Gürcistan mutfağı coğrafi yakınlık nedeniyle ülkemizden çokta uzak olmayan lezzetler barındırıyor. Gürcü pidesi haçapuri’den peynir çorbasına çeşitli peynirlerinden mantısına kadar birçok lezzeti tattık.
Gürcü Yemekleri
Khachapuri : Bu bildiğimiz pide. Peynir, yağ ve yumurtayı içeriyor.
Chrbuli : Kahvaltıda yenilen ceviz ve yumurtalı yemek
Borano : İsmi Bora olanlar sever mi bilmiyorum, peynir ve yağlı bir çorba
Achma : İsim itibari ile açmayı andırsa da bu bir su böreği.
Sinori : Süzme peynir, ekmek ve yağ ile yapılan meze tadındaki karışım
Mchadi : Peynir, Fasulye ile yapılan bir kurabiye
Kuruti : Krema,süzme peynir ile yapılan güneşte kurulan bir kek.
Baklava : Baklavayı bizden başka Yunanlılar yapar bilirdik. Gürcülerde yapıyor.
Gozinaki : Ceviz ve bal ile yapılan bir tür tatlı.
Pelamushi: Mısır unu ve üzüm suyundan yapılan bir tatlı.
Bakın hangi restoranda hangi lezzetleri denedik.
Grill Town
Yerel gürcü lezzetlerinden birçoğunun yanı sıra farklı mutfaklardan da seçenekler sunan Grill Town’a ilk günümüzün akşamında uğradık,
Farklı çorbaları menude görünce denemeye karar verdik.
Aşağıda görmüş olduğunuz peynir çorbası, Gürcü mutfağının bir parçası olduğunu düşünüyorum lakin olmayabilirde pek emin değilim, lezzet konusuna gelince, peynir çorbası gazet güzeldi, biraz yağlı ve tuzlu. Hatta tuz oranı biraz değil fazla tuzluydu. Ana yemek öncesi deneyebilirsiniz. Onun dışında Emre’nin içtiği Deniz Mahsülleri Çorbası için Emre çok olumlu referans veremedi.
Sanırım yerel tat zevki birazcık farklı burası ile.
Meşhur gürcü pidesi haçapuri’yi burada denedik, açıkçası bizim karadeniz pidelerinden pek farkı olmadığını söyleyebilirim. Yalnız pide hamuru çok taze veya peynirinden mi ileri geliyor çözemedik, lezzet konusunda başarılı bulduk.
Sizde burayı ziyaret ettiğinizde haçapuri yiyebilirsiniz. Fiyat performans oranı makul olduğu söylenebilir. Endişe edilecek bir durum yok, kart ile ödeme yapabilirsiniz. Grill Town Batumi Konumu
Shemoikhede Genatsvale Restaurant
Gürcü mutfağının en nadide tatlarını bulabileceğiniz yer ise kesinlikle Shemoikhede. Menusunde ise oldukça seçenek mevcut, haçapuride var, patlicani de.
Biz peynir tabağı ile başladık. Açıkçası peynir ülkesi Hollanda’da yediğim peynirlerden daha fiyakalı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
Gürcü mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biride mantı. Tabiki biz de test ettik. Ortaya karışık, patatesli, peynirli (ilginç değil mi ) mantarlı ve kıymalı çeşitleri var.
Shemoikhede’de dikkat çeken diğer bir yemek ise kızarmış patlıcan ve cevizli bir karışım ile süslenen Badrijani Nigzvit. Burada veya başka bir noktada bu yemeği deneyin derim aklımda kalan nadide lezzetlerden biri buydu.
Gelelim mekanda test ettiğimiz içeceklere, burada bakmasak da Gürcü şaraplarının popülerliğini söylemeye tekrar gerek yok. Burada rastlayacağımız Targan otu ile yapılan limonata dikkatimizi çekti. ve fotoğrafladık.
White Restaurant
Burası uzun uğraşlar sonucunda bulabildiğimiz Batum sahilinin bir ucunda olan mekan idi. Yemeğinden çok görüntüsünü merak etmiştik ki bu mekan neredeyse Batum ile ilgili araştırdığımız her yazıda “Batum Ters Restaurant” ismi ile karşımıza çıktı.
Buraya sakın olaki merkezden yürüyerek gitmeye kalkışmayın, buraya ulaştığımızda güneş etkisine o kadar maruz kalmıştık ki sadece Greek Salad yediğimizi ve çorba içtiğimizi hatırlıyorum.
Ayrıca mekan daha çok seonluk çalışıyor, Haziran itibari ile tüm bölümler açılmakta ve faaliyete geçmekte. ziyaret ettiğimiz 1 Mayıs 2017 de sadece alt katı ile çalışmakta idi.
Gördüğümüz kadarı ile mekanın iç fotoğrafları aşağıdaki gibi. Restaurant her ne kadar White olsada haritalarda Yiramala ismi ile geçer. Konum
Chocolatte
Küçücük dükkanında harika tatlar ve dekor yaratan bir mekan burası. Batum’da aklımızda kalan unutmayacağımız ve tavsiye edeceğimiz küçük bir kahve odası (kendilerini coffee room şeklinde adlandırmışlar.)
Oldukça şirin ve küçük bir mekan olan Chocolatte’den uzun süre ayrılmak istemedik. Menüde kahve çeşitleri ve krepler var. Bir de devarlarında şu görmüş olduğunuz sevimli şeyler.
Batum Chocolatte Coffe Room Memed Abashidze Avenue 13’te 08:00-15:00 / 18:00-22:00 saatleri arasında çalışıyor.
Son olarak farklı birkaç mekan ismi verebilirim.
Genellikle lüks ve fiyakalı mekanlar Ardagani Gölü etrafında serpilmiş gibi. Bu çevrede Bora Bora, Grand Grill, Tower ( bir italyan esintisi olan kulemiz), hemen arkasında masalsı görüntüsü ile Yeşilçam, White Restaurant’ı biraz geçince de etkileyici görüntüsü ile Restaurant Villa.
Onun dışında ise hemen google haritalarda görebileceğiniz Heart Of Batumi isimli mekanın da yanızca sezonda çalıştığını söylemeliyim. Açıkçası Batum’un havası sezonda çıkıyor, yani Haziran-Eylül arası.
“Baştan söylemekte fayda var, Batum’da Türkiye’deki cep telefonu şebekelerinin anlaşmaları yok. Yani tarifenizi kullanamazsınız. Onun için şehirdeki bir çok mekanda olan Wi-fi servisleri biraz nimet gibi oluyor. Bu yüzden mutlaka cebinize offline çalışan bir harita kurmakta fayda var. Malum sokakta tabela okumanızda çok zor, gürcü dili farklı bir alfabaye sahip, zorluk çekmeyin “
BATUM GEZİLECEK YERLER, GEZİ ROTALARI
BATUM SEYAHAT REHBERİ
5 Kent 5 Tat
CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :
Abonelik Formu :
3 Comments
Tam da Batum’a giderken bu bilgiler iyi oldu 🙂
* Vodafone yok mu?
* Türk Lirası geçiyor diyorlar doğru mu?
* Biz gidemedik ama siz gidin diyeceğiniz bir yer var mı 🙂
Selamlar,
* Maalesef hiç bir şebeke yok. Yerel bir şebeke kullanmak daha mantıklı olacaktır.
* TRY geçer ama riske atmaya değmez. Zaten boylu boyunca bir sürü döviz bürosu göreceksiniz.
* Açıkçası çok fazla müze görme fırsatımız olmadı. Tabi bunların hepsi vakit ile ilgili,
Umarım faydalı olmuştur. Çok Teşekkürler.