Denizli
12 min read
564

Pamukkale Gezi Rehberi

Haziran 11, 2017
2
Pamukkale Gezi Rehberi

Çardak Havalimanı’nda başlayan turumuz Salda Gölü ve Afrodisias Antik Kenti ziyaretlerinden sonra Denizli ile devam etti. Dünya’da bir örneğini bulmak bir o kadar güç olan doğa harikası ülkemiz topraklarında Denizli’de bulunuyor. Mutlaka her Türk vatandaşının görmesini dilediğimiz ve hazrladığımız Pamukkale Gezi Rehberi nasıl gidilir sorusu ve ulaşım detayları ile başlıyor.

Denizli Ulaşımı

Denizli konum itibari ile Muğla, Aydın, Antalya ve Burdur’un çevrelediği, bu şehirlere yaklaşık ortalama 2 saat uzaklıktaki bir kent. Denizli Çardak Havalimanı Denizli ile pek alakasız bir yerde olup 67 km. kadar uzaklıktadır. Havalanından ulaşım sağlayacaklar için özellikle yaz aylarında uçak sefer sayılarının arttığını söylemekte fayda var. Alternatif olarakta Isparta havalimanı uçuşlarınada bakabilirsiniz.

Havalimanı – Şehir ulaşımı için araba kiralayabilecekler için  oldukça fazla seçenek olduğunu söylemeliyim.  Toplu taşıma için Denizli ve Pamukkale’ye otobüs ulaşımını Bay-Tur isimli bir firma yapıyor. Taksi ulaşımını denememiş olsam da denizlitaxi sitesinde  buraya yazamayacak kadar yüksek olduğunu belirtmek gerek. Pamukkale ulaşım için Pamukkale ve Karahayıt’a her yarım saatte bir Denizli santral garajdan belediyelere ait araçlar hareket etmektedir.

Denizli’de Konaklama/ Pamukkale Nerede Kalınır?

Denizli’de Pamukkale ve şehir merkezinde konaklayabileceğiniz farklı seçenekler mevcut. Zamanınızın çoğunluğunu Pamukkale’de geçireceğinizden konaklamanızın burada olmasında ayda olacağı düşünmekteyiz. Biz Venüs Suite Otel’de kaldık. Gayet temiz, ekonomik ve harika kahvaltısının yanısıra güzel bir de havuzu vardı. Tavsiye ederiz.

Denizli’de Ne Yenir?

Denizli yeme-içme konusunda geniş bir yelpazeye sahiptir. Denizli bir üniversite şehri olunca çeşitlilik de çok fazla olmaktadır.

Kebapçı Enver

Okuduk, araştırdık. Denizli’de  ve Kebapçı Enver ismi ön plana ne yenir sorusuna ilk cevap olarak çıktı. Kayıtlara Denizli Kebabı olarak geçen kebabı burada test ettik. Altı ve üstü pideler ile çevrelenmiş kebabı çatal ve bıçak olmadan yemeniz gerekiyor ki usül böyle. Şunu da söylemek gerekir ki Denizli’ye gelindiğinde bu kebabı yemeniz tavsiye olunur. Denizli merkezde yer alan mekana erken saatlerde gidiniz.

Kebapçı Enver ve Denizli Kebabı

Hacı Şerif

Hacı şerifi bilmeyen pek azdır. Yemeğin üzerinde Denizli’de irmik helvası-dondurma ikilisinin yanında çay güzel gider. Hacı Şerif’in Denizli’de birçok şubesi var. Kesinlikle birinin önünden geçiyor olacaksınız. Unutmadan hazır buralara kadar gelmişken Denizli gazozu olan  Zafer Gozozu’nu test etmeyi unutmayın.

Dondurmalı İrmik Helvası

Denizli Gezilecek Yerler

Denizli için gezilecek yerleri özetlerken Denizli ve dışındakiler şeklinde özetlemekte fayda var. Bu daha çok zamanınızı planlamak ile ilgi bir durum. En az zamanı olanlardan en çoğa doğru sıralamayı seçtiğim Denizli’de gezilecek yerler listem aşağıdaki gibi.

Pamukkale

Denizli’nin simgesi, olmazsa olmazı. Muhtemelen eğer Denizli’de iseniz Pamukkale için gelmiş olmalısınız. Pamukkale’ye ulaşmak için özel bir şey sarfetmenize gerek kalmayacak, şehrin her tarafında bulunan Pamukkale tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz.

Pamukkale Travertenleri’nden dökülen sular aşağıdaki göleti dolduruyor.

Türkiye’de termal su kaynaklarının fazlalığı bir çok yöremize Allah’ın bir lütfu olarak verilmiş. Bunlardan biri de Pamukkale’de. Yalova’dan Gönen’e Afyon’dan Sivas’a kadar çok sayıda termal su kaynakları var. Pamukkale hemen arkasında kurulmuş antik kent Hierapolis sayesinde yüzyıllar boyu şifalı suların merkezi olarak bilinmiş. Kentin sıcak suları oksijenle temasından sonra içerdiği kalsiyum Pamukkale’yi oluşturmuş.

Pamukkale’de Biz

Paçaları sıyırıp yukarıdan aşağıya doğru yürüyüş rotanızda ayağınız altındaki sıcak su, süngerimsi yumuşaklık ile tortu, bu mucizenin oluşumu hakkında kulağınıza fikirler fısıldıyor.

Pamukkale toplu ulaşım için ya Havalimanı’dan direkt Pamukkale’ye gelen Baytur araçlarını kullanabilir, yada Denizli otogardan kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz.

Hierapolis oldukça büyük bir kent. Vaktinizi tasarruflu kullanmak adına bizim gibi elektrikli motor kiralayabilirsiniz.

Pamukkale Giriş Ücretleri 

Pamukkale ve Hierapolis’in giriş ücretleri 35 TL’dir. Müzekartınız varsa ( bence olsun) senede iki defa ücretsiz giriş yapma hakkınız var. Eğer Hierapolis içinde antik havuza girmek isterseniz ekstra bir ücret ödemeniz gerekiyor ziyaretimiz olan 23 Nisan’da buranın ücreti 32 TL idi.

Pamukkale

Küçük Bir İpucu : Ziyaret için Güney Kapısını tercih etmelisiniz. Bölgenin 3 farklı noktadan girişi mevcut. Göletin olduğu bölgeden girerseniz yukarı doğru tırmanmanız gerekecek ve bu tercih etmeyeceğiniz bir durum olabilir.  Son olarak yanınızda küçük bir çanta bulunmasında fayda var. ayakkabılarınızı bir poşete koyup çantanızda taşımanız için. Hatta 10 TL ödeyerek Decathlon’dan minik katlanan cebe bile sığan çantalardan alabilirsiniz.

Hierapolis

Gelelim yüzyıllar boyu Pamukkale’yi önemli yapan diğer meselenin adına. Hierapolis kutsal kent anlamına gelir. Kutsal kent anlamına sahip olması içerdiği kaynak sular ile geçmişten beridir bir şifa merkezi olmasından ileri gelmektedir.

Şehrin Giriş Kapısından Hierapolis

Kentin tarihi MÖ. 3. yüzyıl olarak tarihlenmektedir. Hierapolis geçmişte yaşadığı depremler nedeniyle her antik kent gibi taş taş üstünde kalmayacak şekilde dağılıyor. Sonrasında Roma Kralları’nın desteği ile hayatını 7. yüzyıla kadar sürdürmesine karşın tekrarlanan bir deprem ile kent iyice küçülüp dağılıyor. Hierapolis’e zarar veren sadece depremler olmadı tabiki.

Hierapolis

Hirepolis ve Pamukkale’nin içinde akılalmaz bir şekilde inşa edilen oteller buraya çok büyük zararlar vermişlerdir. Her ne kadar şu anda bir otel olmasada etkilerini geniş düzlükler üstündeki beton alanlardan görebiliyor olacaksınız.

Kent Planı

Diğer bir bilgi ise kentin Kehanet Tanrısı Apollon’dur ve kent genelinde Apollon’a oluşturulan tapınaklarda tapınılır imiş.Şehrin 1988’de UNESCO kültür mirası listesinde olduğunu hatırlatalım. Peki kentin içinde neler bulacaksınız ?

HieraPolis Müzesi

Antik kentten çıkan eserlerin sergilendiği alandır. Özellikle tiyatro’dan çıkan kabartmaları görmeniz gerekir.

HieraPolis Tiyatro 

Dünyanın neresini gezerseniz gezin, ister Roma’da ister Atina’da  bu şekilde korunmuş ve restore edilmiş benzer bir yapı bulamazsınız. İtalyan kazı heyeti tarafından 40 yılı bulan restorasyon çalışması sonucunda dünyaya kazandırılmıştır. Kapasitesi 12.000’dir. MS. 206 yılında ideal görünüşüne ulaşmıştır.

HieraPolis Antik Havuz

Milattan sonra 7. yüzyılda meydana gelen bir deprem sonucunda bölgenin bir çok yerinden termal sular yeryüzüne çıkmaya başlar, Yıkılan Agora’nın üstünde çıkan sular bir gölet oluşturur. Kleopatra denen havuzun oluşum süreci bundan ibaret. Antik kent taşlarının üstünde yüzülen havuz  turistik bir işletme olmuş.

HieraPolis Frontinus Caddesi

Kentin ana giriş kapısı ve caddesinin olduğu bölüm. Caddenin altında bir de kanalizasyon sistemi bulunur. Caddenin her iki tarafında dükkanlar bulunurmuş, bu caddeye ismini veren Frontinus’tan sonra mezarların olduğu Nekropol’e ulaşmış oluyorsunuz.

Frontinus Caddesi

Latrina (Kent Tuvaleti) Büyük kapı girişinin hemen yanında yer alır. Burada küp şeklinde yanyana yer alan küp şeklinde tuvaletler bulunurmuş. Latrinaların hemen yanında ise bir genelev bulunurmuş lakin hristiyanlığın kabulü ile kaldırılmış. Latrina’daki kanalizasyon sisteminden toplanan atıklar depolarda biriktirilerek amonyak yapımında kullanılırmış.

Latrina

HieraPolis Nekrapol

Nekrapol demek mezarlık demektir. Hierapolis’te çok fazla sayıda lahit mezar bulunur. Dönemin insanlarından zenginler için lahit mezarlar

yaptırılabilirken, diğerleri için ise parası varsa yakılır, yoksa gömülür imiş. Neden daha çok fazla mezar var sorusuna ise buranın bir sağlık merkezi olduğunu söylemekte fayda var.

Nekrapol

HieraPolis Plutonium

Hala kazısı devam eden şehrin alametifarikası. Sadece ölülerinin ve kurbanların girebildiği bölgede kazı çalışmaları tamamlandığında buraya gelmek için farklı bir sebebiniz daha olacak.

HieraPolis Martyrion

Martyrion şehitlik anlamına gelir.Burayı önemli yapan ise İsa Peygamber’in 12 havarisinden biri olan Phippus’un burada bulunmuş olmasıdır. Phippus kente gelmiş ve dini öğretileri kabul görmeyince sonu çarmığa gerilerek öldürülmek ile sonuçlanmıştır. Sonrasında Phippus’un mezarlığının bulunduğu yapı (Martyrion) inşa edilmiş ve  mezar klisesine giden yol ise hristyanların hac yolu olmuştur.Martyrion sekizgen yapıda bir yapı olup , sekiz sayısı   Hristiyanlık’ta ölümsüz hayatı simgelemektedir.

Buraya giderken çok sayıda nekrapol göreceksiniz.

Leodikea Antik Kenti 

Hierapolis’in kardeş şehri olarak nitelendirebileceğim Leodika hakkında MÖ 261 263 yılları arasında Seleukos Kralı II. Antiokhos’un karısı Laodike’ye ithafen kurulmuş. Düşünebiliyor musunuz bir kral eşine kent kuruyor. Kent, MS 60 yılındaki büyük depremde maalesef yerle bir olmuş.

Leodikeia - Pamukkale gezi rehberi - by gezilmesigerekenyerler
Leodikeia – Pamukkale gezi rehberi – by gezilmesigerekenyerler

Leodikea, Pamukkale ile Denizli yolu üzerinde bulunmakta ve tabelalardaki yönergeleri takip ederek kolayca bulabilirsiniz. Hristyanlığın ilk 7 klisesinden biri burada kurulmuş. Leodikea Anadolu’nun en büyük stadyum’undan 4 agoradan 5 hamam’a ve tapınakları ile büyük bir kent imiş.

Giriş ücreti 10 TL olduğunu kentte tüm antik kentlerin kaderi olan depremler Leodikea’yı da vurmaktan çekinmemiş. İtiraf etmek gerekirse bizim burayı gezmek için için vaktimiz olmadı ve gidemedik. Belki bir gün sadece bu güzel kenti uzun uzun anlatabileceğim bir yazı yazabilirim.

Tripolis Antik Kenti 

Tripolis Denizli kent merkezine sırasıyla Leodikea, Hierapolis ve Tripolis olarak sıralanmaktadır. Açıkçası vaktinize göre değerlendirebileceğiniz farklı bir Roma kenti daha Denizli’ye 40km. uzaklıkta şekillenmiş. Oda diğer Antik dünya kentleri gibi depremler ve savaşlardan nasibini almıştır.

tripolis - pamukkale gezilecek yerler - Denizli-org
tripolis – pamukkale gezilecek yerler – Denizli-org

Tripolis’te hamam, tiyatro, nekrapol ile kaya mezarları, surların yanı sıra kente su getirmek için kullanılan su yollarını göreceksiniz.

Bazen düşünüyor ve hakvermiyor değilim, ülkemizde o kadar çok tarih yatıyor ki devlet hangisi ile ilgilenebilir, hangisine önem verebilir sorunusunu kendime soruyorum. Daha Amos Antik Kenti  gibi kazma vurulmamış yerler var.

Karahayıt Kaplıcaları

Burası Pamukkale’nin hemen yanıbaşındaki Karahayıt kasabasında karşınıza çıkıyor. Karahayıt meydanında kahverengi travertenleri görebilirsiniz, yine zamanınıza bağlı olarak eğer Karahayıt’ta konaklayabileceğiniz bir çok seçenek mevcut ve termal fırsatlar ile de yararlanabilip, farklı bir tatil geçirebilirsiniz.

karahayıt ile ilgili görsel sonucu
Karahayıt – Tripadvisor

Teleferik – Denizli Kent Merkezi

Denizli şehir merkezinde gezebileceğiniz yerlere göz atmak gerekirse önceliği tarihi kaleiçi çarlılara verebiliriz, bu çarşılarda dolaştıktan sonra Denizli Kebabı’nızı yiyebilir, üstüne dondurmalı helvanızı yiyebilirsiniz.

Ardından yine aynı bölgede bulunan Denizli tekstilinin öne çıkan havlularından ev tekstil ürünlerine geniş bir yelpazeye sahip babadağlar işhanına uğrayabilirsiniz.

Teleferik Denizli merkezde uğrayıp yükseklere çıkabileceğiniz bir nokta. 1400 rakıma ulaşılabilir, harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Buradan ulaşabileceğiniz bir yukarıda Bağbaşı yaylamız var 🙂  yada hiç gitmeyip bir çay kahve molası vermek içinde güzel bir mekan olarak göze çarpıyor. Teleferik ücretleri konusunda maliyet hesabı yapmanıza gerek kalmayacak kadar pahalı olmadığını söyleyelim.

Eğer akşam konaklama yapmadan önce biraz müzik dinlemek isterseniz Üniversite tarafındaki bir çok cafe ve mekanda eğlenmeniz mümkün. Canlı müzik de dinleyebileceğiniz Üniversite caddesin de biz The Saloon Cafe’yi tercih etmiştik. Yahşi batı şeklinde dizayn edilmiş mekanın lavabolarından garsonlarına kadar birçok şey konsepte uygun olarak giydirilmiş. Konum

Kaklık Mağarası

Artık dönüş yolundasınız ve uçağınızın kalmasına oldukça bir zaman daha var. Çardak’ yolu üzerinde uğrayabileceğiniz bir doğal güzellik daha var. Kaklık mağarası Pamukkale’nin mağara içindeki hali olarak gözünüze çarpacaktır.  Burayı ziyaret etmek ayrı bir deneyim yaşatabilir, ayrıca yüzmeye meraklı iseniz bir de havuzu mevcut.

Kaklik Mağarasi

Başka Ne var ?

Denizli sahip olduğu hem doğal hem tarihi güzellikleri ile birçok şehri kıskandırır diyorum yazının sonunda. Başka ne var sorusu bizim bir dahaki seyahatimizde yapılacaklar olarak listeye yazdığımız ama deneyimle-yemediğimiz yerlerden oluşuyor.

Keloğlan Mağarası- Acıpayam : Denizli Acıpayam ilçesine 18 km. uzaklıktaki mağara sarkıtlar dikit ve sütunlardan oluşan, 145 metre uzunluğunda bir doğa harikası.

Yeşildere Şelalesi : Denizli’ye ziyaret edenler için önerilemeyecek kadar ters bir lokasyonda yer alan bir doğa harikası. Görüntüleri cezbeden şelale Denizli’lerin haftasonları için uğrak noktalarından.

Güney Şelalesi : Denizli Güney ilçesinde Cindere dağı yamaçlarından yaklaşık 20 metre yükseklikten Menderes’e dökülen Güney şelalesi kente 70 km mesafe uzaklıkta.

Kayıp Şehir Afrodisias : Kayıp Kent Afrodisias Aydın’a bağlı Karacasu/Geyre köyünde yer alsada konum itibari ile Denizli’ye daha yakındır. Detaylı bilgi için Afrodisias rehberimize bakabilirsiniz.

Salda Gölü : Burdur ilçesinde yer alan Salda’ya Çardak Havalimanını kullancaksanız uğramanızı öneriririz. Salda için sayfamıza bakabilirsiniz. 

Teşekkürler,

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları
Tuhaf Yer isimleri

Tuhaf Yer isimleri

Ağustos 9, 2024
Kuzguncuk Notları : Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler
Previous Post

Next Post

2 Comments

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.