Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Roma sadece İtalya’nın Başkenti sayılmaz, Dünyanın en küçük ülkesi Vatikan’a da evsahipliği yapar. Roma Gezi Notları’mızda önce Roma ve tarihinden bahsedip, herkesin ihtiyacı olan, Roma Nerede? , Roma’ya Nasıl Gidilir, Roma’da Nerede Kalınır, Roma’da Ne Yenir ve Roma’da Gezilecek Yerleri başlıklar halinde sıralayacağız.
Roma Hakkında
Tüm zamanların kuşağına uygun olarak soruyoruz : Roma’yı kim yaktı ? İmparator Neron mu ? Yoksa Kenan Doğulu mu ? 🙂 En azından Habamam sınıfında rahmetli Kemal Sunal yakmamıştı. Öyle hatırlıyorum. 67 yılında yaşanan büyük Roma yangınının sorumlusu Neron olarak adlansa da bu bilginin doğrulayan ikinci bir bilgi bulunmamaktadır. Neden olarak yangından sonra yerine yapılan sarayın bu dedikodulara neden olduğu. Şurada merak edenler için bir video linki paylaşaım : İmparator Neron Roma’yı Neden Yaktı?
Roma herkesin bildiği üzere Dünya tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Bir İmparatorluğa verilen adı ve imparatorluğun kocaman bir Cihan devletine dönüşümü onu tüm zamanların en bilinen şehri yapar.
Roma İmparatorluğu’nun kuruluşu M.Ö. 1. yüzyıl olarak bilinir. Ancak öncesinde halim olan Roma Cumhuriyeti (MÖ 510 – MÖ 27) ve Roma Cumhuriyeti’nden önce Roma Krallığı ( MÖ 753 MÖ 510) hesap edilirse kuruluşuna bir 7 yüzyıl daha eklemek gerekir. Roma İmparatorluğu ve imparatorlarına ilişkin bilgiler için sizi şuraya alabiliriz. Roma İmparatorluğu dijital atlası
Roma’nın mitolojik olarak kuruluşunu anlatan mitolojik hikayeler de yok değil tabiki. Dünyada 7 tepe üzerine kurulan bir şehir olan Roma’nın (diğerleri İstanbul ve lizbon) kuruluşu bizim topraklardan çıkmış. Çoban Ankhises ile Tanrıça Afrodit’in aşkı ile perçinlenen öykü şöyle:
Afrodit ilk görüşte çoban Ankhises’e aşık olur. Gizlice tanrı olduğunu söylemeden onunla birlikte olur. Bu birliktelikten Aeneas isimli bir bebekleri olur. Aeneas babasının yanında büyüyüp Troia ile birlikte Akha’lılara karşı Troya Savaşı’nda savaşır. Akha ordusu savaşı kazanıp şehri yıkınca bir kafile ile yola çıkan Aeneas, Altınoluk’a gelir ve beraberindeki gemiler ile Ege’ye açılır. Yıllar süren bir yurt arama sonucunda Pallatinus isimli bir tepeye yerleşirler. İşte burası Roma şehrinin kurulduğu yer olur.Daha Fazla Truva için : Truva Antik Kenti notlarımıza bakabilirsiniz.
Tabi mitoloji bu. Yukarıdaki Yunan. Bir de Roma mitolojisi var. Bir Sepete konan Romulus ve Remus kardeşler bir sepet ile Roma’nın nehri Tiber’e bırakılmış.Onları bulan bir kurt büyütmüş.Kardeşler bir kent kurmak için anlaşamayınca Remus kardeşini öldürüp şehre ismini vermiş. Gerçi bu kardeşlerin atasının Aenas olduğu söylenir.
Daha fazla detayı satır aralarında vermek üzere şimdilik kısa bir nokta koyup diğer başlığa geçelim.
Roma Nerede ? Roma’ya Nasıl Gidilir?
İtalya’nın başkenti olan Roma yüzyıllar boyu bir şehir devleti olarak Papalık tarafından yönetilmiştir. Aynı zamanda Dünya’nın en küçük ülkelerinden biri olan Vatikan’a evsahipliği yapmaktadır. Roma’da bir mahalle de diyebiliriz. (bkz:Vatikan Gezi Rehberi)
Görüldüğü üzere Roma kuzey-güney konumlu dikdörtgen İtalya’nın orta bölgesinde bulunuyor. Eğer klasik bir İtalya turu yapacaksanız Roma bu turun ilk veya son durağı olacaktır. Tabi bu turların bilindik en önemli 2 şehri daha var Roma ile beraber Floransa Bologna ve Venedik
Roma’nın nerede olduğunu öğrendikten sonra nasıl gidileceğine dair detaylara da bakalım. Roma için ülkemizden sıklıkla seferler düzenleniyor. Roma planı yaparken süreyi uzun tutmanızda fayda var. Sadece Roma için en az 3 gece konaklamalı bir plan yapmanızı öneririz. Ayrıca hazır buralara kadar gelmişken çevre şehirleri de kapsayan bir plan yapın. Napoli, Floransa ve Bologna yakın şehirler olarak planlarınızda yer edebilir. Fikir vermesi açısından bizim ilk İtalya seferimiz Bologna ile başlayıp Venedik, Floransa, Pisa ve Roma ile 6 günlüktü.
Bunun dışında birazda Roma içindeki ulaşımdan bahsedelim. Eğer hava güzel ve bahar aylarında iseniz Roma’yı sadece yürüyerek bile keşfedebilirsiniz. Çünkü Roma o kadar tarihi ve güzel bir şehir ki her köşe başında bir tarihi yapı, güzellik veya süslü bir meydan bulacaksınız. Tabi bu biraz da konaklayacağınız yere bağlı. Roma’nın metro haritası ise aşağıdaki gibi.
Görüldüğü üzere en çok ziyaret edilen Koleyzum ve Vatikan turuncu ve mavi hatlar üzerindeler. Burada şunu ifade etmek isteriz. Termini istasyonu diğer şehirlerden gelecekler ve havalimanından ulaşacaklar için merkez istasyon gibi gözüksede şehrin tarihi alanlarına yakın değil. Eğer merkez bir lokasyonda konaklamanız varsa 30 dakika en az yürümeniz gerekir. (tecrübe ile sabit) Toplu taşıma için bilet fiyatlarını da açıklayalım. tek binişlik biletler 1.50 Euro iken günlük biletler 6 Euro‘dur. 3 günlük biletler ise 16.50 euro olarak fiyatlanmaktadır.
Eğer havalimanından ulaşım sağlayacaksanız birden fazla seçeneğe sahipsiniz. Roma Fiumicino Havalimanı’ndan merkeze ulaşmak için en çok tercih edilen seçenek tren. Bu havalimanında 3. terminali Türkiye uçuşları için kullanılmaktadır. Tren bileti ücreti 14 Euro’dur. Sorgulama için: Leonardo Express Onun dışında 6 Euro’ya Terravison, Sitbusshuttle gibi firmaların otobüsleri ile de 6 Euro karşılığında ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bunun yanında her şehirde olduğu gibi şehir kartları Roma Pass denen kartlar var. Eğer Roma’daki amaçlarınızdan biri de müzeler ise Roma Pass alabilirsiniz.48 ve 72 saatlik satılan kartlar 32 ve 52 Euro .İncelemek ve tüm müze listesi için: Romapass. Biz Vatikan müzelerinde geçmediği için bu faydalı kartı kullanmadık. Fiumicino Havalimanı, Termini tren terminali ve Novana Meydanı’nda bulunan info noktalarından alabilirsiniz.
Ulaşım seçenekleri oldukça geniş olunca tüm bunların yanında Roma Hop-On / Hop Off seçeneğini de belirtelim. Bu işi yapan birkaç firma var. en bilindik olanı city-sightseeing. 11 Eurodan başlayan turlar 2 saat sürüyor. Tabi ortak özellikleri belirli tarihi noktalarda durakları olması ve bu duraklarda inip gezinizi tamamladıktan sonra sonraki gelen otobüse binip sonraki durağa gidebilirsiniz. Görmeden şehre hakim olamam diyenlerdenseniz mutlaka bu turu alın. Tur rotasını otobüste kulağınızda dinleyerek şehre hakim olun. Firmanın sitesinde farklı tur seçenekleri de var. Mesela biraz daha fazla para ödeyip Napoli kentini de içeren bir tur alabilirsiniz. Diğer Firma linklerini de paylaşalım : Rome Bus Tours & Bigbustours
Son olarak ulaşım konusunda taksiler için bir paragraf açalım. Biz Roma’da ağırlıklı olarak taksi kullandık. Çünkü 5 kişiydik. Havaalanı şehir merkezi ulaşımı sabitlenmiş hangi taksiye binerseniz binin 48 Euro ödersiniz. Bunun dışında kullandığımız mesafeler ve ücretleri şöyle : Vatikan-Kolezyum : 12 Eur, Travestere-Aşk Çeşmesi : 10 Eur. Ufak bir not taksi duraklarından taksiye bindiğinizde taksimetre 6 Euro’dan açılırken, yoldan hareket halinde bindiğinizde 3 Eurodan açılış yapıyor. Ayrıca bagajınız varsa terbiyesizlik yapıp 2 Euro da bagaj ücreti talep edebilirler. (Böyle bir şey olursa hiç tartışmayın size yönetmelik göstermeye kadar uzatırlar bu işi)
Diğer şehirlere ulaşım yapacaklar için en uygun seçenek tüm İtalya’da olduğu gibi tren. Trenitalia en geniş ağ iken italotreno.it adresinden de indirimli biletler bulabilirsiniz. Biz ikisini de kullandık. isimleri dışında çok farkları yok. Fiyat sorgularken tarih ve saat aralıklarını geniş tutun ki tüm indirimli fiyatları görün. Örneğin saat 08:00 de kalkan tren 30 Euro iken daha erken kalkan bir trende 14,90 Euro ya bilet bulmuştuk. Temkinli ve garantici olmak isterseniz biletinizi yukarıdaki belirttiğimiz adreslerden online alabilirsiniz.
Otobüs ulaşımı merak edenler için Flixbus otobüsleri ise en uygun seçenektir. Ancak mutlaka terminallerini Google haritalar üzerinden kontrol edin. Bazı şehirlerdeki terminalleri şehir merkezinden uzak noktalarda yer alabiliyor.
Roma’da Nerede Kalınır? Roma Otelleri
Roma’da kalınacak otel mi arıyorsunuz? Kalacağınız oteli seçerken birkaç noktaya dikkatinizi çekmek isteriz. Eğer Roma’dan diğer şehirlere seyahat edecekseniz otelinizin Termini isimli tren terminaline yakın olması size avantaj sağlayacaktır. Yalnız bu bölge İspanyol merdivenleri, aşk çesmesi gibi gözde noktalara 30 dk. kadar yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Roma’da konaklama için en uygun seçenek (haritalardan yerini kontrol edin) Novana Meydanı ve İspanyol Merdivenleri’nin arasında kalan olsa gerek.
Şehrin en hareketli bölgeleri buralarıdır ve bir yerden diğerine giderken çok fazla toplu taşıma kullanmaya gerek kalmayacaktır. Mesela biz konaklama tercihimizi Novana Meydanı’na yakınlığı için Pantheon Inn Otelinde yapmıştık. Konumu itibari ile birçok noktaya yürüyerek gittik. Sadece Vatikan ve Kolezyum için taksi kullandık. Ücretlerini yukarıda belirtmiştik. Otel personeli yardımsever, odaları temizdi. Ayrıca erken gelmiş olsak bile bavullarımız için yardımcı oldular. Odayı erken bile tahsis ettiler. Öneririz. Bizim de sıklıkla kullandığımız Agoda arama motoru uygun fiyatları sorgulamak için güzel bir seçenek.
Roma’ya Ne Zaman Gidilir?
Çok sıklıkla karşımıza çıkan soru kalıplarından biri de Roma’ya ne zaman gidilir sorusudur. Biz çok sevdiğimiz için her zaman gidebiliriz ancak kış ayları şemsiye ve üstünüzdeki mont ile geziniz güçleşir. Bir de bir mekana oturup üstünüzdekileri çıkarıp tekrar giymek zor bir eylem. O yüzden kış ayları hariç her mevsim gidilmesi uygun olsa da yaz sıcaklarının yoğun olduğu Temmuz ve Ağustos ayları da dışarıda dolaşmak için çok uygun olmayabilir. (ne diyorsunuz Cengiz Bey)
Eğer yılbaşı tatilinizde Roma’da olmak isterseniz bizim gibi Roma’daki kutlamaların bir Amsterdam ayarında süper geçtiğini söyleyemeyiz. Renkli ışıklı süslü dükkanlar görecekseniz ama Almanya şehirleri ve Colmar ve benzeri Fransa şehirleri gibi bir cümbüşü göremezsiniz.
Roma’da Yemek
Evet herkesin merakla beklediği başlığa geldik. (bu bir yalan, bu sayfayı okuyan sınırlı sayıda kişiden biri olarak şanslısınız) Efendim bilinen ünlü gurme, gezgin,müzisyen (daha uzar bu) İtalya aşığı Ayhan Sicimoğlu ile öğrendik İtalya’nın türüf mantarı avını ve lezzetlerini. Burada üstadımız Denizli gezisindeki anlatımında şöyle diyor:
Dünyayı gezerim.Doğru yolu sezerim. Her yerin yemeğini bilirim ve sorarlar: “Abi en çok hangi mutfağı seversin? İtalyan mı Fransız mı ?” yahu Türk mutfağından başka bir mutfak var mı dünyada? ne İtalyan mutfağı ? fakir mutfağı hamur, ye dur.” Ayhan Sicimoğlu Renkler – Denizli
Girişi Ayhan Abi ile yaptıktan sonra(moraller bozulmasın) ilk önce kahvaltı ile ilgili bir şeyler söylemek isteriz. Sadece Roma’da değil İtalya’nın genelinde maalesef bir kahvaltı kültürü bulunmuyor. Ağırlıklı olarak Forno denen fırınlardan hamurişleri kruvasanlar kahve ile geçiştiriliyor. Bunun için bir fırın ararsanız Campo de Fiori iyi bir seçenek olabilir. Uyarmak gerek İtalyan hamurişleri genellikle şekerli. Bizim damak tadımıza pek uymuyor. Onun için tavsiyemiz kalacağınız otelinizde kahvaltı seçeneğinin olması gerektiğini düşündüğümüz.En azından peynir yumurta tarzı bir şeyler aramazsınız.
Akşam yemekleri için bir akşam mutlaka Tiger nehrinin karşı tarafına yani Trastevere bölgesine geçiniz. Tiger nehrine paralel uzanan sokaklarında sayısızca renkli, süslü restoran ve kafe bulacaksınız. Hatta akşam yürüyüşünüzü Tiger nehrinin ortasında bulunan minik adacık Isola Tiberina üstünden geçerek keyifli bir yürüyüş gerçekl17eştirmenizde mümkün. Biz bu adayı Paris’teki Notre Dame katedralinin olduğu adaya benzettik. Burada yemek konusunda sayısız öneri olarak verilecek mekan göreceksiniz. Ama daha çok dolaşın tüm sokaklarına kafanızı uzatın.
Roma’da fiyatlar Avrupa’daki pahalı kentler seviyesinde değil, o yüzden mutluluk verici eylem hissine kapılabilirsiniz. ortalama bir esspresso 2 Euro iken Latte Macchiato 3,40 Euro, hamburger 6-9 Euro, pizza 7-12 euro, Lazanya 10 Euro, Kola 3 euro civarında. Biz gezimiz boyunca 3 farklı yerde yemek, kahve ve tatlı yeme etkinliğinde bulunduk. Ne yaptık şimdi onlara bakalım, ardından farklı tatlar için öneriler verelim.
Spice and Vine : Bu restoran mutlaka bir akşam yemeğinizi buraya ayırın dediğimiz Trastevere bölgesinde bulunuyor. Ciddi anlamda en çok sevdiğimiz ve keyif alarak uzun soluklu oturup yemek yediğimiz mekan burası oldu. Menusü ve seçenek bakımından oldukça geniş. Pizza’dan makarnaya, lazanya’dan hamburgere çeşit çok. Naif güzel bir mekan. Tabi bulunduğu sokak Lungoretta’da sayısız mekan göreceksiniz. Kafanızı buraya gelene kadar sayısız dükkan zaten cezbetmiş olacak. Restoran Maria meydanına oldukça yakın. Via Della Lungoretta 18. Spice and Vine Konum
La Biga Ristoracaffé Wine Food: Sıradaki restoran önerimiz ise Kolezyum manzaralı La Biga. Kolezyum’un hemen yakınındaki cadde Nicola Salvi üzerinde bulunuyor. Kolezyum randevusuna saatler kala oturup Margaritha ve 4 peynirli pizzayı hüpletmiştik. hemen önünde yer bulabilirseniz 3-5 masada Kolezyuma nazır biranızı kahvenizi içebilirsiniz. Fiyatlar ortalama düzeyde ve gelin görün ki bizde Coperto almadılar. işte bunu sevdik. La Biga Konumu
TGB: The Good Burger açılımı ile İspanyol merdivenlerine uzak olmayan bir lokasyonda bulunan burgerciyi takdim edelim. Cheeseburger’in 6 Euro olduğu mekan ara atıştırmalık için ideal. Hatta salonunda duvarda asılı bisiklet manzaralı street fighter oynayabileceğiniz bir de atarisi var. (ücretsiz) Roma’da arkadaşınız ile patateslerinizi yedikten sonra kapışabilirsiniz. 4. turda takıldım ben .Berberini Meydanı, TGB Konumu
Sant’ Eustachio Il Caffè: Roma’ya gidildiğinde uğramazsanız size nasıl yani gitmediniz mi ? sorusunu sorduran kahveciden bahsedelim. Yukarıda bahsettiğimiz kahve fiyatı buraya ait. Buranın lezzetli kahvelerinden tatdıktan sonra. 2. kere geleceğinize eminiz. Ayrıca buradan hediyelik paket kahve alabilirsiniz. Kahvelerinizi aldıktan sonra Roma turuna buradan başlamak güzel bir öneri. Tıpkı Engin Akyürek ve Tuba Büyüküstün dizisindeki gibi. Merak edenler için onların Roma turu : Kara Para Aşk 20. Bölüm
Pompi : Gelelim işin tatlı kısmına. Efendim Roma kenti bildiğiniz üzere tramisusu ile meşhurdur. Sadece tiramusu mu ? dondurması, cannolosu, pastası cabası. İşte Pompi isimli mekan ağızda erirken serin sulara zıplama neticesinde ürettiği tramisuları satan pastane. Roma’da aklınızda kalacak lezzetlerden bir yer olacak burası. Yeri gelmişken tiramusu fiyatı 4 euro. Via della Croce, 82 Pompi Konumu
Il Vero Alfredo : İçimizde uhde kalıpta gidemediğimiz mekan burası. Roma’nın en güzel makarnacılarından olarak ün salmış kendisi. Ahdımız var, bir gün buluşacağız. Piazza Augusto Imperatore, 30 Alfredo Konumu
Pizzeria Da Baffetto: Yeri gelmişken bir de pizzacı önerisinde bulunalım. lezzetinden pişman olmayacağınızı düşündüğümüz bu pizzacıda mutlu olacaksınız. Konumu Novana Meydanı’na yakın. Via del Governo Vecchio, 114 Baffetto Konumu
Gelateria Della Palma: Sanırım şimdiye kadar en çok dondurma çeşidini gördüp şaşırdığımız meşhur dondurmacı burası oldu. Not: 150 çeşit. Via della Maddalena, 19-23 Della Palma Konumu
Tüm bunların yanında Julia Robert’s ın Roma’dan başlayıp uzakdoğuya uzanan öyküsü ye, dua et, sev filminde pizzalarını yediğini pizzacı : L’ Antica Pizzeria da Michele Trevi, dolgun ve sebzeli pizzaları ile ünlü Piccolo Buco, akşam yemeği alternatifi için That’s Amore, en çok beğenilen dondurmacılardan Frigidarium, el yapımı makarnaları ile ünlü Osteria da Fortunata, akşam için bir pub arıyorsanız Scholars Lounge Irish pub, en çok tercih edilen süslü mekan makarna&pizza ve İtalyan lezzetleri içinde Cantina e Cucina alternatif/kesin olarak notlarınıza alabilirsiniz.
Ayrıca google haritalarınıza pizza al taglio yazıp ararsanız ayaküstü pizza deneyimi sunan alternatiflere ulaşabilirsiniz. Dipnot: Önünden geçip de Aralık ayında olduğumuzdan ötürü 12.000 i aşan yorum almış dondurmacı Giolitti‘nin aklımızdan çıkamadığını da belirtelim.
Roma Gezilecek Yerler
Roma’ya tam anlamıyla hakim olmak ve başlıca birçok yerini görüp keşfetmeniz için en az 2 gece konaklamayla dolu 3 gününüz olmalı. Aşağıda başlıklar halinde gezilecek yerleri sıralamadan evvel Google Maps ile internet olmadan da kullanabileceğiniz bir harita oluşturduk. Roma Gezilecek Yerler Haritası
Pantheon
Kanımızca Roma denildiğinde akla gelen ilk en eski yapılardan biri Pantheon. Ölçmedik ama Roma’nın tam merkezinde bulunuyor. Var olan tüm tanrılara adanmış yapı 128 yılından beri burada ve ayakta bulunuyor.
İlk olarak 28 yılında inşa edilen yapılan 128 yılında Hadrianus tarafından tekrar inşa ettirilmiştir. Kubbesine kadar olan yüksekliği 44 metre olan yapı İstanbul Ayasofyası inşa edilene dek (537.yıl) bilinen en yüksek mabed imiş. 7. yüzyılda kiliseye çevrilen yapıda Pagan heykelleri kaldırılmıştır.
Yapının dikkat çeken önemli bir özelliği de kubbe tavanında dev bir delik olması. Aydınlık ve hava alması için yapılan bu delikten yağmur yağdığında içeri su dolmakta ve tabanındaki oluşturulan delikler sayesinde yağmurun tahliye edilmesi amaçlanmış. Yapı girişinde bulunan sütunlar daha sonradan Yunan mimarisine özenilerek dikilmiştir. Ücretsiz olarak gezebileceğiniz yapıyı mutlaka görün ve hemen önünde yer alan anıt ve çeşmesi önünde seyre dalın.
Vatikan Kenti ve Vatikan Müzeleri
Roma’nın içinde bir şehir değil bir ülke var. Şehircik veya ülkecik diyelim biz ona. Katoliklerin ruhani lideri Papa ve yönetiminin olduğu Vatikan, 1929 yılında imzalanan Lateran anlaşması ile bağımsız olmuştur.
Roma’nın bir mahallesi denilecek kadar büyüklüğe sahip olan Vatikan’da başta Papa’nın halka seslendiği San Pietro Meydanı, Aziz Petrus Bazilikası ve Roma’ya gidiş nedeni olabilecek Vatikan var. (bkz: Vatikan Müzeleri) var. Ülke olarak tanınması nedeniyle girişte Roma’da olduğunuz için herhangi bir Vize’ye ihtiyaç duymayacaksınız. San Pietro Meydanı ve Aziz Petrus Bazilikasını ücretsiz gezebilirken kesinlikle 1 gününüzü alacak Vatikan müzeleri için online bilet almanızı öneriyoruz. Müze ve şapel bileti 2023 yılında 17 Euro idi. Vatikan Müzeleri rezervasyonu.
Kutsal Melek Kalesi (Sant’Angelo Castle )
Vatikan’dan bahsetmişken hemen yakınındaki Sant’Angel’dan bahsetmemek olmaz. Roma İmparatoru Hadrianus tarafından anıt mezar olarak yaptırılan yapı daha sonra Papalık tarafından kullanılmıştır. Tiber nehrinin kenarında yer alan ve Vatikan’a yürüme mesafesindeki kaleye 1277 yılında Papa’nın kaçması için 800 metre uzunluğunda bir tünel yapılmış. Ziyaret için ise 20 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekecek.
Eğer ziyaret edecekseniz Tiber nehri üzerindeki aynı isimli köprüden geçmenizi tavsiye ederiz.
Kolezyum (Colesseum)
Roma’ya gidenlere Roma’yı anlat dediğiniz de size anlatacağı ilk 3 yerden biri kesinlikle Kolezyum olacaktır. 80 yılında Titus döneminde yapıldığı bilinen devasa büyüklükteki yapı gladyatör savaşları için kullanılmıştır.
Aynı zamanda barınma yeri, iş dükkânları, dini kışlalar gibi farklı amaçlar için de kullanılmıştır. Asıl ismi Arena iken sonradan girişteki heykelin ismini almıştır. 2007 yılında ise Dünyanın yeni 7 harikasından biri olarak seçilmiştir. 50.000 kişilik kapasitesi ile zamanının en büyük arenası imiş.
Uzayan sıraları bertaraf etmek zaman kazanmak için mutlaka online bilet almanızı öneririz.(bkz: Kolezyum Online bilet) Biletiniz Kolezyum ile beraber 3 farklı nokta içinde giriş sağlar. O yüzden Kolezyum sonrası biletinizi atmayın. Kolezyum hemen yakınında yer alan Forum alanı ve Palatine Tepesi biletinize dahil alanlardır. Online bilet aldığınız zaman mutlaka sabah erken saatleri seçin. Öğle ve sonrası için Forum alanını görmek için zamanınız kalmayabilir. Ayrıca Forum alanının girişinde bir zafer takı olan Konstantin anıtı var. Konstantin’in 312 yılında rakibi Maksensus’a karşı kazandığı zafer üzerine inşa edilmiştir.
Eski Roma şehir merkezi olan forum alanı tarihi forum kalıntılarının bulunduğu büyük bir alandır. Palatine Tepesi ise yine Forum ve Kolezyum yakınında bulunan üst sınıf vatandaşların yaşadığı ve saray kalıntılarının bulunduğu yerdir. Bilet fiyatı bu üç yer için 16 Euro’dur. Biz biletimizi şu adresten almıştık. Farklı müzeler için kombine bilet seçenekleri bulunuyor. Göz atmanızı tavsiye ederiz. İtaly Tickets
Aşk Çeşmesi (Fontana Di Trevi)
Roma’nın 1762 yılında sahip olduğu bu çeşme 258. yaşına girdi. Çeşmeyi Giuseppe Panini Nicola Selvi’nin vefatının ardındadan tamamlamıştır. 26×49 metre ölçülerine sahip çeşme görkemi ile büyüleyicidir.
Çeşme’de 3 heykel bulunuyor. Çeşmenin ortasında denizler tanrısı Neptün, solunda anne sevgisi ve büyüyen bitkilerin tanrıçası Ceres, sağ tarafında sağlık tanrıçası Salus’un heykeli bulunmaktadır. Trevi ismi çeşmenin 3 yolun kavşağında bulunmasından mı yada 3 farklı su yolunun burada kesişmesinden mi verildiği tartışma konusu. Tahminimce 3 Tanrı’nın yapıldığı için de ismini almış olabilir.
Uzun uzun baka kalacağınız çeşmeye nazır fotoğraf çektirmek için turistler arası köşe kapmaca oynanır. Tekrar Roma’yı görmek için çeşme havuzuna bozuk para atıldığı da doğrudur. Bu gelenek 1954 yılındaki Tree Coins in the Fountain isimli filmden ileri gelmekteymiş. Toplanan paralar hayır kurumlarına bağışlanmaktaymış. Atmayı unutmayın 🙂
İspanyol Merdivenleri
Geldik İtalyanların toplanma noktası olan İspanyol Merdivenleri’ne. Her daim cıvıl cıvıl, özellikle de gençlerin buluşma noktası olan 138 basamağa sahip İspanyol Merdivenleri adını burada bulunan İspanyol Büyükelçiliği’nden alıyor.
Uyarmadan geçmeyelim, her ne kadar Covid etkisi nedeniyle uzun süre boş kalacak olsada burada eskiden beri hüküm süren gelenek pizzanı makarnanı içeceğini al, merdivenlere kurul geleneği sona erdi. Görevliler her daim başınızda. Fotoğraf çekerken bile oturmak güç.
1792 yılında yapılan merdivenlerin önünde anıt bir çeşme Fontana della Barcaccia bulunuyor.Merdivenlerin üst kısmında ise Monti isimli Fransız Katolik Kilisesi ile Spagna Meydanı bulunuyor. Buraya metro ile gelmek isterseniz Spagna durağı hemen yakınında bulunuyor. Meydana bakan her daim hareketli ve kalabalık 2 cadde bulunuyor. Burada yürüyüş yapmak, dondurma almak veyahut dükkanları göz gezdirmek için ifırsat yaratın: Carroze ve Candotti.
Vittorio Emanuele II Abidesi
Roma’nın ünlü anıtlarından olan Vittorio Emanuele II Abidesi, Kolezyum’un yakınındaki Piazza Venezia’da yer almaktadır. Giuseppe Sacconi tarafından Birleşmiş İtalya Krallığı’nın ilk kralı II. Vittorio Emanuele’yi onurlandırmak için 1885-1911 yılları arasında yapılmıştır.
135 metre genişlik ve 70 metre yükseklikte olan yapı fotoğraf çektirmek için turistlerin uğrak noktasıdır. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz yapının terası 360 derece Roma manzarası sunar. Asansör ücreti 10. Euro olarak belirlenmiştir. Eğer Kolezyum’dan buraya gelmek isterseniz kısa bir yürüyüş ile ulaşabilirisiz. Yürüyeceğiniz cadde boyunca da yol kenarından forum alanını görebilirsiniz.
Trastevere
Sanırım Trastevere turistlerin en sevdiği bölgesi şehrin. Sıra sıra süslü dükkanların kafelerin ve restoranların olduğu bölge ışıl ışıl sokakları ile gece de cezbedici. Tiber nehrihinin diğer tarafında yer alan bölgeyi Ponte Fabricio köprüsünden geçerek gitmenizi öneririm. Çünkü bu köprünün ortasında küçük bir adacık, kilise ve restoranlar var.
Ayrıca akşamüstü uğrama şansınız olursa Janiculum Tepesinde güzel bir Roma manzarası ile günü sonlandırmanız mümkün. Gece yemeğinde ziyaret ettiğimiz bölgeden kaydırmalı fotoğraf slaytı aşağıda.
Villa Borghese
Roma’nın nefes alan bahçeleri Borgese ,Roma’ın İspanyol Merdivenleri’ne yakın bir noktasında bulunuyor. Yeşil, kuş cıvıltıları arasında hissedeceğiniz sakinlik tüm Romalılar gibi sizi de davet ediyor. Halkın meydanı manasına gelen Popolo Meydanı‘da burada bulunuyor. Yine bir akşam Roma manzarası için burada bulunan Pincian Terası bu bölgede ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Ayrıca çocuklu ziyaretçiler için de bahçelerin içinde bir hayvanat bahçesi yer almaktadır. Bahçeler geniş bir alana sahip olduğundan içinde gezmek için bisiklet kiralaması da yapabilirsiniz. Bir müze olarak hizmet veren Borghese Gallerisi burada bulunur. Kardinal Scipione Borghese tarafından toplanan koleksiyonun Bernini bölümündeki heykeller oldukça dikkat çekici. Koleksiyonuna göz atmak ise biraz pahalı 20 Euro.
Novana Meydanı (Piazza Novana)
Roma’nın en hareketli bölgelerinden biri de Novana Meydanı’dır. Zaten Roma da o kadar çok meydan ve meydancık göreceksiniz ki şehrin gerçekten çok eski olduğunu hissettirecek. Neredeyse 2 sokaktan biri bir meydana ulaşıyor. Bunların dışında şehrin merkezi olarak nitelendirilecek meydanı olan Novana, şehrin en güzel meydanı olabilir. Meydanın etrafında ise soluk alabileceğiniz kafeler ve restoranlar var. Hemen birine kurulup etrafa seyre dalmanız olası.
Not: Bu meydan eski bir hipodrom imiş. Meydanın etrafında kalan yuvarlak geniş cadde ise tribün. Ünlü İtalyan ailemiz Mediciler buranın meydan olarak daha kullanışlı olacağını düşünerek hipodromu kaldırmışlardır.
Meydanın ortasında Bernini’nin yaptığı Quatro Fiumu isimli anıt çeşmesi ve Agone Kilisesi fotoğraf çektirmek ile sabırsızlanan kişiler ile dolu. Novana’nın hemen 2 sokak yanında ise sebze meyve satılan bir meydan/pazar olan Campo di Fiori bulunuyor. Semt pazarlarını seviyorsanız mutlaka uğrayın.
Sapienza Kilisesi (St. Ivo alla Sapienza)
Novana Meydanı’nın hemen yakınındaki Rinascimento caddesinde bulunan Sapienza 16.yüzyılda yapılmıştır. Barok akımın temsilcisi Barromini’nin de çalışmalarının yer aldığı kilise önünden defalarca geçip farkedilmeyecek bir gizli avluya sahip. Ayrıca kilise içindeki detaylara dikkat edin bakalım ilizyonu farkedecek misiniz?
Kapitolin Müzesi/Tepesi
Emanuel Abidesinin hemen yan tarafında yüksek merdivenleri ile dikkat çeken tarih müzesi Roma Pass ile ücretsiz gezilebilmektedir. Müzelerden hoşlanmıyorsanız da mutlaka merdivenlerini çıkıp avlusundaki meydanda ve merdivenlerinde fotoğraflanın.
Roma’nın zengin heykel koleksiyonuna sahip Kapitolin Müzesi Caravaggio ve Michelangelo gibi sanatçılarından da eserleri barındırıyor. 2 farklı binada yer alan müze’nin alt katından diğer binaya geçilmektedir.
Marcellus Tiyatrosu
İlk görenlerin Kolezyum sanması muhtemel olan yapı ona benzerliği ile dikkat çekiyor. Yukarıda bahsettiğimiz abide ile Fiori pazarının arasında kalan cadde üzerinde yer alıyor. Görüntüsünden anlaşılan garip bir şekilde sanki tiyatronun üst kısımları ikamet olarak kullanıldığı şeklinde.
11.000 kişilik yapı milattan önce 12. yılda açılmış. Hz. İsa’dan bile daha yaşlı.
Santa Maria in Cosmedin Kilisesi
Yukarıda anlattığımız Marcellus’a yakın bir noktada bulunan 8. yüzyılda inşa edilen kilise mozaik ve frizleri ile ünlüdür. Ancak onu ünlü yapan verakta bulunan Bocca della Verita isimli veraklarında yer alan ve doğrunun ağzı olarak telaffuz edilen heykel. Şöyle ki elinizi heykelin ağzına soktuğunuzda yalan söylerseniz elinizi koparacağına dair bir kehanette bulunulması onu ünlü yapmış. Denemesi ücretsiz.
Roma Kısa Kısa
Roma ile ilgili anlatacaklarımız bu kadar. ancak şu kısa notlar da işinize yarayabilir.
# İtalya’nın başkenti Roma’da vaktinize göre zaman ayırabileceğiniz birçok alternatif bulunuyor. Minik misafirleriniz varsa Popolo meydanına yakın noktadaki Explora IL Museo Dei Bambini isimli çocuk müzesi bunlardan sadece bir tanesi.
# Roma’da piramit var dersek inanır mısınız? Anıt mezar olarak inşa edilmiş Cestius Piramidi 30 metre yüksekliktedir. Ulaşım için B isimli metro hattıyla Piramid durağında inebilirsiniz.
# Şimdilerde harabe haliyle görülen Caracalla Hamamları 2. yüzyılda inşa edilmiştir.Roma’nın eli kanlı lideri Caracalla’nın ismi verildiği hamamları alternatif olarak ziyaret edebiliesiniz. B metro hattı, Massimo.
Peki Caracalla’nın suikast sonucu nerede öldürüldüğünü biliyor musunuz? Adıyaman’da
# Kolezyum’a kadar gelmişken St. John Lateran Bazilikasını rotanıza katabilirsiniz. İhtişamlı görüntüsü ve Roma’da inşa edilen ilk kilisedir. İnşa ettiren Konstantinin dev heykeli, Önünde yer alan Mısır dikilitaşı ve bronz kapıları etkileyicidir. Giriş ücretsizdir.
#Santa Maria Maggiore Bazilikası nefes kesen detayları ile 5. yüzyılda inşa edilmiş. Şehrin önemli yapılarından biri olan kilise Termini istasyonuna yakın.
# Eski Roma’nın nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi ? Kolezyum veya Caracalla Banyoları. Roma’nın 3D modelleme ile şimdiki konumlarının üzerine yapılmış Imperial Roman Architecture isimli videoyu izlemenizi öneririm. Şehrin güzelliğini çok daha net anlayabilecek ve şaşıracaksınız.
# Bisiklet, scooter,vespa yada segway kiralaması yapmak istermisiniz? Fiat 500’e ne dersiniz? Yürüyüş turları dahil birçok etkinlik hakkında bilgi alın : bicibaci.com
Aşağıda Roma’daki videolardan derlediğimiz kısa bir Roma Turu videomuz var. Bekleriz.
Bağlantılı Diğer İtalya Gezi Notlarımız
- Venedik Gezi Rehberi
- Pisa Gezi Rehberi
- Floransa Gezi Rehberi
- Bologna Gezi Rehberi
- Vatikan Gezi Rehberi
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
10 Comments
Şahane bir gezi rehberi olmuş ama gerçekten de boyu bükük biraz. İnsan okurken bile bi irite oluyor İtalya duyunca. Ben de gitmiştim bir zamanlar İtalya’ya ama bakalım o eski ihtişamlı hallerine geri ne zaman dönecek ya da dönebilecek mi? Ellerine sağlık
Çok teşekkür ederiz ilginiz için. Belki de son gidenlerden olduk. Umarım düzelir herşey ve eski günlerine dönerler
Merhaba,
Harika b’r Roma yazısı olmuş, ellerinize sağlık! Bir de sizin yazınızı okuduktan sonra gitmek lazım.
Sevgiler,
Şebnem
Değerli yorumunuz için çok teşekkürler. Herkes koranasız günlerin gelmesini diliyor. 🙁
un saluto dall’Italia
🏳️🏳️🙏🏻🏳️🏳️
Gerçekten çok ayrıntılı bir rehber olmuş, emeğinize sağlık.
Çok teşekkürler 🇮🇹🇮🇹
Özlediğimiz yerler😍 ben hiç uzaklaşmadım hatta martta planladığımız seyahati iptal etmek zorunda kaldığımız için üzgünüm ve özlemim daha da arttı, bu işler biter bitmez gideriz umarım, döviz daha da tepemize çıkmazsa😅
Umarım her şey düzelir ve gidersiniz🤠