbeklitepe Dinlerin Çöküşü ) anlattığım diğer sonuç gibi Tanrıların uzaylı olduğunu sonucuna ulaşan farklı bir seçenek olduğunu görecektik.

Zaten birçok inanışta var olan kurban kesme, tavaf (dinsel ögenin etrafında dolanma) gibi ritüellerin farklı inanışlar arasındaki geçişme olduğunu söylemek zor değil. Aztekler Meksika’da 15. yüzyıla dek Güneş Tanrı’sına insan kurban ediyor, hiçbir bağlantısı saptanamayan Mısır piramitleri gibi piramit inşa ediyorlardı. Açıkçası çok soru işareti olan ve kafa karıştıran çözümsüz sorular var. Felsefe belki de ilk bunu sorgulayarak Tanrı var mı diye sorgulamaya başlamıştır. 🙂 İlginizi çekerse Sümer tabletlerine şöyle bir göz atmanızı tavsiye ederim. Belki farklı bir sonuca ulaşırsınız. Sümer tabletlerinin son Amerikan istilası ile Irak’tan Amerika’ya taşındığını belirterek Vatikan’ın Hristiyanlık öncesine ilişkin ilgisine nokta koyalım. Aşağıda ulaşım bilgileri ile devam edelim.

Vatikan’a Nerede? Nasıl Gidilir?

Vatikan’ın Roma’da olduğunu daha önce belirtmiştik. Roma ile ilgili bilgileri zaten edinmiş olduğunu düşünüyoruz. Eğer Roma’da İspanyol Merdivenleri, Aşk Çeşmesi veya Pantheon tarafında bir yerlerde iseniz yürüyerek bile Vatikan’a ulaşabilirsiniz. Etrafa bakınarak bile yürüseniz maksimum 45 dakika kadar sürer. (2,5 km) Farklı seçenekler de var.

Mesela biz Pantheon arka tarafındaki (bkz: Pantheon Inn Oteli) de konaklamıştık. Buradan Vatikan’a taksi ile ulaşmak için 8 Euro ödemiştik. Yine bilgi olması açısından Vatikan’dan Kolezyum’a ulaşmak için ise tuttuğumuz taksi 11 euro tuttu. Dikkat etmeniz gereken husus şu taksiye duraktan binmeyin. Taksimetresi 3 Euro daha fazladan açılıyor. (cebe koy bu bilgiyi lazım olur) Yolda hareket halindeki taksiyi tercih edin. 🙂

Metro ile ulaşmak ise diğer seçenek. A kodlu kırmızı hatta Ottoviano isimli durakta ineceksiniz. Eğer Müze randevusunu aldıysanız bir sonraki durak olan Cipro-Musei Vaticani’de inip müzelere ulaşın.

Vatikan Nerede? Vatikan Haritası- Vatikan Roma’yı ikiye bölen Tiber nehrinin batısında yer alıyor.

Vatikan’ın Yapısı / Bölümleri

Vatikan 3 ana bölümden oluşmaktadır. San Pietro Meydanı ve Aziz Petrus Bazilikası, Vatikan Müzeleri & Sistina Şapeli ile Vatikan Bahçeleri. San Pietro Meydanı’nı ve bazilikayı ücretsiz gezilebilirken, Vatikan müzeleri ve bahçeleri gezmek ücretlidir. Vatikan’ı ziyaret etmeden önce hatta uçak biletinizi alır almaz gezi planınızı yapıp Vatikan ile Kolezyum biletinizi online almanızı öneririz. Buraya geldiğinizde yukarıda sayılan bölümleri ayrı ayrı gezebiliyorsunuz. Örneğin Petrus Bazilikası’ından müzelere veya bahçelere geçemezsiniz. (aslında çok yakınlar geçilir de kapalı 🙂 )

Raffaello Sanzio
Magilerin İsa Bebeğe tapınmaları

Vatikan Müzeleri İtalya ve Roma ile çevrilmiş Dünya’nın en büyük müzelerinden birisidir. Roma Katolik Kilisesi tarafından rönesans döneminde inşa edilmiştir. Heykel koleksiyonu ve Sistine Şapeli ile toplam 54 galeriyi bünyesinde bulundurur. Bernini, Michelangelo, Boticelli ve Rafael’in çalışmaları göz kamaştırıcıdır. Özellikle Sistina Şapeli’ne girdiğinizde duvarlarında renklendirilmemiş bir ögeye rastlayamayacak Michelangelo ve Boticelli’ye doyacaksınız.
Tabi burası bir şapel, dikdörtgen şeklindeki yapıda hristiyanlık ve ona dair betimleri sırası ile göreceksiniz. Tabi biz bunu sanat için takip ediyoruz ama daha detay isterseniz wikipedia gayet iyi yazmış: wikipedia Sistina

Vatikan notlarını hazırlarken Vatikan Gezilecek Yerler listesine giren farklı yerler gördüm çeşitli bloglarda. Mesela Angelo Kalesi gibi. Aslında bu kale sahip olduğu surları ile beraber Vatikan’ın bir parçası gibi gözükse de Vatikan yukarıdaki haritada yer alan etrafı çizili alandan oluşuyor. Bu alan dışındaki yerler Roma. Farklı bir bilgisi olan varsa yazıyı düzeltmek gerek yorumlarda belirtirseniz memnun oluruz.

Vatikan Müzelerindeki Sarmal Merdivenler

Vatikan Müzeleri Bileti Nasıl Alınır?

Vatikan yılın her günü yaz ayları daha yoğun olmak üzere binlerce turisti ağırlıyor. Hal böyle olunca kilometrelerce uzayan sıra kuyruğu ile karşılaşmanız olası. Eğer biletinizi önceden alırsanız bu sırayı beklemeden ayrıcaklı olarak giriş yapabiliyorsunuz. Vatican Müzeleri Online bilet için tıklayın.

Sayfa açıldığında bir çok seçenek çıkıyor. Bu biraz kafa karıştırıcı olmuş. Rehberli turlar, trenli kahvaltılı turlar gibi. Seçenek olarak Admission Ticket‘i tercih edin. Sonraki aşamalarda ziyaret edeceğiniz tarihi seçiyorsunuz. Bilet fiyatı bizim ziyaret ettiğimiz tarihlerde 17 Euro olarak belirlenmişti. Ayrıca opsiyonel olarak audioguide alabilirsiniz. Ayrıca ön satış bedeli olarak 4 Euro talep ediliyor. Kart bilglerinizi girip ödemeyi yaptıktan sonra mailinize PDF dosya şeklinde giriş bilgileriniz geliyor. Bu dökumanın çıktısını alıp yanınızda bulundurun. Bu çıktı ile müzedeki otomatik makinalardan bilet alacaksınız.

Önce müze girişine gir ve güvenlikten geç, ardından otomatik makinelerden biletini alıp giriş yap diyor özet olarak.

Vatikan Müzeleri & Gezilecek Yerler

Vatikan Müzeleri 2 katlı yapıda 19 farklı bölümden oluşuyor.

Alt kattaki bölümler

  1. Gregorian Egytian
  2. Chiaramonti
  3. Braccio Nuovo
  4. Clementino
  5. Contemporary Art
  6. Sistine Chapel
  7. Albobrandi Wedding
  8. Christian Müzesi
  9. Vatikan Kütüphanesi
  10. Profane
  11. G.Profano
  12. P.Christian
  13. Pinocoteca

Üst kattaki bölümler

  1. G.Etruscan Müzesi
  2. Gallery Of The Candelabra
  3. Gallery Of Tapestries
  4. Haritalar Galerisi
  5. İ.conseption Odası
  6. Raphelîn Odası
Vatikan Müzeleri ve yürüyüş yolu

Vatikan Kısa Kısa

Buraya kadar Vatikan ile ilgili detaylı bilgileri vermeye çalıştık. Şimdi ise kısa kısa faydalı bilgileri paylaşacağız.

# Vatikan Avrupa’nın değil Dünya’nın da en küçük ülkesi’dir. 1 km’2 ‘nin ancak yarısı kadar büyüklüğündedir. Vatandaş sayısı ise 1000 sayısını geçmez. Ülkeyi İsviçreli seçilmiş Katolik askerler korumaktadır. (100 kişi)

# Vatikan sahip olduğu arşivleri ile de Dünya tarihinin özellikle de yakın coğrafyasının zengin kaynaklarına sahiptir. İlber Ortaylı eğer ciddi bir araştırma yapacaksanız mutlaka Vatikan Kütüphanelerine uğramanız gerektiğini söyler.

# Vatikan’ın başkentini mi merak ediyorsunuz? Vatikan Roma şehrini ikiye bölen Tiber nehrinin batısında yer alan küçük bir bölgedir. Yani Vatikan’ın başkenti yoktur. Aslında Vatikan’a ülke de diyemeyiz ama aksini de söyleyemeyiz. Vatikan için herhangi bir vizeye veya pasaporta ihtiyacınız bulunmuyor. Roma’ya ulaşmanız yeterli. Nihayetinde minik bir devletçik görüp Dünya’da gördüğünüz ülke sayısını arttırıyorsunuz:)

# İtalya’daki tek minik devlet Vatikan değildir. Aynı zamanda Dünya’nın en küçük ülkelerinden San Marino’da İtalya’nın içinde yer alan milli takımı bayrağı olan bağımsız bir devlettir.

# Vatikan’daki ziyaretinizde fotoğraf çekiminde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Özellikle de Sistina Şapeli’nde çekime müsade gösterilmiyor.Fotoğraflarınızı flaşşsız çekmeyi unutmayın.

# Vatikan’ı ziyaret etmek için Pazar haricinde 09:00-18:00 saatlerini tercih edebilirsiniz.

#Vatikan’ın en ihtişamlı yeri ilk göreceğiniz ve hoşgeldiniz ile karşılayan San Pietro Meydanı. Bernini tarafından tasarlanan meydanın ortasında ise bir Mısır sütunu bulunuyor. Meydanın etrafı sütunlar ile çevrilmiştir. Sütunların üstünde ise azizlerin heykelleri bulunmaktadır. Meydanın bir ucu Roma’ya diğer ucu Aziz Petrus Bazilikası’na bakmaktadır.

San Pietro Meydanı – Vatikan

# Aziz Petrus Bazilikası Vatikan’ın en dikkat çeken kilisesidir. Bu bazilikanın terasından Papa halka sesleniş konuşmalarını yapmaktadır. 15. yüzyılda inşasına başlanan yapının bitmesi 100 yılı aşmış. Tabi burada en önemli eser olarak lanse edilen Michelangelo’nun İsa ve Meryem’i resmettiği heykeli Pieta. Müzelerden ayrı olarak burayı ücretsiz gezebilirsiniz. Yapının kubbesine çıkıp yükseklerden Vatikan’ı seyredebilirsiniz. Biz çıkmadık ama toplamda 871 basamağı çıkmanın maliyeti 8 euro olarak belirlenmiş.

Aziz Petrus Bazilikası – Vatikan

#Vatikan Müzeleri yukarıda listesini paylaştığımız geniş bir koleksiyonu var. Bunlardan biri de Galeriler ve Sistina Şapeli arasındaki koridorlar. Haritalar Salonu süsleri resimleri ve aydınlatması ile akılları baştan almakta.

Vatikan Haritalar Salonu

# Vatikan’daki en dikkat çekici bölüm Sistina Şapeli. Dört bir tarafı İncil’deki ve Hristiyanlıktaki kutsal ögeler duvarlarda ve tavanlarda resmedilmiştir.14. yüzyılda inşa edilmiş olan şapel kullanımından itibaren Papa seçimleri için kullanılmıştır. Yakın zamanda bu şapeli online olarak inceleme fırsatı sunan online tur hizmete girdi. Bu sayede etrafta kimse yokken rahatlıkla inceleme fırsatınız var. Sistina Şapeli Online Gezi

Sistine Şapeli-Vatikan

# Müze tarafına giriş yaptığınızda bir üst kata çıkacaksınız. Aynı zamanda burada süslü bir sarmal merdiven göreceksiniz. Bu dikkat çekici yapıdan sonra ortasında bir avlu ve kafeterya bulunan bir alana geçiyorsunuz. Bu avluda dikkat çekici bir yapı var. 1990 yılında Vatikan’ın emri ile Arnoldo Pomodorro tarafından yapılan Altın küre kendi ekseni etrafında dönmektedir. Bizim ziyaret ettiğimiz tarihte yağmur olduğundan durdurmuş olabilirler çünkü dönmüyordu 🙂 Bu Altın küre iç içe geçmiş 2 küreyi resmeder. Büyük top evren, küçük top ise Dünya. Tabi bu bir yorum yolu. Aynı zamanda insan ve toplum arasındaki ilişkiyi de resmettiğine dair yorumlar var. Her iki durumda da kürenin üstündeki yansımada kendinizi görüyorsunuz. Hadi düşünün bakalım.

Vatikan Müzeleri Altın Küre

# Yazının üst bölümlerinde Vatikan’da yer alan bu koleksiyonların sebebini kendi kendime sorguladığımı okumuşturunuz. Aynı gerekçelere girmeden burada bir Antik Mısır Koleksiyonu‘nun olduğunu söylesem şakınlığınız artar mı yoksa koleksiyonculuk ve hırsızlık genlerde var mı derseniz 🙂

#Raphael’in Odaları. Bence Vatikan’ın en güzel bölümlerinden birini oluşturuyor. Bir Ninja Kaplumbağa olarak tanıdığımız adını Vatikan’ın bir odasında bulmak Rönesans’ın izlerine ilişkin güzel bir örnek. 15. yüzyılda remmettiği eserleri görebileceğiniz bölümlerden en dikkat çekeninin adı Atina Sanat Okulu. Aşağıda bu görkemli alanı tanıtan kısa bir video var.

# Vatikan’a gelmeden evvel askılı tişört ve şortla gelmemenizi unutmayın. İçeriye giremezsiniz.Ayrıca her ayın son pazar günü müzeye giriş ücretsiz.

# Son olarak Vatikan’ı layıkı ile gezmek için 1 gün, hızlı bir geçiş yapmak isterseniz de yarım günün yeterli olacağını söyleyebiliriz. Biz Vatikan Bahçelerini ziyaret etmedik ama yukarıdaki bilet alım seçeneğinde bahçeleri içeren rehberli turları göreceksiniz. Burada turistik tren ile gezintiden yemek menüsünü içeren seçenekler var.

Bağlantılı Diğer İtalya Notlarımız

Floransa Gezi Rehberi

Pisa Gezi Notları

Bologna Gezi Rehberi

Venedik Gezi Notları

Roma Gezi Rehberi

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

Diğer 611 aboneye katılın
About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları
Tuhaf Yer isimleri

Tuhaf Yer isimleri

Ağustos 9, 2024
Kuzguncuk Notları : Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler
Previous Post

Next Post

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.