Gürcistan
8 min read
925

Batum Gezilecek Yerler

Temmuz 8, 2017
5
Batum Gezilecek Yerler

Batum’da gezilecek yerleri sıralamaya başlamadan evvel şehrin turistik yönünün şehrin önüne geçebildiğini söylemek gerek. Beni en çok sevindiren şey ise burada hiç alışveriş merkezi yapılmamış olması idi.Başı sonu belli sınırları belli minik bir şehir Batum. Hal böyle olunca Batum Gezilecek Yerler küçük bir alanda gibi gözüksede az sayılmaz.

Kosmopolit yapısı ile de az da olsa cami ve kliselerin yakınlığı bir Beyrut izlemini veriyor, lüks rezidanslar ile bakımsız binaların yakınlığı gibi.

Batum’u gezmek için 2 günün fazlası ile yetebileceğini düşünmekteyim.  Sırası ile bu şehirde neler yaptık, nereler görülmeli bakalım.

Batum Şehir Haritası

Batum Botanik Bahçesi ( Batum Botanic Garden)

Batum’u anlatırken ilk nedense buradan başlamayı seçtim. oldukça geniş bir alana yayılmış olan bu mekan merkezden yaklaşık 9 km uzaklıkta.  Japon bitki türlerinden, bambulara kadar 5000 çeşitli türü 9 farklı bölgeye ayrılmış bölümde barındırıyor. Alan 1912 yılında kurulmuş ve zamanla büyümüş.

Yemyeşil bir doğa – Batumi Botanic Garden

Giriş ücreti 8 GEL kadar. bahçe büyük olduğundan hepsini gezmek isterseniz elektrikli otobüsleri kullanmakta fayda var. Yalnız elektrikli otobüsleri kullanabilmek için ise dik bir yokuştan sizi çıkarttırıyorlar ki o yokuştan otobüs çıkmayacağından siz çıkıyorsunuz,  akabinde o otobüse bizim gibi binmek istemiyorsunuz.

Neyse, elektrikli araçlar ise kişi başı 3 GEL kadar. Kamp yapmak isterseniz 15 GEL ücreti daha var.  Buraya 31 numaralı minibüsler ile 1 GEL ödeyerek ulaşabilirsiniz. Taksilere dikkate en fazla 10 GEL ödeyin.

Batum Teleferik ( Argo Cable Car)

Burası kaldığımız Leogrand Otel’in hemen yakınında limanda idi.  15 GEL ücret ile tepeye tırmanıyorsunuz.(biletiniz gidiş-dönüş) Anuria Dağında sonlanan yolculuk süresince denizden 250 metre yükseklikte seyahat edeceksiniz.

Batum Teleferik

Ulaştığınız noktada çok güzel bir Batum manzarası sizi karşılayacak. Bu keyfi sürdürmeniz içinde bölgede güzel bir de cafe var. buradan Batum gün batımını izleyebilirsiniz. Eğer şanslı iseniz de burada bir düğüne denk gelme şansınız da var. Biz denk geldik, çokta hoş oldu.

 

Batum Tekne Turu

Bu aslında bir aktivite, her ne kadar bir aktivite olsada Batum’un en güzel görüntüsünü denizden göreceksiniz. Bence bu deneyimi bizim gibi deneyin, pazarlık yapmayı unutmayın biz 45 dakikalık bir gezinti için 40 GEL ödedik. 10 GEL bir indirim yaptılar.

Bulunduğumuz 1 Mayıs itibari ile henüz sezon açılmadığından yapmak istediğimiz deniz uçak turunu gerçekleştiremedik. Deniz uçakları sezonda Ukrayna’dan geliyormuş ve 10’ar dakikalık turlar düzenleniyormuş. Artık şansınıza hangisi denk gelirse.

 

Batum Piazza Meydanı

Batum’da çok sayıda meydan var bunlardan en bilineni de Piazza. Piazza Meydanı’nda otel kafe ve hediyelik eşya satan dükkanların çevrelenmesi ile bir Avrupa meydanı havasına bürünmüş.

Batumi Piazza Meydanı

Akşamları canlı müzik sunumları yapılıyor. Havada ise bir İtalya kokusu alıyorsunuz.

 

Batum Astronomik Saat

Memed Abashizade Bulvarında karşımıza çıkan astronomik saat’i incelerken gözümüze Türkçe açıklamaların bulunduğu bilgilendirme tabelası bizi mutlu etti. Bir benzerine Prag’ta rastlanan saatte güneş ve ayın pozisyonlarını göstererek astronomik datayı görebilirsiniz.

 

Batum Avrupa Meydanı – Medea Heykeli

Şehrin merkezi olarak adlandırılan meydanda, süslü su fiskiyesi ile altın poslu Medea heykelini göreceksiniz. Medea Yunan mitolojik Kral Colchis’in kızıydı ve Argonutlara altın postu çalmalarında yardım eden kişiydi.

Kısaca biraz öyküsünden bahsetmek isterim. Olay Yunan şehri Korinthos’ta başlar. Tahtı gaspeden amcasından tahtı isteyen Iason’a amcası ondan altın postu getirirse ona tahtı vereceğini söyler. Afrodit’in yardımı ile Çanakkale, Rumeli Feneri ve Trabzon’dan geçerek Gürcistan’a ulaşırlar.  Burada altın postu Medea’nın babasından isteyen Iason’a birtakım istekler daha sırlanmış ki ejdarhayı öldür, dişlerini çıkarıp gömmesi gibi imkansız istekler.

Eros’un okları Medea ve Iason’u buluşturduğunda Medea altın postu almasına yardım eder ve Iason ile Yunan’a dönerler. Medea ve Iason evlenir ve iki çocukları olur, Iason kral olur.

Batum Sahili-Bulvarı

Batum yat limanından başlayıp neredeyse Batum Havalimanı’na kadar uzanan geniş, bisiklet ve yürüyüş yollarını kapsayan bir kordon.  Batum’da göreceğiniz bir çok unsur da burada yer alıyor. Bu cadde üzerinde akşam güzel bir yürüyüş veya bisiklet kiralayıp bir tur atabilirsiniz.

 

Batum Tiyatro Meydanı

Şehrin diğer meydanlarından biriside burası. Batum Drama Tiyatrosu ile bir benzerine Bologna’da bulunan Poseidon Heykeli bu meydanda karşınıza çıkacak.

Batum Chacha Tower

İzmir’deki saat kulesinin bir benzerini burada görüyoruz. 25 metre yüksekliğinde olup 4 çeşmesi bulunur.

Batum Saat Kulesi – İzmir’deki’nin kopyası

Batum Alfabe Kulesi – Deniz Feneri-Ali Nino Heykeli – Ferris Whell

Bu 4 yapı Batum Miracle Park’ın içinde yanyana bulunuyor.

Fener Kulesi; ilk hali 1863’te Osmanlı tarafından yapılmış, Ruslar tarafından tekrar yapılan fener şimdiki haline 1882 yılında Fransız Mühendisler tarafından dönüştürülmüş.

Alfabe Kulesi; sarmal yapısı ile 2012’de yapılan ve dünyanın en eski dillerinden olan Gürcüce’ye ithaf edilen yapı 130 metre uzunluğundadır. Gece’de ışıklandırılan kule kentin silüetini oluşturan bir parçadır.

Ali-Nino Heykeli; birbirine kavuşamayan Ali ve Nino’nun aşk hikayesini unutturmamak için Tamar Kvesitadze tarafından tasarlanmış. Hareket eden bir platform üstünde birbirlerinin içinden geçen 7 metrelik metal platform Azeri genç Ali ile Gürcü kız Nino’nun aşkını simgeler.

Ferris Whell ; Aslında bu şey bir dönmedolap. Dönme dolaplar, Londra’da, Budapeşte’de olduğu gibi şehrin en güzel köşesini güzelleştirek için düşünülmüş olmalı. Gece ışıkları yanınca ayrı bir renk cümbüşü ortaya çıkıyor.

6 Mayıs Parkı – Dolphinarium

Sahil şeridinde yer alan ve bir göle de ev sahipliği yapan parkta yürüyüş yolları, hayvanat bahçesi ve bir de yunusların gösteri alanını oluşturuyor. 1974 yılında oluşturulmuş Dolphinarium’a giriş 15 GEL, eğer yüzmek isterseniz 15 dakika için 80-150 GEL arası ücret talep ediliyor.

Bu aktiviteye katılmak istemedik, yunuslar denizlerde yüzmeli diye düşündük o an. Park’ın içinde bir de deniz bisikletleri olduğunu söyleyelim. Yalnız bu güzel gölden kurbağa seslerini duyduğumuzu da belirtelim.

Batum Yaz Tiyatrosu

Batum Bolevard’da yer alır. Özellikle gece heybetli ışıklı görüntü ile dikkat çeker. 1947 de ilk olarak inşa edilmiş ve 2013 yenilenmiştir ve 1200 seyirci kapasitelidir.

Dancing Fountains

Müzikle birilkte dans eden fıskiyelerdir burası. Özellikle akşam yürüyüşünüz de buradan geçmeye dikkat edin.

Bakire Meryem Katedrali

1897’de inşa edilen edilen yapı Batum’un katedrali olarak kabul edilmektedir. Neo-Gotik tarzda yapılmış klise Batum’un dikkat çeken mimari yapılarından.

www.georgianjournal.ge
www.georgianjournal.ge

Batum Orta Cami

Sovyet döneminde kapalı olan cami 1990’larda tekrar faaliyet başlamıştır. 2 cami arasında yapıldığından bu ismi almış olup kentin tek camisidir.

http://serifsahininan.blogspot.com.tr
Photo By Şerifinan

Batum Ganio Kalesi

Şehrin dışında kalan kale Batum-Sarp yolu üzerindedir. 1.yüzyılda inşa edilen kale Bizans ve Osmanlı dönemlerinde güçlendirilmiştir. Giriş ücreti 3 GEL olup Rehber desteği 15 GEL’dir.

Ganio Castle
Ganio Castle

Buraya ulaşmak için 16 numaralı otobüs kullanabilirsiniz. Aynı şekilde Sarp yönünde giden minibüsler 1 GEL karşılığında sizi götüreceklerdir.

Batum Petra Kalesi

Tarihi arkeolojik alan olan Petra Kalesi VI.yüzyılda Bizans impratoru Justinian tarafından yaptırılmıştır.Kale Karadeniz’e hakim bir konumda bulunmaktadır. Açıkçası buraya biz hiç gitmedik ama yapı ilgimi çektiğinden paylaşmak istedim. Batum’dan 17 km kuzeyde Tsikhisdziri bölgesindedir.

İlgili resim
Fotograf: Gcakula.com

Kabuleti yönünde giden minibüsler ile  2 GEL ücret karşılığında ulaşım sağlayabilirsiniz.

Diğer Gezilecek Yerler

Batum’da yukarıdakilerin dışında dikkat çeken 1888’de st.Barbara klisesi, 1904’te yapılan Sinagog, 1865’te yapılan St.Nicholas Klisesi, 1885’te yapılan Ermeni klisesi dikkat çeker.

Bunun dışında varlığını sonradan öğrendiğim ve birçok blogta karşılaşmadığım müzeler de mevcut. Burdan blogçu arkadaşlara teessüflerimi iletirim.

Eğer zamanınız kalırsa değerlendirebileceğiniz Ajara Sanat Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi Gonio Müzesi ve sanat galerini gezebilirsiniz.

BATUM YEME-İÇME REHBERİ
BATUM ULAŞIM VE KONAKLAMA REHBERİ 

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Tuhaf Yer isimleri

Tuhaf Yer isimleri

Ağustos 9, 2024
Kuzguncuk Notları : Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler
Amasra Gezi Rehberi

Amasra Gezi Rehberi

Haziran 18, 2024

5 Comments

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts