Çanakkale
9 min read
606

Bozcaada Gezi Notları

Eylül 12, 2017
1
Bozcaada Gezi Notları

Bozcaada, sahip olduğu eski ismi ile ise Tenedos.Bozcaada,  Çanakkale seyahatimizin diğer bir durağı olmuştu. Özellikle butik bir şeyler arıyor ve çok fazla güneş – deniz – kum üçlüsünün yanında farklı şeyler de arıyorsanız ve de “Bir Küçük Eylül Meselesi” ‘ni görme arzunuz varsa Bozcaada’dan hiç ayrılmak istemeyebilirsiniz.

Bozcaada Günbatımı

Bozcaada Tarihi

Tenedos, Lozan ile Türkiye’ye bırakılan Gökçeada ile birlikte Ege Denizi’ndeki Türkiye’nin yegane varlıklarından biri olmuştur. Türkiye’nin en büyük 3. adasıdır.  Ada’da ilk yerleşimlerin Midilli’deki Aiolya halkının buraya yerleşmesi ile oluştuğu tahmin edilmektedir. Nekrapol kazılarında ilk yerleşimlerin Milattan önce 3000 lerde olduğu anlaşılmıştır.   Pers İmparatorluğu’ndan Bergama’ya, Roma’dan Bizans’a kadar bir çok ülke egemenliğine girmiştir.

1455’te II.Mehmet ile  Osmanlı egemenliğine giren ada 1806-1812 Osmanlı-Rus savaşında ada Ruslar tarafından işgal edilmiş. 1912’deki Balkan Savaşlarında  yunan işgaline uğramıştır. Çanakkale Savaşı’nda Fransız ve İngiliz müttefikler tarafından kullanılmış ve 20 Eylül Lozan Antlaşması ile günü mütareke ile Türkiye’ye bırakılmıştır. Bunun sonucunda adadan ayrılan Rum nüfus Avustralya  ve Atina’ya göç etmiştir. Ada nüfusu 2016 yılına göre 2613 olarak tespit edilmiştir.



İşin bir de mitolojik öyküsü var. Denizlerin Tanrısı Poseidon’un oğlu Kynknos kral iken Tenes isimli bir oğlu olmuş. Tenes’in annesi ölünce kral tekrar evlenmiş yeni eşi ise Tenes’e kötü bir iftira atmış. Kral bunun üzerine Tenes’i bir fıçıya koyup denize fırlatmış. Fıçıdan çıkan Tenes’in ayak bastığı yer Antik çağda Leukophrys iken Tenes’in adası haline gelen Tenedos olmuş.

Bozcaada Ulaşımı

Ada ulaşımı Çanakkale Geyikli’den feribotlar ile sağlanmakta. Ziyaret edilen Temmuz ayında gidiş dönüş feribot biletleri  araç için 70 TL’dir . Dönüş yolunda rezervasyon yaptırmanızı söylemekte fayda var.

Ada içinde eğer merkezde kalıyor iseniz yapacağınız bir kaç etkinlik dışında (günbatımı – plajlar gibi) araç ihtiyacınız olmayacak. Bu etkinlikleri yapmak için ise adada minibüs ve taksi ulaşımı da mevcut.

Bozcaada’da Nerede Kalınır? / Konaklama

Bozcaada’da çeşitli konoklama alternatifleri mevcut. Ada merkezinde butik oteller bulunurken, merkezden uzaklaştıkça, resort ve bağ evleri gibi alternatif konaklama seçenkleri de gözünüze çarpıyor olacak.

Otel Girişi, Sağ ve sol taraflardaki balkonlu 2 katlı binalarda konaklama yapılıyor. Düz devam ettiğinizde Deniz, Havuz ve dinlenmek için yemyeşil çimenler sizi bekliyor.

Biz ada merkezine yakın bir lokasyonda bulunan Çapraz Resort Otel’de kaldık, merkeze sabah ve akşam saatleri servisleri de mevcut. Yemekleri, hemen yakınındaki kendine ait sessiz  plajı, havuzu ve yemyeşil bahçesi ile bizden geçer not aldı. Eğer çocuklu bir aile iseniz rahatlıkla tavsiye edebiliriz, memnun kalırsınız.

Çapraz Resort’tun hemen yanında bir çiftlik var. Ben, inek ve Ayva göbeğimle artiziz.

Çocuklu bir aile iseniz de tavsiye edebiliriz, Ama etrafta koşan Melisalar, yemeğini yemeyen Berkcan’lar ile tatlısını çorbasından önce yemek isteyen Aleyna’lar ile karşılaşabilmeniz olası.

Aşağıda otel araması yapabileceğiniz bizim de kullandığımız Agoda uygulaması var. Güvenle rezervasyon yapabilirsiniz. 

Bozcaada Otelleri – tıklayıp fiyatları sorgulayın

Özetle, 

Bozcaada keyif yapmak için 3 ayda yetmeyebilir lakin aşağıdakileri yapabilmek için 2 gün size kafi gelecektir.

+ Adanın eski taş dar sokaklarında dolaşır, kendinize yakıştırdığınız duvar grafitileri ile harika fotoğraflar çekebilir,

+Meyhanelerinde gece balık keyfi yapabilir,

+ Kalesinde tarihi bir tura çıkabilir,

+ Organik Reçellerini (domates özellikle) ve kurabiyelerini deneyebilir

+ Tertemiz plajlarını keşfe çıkabilir,

+ Bisiklet, bot ve şarap tadım turlarına katılabilir,

+ Eylül ayında bağbozumuna katılabilir,

+ Romantik bir gün batımı izleyebilir,

+ Dondurma ve kahvelerini tadabilirsiniz, tüm bunları yaparken kendi rotanızı oluşturabilirsiniz.

 

Bozcaada Gezilecek Yerler

Aşağıda Bozcaada Gezilecek yerler listemizi bulabilirsiniz.

Bozcaada Kalesi

Tam olarak kimin ilk defa kaleyi inşa ettirdiği bilinmemektedir. II.Mehmet ve Muhteşem Sülayman döneminde onarılan kale 1812’deki Rus işgalinden sonra tahrip olmuş 1842 yeniden yapılmıştır.

Bozcaada Kalesi

5 TL giriş ücreti olan kalenin burçları arasında bir tur atıp adayı en güzel gören noktaları kadrajlayabilirsiniz.

Ayrıca adanın içinde anforaların bulunduğu küçük bir de müze oluşturulsa da oldukça bakımsız ve kötü kokulara sahip olduğunu söylemeden edemeyeceğiz.

Bozcaada Kalesinden

Kalede ayrıca Rum mezar taşlarına da rastladık. Buranın bir Rum kalesi olduğunu düşünürken Bozcaada Müzesi’nde ada hakkında bir çok bilgiye sahip olan Fatih Bey bunun mübadele zamanı Rumlar’ın mezarlarını taşıdıktan sonra kalan mezar taşları olduğunu belirtti.

Kale bir Türk Kalesi olduğundan kesinlikle oraya gayrimüslim biri gömülmez imiş.

Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkez Müzesi

Dimosten Tulmidis ismi müze binasının tarihçesini bize anlatır. 1874 yılında başlayan yangın, Rum Mahallesi’nde 600’e kadar yakın binayı,şarap fıçıları dahil tüm ahşap evleri 3,5 saatte tamamen küle çevirmiştir.

Bozcaada Müzesi

İşte 1876’da Tulmidis tarafından yaptırılan ve şu anda müze binası olarak kullanılan bina, dönemin ve adanın en görkemli binası olarak ortaya çıkmış.  1880’li yıllarda Tulmidis’in adı Yunan ve İtalyan Konsolosu olarak geçer .1917’de ölen Tulmidis’in ailesine kalan bina 1950’li yıllarda ailenin adayı terk edip Avustralya’ya yerleşmesi ile kaderine bırakılır.

Zamanla yıpranan binayı belediye çevreye zarar vermemesi için  üst katını traşlar, ve koleksiyoner Hakan Gürüney Bey’e 2006 tarihinde koleksiyonu sergilemesi tahsis ettirir.

Hakan Bey, Bozcaada koleksiyonunu oluştururken harika işler ortaya koyduğuna tanık olduk. Ara Güler’in 1955 yılındaki çektiği fotoğrafları buraya bağışlaması ve Hakan Bey’in Fransa’da cam filmlerden edindiği koleksiyon ile Antoigne Ignace Melling’in 1819’daki Bozcaada çalışması buraya gelmiş iken görülmesi gereken eserlerden başlıcalarını oluşturuyor.

Antoigne Ignace Melling’in çalışmasını görünce kendimi o kadar kaptırmışım ki (bu alanda fotoğraf çekimi yasakmış)  Hakan Bey’in fotoğraf konusundaki yazılı uyarısını kaçırmış ve sözlü uyarısına maruz kalmıştım. Kendisine buradan ayrıca üzgün olduğumu belirtmek isterim.

 
Antoigne Ignace Melling’e ait olan  1819 tarihli  çalışma müzede sergileniyor.

Koleksiyonda ayrıca, konsolosluk yazışma örneklerinden savaş üniformaları ve teçhizatlarına, ada günlük yaşamında kullanılan bir çok malzeme ve araç gereci incelemeniz mümkün olacak. 23 Nisan – 29 Ekim arası sabah 10:00’dan gece 20:00 ye kadar ziyaretçilerini bekleyen mekana giriş 10 TL’dir.

Bozcaada Alaybey Camii

Bozcaada merkezde bulunan Alaybey Camii, Adanın merkez camisi olarak dikkat çeker, ada kitabesi kazılarak silindiği için tam yapım tarihi bilinmeyen camii’nin 1702 yılında tamir edildiği sanılmaktadır. 2006 yılında ibadate açılan camii kubbesiz ahşap çatılı ve taş duvarlara sahiptir.

Bozcaada Alaybey Camii

Bozcaada Meryem Ana Klisesi

İlk yapılışı tam olarak bilinmese de Venedikliler tarafından tahmin edilmekte ve Rum Mahallesinin tam ortasında yer alır. İçini görebilmek yalnızca pazar günleri mümkün olabilmektedir.

Meryem Ana Klisesi

Bozcaada Günbatımı

Adanın olmazsa eksik kalacağı aktivitelerden biri de günbatımı. Akşam gün batımına yakın Ada’dan alacağınız içeceğiniz ile yollara düşüyorsunuz. Adanın diğer ucunda yer alan noktaya minibüs ve taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz.  Eğer aracınız ile giderseniz bagajında açılabilir sandalye bulundurun, çünkü bölgede oturabileceğiniz bir yer bulunmuyor, ulaşım belli bir yere kadar asfalt yol iken ormanın içinden geçeceğiniz bir bölümde tozlu bir yol ile karşılaşıyorsunuz.

Bizim bulunduğumuz günbatımında o kadar çok kalabalık oldu ki ( sanırım 300 kişiden fazla) bu kadar insanı bir araya toplamak kolay olmasa gerek. Düğün fotoğrafçıları, meraklılar, romantizm meraklıları bu döngüyü her akşam yerine getirmek isteyenlerle şenleniyor Bozcaada.

Rüzgar Santrallerinin bulunduğu nokta ise gün batımına unutulmaz bir kadraj oluştururken güneş hiç gitmesin istiyorsunuz.

Bozcaada Gün Batımı’nı bekleme modu

Bozcaada Plajları

Ayazma, Akvayum,Habbele plajları güzelliği ile dikkat çekerken Beylik Koyu batık gemisi , Tuzburnu ve  Tekirbahçe Koyları sakinliği ile ön plana çıkıyor.

Bozcaada Ayazma Plajı

 

Bozcaada Akvaryum Plajı

Diğer Önemli Noktalar

1655’te restore edilen Köprülü Mehmet Paşa Camii ( Yalı Camii), 1703 yılına tarihlenen Namazgah Çeşmesi, 1734 yılına tarihlenen Ayazma Manastırı ( 25-27  Temmuz’da Ayazma Paraskevi gününde ilgi çeker), Ada merkezine yükseklerden bakan ve güzel bir manzara keyfi sunan Göztepe ile hala şarap üreten fabrikaları görmeye değer noktalardan.

Peki hangi zaman ne etkinik var diyorsanız şu site tam size göre olabilir .Bozcaadarehberi.com

Bağlantılı diğer yazılarımız

Çanakkale Kent Rehberi 
Çanakkale Gezilecek Yerler
Gökçeada Gezi Rehberi 
Assos Gezi Notları 
Alexandria Troas Notları 
Apollon Smitheion Notları
Truva Gezi Notları 
Bozcaada Notları 
Kazdağlar Gezi Notları 
Cunda- Ayvalık notları 

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

Diğer 611 aboneye katılın
About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Bursa Misi Köyü : Kahvaltı & Gezi Notları
Tuhaf Yer isimleri

Tuhaf Yer isimleri

Ağustos 9, 2024
Kuzguncuk Notları : Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler

1 Comment

  • Bozcaada tam yaşanacak bir yer bu yaz oradaydık. Yazın gelmesini iple çekiyoruz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts