Batum şehri Gürcistan’a bağlı Türkiye’nin yakın komşusu bir şehir. Gürcistan özerk cumhuriyetlerden oluşan bir devlettir, Acara Özerk Bölgesinin başkenti ise Batum’dur. Ahbazya, Osetya diğer bilinen bölgeleridir. Ülkemizin sınır komşusu olan Gürcistan’ın en turistik noktalarından olan Batum için hazırladığımız Batum Gezi Rehberi.
Batum genel olarak bakıldığında Türkiye’deki fiyatlara göre nispeten ucuz bir şehirdir. Emekli maaşlarının 200 GEL (300 TL) seviyelerinden başlağı bir yerde pahalı bir şehir olması düşünülemez sanırım. Örneğin 4 kişi gittiğimiz bir akşam yemeğinde tattığımız bir çok yemeğe rağmen ödediğimiz fiyat 60 GEL (lari) seviyesinde idi.
Batum’da zengin-yoksul ayrımı ‘da yoğun bir şekilde hissediliyor. Lüks rezidansların yanında yoksul evler içi içe.
Batum’da çok sayıda hatta şehrin meydanlarından Piazza ve çevrelerinde yoğun miktarda Thai masaj salonu göreceksiniz. Thai masaj salonları ile dünyanın bir çok yerinde karşılaşabilirsiniz, yalnız buradaki talep fazla mıdır bilinmez bizde dönerci olan küçük dükkanlar Batum’da bir masaj salonuna dönüşmüş.
Batum’da nüfus yoğunluğu olarak 1 Mayıs tarihini baz alırsak sokakların bomboş olduğunu söylemek gerekir. Sokaklarda gezenlerin tur ile gelen Türkler, tursuz gelen Türkler, Batum’a gelen turist Gürcüler olarak ( burası şaka) olduğunu söylemeliyim. işin şakası bir yana Türkiye’den çok sayıda günübirlik turlar ile buraya misafirler geliyor.
Ben bir vatandaş olarak gezen yurttaşlarımı görünce çok seviniyorum. Bununla beraber Batum için Türkler çok önemli ve kesinlikle bir potansiyel bir gelir kapısı. Özellikle tatil sezonunun açılması ile Batum sahillerindeki lüks rezidanslar, devasal büyüklükteki oteller yoğun hizmet vermeye başladıkça, Batum’lular turizm’in ekmeğini yemeye başlıyorlar.
Batum ve Taksiciler
Batum’da dikkat etmeniz gereken bir unsur ise taksiciler. Taksicilerin genelinde benzer sorunlar var dünyada ama neyse. Batum’da her taksici potansiyel bir tur rehberidir. Sarp’tan otelimize giderken, ertesi gün botanik parklar için bindiğimiz taksicide günlük tur düzenlediğini söyler ve sizinle anlaşmanın yollarını arar.
Örneğin Türkçe konuşan bir taksici olan muhabbetimizde emekli olduğunu ama taksicilik yaptığını beyan etmişti. Yol sürecince emekli maaşlarından dahi söz ettik, ama bizden ayda 350 GEL emekli maaşını olduğunu söyleyen kişi bizden bir günlük tur için 100 GEL istedi. 4 kişi için 100 GEL uygun bir rakam sayılabilir, lakin Batum küçük bir şehir, pekala kendiniz çok rahat gezebilirsiniz. Aynı şekilde Botanik bahçeler için taksiciye fiyat sorduğumuzda 10 GEL isteyen taksici hedefe vardığımızda her birimiz için 10 GEL isteyebildi. Taksicilere dikkat.
Batum Lisan, Dil Sorunu
Yabancı dil bilmemeniz bu şehirde hiç sorun olmayacaktır, nitekim Batum’da yaşayan gürcülerin çoğunluğu Türkçe biliyorlar. Otelde, lokantada, çarşıda, birçok çalışan Türkçe biliyor. Bir Türk olarak belkide güzel bir şey bu, lakin kendinizi yabancı bir memlekette olduğunuzu hissettirmiyor. Mesela konakladığımız Leogrand Otelinde konaklayanların %80’inin Türk olduğunu söylemeliyim.
Batum’da tüm Gürcistan’da olduğu gibi Gürcüce konuşulur. Gürcü alfabesindeki harfleri anlamak için ne kadar çaba sarf ettiysekte başarılı olamadık. bütün harfler sanki bir M harfi ve onun değişik kombine edilmiş hallerinden türemiş. Şehirde bununla alakası yok tabi ama bir de Alfabe Kulesi var. Yeri gelmiş iken anlatmış olalım.
Batum Para Birimi
Batum para birimi Lari’dir. Kısaltılmış hali ile (GEL) Şehrin her tarafında dükkanlarda sıra sıra döviz bürosu göreceksiniz. Döviz Büroları’nın Türkiye’deki gibi Hazine’ye bağlı olmadığını düşünürsek komisyonculukta farklı bir sinerji oluştuğunu söylemeliyim. 2019 Mart ayında 1 GEL 2 TL etmekteydi. 100 TL kaç Lari (GEL) eder diye sorarsınız hemen tıklayın öğrenin
Sarp’tan Batum’a tüm şehirde döviz büroları var, döviz ile giderken USD bulundurmanızda fayda var, USD’nin diğer para birimlerine göre daha iyi komisyonla bozulduğunu test ettik. Türk Lirası’da geçerli bir para birimi fakat kur fiyatları biraz düşük, şehrin merkezindeki döviz büroları komisyon oranı olmadan bozdurma işlemininde daha iyi.
Batum Ulaşım
1 Mayıs 2017’nin pazartesi gününe denk gelmesi ile önceden planladığımız bir tatil yolculuğumuza cumartesi gününden Atatürk Havalimanı’ndan başlamış olduk. Biz de bir çok blog yazısında okuduğumuz gibi Hopa’dan Batum’a geçenler arasında bulduk kendimizi. Kendilerine buradan teesüflerimi iletirim. Çok üzdünüz bizi.
Batum’a Türkiye’den ulaşmak için bir kaç farklı yöntem var.
- Direkt Batum’a Uçmak
En güzeli bu. THY.com.tr’ye gidin parası ne ise uçak biletinizi alıp, kimliğiniz ile dış hatlar pasaport kontrolünden geçip uçun. Mis. Batum Havalimanı’ndaki 10 nolu otobüslere yaklaşık 0,80 GEL ödeyerek merkeze 5 dakika’da ulaşırsınız. - Hopa’dan Karayolu ile Geçmek
Eğer bu yöntem ile giderseniz muhtemelen ya bir tura katıldınız, yada kendiniz bir karadeniz turu yaptınız son nokta burayı göreyim dediniz. Yada Karadeniz’de yaşıyor olup haftasonu Batum’da takılmak istediniz. Neyse ki ne yaptığınız ile ilgilenmeden aşağıda da yazdığım üzere Sarp sınır kapısına ulaşıp geçtikten sonra ikinci bir ulaşım ile 20 dk harcamanız gerekecek. Aşağıdaki yöntemden iyi bir durumdasınız. - Kuatisi Üzerinden Ulaşmak
Gürcistan’da diğer turistik şehirlerden biride Kutaisi. Kutaisi’ye Pegasus’un uygun fiyatlı seferleri mevcut, eğer saatlerinizi denk getirebilirseniz, Kutais- Batum arası minibüs seferleri mevcut. 20 GEL gibi bir ücrete transfer yapabilir, Batum seyahatinize farklı bir Gürcistan şehri de ekleyebilirsiniz.
- Otobüs ile Sınırdan Geçmek
Türkiye üzerinden Batum’a Tiflis’e otobüs ile ulaşabilirsiniz. Adı bir çok olaya karışan Metro Turizm’in Ankara’dan başlayıp Karadeniz’den geçerek Batum ve Tiflis’e uzanan uzun bir rotası var. Bilgi için metroturizim - Türkiye’den Hopa’ya uçmak
Özellikle çoğu kişinin uyguladığı yöntem bu. Türkiye’den Hopa’ya hava ulaşımı sadece Atatürk Havalima’nından ve THY ile sağlanıyor. Şunu söylemek gerekir ki bu sadece THY’nin uyguladığı bir sistem ve Skyscanner gibi uygulamada Hopa’ya uçuş göremezsiniz.Çünkü Hopa’da bir havalimanı yok. Hopa Ulaşımı bölgenin ihtiyaçları için Türkiye ve Gürcistan’ın karşılıklı anlaşması ile oluşturulmuş . Bu sayede insanlar ilk önce Batum’a uçup ardından Havaş’ın otobüsleri ile Hopa’ya getiriliyor.Hopa’ya bu şekilde ulaşmak normal Batum uçuşunun en az %50’si kadar ekonomiktir.Ama bu şekilde uçmanın bazı olumsuz durumları var. Sıralamak gerekirse;Hopa uçuşları Batum Havalimanı’na yani Atatürk Havalimanı’ndan yurtdışı çıkışlarından yapılır. Zaten normal Batum yolcuları ile birlikte aynı uçakta seyahat edersiniz. Dolayısı ile Batum’a uçmak için gereken tüm Pasaport kontrollerinden geçmeniz gerekiyor.Atatürk Havalimanı’ında bir dizi farklı güvenlik önlemi mevcut ilk önce farklı bir polis kontrol masasında kimlik fotokopiniz ile biletinizi onaylatmanız gerekiyor.
Ardından pasaport kontrolüne geçiyorsunuz.- Pasaport kontrolünde kimliğinizi gösterip uçağa alınıyorsunuz. Uçak Batum’a iner ve Hopa’ya otobüs ile götürülürsünüz. Bu yolculuk ise yaklaşık 40 dakika sürer.- Buradan Hopa’ya giriş yaptıktan sonra – ki Hopa’daki THY terminali kadar kötü bir yer görmedim, çünkü terminali gümrük antrepolarına yapmışlar- buradan çıkıştaki taksileri kullanarak Sarp sınır kapısına gidersiniz.
Minibüsler’de mevcut ama sanırım biraz minibüse yürüme mesafesi var. Taksi ücreti 4o-50 TL arasıdır.Sarp sınır kapısına geldiniz, hemen öyle elinizi sallayarak geçilmiyor arkadaşlar. Evvela üstüne damga basılmasına yarayan bir kağıt ile pul almanız gerekiyor, nüfus cüzdanınız ile polis memuruna göstermeniz için. Havalimanında yaptığınız işlemler sayılmaz, onlar Hopa için yapıldı. Ardından eğer ki bizim gibi bir günde Batum’a gitmeyi tercih edersiniz -ki bir çok kişide böyle tercih eder- yukarıda fotoğrafını çekmiş olduğum kalabalık ile karşılaşırsınız, burada ne işim var benim diyerek kendinizden nefret edersiniz.
Söversiniz, başınıza güneş ve bir sürü şey geçer.Buraya yazamayacağım bir sürü his ile saatler süren işlemden sonra geçersiniz karşı tarafa.- Evet işte şimdi Batum tarafındasınız ve Batum tarafında elinizdeki küçük kağıda Gürcü damgası vurulur ve sıra beklemeden çabucak geçersiniz.
– Sarp’tasınız. Batum’da değil. Buradan 15 Lari ödeyip (2o TL ) bir taksi ile şehir merkezine gidebilirsiniz artık. Otobüs ve minibüste koymuş yetkililer, minibüs (bildiğiniz ducato gibi ama çok eski) veya belediye otobüsü ile 1 Lari’ye gidebilirsiniz.
Hala Batum’a bu yol ile gitmek istiyor musunuz ?
Çılgınsınız. Unutmayın eğer uçak ile geri dönecekseniz Batum’dan Hopa’ya geri dönmelisiniz. Neyseki yolun ters yönü bu kadar zahmetli olmadığı söylenebilir. Yine Sarp sınır kapısına gelip Gürcistan pasaport konrolünden geçecekseniz, Türk tarafından geçip minibüs ile 5-6 TL ye Hopa’ya otobüslerin sizi getirdiği terminale geleceksiniz. Uçak saatinden yaklaşık 3 saat evvel orada olmanızda fayda var. Ee çünkü tekrar Batum’a Havaş otobüsler ile gidip Batum Havalimanı güvenlik kontrolünden geçip uçağa alınacaksınız.
Bence bedeli ne olursa olsun bu yol ile Batum’a gitmeyin. Yok gideceksiniz tatil gününde gitmeyin. Hayır gidicem derseniz Allah size akıl sağlığı versin. Bence gitmeyin. Bak yazdıkça sinirlerim bozuluyor. Bizi üzmeyin.
Aldığım son duyumlara göre sadece çipli kimlik kartları ile geçiş yapılabiliyormuş. Yeni kimliğinizi almadan Batum’a gitmeyi denemeyin
Batum’da Nerede Kalınır?/Konaklama
Batum’da konaklama yapabileceğiniz birçok alternatif var. Biz puanlar ile seyahat ettiğimizden Paraflytravel.com adresinden alabildiğimiz en uygun seçenek Leogrand oteldi. Otelde sauna’dan spaya, havuzdan Casino’ya kadar geniş bir yelpaze var. çok güzel sabah kahvaltıları olduğunu söylemeliyim. Mutfaktaki aşçılara yumurtanızın çeşidini söylüyorsunuz, omletiniz ona göre yapılıyor.
Eğer Batum’da lokasyon olarak nerede kalmalısınız sorusunun cevabı ise, haritada Piazza meydanını arayın. Piazza meydanından ulaşımı yürüyerek bir çok noktaya sağlayabilirsiniz.
Gezi Rehberimiz bunlarla sınırlı değil. Aşağıdan Devam Edin,
BATUM GEZİLECEK YERLER NOTLARI
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
4 Comments
Gürcistan a iPhone+ipad+Canon kamera almaya gideceğim hepside pahali 4000 lari civari tutacak..
1-Parayi Euro yapıp lazim oldukca 20-50 lari mi kullanayim
2-tum parayi lari yapip havalaninda bozdurmak ile uğraşmamak mı?
3-hesaba yatırıp Atm den nakit çekmek
4-banka karti ile alışveriş
Merhaba,
Gürcistan’da TL’ de kullanabilirsiniz, Dolar(USD) kurlarının daha iyi kur ile çevrildiğini gözlemledim.
Havaalanında paranızı bozdurmayın, Şehir Merkezinde komisyonsuz daha uygun fiyata bozdurabilirsiniz.
Alışverişleriniz de ise Gürcistan para birimi olan (GEL)Lari kullanmanızı öneriririz.
Biz USD alıp orada Lari’ye çevirmiştik.
Teşekkürler.
ben batumu sevmiştim , özellikle kominist dönemden kalan evler o zaman ki yaşamı hayal etmemi sağlamıştı … ama tezatlık lüks ile iç içelik benimde garibime gitmişti. sevgiler.
Değerli yorumunuz için teşekkürler. Dediğiniz gibi tezatlık durumunu görebiliyorsunuz.