Lübnan ve onun başkenti Beyrut birçok tarihsel ögeyi barındırır ve Doğal güzelliğe sahiptir. Aşağıda maddeler halinde Beyrut ve yakınındaki Beyrut Gezilecek Yerler listesini oluşturduk.
1 – Beyrut Amerikan Üniversitesi
İlk olarak ziyaret ettiğim mekanlardan biriydi. Kafamda bir üniversitede ne görebilirim ki sorusu oluşmasın, mimarisi, bahçesi, müzesi ve tarihi saati ile görmeyi hak eden bir mekan. 1902 de inşa edilen üniversite faaliyetine devam etmekte. Bliss Street üzerinde cafe ve restaurantlarda mola verebilirsiniz.
2- Corniche
Sahil boyunca uzanan geniş uzun bir cadde. Şehirdekiler özellikle sıcak akşamlarda yürüyüş ve koşu yapmak için bu caddeyi tercih ederler. Güneşli gündüz saatlerinde ise oldukça bunaltıcı, çünkü cadde üzerinde güneş almayan bir nokta maalesef yok.. Akdenizin güzelliği ile kıyı şeridini bu caddedeki yürüşüyüz ile keyiflendirin.
3- Sanayeh Public Garden
Hamra Caddesi’ ne yakın Lyon caddesindeki botanik park. Akdeniz bitkilerinin numuneleri bulunan parkın ortasında büyük bir su fiskiyesi var. Hamra’da yürürken yolunuzun üstünde uğrayabileceğiniz bir yer.
4- st. Elie Maronite Chu.
Eğer Hamra’dan Downtown’a yürüyerek ilerlemek isterseniz Fakhreddine Street üzerinde karşılaşacağınız kilise. Mimarisi ile dikkatinizi çekecektir.
5- Holiday Inn Oteli
Ben hala buradayım diyen savaşın izlerini taşıyan ve savaşın kötü olduğunu anlatan Holiday Inn Otelini Fakhreddine Street üzerinde görebilirsiniz. Aynı kaderi paylaşan diğer Holiday Inn Oteli ise Saraybosna’da gözümüze çarpmaktadır.
6- Zaitunay Bay
Beyrut’un Marina bölgesi. Yürüşüyünüze burada mola verebilir. Marina bölgesinde yoğurtlu dondurmanın tadına Pinkberry’de bakabilirsiniz.
7- Beirut Souks
Beyrut’un alışveriş çarşısı. Aynı bölgede göz atabileceğiniz Trablus Street (ki haftanın belli günlerinde yerel Pazar kurulur) Cinema City bulunur.Aşağıda Beyrut İSouks’ta savaşın izlerini taşıyan bir yapıyı görebilirsiniz.
8-Uruguay Street
Beyrut’un ünlü sokaklarından… Gece gezmelerinde tercih edilesi yönü var.
9- Nejmeh Place
Beyrut şehir merkezinin olduğu yer denilebilir, içinde saat kulesi, parlemento binası, st. George Greek kilisesini barındırır. Fakat gelin görünkü Osmanlı saat kulesi, Grand serail ve bir çok yapı güvenlik nedeniyle ulaşımı kapalı.
10-Al Amari Camisi
1153 yılında inşa edilmiş bir klisedir. Daha sonra camiye çevrilmiş olan yapıda Sultan Abdülhamid’in hediyesi bir kafes var. Cami içindeki Memluk ve Osmanlı yazıtlarını gözlemleyebilirsiniz.
11- Al Amine Mohammed Camisi (Mavi kubbeli cami)
2007 yılında inşası tamamlanmıştır. Ziyaret etmek isteyen bayan ziyaretçiler için uyarmak gerekir ki içeri girerken girişteki kıyafet ve örtüyü giyinmek gerekiyor. Alt kata asansör ve merdivenler ile ulaşıp abdesthaneleri görebilir, cami içindeki büyük avizeyi gözlemleyebilirsiniz.
12-St. George Katedrali
Beyrut’u en ilginç kılan kozmopolit özelliklerden biri. Çok büyük bir caminin yanında büyük bir katedral. Birinden çıkıp diğerine giriş yapıyorsunuz. Burası da Haçlı işgali sırasında 1772 senesinde inşa edilmiştir.
13- Grand Serail
1853 yılında Osmanlı ordusu için kışla olarak inşa edilen yapı Fransız işgalinde yönetim binası olarak kullanılmış ve şimdilerde devlet sarayı olarak hizmet vermektedir. Maalesef ki bu yazının yazıldığı tarihte ulaşım yolları güvenlik nedeniyle kapalı.
14- Özel Robert Mouawad Müzesi
Beyrut’taki sınırlı müzelerden biri. Keşfe çıkabilir, güzel bahçesinde mola verebilirsiniz.
15- Osmanlı Saat Kulesi
1897 yılında inşa edilen yapı Abdülhamid anısına Müslümanlara namaz saatlerini göstermesi için yapılmıştır. 25 metre yüksekliğe sahip yapıya benzer nedenler ile ulaşmak güçtür.(bkz:Osmanlı’nın Saat Kuleleri)
16-Place des Martys
Şehitler anıtı olarak bilinen heykel. Osmanlı’ya karşı 1. Dünya savaşı’nda mücadeleleri nedeniyle 1960 yılında yılında açılmıştır. Heykel üzerinde çatışmalardan kalan izleri bulabilirsiniz. Genellikle bu alanda protesto eylemleri gerçekleştiğinden dikkatli olmakta fayda var. Bu alanın ön tarafında ve St. George katedralinin yan tarafında arkeolojig çalışmalar görülsede ne olacağı belirsiz olarak gözlemlenmektedir.
17- Pigeon Rocks
Beyrut ile simgelenmiş doğal 2 büyük kayadır. Kayalıkların yakınında 10 usd ücret ile ufak tekneler ile gezinti yapabilirsiniz. Yalnız teknelere ulaşmak biraz güç, spor ayakkabınızın olmasında fayda var. Patika bir geçitten yürüyebilirsonuz. Aynı bölgede cadde üzerinde bir çok mekanda oturup günbatımını seyredebilirsiniz.
18 – Roma Hamamı
1968 yılında ortaya çıkarılmış yapı iç savaştan sonra 1997 yılında hizmete açılmıştır.
19-Hamra Bölgesi/Hamra Street
Bu bölgede Amerikan üniversitesinin kampüsü ile birlikte cadde boyunca uzanan cafe ve dükkanlar ile süslenmiş bir hareket vardır. Amerikan üniversitesine doğru ara sokaklara gece saatlerinde uğrarsanız müzik sesleri kulağınızı tırmalayacaktır.
20- Beyrut Ulusal Müzesi
Küçük bir müze olmak ile birlikte krolonojik olarak Lübnan tarihi ve tarihi eserleri gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca iç savaş sonrası yeniden canlanma sürecine ait bir film de gösterilmekte. Not: pazartesi kapalı
21- Asrafieh /Gemmayze Bölgesi
Downtown bölgesinin doğusunda yer alır. Gece kulupleri, Lüks restaurantlar ve kafeler bulunur. ABC alışveriş merkezi ki Beyrut’ta aradığınız bu olmasa gerek, Monot caddesi ki bu cadde de ağırlıklı olarak barların bulunduğu bölgedir, Gemmayze bölgesi ise daha çok Fransız etkisinin bulunduğu bölge olarak göze çarparmaktadır. Çok fazla merak uyandıracak açıkçası çok bir şey olmayan bir bölgedir. Achrafiye de ise göze çarpan güzel evler göreceksiniz.
22- Jeita Grotto
Gerçek bir doğa harikası olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Açıkçası sadece Jeita’yı görmek için bile Lübnan’a gidin diyebileceğim bu mağaraların ziyarete açılış tarihi 1958’dir. 1863 yılında bulunduğu belirtilen mağaralar 9000 metreyi bulmakta ve 2 galeriden oluşmaktadır. Bilet ücreti yaklaşık 12 dolara tekabül edilmekte ve üst galeriye çıkmak için teleferiğe binilmektedir. Kısa bir yolculuğun ardından teleferikten inilerek üst galeriye giriş yapılır. Küçük bir not: mağaralarda fotoğraf çekimi yasak. İçeride oldukça serin ve nemli bir ortam sizi karşılayacak ve göreceğiniz olağanüstü şekiller sizi şaşırtacaktır. Üstüne damlaması muhtemel küçük su damlaları ise ortamın mistik havasını arttıracaktır.
Üst galeriden çıktıktan sonra sizi küçük vagonlu bir turistik tren karşılayacak ve alt galeriye götürecektir. Sakın biletlerinizi atmayınız. Alt galeride tekrar soracaklardır. Alt galeride ise farklı bir sürpriz sizi karşılayacak ve siz üst galeride ilerlerken kulaklarınıza bir su çağlayanının seslerini duyuracaktır. Az daha ilerledikten sonra önünüze bir göl çıkacak ve küçük sandallar sizi mağaranın derinliklerine doğru küçük bir seyahata çıkaracaktır. Jeita sizin için çok farklı bir deneyim olacaktır.
Ayrıca mağaranın çıkışında bir çok heykel gözünüze çarpacak, küçük bir hayvanat bahçesi ve minyatür evlerden oluşan bir köyde göreceksiniz. Aynı bölgede hediyelik eşya alabileceğiniz küçük dükkanlarda mevcut.
23- Byblos
Genellikle Beyrut içinden kiralayacağın taksiler veya turlar aynı gün içinde sizi 3 noktaya götürecektir. Harissa, Jeita ve Byblos. Byblos eski bir Fenike kenti. Bölgede güneş deniz kum üçlemesini değerlendirebileceğiniz otel, ve tarihi yapılar bulunmaktadır. Eski çarşıları, kiliseleri, kalesi, mum müzesi, roma kalıntıları, küçük sokakları ile Byblos’a uğramadan dönmeyin. Ufak bir haritayı da ekledim. İlgilenenler göz atabilir.
24- Harissa
Beyruta yakın noktalardan bir tanesi. Ulaşabilmek için bu noktaya yaklaşık 10-15 dakika süren bir teleferik yolculuğu ile ulaşıyorsunuz. Ulaşırken binaların arasında ufak bir kaza yaşanmaması için dikketli olmaya çalışabilirsiniz. Yolculuk sonunda yüksek bir noktada bulunan kafeteryalarda mola verebilir manzarının tadını çıkarabilirsiniz. Yine aynı noktada bulunan ve en tepesine çıkabileceğiniz merdivenleri bulunan ve şapelin üstünde ise bir bronz heykel bulunmaktadır. Notre Dame du Liban heykeli uzunluğu 8 metreyi bulmakta ve 1906 yılında şehre getirilmiştir.
25- Baalbek
Lübnan’ın doğusunda bulunan MÖ 1100 yılında yapılan arkeolojik antik şehir. Unesco tarafından koruma altına alınan bölge, ayakta kalan tapınakları ile görülmeye kesinlikle değer. Ancak yazının yazıldığı şu dönemlerde gerek Suriye’ye olan yakınlığı gerekse bölgedeki güvenlik sorunları nedeni ile turistik bir gezi maalesef ki önerilmiyor.
25- Diğer ziyaret edebileceğiniz noktalar
Aslında Beyrut ve yakınlarını ziyaret edebilmek için ortalama 3-4 gecelik bir konaklama yeterli olacaktır. Eğer zamanınız kaldı ise günlük turlar ile gidebileceğiniz birkaç nokta vardır. Bunlardan bazıları Beiteddine ( eski Osmanlı sarayı) , Tyre, Sidon,Tripolişehirleri sıralanabilir. Eğer fazla zamanınız varsa birkaç noktayı içeren tur bulabilirsiniz.
Bağlantılı Diğer Notlarımız : Beyrut Gezi Rehberi
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
4 Comments
ricordo la Beirut di oltre 30 anni fa, spettrale e distrutta dalla guerra tra cristiano maroniti e mussulmani, ora sembra nata a nuova vita
Beyrut’u 30 yıldan uzun bir süre önce, Maronit ile Müslüman Hristiyanlar arasındaki savaşın hayalet ve yıkımını hatırlıyorum, şimdi yeni bir hayat doğacak gibi görünüyor.
Abbiamo adorato la struttura cosmopolita di Beirut. Spero che non ci sarà la guerra.
Beyrut’un kozmopolit yapısını çok sevdik. Umarım hiç bir zaman savaş olmaz.
sì, caro amico della Turchia, speriamo non ci siano più guerre
evet, sevgili dostum Türkiye, daha fazla savaş yok umuyoruz
🙏