Kentin bir yanı İsviçre, diğer yanı Almanya’da yer alan Laufenburg, 1800 yıllarında Napolyon tarafından ikiye bölünmüş bir şehir olarak bilinir ve bir türlü tamamlanamayan köprüsü ile ün salmıştır. Kentin iki yakasını bir araya getirmek üzere inşasına başlanan Laufenburg Köprüsü, matematik ve hesap bilmezlik tarihine altın harflerle yazılmış. Burası Türkiye oluyor böyle söylemlerinin Avrupa’daki yansımasını görebileceğimiz Laufenburg’da neler yaşanmış kısaca bakalım. 🙂
Laufenburg’ta inşaata başlanan köprünün bir ayağı Almanya diğer tarafı ise İsviçre kıyısına dikilir. Plana göre iki tarafın orta noktada buluşması hesaplanmıştır. Fakat evdeki hesap çarşıya uymamış, hesaplamalar yapılırken Almanya tarafındaki su seviyesi Kuzey Deniz’ine göre İsviçre’deki ise Akdeniz’e göre hesap edilmiş. İnşaat devam ederken tam iki yaka bir araya gelmek üzereyken bu 2 deniz arasındaki seviye farkı ancak anlaşılmış. Bu 2 deniz arasında 27 cm fark vardır ve Murphy kanunu ile çalışır.
27 cm olarak bilinen bu fark 2003 yılında köprünün açılacağı gün farkedildiğinde 2 yakanın arasındaki farkın 54 cm olduğu görülmüştür. Aslında bilinen hata değil bilinmeyen bir yanlışlık yapılmış, İsviçreli mühendisler yüksek olan taraftan 27 santimetre çıkarmak yerine 27 santim eklemiş ve 54 santimetrelik fark hesap bilmezlik olarak tarihe geçmiştir.
Ren Nehri üzerinde kurulu Laufenburg’u bir gün görürseniz bu hikaye aklınızın bir köşesinde dursun. Ortamlarda paylaştığınız havalı bilgi olarak paylaşırsınız.
Laufenburg Basel’e 45 km, Zürih’e 60 km uzaklıkta olup yaklaşık 45 dakikalık bir süre ile ulaşılabilir. Şehirde Heykeltraş Erwin Rehmann’ın en büyük koleksiyonuna evsahipliği yapan Rehmann Müzesi, eski şehir kalıntılarından giriş kapısı ve saat kulesinin yer aldığı Ruine Laufenburg kentin öne çıkan diğer simgeleri. Bölgenin konaklama ve restoran olarak hizmet veren noktası ise Wirtshaus Alte Post.
Aşağıda kentin görüntülerinden oluşan kısa bir laufemburg videosu bulunuyor. Keyifli seyirler diler ve aşağıdaki kanallardan beni takip etmenizi dilerim.
Şu yazı da ilginizi çekebilir : Basel Yürüyüş Rehberi
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
2 Comments
sevdigim tarzda bir sehre benziyor. eline saglik cengiz.
Farklı şehirler ile birleşen bir rota yapılabilir