Avusturya
16 min read
1865

Avusturya Gezisi İpuçları

Şubat 27, 2021
4
Avusturya Gezisi İpuçları

Avrupa’nın tam ortasında yer alan Avusturya ile ilgili akıllara ilk gelen Avusturya – Macaristan İmparatorluğu’na ait Osmanlı savaşları olsada Viyana’yı ele geçirememiş Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ile yazımızın hiç bir konusu olmadığını belirterek giriş yapalım.
Özellikle de ilk kez Avusturya’ya seyahat edecekler için paylaşmak istediğim ipuçlarımız ülkenin Viyana, Graz ve Salzburg şehirlerini ziyaret etmemiz, Hallstat, Bad Ischl gibi kasabalarını keşfetmemiz ile yaşadığımız 2 farklı Avusturya seyahatine dair deneyimlerimizi içerir.

Avusturya hakkında bilinmesi gerekli ve gezinizde fayda sağlayacak notları aşağıda başlıklar halinde sıralıyoruz. Kah gülüp kah kendi kendinize not alacağınızı düşünüyoruz.

Avusturya Turist Vizesi Nasıl Alınır?

2014 yılında ilk yurtdışı seyahatimiz kez eşimle birlikte Avusturya’ya oldu. Sizde ilk kez Avusturya vizesi alacaksanız burada direkt kendi edindiğimiz tercübemizi paylaşalım. Eğer bizim gibi özel bir kurumda çalışıyorsanız ve ilk yurtdışı seyahatine çıkacaksınız benzer bir sıralamayı takip edeceksiniz.

Avusturya Shengen Birliğine dahil olan bir ülkedir. Önemli not olarak iletelim: Avusturya vize işlemleri için ilk kez Shengen başvurusu yapacaklar vize ofislerine değil Avusturya Konsolosluğu‘na başvurmak zorundadırlar. Tabi başvurmanız için pasaportunuz olması gerekiyor. Tek tek pasaport almak için ne gerekli derseniz şuraya yazdık. (bkz: Pasaport Başvuru) İlk Shengen başvurusunu yaptıysanız VFS ofislerinden randevu almalısınız.

Avusturya Konsolosluğu İstanbul>Sarıyer>Yeniköy’de boğaza nazır konumda huzur dolu bir yerde bulunuyor.
“Eyvah burası konsolosluk farklı bir ülkenin toprağına ayak basıyorum bana ne yapacaklar soru soracaklar mı” diye endişe etmeyiniz. Ha vize merkezine başvurdunuz, ha konsolosluğa. Avusturya burada başvuruya gelenleri ilk kez shengen başvurusu yapacaklarından olsa gerek canlı olarak görmek istiyor. Diğer ülkeler de muhtemelen benzer bir süreç izliyordur.

Pasaport-harçları
Pasaport

Avusturya Turistik Vize İşlemleri başvurusunda;

  • Pasaport
  • Vize Başvuru Formu
  • Biometrik Fotoğraf
  • Nüfus kayıt örneği ve cüzdanı
  • Dilekçe
  • Bordrolu çalışan ise izin yazısı (İngilizce veya Almanca)
  • İş sahibi ise bulunma sebebini içeren bir yazı, öğrenci ise ebeveyn taahhütnamesi, ev hanımı ise eşinin sponsorluğunu içeren bir yazı,
  • Seyahat planı : Başlangıç ve bitiş tarihleri farklı bir ülkeyi geçiş ve dönüş gerekiyorsa ilgili dönüş ve konaklamaya dahil kanıtlar
  • Vize Ücreti :2021 için 80 Euro
  • Finansal durum belgeleri : 3 aylık banka hesapları özeti, maaş bordrosu emekli ise kanıtlayıcı dökuman eğer sporsor ise sponsorun finansal durum belgeleri
  • Destekleyici belgeler : Taşınmaz varlık kopyaları
  • Seyahat Sağlık Sigortası
  • Çalışan ve sahibi bulunan şirketin evrakları : Vergi levhası, ticaret sicili gazetesi , faaliyet belgesi,
  • Seyahat Belgeleri : uçak ve otele dair kanıt belgeleri

O kadar uzun oldu ki keşke yazmasaydım diye düşündüm. Açıklayıcı bilgiler ve başvuru formuna konsolosluğun şu adresinden ulaşabilirsiniz: Avusturya Konsolosluğu web sitesi

Avusturya Başkonsolosluğu Cezayirliyan Yalısı, 18. yüzyıl yapısı olup 1898’de II. Abdülhamit tarafında Avusturya’ya hediye edilmiştir.

Bütün bu evrakları hazırladınız, tebrik ederiz. Randevuyu alıp konsolosluğa gittiniz. Burada sizden ek bilgi ve belge talebinde bulunabilirler, seyahatiniz ile ilgili soru sorabilirler. Bize birkaç ek belge olarak sgk hizmet dökümünün detaylı bir şekilde dökümünü istemişlerdi. Ardından vizenin ne zaman çıkacağını ne zaman pasaportu teslim alacağımızı bildirmişlerdi.

İlk Shengen başvurularında maalesef uzun süreli vize verilmiyor. Bize 2014 yılında sadece seyahat süremizi kapsayan 14 günlük vize verilmişti. Viyana, Bratislava ve Budapeşte’yi keşfetmiştik. Viyana gidiş Budapeşte dönüş olacak şekilde toplamda 5 günlük seyahatimiz olmuş ve vizemiz hemencik bitivermişti.

Eğer ilk seyahatinizde bir problem yaşamaz ve ikinci bir shengen başvurusu yaparsanız Avusturya veya farklı bir ülke farketmez daha uzun süreli vize alırsınız. Bizim takip eden vize başvuruları ve vize süreleri şöyle oldu.

Hollanda : 1 yıl, Yunanistan 1 yıl ve son olarak İtalya 1 yıl. 2019 yılında aldığımız 1 yıllık İtalya vizesinde kullanım sadece 1 hafta olabildi maalesef. Kahrol Covid-19.
Başvuru evrakları arasında “ülkenize tekrar gelmek istiyoruz, uzun süreli verebilirseniz memnun oluruz. ” şeklinde bir dilekçe koyduk bu başvurulara. Etkisi oldu mu bilemiyorum ama işe yaramış gözüküyor.

Avusturya Pasaport Kontrolü Nasıl Yapılır ?

Avusturya’da diğer Avrupa ülkeleri gibi uçaktan iner inmez bagajdaki bavullarınızı almadan evvel pasaport kontrolleri bölümüne yönlendirilirsiniz. Havaalanında pasaport kontrolü nasıl yapılmaktadır? Bir uçak dolusu insan uyruğuna göre 2’ye ayrılır :

Pasaport Kontrolü nasıl yapılır ?

Avrupa Birliği Ülkeleri: Buradaki kontroller çoğu Avrupa ülkesinde otomatik işleme döndürüldü. pasaportunuzu okutun, gözlerinizi görecek şekilde cihaza bakın ve kapı açılsın.

Diğer Ülkeler: Bankolardaki görevli memur pasaportunuzu bilgisayara okutur. Vizenizi kontrol eder. Çoğu zaman herhangi bir soru sormadan pasaportunuz geri verilir ve giriş yaparsınız. Bazı memurlar kibardır. Welcome derler. Bazıları ise sinirlidir. Eğer Avusturya ve disiplinden bahsediyorsak korkabilirsiniz 🙂

(*) Mesela Graz’a ayak bastığımızda sıramızı bekleyip bankoya eşim ile yöneldik. Her seferinde yanyana durup ikimiz birden pasaportumuzu veririz. Polis memuru bana ters ters bakıp achenıjfşfkdişgl dedi. Almancam yok tabi anlamadım. Anlamadığımı belirten bir bakış attım. Ayağa kalktı ve bağırarak Acheneifjkfn dedi tekrar eliyle sıranın başını gösterdi. Bir şey unutup unutmadığımı anlamak için geri baktım. Allah’tan bir vatandaş tek tek bakacakmış kardeşim dedi.
-Saol kardeş sende mi turistsin 🙂
2 ileri bir geri derken kontrolden çıktık. Neyseki sorduğu tek soru nerede kalacaksınız oldu? onu da direkt -Hoteeel ? dedi. Elimizde çıktıları olan rezervasyonu gösterip geçtik. Sizde mutlaka uçak, otel ve sigortanızın çıktısını yanınızda bulundurun. Ne olur olmaz.

Örneğin Hollanda’ya giriş yaptığımızda çıktılarımız yanımızda yoktu. Bir yığın soru sordu Felemenk ingilizcesi ile polis, nerede kalacaksınız, niye geldiniz. Meğerse vizeniz 1 yıllık ama en fazla 90 gün kalabilirsiz dediğini sonradan anladık. Sanane kardeşim. zaten 4 gün kalacağız.

Pasaport kontrolü

Korkmayın. Dil bilmek zorunda değilsiniz. Pasaportunuzu uzattığınızda Merhaba deyin. Nasılsınız deyip konuyu uzatmanıza hiç gerek yok. 🙂 Size sorarsa 3-5 soru sorar maksimum.
-Neden geldin ? : Turist
-Ne kadar kalacaksın : 3 gün
-Nerede Kalacaksın : xxx otel
Başka soru sormaz. En azından biz karşılaşmadık.

Şunuda buradan belirtelim Avrupa Birliği ülkeleri arasında pasaport kontrolü veya Shengen ülkeleri arasında pasaport kontrolü genellikle yapılmıyor. Örnek ile açıklayayım. Prag’dan Dresden’e otobüs ile geçtik, ülke değiştirmizi farketmedik bile hiç bir kontrol yapılmadı. Aynı Mulhouse(Fransa)- Basel tren yolculuğu, Viyana – Bratislava ve Viyana – Budapeşte tren yolculuklarında kontrol edilmedi. Ancak bu deneyim kontrol edilmeyeceği manasına gelmiyor.

Avusturya Yemek

Avustuya mutfağı diğer Avrupa mutfaklarına benzer seçenekler sunar. Örneğin Kahvaltı : Birçok Avrupa ülkesi gibi öğün olarak düşünülmemiş. Avusturya’dan dönüşte kendinize serpme bir kahvaltı arayıp duracağınıza eminiz. Yani kahvaltı yok. Dışara kafe veya fırın bulursanız bir kruvasan, sandwich yanına kahve alabilirsiniz. Çay bulmak ise güç, sallama çay bulursanız iyi.

Bunun dışında patates ile bütünleşen Alman mutfağı izleri var. Viyana’da dolaşırken kapısında kocaman bir domuz kafası ögesi olan restoran tabelaları görmüştük. Değil restorana adım atmak kapısının önünden geçerken dahi ağır bir kokuya mahsur kalmıştık. Eleştirdiğimize bakmayın aç kalmazsınız. Avusturya’nın en küçük köylerinde bile Mc Donalds dükkanlarına rastlamıştık, yani alternatifler var. İtalyan mutfağından hamburger dükkanlarına kadar çeşit bulunuyor.

Gelelim meşhur yemekleri Snitzel‘e. Arkadaşlar Snitzel ( şinitzel) denilen yemeğin ana malzemesi domuzdur. Viyana’da bir sokak festivalinde küçük kulübelerde rastlamıştık ilk kez. Almak istemiş ancak nereden olduğumuz anlaşılmış olsa gerek ki görevli domuzdan yapıldığını söylemişti. Tabi bu bizim için geçerli. Hassasiyetiniz yoksa veyahut farklı bir çeşidini bulursanız deneyiniz.

Graz Aufsteirern sokak lezzetleri
Graz Aufsteirern sokak lezzetleri. Bir nevi lokma tatlısı

Bunun dışında Avusturya’nın pastacılık ile çikolata üzerinde uzman olduğunu söyleyebiliriz. Kahve ve yanında bir dilim pasta Avusturya’nın en öne çıkan keyif ikilisi olsa gerek. Viyana’da Demel Pastanesi başta olmak üzere pastalarını her yerde denemenizde sakınca yok. Aynı şekilde birçok şehirde karşınıza çıkacak başta Mozart resimli çikolataları de çok popüler. Bazı modeller likörlü doğal olarak bizim damak tadımıza uymasa da deneyin.

Viyana’nın mşehur resturanı Plachutta’nın bir masası.

Grießnockerlsuppe denen irmik çorbası, tarihte yazılı ilk turta tarifi Linzer Torte, haşlanmış sığır eti ve elma püresi ile servis edilen Tafelspitz, Viyana sosisi olarak bilinen Wiener Würstel (etinin ne olduğunu anlamadık) diğer öne çıkan ancak bizim tadmadığımız yiyecekler olarak aklınızda bulunsun.

Avusturya’da Ekonomi

Avusturya Avrupa’nın gelişmiş ekonomilerinden biridir. Para birimi olarak Euro’yu kullanan Avusturya’da fiyatlar diğer Avrupa ülkerine nazaran pahalıdır. (en pahalısı değil) Dünyanın en zengin ülkeleri arasında Top12 de yer alır. Yılda ülkeyi 20 milyonun üzerinde turist ziyaret eder.

Biz seyahatlerimizde genellikle günlük harcamalarımız için bir bütçe belirliyoruz. Yemek, kahve, tatlı ve müze girişleri için günlük 2 kişi 100 Euro’yu aşmıyoruz. (aşmamaya özen gösteriyoruz ) Mesela5 günlük bir gezi planımız varsa üstümüzde nakit 500 Euro oluyor. Ödemeleri genellikle kredi kartı ile yapıyoruz. (Yalnız bankanızdan euro ekstre talep edin. Yoksa çok kur farkı ödersiniz.) Eğer Adios kredi kartınız varsa yıllardır yemek harcamalarına yurtdışında % 5 kadar iade yapıyor. Aklınızda bulunsun. Kredi kartı birçok noktada geçmektedir. Nakit yerine kart kullanın. Türkiye’ye dönüşte elinizde zaten nakit kalacak, bankanıza yatırırsınız.

Avusturya’nın toplam nüfusu yaklaşık olarak 9 Milyon kişi’dir. ( Nerdeyse İstanbul’un yarısı) İşsizlik Oranı %4,5 iken elektirik ihtiyacının yarısından fazlasını yenilebilir enerjilerden üretir. Turizmden elde ettiği gelir bütçesinin %9 unu oluştururken bu klasmanda Dünya’da ilk 10’da yer alır. Ekonomi haberlerini dinlediniz.

Avusturya Kısa Kısa

Aşağıda kısa kısa faydalı olacak notları derledik. Güncel bir şey görürsek ilave edeceğiz.

==> Avusturya gezilecek yerler bakımından çok farklı rotaları barındırır. Kültür turizm, kış sporları, trekking gibi. Klasik müzik denilince akla ilk gelen isim olan Mozart, Salzburg’ta doğmuş ve Viyana’da yaşamıştır. Dolayısı ile bol-bol klasik müzik ve Mozart ile karşılaşaksınız.

Mozart Kuklaları Salzburg Gezi REhberi
Mozart’ınızı nasıl alırsınız ?

==> Bavyera kültürü Almanya’da (Münih) olduğu kadar Avusturya’da da hakimdir. Oktoberfest’ten klasik Bavyera etkinliklerine kadar farklı aktiviteler sıklıkla yapılır. Gideceğiniz şehrin etkinlik sitelerine göz atmanızı tavsiye ederiz.
Örneğin Austsistern festivali isimli festival Graz sokaklarını bayram yerine çeviren sonbahar aylarında yapılan geleneksel bir festival olup tüm şehir insanlar geleneksel kostümleri ile sokaklarda renkli görüntüler oluşturur.

Aufsteirern Graz
Aufsteirern Graz’daki festival.

==> Avusturya konaklama seçenekleri bakımından alternatiflere sahip olsada maalesef yüksek fiyatları ile sizi üzebilir. O yüzden birden fazla arama motorundan fiyat alın ve gezinizi önceden planlayıp otel problemini halletmeye çalışın. Eğer lüks bir seçenek düşünmüyorsanız kesinlikle gecelik 100 Euro gibi bedellere ulaşmayın. 50 Euro’nun altındaki yerler ise merkez bölgesine yakın lokasyonda olmayabilir.
Bir tane arama motoru paylaşalım. Siz akabinde Trivago’dan fiyat karşılaştırın. Olmadı airbnb gibi uygulamalara da bakabilirsiniz  AVUSTURYA OTELLERİ

==> Avusturya’da ulaşım fiyatları bize göre çok ucuz değil. Şehir gezilerinde genellikle yürümeyi tercih etsek de Hallstatt Köyü gibi lokoasyonlarda toplu ulaşım kaçınılmaz. Şehir içi ulaşım ortalama 2-3 euro arası tek yön fiyatlanırken şehirlerarası fiyatlar biraz yükseliyor. Özellikle tren bileti fiyatları biraz can yakıcı olabilir. Salzburg Hallstatt ulaşımı 20 Euro yu bulan bir bedel ödemiştik. Ayrıca şehirler arası ulaşımlarda otobüs en uygun seçenektir. Graz’dan Salzburg’a Salzburg’tan Münih’e hatta Paris’ten Strassburg’a Flixbus otobüsleri ile ekonomik seyahat ettik.
Araç kiralamakta ayrı bir seçenek ancak biz yabancı bir ülkede araç kiralamaktan çekindik. Havayolu şirketinizin anlaşmalı araç kiralama şirketlerinde fiyat sorgulayın eğer bu seçeneği tercih edersiniz.

Mirabell Garden Salzburg
Salzburg Mirabell Bahçeleri’nden poz verdiğinizde arkanızdan Salzburg Kalesi’ni kadrajlamanız mümkün

==>Pasaportunuzun geçerlilik süresi 6 ay ve üzeri olmasına dikkat edin. Ayrıca kimlik ve vize sayfalarının fotokopisi ne olur ne olmaz yanınızda olsun.

==> GSM hatlarınızı yurtdışına açtırmayı unutmayın. Mutlaka kalacağınız gün sayısı kadar en azından grubunuzdaki bir kişi için yurtdışı paketi tanımlayın. Yurtdışında telefonunuz sinyal almaya başladığında bilgilendirme SMS’leri gelecektir. Bu SMS ler konsolosluk gibi önemli ulaşım telefon numaralarını içerir.
Unutmayın telefonunuzda yurtdışı paketi varsa veya açıksa sinyal alır almaz günlük ücret faturanıza yansır. Onun için telefonunuzu uçuş modunda tutmalısınız. Yoksa Ayvalık’ta gezerken Yunan GSM operatörünün sinyalinin faturanıza yansıması gibi tatsızlıklar yaşamayın.

==> Avusturya seyahati için ne zamanı tercih etmeli ? Bahar ve yaz ayları seyahat için uygundur. Ancak kış mevsimi Hallstatt görmek isterseniz biraz üşüyeceksiniz. Hallstatt demişlen dünyadaki cennet denilen köylerinden biridir ve o kadar çok uzakdoğudan turist gelir ki Avusturya’da olduğunuzu düşünmezsiniz. (Bkz:Hallstatt Gezi Rehberi)

Hallstatt resimleri
Hallstatt Evleri

==> İlk uçuş deneyimi yaşayacaklar için paylaşmış olalım. 2 saat önce havalimanında olacak şekilde programınızı yapın! Bavul ağırlığınıza dikkat edin. Bizim gibi ilk uçup alışveriş yapma planınız olursa bagajlarınızın ağırlığı için THY 20kg (ekonomi) bagaja hak tanıyor.
Viyana gidiş ve Budapeşte dönüş seyahatimizde dönüşü uygun fiyatlı Wizz Air ile yapmıştık. Bagaj konusunda sıkıntı yaşamayacağız diye düşünürken ciddi sıkıntı yaşadık. tek bagaja bütün eşyaları zor sıkıştırdık. Uçak biletini çıktı olarak almadığımız için (öyle bir kural varmış) ceza ödemek durumunda kaldık (bkz: Budapeşte Gezi Rehberi) Ayrıca mutlaka online check in yapın.
Türkiye’den çıkışta harç pulu almayı unutmayın!

==> Mutlaka şehir kartları edinin. Slazburg, Viyana gibi büyük şehirlerin bir çok müze ve etkinlikte ücretsiz giriş sağlayan, indirim yapan kartlar şehir içi ulaşımı da ücretsiz hale getiriyor.

Viyana Katedrali

==> Tax Free uygulaması bir çok ülkede geçerli olan bir uygulama alışveriş yaptığınız noktalarda tax free logolarına bakın. Kasada tax free formunu doldurun, havalimanında iade işlemleri için talepte bulunun.

==> Avusturya sanat ve sanatçıya değer veren bir ülke olarak biliniyor. Hemen hemen birçok bölgede modern/çağdaş sanat müzelerini göreceksiniz.

==> Az eşya ile seyhat edin. Kot pantolonu 2 gün giyerseniz pislenmez, kokmazsınız. Rahat bir ayakkabı yeterlidir. 2-3 tane ayakkabı taşımayın. Her gün için mutlaka bir çorap alın (gün boyu dışarda olup otele döndüğünüzde ayaklarınız ve çoraplarınız size mesaj verir:) ) Oteliniz için çantanızda banyo ve odada kullanmak için terlik alın. 100 mil altında diş macunu edinin. 100 mil üstü sıvı içecekler havalimanından geçemez.

==> Mutlaka bir gezi planı yapın. Ek olarak mutlaka gezeceğiniz şehirlerdeki blog yazarlarını okuyun. Sadece 1 tane değil en az 10 tane okuyun. Nereyi gezeceksiniz? Nasıl gideceksiniz? Nerede yemek yiyeceksiniz? Google’da planlama yaparken “Graz nerede” Salzburg gezilecek yerler” yerine “Graz Gezi Rehberi” gibi aramalar yapıp “kişisel gezi bloglarını” okuyun. O kadar çok popüler oldu ki tüm kurumsal seyahat şirketlerinden acentalara herkes gezi bloğu yazmaya yeltendi. Google bile gezi planı ayarlamaya çalışıyor arama yaptığınızda.
Gideceğiniz şehir ile ilgili kent haritalarını telefonunuza kurun. Bazı uygulamalar çevrimdışı çalışır, hayat kurtarır. Paris’te citymapper kullanmıştık tren saatlarine kadar çevrimdışı çalışıp maliyetten tasarruf sağlamıştık. Biz genellikle Google Haritalar kullanıyoruz. Önemli noktaları işaretliyoruz. (bkz: google haritalar)

==> Ziyaret etmeden evvel yanınızda bozuk Euro bulundurun. Otobüse binerken 100 Euro uzatmayın. Bozuk Eurolar bazen hayat kurtarabilir. Öyle zamanlarda hayat kurtarıyor ki tahmin edemezsiniz. Oldu da cebinizde euro değil dolar var. Havalimanında düşük miktarda bozdurun. Havalimanı kurları pahalıdır. Aynı durum Türkiye içinde geçerli.

Samimiyetle yardımcı olabilecek akla gelen tüm detayları anlattım. Sorularınızı aşağıdaki forma yazarsanız bildiklerimizi paylaşırız. Uçakta mutlaka domates suyu isteyin. Neden bilmiyorum, iyi oluyor. Gezgin içeceği diyelim:)

Salzburg Gezisi Planlayanlar çin : Salzburg Gezi Rehberi
Hallstatt Hayali Kuranlar İçin : Hallstatt Gezi Notları
Graz’ı Keşfetmek İsteyenler İçin: Graz Gezi Rehberi

Salzburg’tan Münih’e Geçiş Yapabilirsiniz: Münih Gezi Rehberi
Viyana’dan Bratislava’ya Gidebilirsiniz : Bratislava Gezilecek Yerler
Budapeşte’te Gidebilirsiniz : Budapeşte Gezi Rehberi
Prag’a Gidebilirsiniz : Prag Gezi Notları

Maalesef ilk göz ağrımız Viyana’nın notlarını hazırlayamayacak kadar acemi idik o zamanlar. Tekrar bir gidersek söz 🙂

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Tuhaf Yer isimleri

Tuhaf Yer isimleri

Ağustos 9, 2024
Kuzguncuk Notları : Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler
Amasra Gezi Rehberi

Amasra Gezi Rehberi

Haziran 18, 2024

4 Comments

  • Merhaba,
    Yine okuması çok keyifli bir yazı olmuş.
    Plachutta iyidir! Salzburg’u da çok sevmiştim; gayet derli toplu ve güzel bir şehirdi.
    Sevgiler

    • Çok teşekkürler. Şehir notlarında bu bilgileri paylaşamıyorduk, tecrübelerimizi paylaşmak istedik. Umarım seyahat edeceklere faydalı olur. Değerli yorumunuz için teşekkürler✌️

  • Merhaba, eline saglik Cengiz. Harika pratik bilgiler. Su pandemi bir gecsin yine yola dusecegiz.

    • Şehir rehberlerinde bu bilgileri veremiyordum, iyi bir şey çıktı sanıyorum.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts