Daha önce bloğumda gezinenler, modern yapılar hakkında fikrimi az çok bilmektedirler. Esasen modern yapılar ilgimi çekmez. Tıpkı modern yeni dünya şehirlerinin bilimkurgu sahnelerine nazire yapan görüntüleri gibi. Tam bu görüşün içinde modern tanıma uyan fakat konsept bir hikayeye sahip olan bir yapı beni modern yapılar karşısındaki bu görüşümü tekrar değerlendirmemi sağladı. 4 Modern ibadethane isimli paylaşımımda bahsettiğim Sancaklar Cami’ni yaşadığım şehirde inceleme fırsatı buldum ve bu paylaşımımın konusunu oluşturdu.
Konsept dedim çünkü cami dediğimiz yapılar kavisli kubbeleri, avluları ve standart mimari özellikleri ile nispeten birbirlerine benzeyen yapılardır. En azından Dünya’nın dört bir tarafından birbirne benzeyen çok cami görürsünüz. Dünya’nın en çok camisine sahip İstanbul’da sıradışı bir yapı inşa etmek ve bunu bir konsept fikri oluşturmak, bu fikir üzerinde çalışmak da bir risk olsa gerek. Şimdi başlıklar halinde bu yapıyı inceleyelim.

Sancaklar Cami Nerede? Nasıl Gidilir?
Sancaklar Cami İstanbul’un Büyükçekmece İlçesinde Hadımköy Tem gişelerine yakın noktadaki Karaağaç İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Yerleşkesi’ne yakın bir noktada bulunur.
Sancaklar Cami Hakkında
Sancaklar Cami, aynı isimli vakıf tarafından Mimar Emre Arolat’a yaptırılmıştır. 2011 yılında inşasına başlanan proje 2013 yılında bitirilmiştir. Toplam inşaat alanı 1050 m2’dir.


Sancaklar Cami’ni diğer yapılardan ayran özelliklerine bakalım:
# İnşasında kayrak ve bazalt taşlarının kullanılmıştır.
# Minaresi diktörtgen şeklinde tasarlanmıştır.
# Kimyasal boya kullanılmamıştır.
# Özel led ışıklar ve mihrap duvarından sızan gün ışığından faydalanılarak aydınlatılma sağlanmıştır.
# Safları kademeli sıralardan oluşturulmuştur.
# Caminin tasarımında Hz. Muhammed’e ilk vahiy gelen yer olan Hira mağarasından esinlenildiği söylenmiştir.

Sancaklar Yeraltı Cami olarak da isimlenen yapıya ulaştığınızda minare dışında camiye benzeyen bir yapı göremiyorsunuz. Sancaklar Camii, İslam’ın özünden yola çıkılarak, gösterişten uzak, sade ve mütevazı olmasına dikkat edilerek, tasarlanmıştır. O yüzden yapıya girişten itibaren ufak detaylara dikkat ediniz. Paralel hizalanan duvarların arasından caminin girişine uzanan merdivenlere geçiyorsunuz. Buradan yığma bir taş varlığının arasından gerçekten de bir mağaranın içine giriyormuş gibi camiye giriş yapıyorsunuz.
Caminin içi ise yine standart camilerin dışında bir görüntüye sahip katmanlar halinde sıralanan tavan, dikine olmayan enine uzanan saflar, kürsü farklı görüntüsü ile mihrap şaşkınlığınızı gizleyememenize neden oluyor. Yine islami bir motifle süslü Vav harfi mistik dokuyu farklı bir ortama dönüştürüyor. Tüm bunların yanında sade ve gösterişsiz yapı onu bu sıradışılığının yanında gerçekten de Tanrı ile kul arasında herhangi bir aracıya gerek olmadığının göstergesi değil mi sizce?


Yapıda fantastik bir şekilde duran kıble duvarından yukarıya ulaşan yarıklardaki ışığa dikkat edin, herhangi bir pencerenin kullanılmadığı yapıda yukarıdan süzülen ışığın mekana gizem kattığını göreceksiniz. Yapıda bağımsız farklı bir bölüm gibi duran bir adet kütüphane, özenle seçilmiş ve aydınlatılmış lavabo ve abdesthaneler ile birbirine paralel duran yığma duvarları süsleyen led ışıklarda oldukça dikkat çekici.
Sancaklar Cami’nin ödülleri
Elimden geldiğince yapıyı anlatmaya çalıştım, üzerindeki detaylarda daha çok farklı detayında gizlendiğine eminim. Yapının diğer bir ilgi çekici tarafı da ulusal ve uluslararası elde ettiği ödüller.
# Dünya Mimarlık Festivali – Geleceğin Projesi (2011)
# Dünya Mimarlık Festivali – Dini Yapılar Kategorisi 1. lik ödülü (2013)
# Mimarlar Odası Yapı Ödülü (2014)
# Mies Van Der Rohe Avrupa Ödülleri En iyi 40 yapı.
# Dünya Mimarlık Birliği (WAC) “Yılın en iyi dini yapısı ödülü”
# Royal Institute of British Architects’den (RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü ve en iyi 20 yapı.
# ArchDaily Yılın Dini Yapısı Ödülü, Aga Khan Ödülü

Emre Arolat Hakkında
Mimar Emre Arolat 1963 yılında doğumlu ünlü ve ödüllü Türk mimardır. Ulusal ve uluslararası çok sayıda mimarlık ödülüne değer görülmüştür. Sancaklar Camii, Dalaman Havalimanı, Antakya Müze Oteli, Zorlu Center, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi en bilinen eserlerindendir.
Yazının ilk paragrafına dönecek olursak listeme ziyaret için aldığım birkaç modern ibadethane daha var, ileride onlardan gelecek paylaşımlarda buluşma dileğiyle diyelim. Aşağıda kendi çektiğim görüntülerden oluşan bir video ekledim. keyifli seyirler.

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :