Çanakkale
15 min read
197

Kazdağlar Gezi Rehberi

Kasım 18, 2017
5
Kazdağlar Gezi Rehberi

Kuzey Ege’nin ve Türkiye’nin oksijen deposu Kazdağları’ndayız. Yakın zamanda 2. ziyaretimizi gerçekleştirdiğimiz Kazdağları’nın köylerini, güzelliklerini, görüp tatlarını tattık. Güncellediğimiz notlarımız ile beraber keyifli okumalar dilerim.

Zeus Altarı’ndan Ege

Kazdağları doğuda Balıkesir sınırları içinde yer alan Zeytinli’den ( ki festivalleri ile biliriz) başlar ve Assos Antik Kenti‘ne kadar devam eden kıyı şeridine bakan yüksek sıra dağlarından oluşur. Tertemiz havası, dereleri ve köyleri ile sizi tekrar tekrar çağıran Kazdağları gezimizde gördüklerimizi aşağıda sıraladık.

Kazdağları Konaklama

En çok merak edilen konulardan biri de konaklama. Kazdağlarında konaklama için farklı konseptte seçenekler bulunuyor. Eğer planlarınızda denize girmek varsa bir arkadaşımın direkt önerisini burada paylaşayım: “çok yerde denize girdim ama Kadırga Koyu gibi bir yer daha keşfetmedim”

Buradan hareketle Assos’a yakın konumdaki Kadırga’dan deniz tatili düşünenler için Metis Bungalov iyi bir seçenek olabilir. Kazdağları köylerini keşfedip taş evlerde konaklama tercih edersiniz Yeşilyurt ve Adatepe köyleri yaz kış yüksek rakımlı havalı birçok konaklama seçeneğini barındırıyor.

Biz konaklamayı sahilde Küçükkuyu’daki Palm Beach‘te yapmıştık. Günübirlik köyleri gezmek zor olmadı yakındı.İkinci ziyaretimizde ise biraz daha doğudaki köy olan Kızılkeçili’de yaptık.  Jippe İda Dağ Evleri bungolov konsepti ve yardımsever ve içten çalışanları bizden iyi not aldı. Konum olarak Hasan Boğuldu ve Milli Park bölgesine yakındı. Alternatif olarak düşünebilirsiniz.

Jippe: Açık büfe kahvaltısının yanında ekstra sıcak mıhlama, menemen gibi isteklerimiz oldu. Fiyatlar ekonomikti.

Adını sıklıkla duyduğum ve burada paylaşmadan geçemeyeceğim birçok ünlü ismin de durağı olan Manastırhan, termal özelliği ile öne çıkan 1774 Kazdağı, usta sanatçı rahmetli Tuncel Kurtiz’in yadigarı Çamlıbel Köyü’ndeki Zeytinbağı göz atmanızı önereceğim diğer yerler.

Burada küçük bir tüyo verelim Kazdağları bölgesini tamamıyla turlamak isterseniz Küçükkuyu,  civarındaki birçok noktaya ulaşmak için size güzel bir lokasyon avantajı sunuyor. Otobüs firmalarının Küçükkuyu’ya seferleri bulunmakta ve aracınız olmasa bile buradan  Assos, Adatepe,Yeşilyurt ve Kazdağları’na günübirlik gezi turlarına katılabilirsiniz.

Sizde benzer bir rota yapabilirsiniz. Aşağıda bizimde kullandığımız Agoda uygulamasından otellere göz atabilirsiniz. Ancak belirtmekte fayda var. Türkiye’de rezervasyonu 4 türlü ekonomik hale getirebilirsiniz.

1- İnternetteki kaynaklardan farklı fiyatlar bularak,

2- Banka seyahat temalı kartları kullanıp avantajlardan yararlanarak,

3- Mekanı telefon ile arayıp fiyat sorarak,

4-Kapıda fiyat sorarak. (bunu son seyahatimizde canlı deneyimledik. İnternet gecelik fiyatı 1800 TL olan bir otel telefon ile 100 TL düşük ücret önerdi. aynı otele kapıdan fiyat sorduğumuzda söylediği fiyat 1250 TL idi ) hadi yine şanslısınız bu bilgiyi her yerde yazmazlar:)

Adatepe Otelleri

Kazdağlarında Gezilecek Yerler

Aşağıda başlıklar halinde gezilecek noktaları sıralamaya çalıştık. 

Adatepe

Adatepe yakınında Zeus Altarını barındıran,  taş evlerin bulunduğu tamamen dağılmakta ve yok olmakta olan bir köy iken 1980 li yıllarda bir grup yazar arkadaş burayı keşfetmiş ve bu evleri teker teker satın almaya başlayıp restore etmeye başlamışlar. Köy bölgede yaşayan Rum vatandaşların mübadele ile birlikte gitmeleri ile Midilli ve Girit’ten gelen Türkler yerleşmiş. 1989 yılında ise sit alanı olarak kabul edilerek korunmaya başlayan ilk köy olmuş.  İşte bu zamanın Adatepe’si güzelliği dillere destan olmuş Fransa’nın Alsace köyleri gibi tertemiz, renkli ve huzur dolu.

Konaklama noktamız Küçükkuyu sahilde bir otel olunca akşam daha fazla sabredemeden köy yolunu tuttuk. Burada kısaca bahsetmek gerekirse köye ulaşmak için Küçükkuyu semt içine girmeniz gerekiyor, köyün tek yol bağlantısı burası ve yollarının oldukça virajlı zorlu olduğunu söylemekte fayda var. Gece yolculuğu için ise tehlikenin katsayısı yükseliyor.

Adatepe Yolu üzerinde bir ninja buduk.

Köyde gece yemek anımız

Akşam yemeğini köyde yiyelim fikrinden sonra köye doğru yola çıktık.  Google haritalar küçük rota karışıklığı yaratması sebebi ile az kalsın bir kaza geçiriyorduk.  Zeki olan google haritalarımız köyün arka girişinden yönlendirdi bizi.
Güneş batınca etraf o kadar karanlık oldu ki köyün bu girişinden 90 derece olan dar sokaklarını araba ile geçmek imkansız bir hal aldı. Arabayı hemen yol üstüne park edip yürüyerek köye ulaşalım derken eşim arabadan indi ve hemen park etmiş bir aracın arkasına kıvrılmak için direksiyonu kırdığımda aracın sağ ön tekeri menfeze giriverdi, etraf karanlık köpek sesleri ve inanılmaz derecede ses çıkaran cırcır böcekleri sanki sonumuzun geldiğinin çığlığını ulaştırıyorlardı bize. Aracın sol ön tekeri havalandığında kendimi zor attım dışarıya. Biraz daha geç fark etsek büyük bir kaza olabilirdi. Neyse ki tekerleğin altında etraftan bulduğum taşları doldurdum ve oradan kurtulmayı başardık. Aman dikkat Google haritalar yanıltmasın.

Gevezelik kısmını geçip köyden bahsedelim.

Adatepe Köyü

“Geceleri gökyüzü müstesna ve ihtişamlı bir görüntüyle laciverdi bir bahçe aydınlığı ile beliriyor. Çocukluğumdan bu yana ilk defa Samanyolu’nu Adatepe gecelerinde gördüm yeniden. Samanyolu’nu, Çolpan ve öteki yıldızları.” – Hilmi Yavuz

Adatepe Taş-Mektep

Adatepe’nin ilk aklagelenlerinden biri taş-mektep olsa gerek. Burası aslında bir ilkokul.1985 yılına değin aralıksız hizmet vermiş. Öğrenci azlığından dolayı kapatılan okul 1997 yılında taşmektep kadrosu tarafından kiralanarak felsefe, sanat, sanat tarihi ve edebiyat alanlarında seminerlerinin serbest atölye çalışmalarının yapıldığı bir alana dönüşmüş. Ziyaret ettiğimiz tarihlerde açık bulamasakta böyle bir oluşumun burada olması gerçekten çok hoş olmuş. 

Zeus Altarı /Sunağı

Eğer bir tanrı olsa idiniz bir savaşı nereden seyrederdiniz ? İşte Kaz dağlarında bulunan ve tüm çevreyi tamamen göz hapsine alan bölgeden Midilli’den Edremit’e kadar uzaklıktaki birçok yerleşim yerini görmenize imkan sağlıyor.

Zeus’un  savaşı burada bulunan ve bir taht’a benzeyen kayanın tepesinden seyrettiği düşünülmüş. Hoş bahsettiğimiz savaş Troia savaşı ise ve Zeus’un burdan savaşı görmesi pek mümkün görünmüyor. Ama mitolojideki tanrı mantığına göre düşünürsek Zeus’un her yerden herşeyi yapabilme kudreti vardır. Bu tepede olmasına da gerek yok. Altar/Sunak bilindiği üzere Tanrılara kurban sunmak için kullanılan yapılara denilmektedir. Burayı gün yüzüne çıkaran maceraperest  Schlieman ( Kendisi arkeolog olduğunu iddaa eden hazine avcısıdır ve Troia hazinelerini kaçırmıştır). Zeus’un savaşı buradan seyrettiğini varsaymıştır.Nedeni ise İlyada destanında geçen şu dizelerdir.

“Vardılar hayvanların anası, kaynağı bol İda’ya Gargaron’daydı Zeusun tapınağı, kokulu sunağı”.

Altara merdivenleri trımanıp ulaşın. Müthiş bir manzaraya ulaşacaksınız.
Altar’dan manzaraya bakış

Neyse buradan bir felsefe çıkarmadan altara köye girişinden giriş yapıldığını hatırlatalım. Eğer sıcak bir havada iseniz yürümek sizi biraz yoracaktır ki çünkü nefes kesebilen bir yürüyüş yolu orman içinden sizi bekliyor. Altar girişinde köy halkının satış yaptığı küçük tezgahlarda yöresel ürün satın alabilirsiniz. Ayrıca tepeye ulaşmak için bir at sürüşü de gerçekleştirebilirsiniz.

Adatepe Zeus Altar Yolu

Adatepe Köy Meydanı 

Köy Meydanı aslında  tamamen bütün zamanınızı geçirebileceğiniz yer olabilir.  Meydanda aracınızı park edebileceğiniz geniş bir alan mevcut. Köy meydanının dört bir tarafında oldukça süslü mekanlar bulunuyor. Aşağıda köyde test ettiğimiz birkaç mekan hakkında bilgi verebiliriz.

Adatepe Köyü

Dutdibi kahvesi;  meydanın alt tarafında yer alıyor. Yukarıda yazdığımız ilk gece kabusumuzun etkisi mi , yoksa gerçekten çok leziz olmasından mı bilemedik mekanın peynirli ve otlu gözlemelerine bayıldık. Ablamız sebzelerini kendi bahçesinden topladığını belirtti. Daha sonra aynı mekana dönüş yolumuzda tekrar uğradık tavsiye ederiz.

Sabun KayfeBu mekan daha çok yemekleri ile popüler bir mekan olsa da bizim gibi bir köy turu yaptıktan sonra bahçesinde  birer türk kahvesi içebilirsiniz. Mekanda mantıdan patlıcan yemeklerine bir yelpaze mevcut.

Adatepe Sabun Kayfe

Adatepe Dondurmacısı : Keçi sütlü gerçek meyveli sloganı ile Abdi Usta, sadece bölgede yetişen ürünlerden üretilen çeşitleri ile hizmet veriyor. Örneğin biz hiç zeytinli dondurma görmemiş, otlu dondurma yememiştik.

Adatepe Dondurma

Çınaraltı Çay BahçesiÇınar olur da çaysız olur mu ? tabiki de olmaz. İşte çay üstüne çay söyleyip keyif yapacağınız yer burası.

Adatepe Çay Bahçesi

Hüseyin Meral Zeytinyağı&Sanat EviSalatalık sütünü duymuştum ama Zeytin sütünü duymamıştım.  İşte Zeytinyağ sabun çeşitlerinin ve taş değirmenin bulunduğu ayrıca da bir kafe olan mekanda bir öykünün içinde bulunabilirsiniz.

Hüseyin Meral Zeytinyağı&Sanat Evi

Köy BakkaliyesiKöyün herşeyi olurda bakkalı olmaz mı ? Çok şirin görünümlü bir bakkal burası. Hemen meydan da yeşil tabelası ile gözüküyor. İçeride ilginizi çeken yöresel ürünler bulabilirsiniz.

Zeytinyağı Müzesi : Zeytinyağı müzesi köyün dışında Küçükkuyu’da bulunuyor. Giriş’in ücretsiz olduğunu belirterek, müze içerisinde zeytin’in ve yağının hayat öyküsünün, birçok araç gerecin yer aldığı bir müze kurulmuş. Oldukça ilgi çeken müze Lise yanında konumlanıyor.

Yeşilyurt

Kazdağlarında yer alan bu güzide köy Adatepe gibi turistik bir hale bürünmüş. Tertemiz havası, taş evleri ve sokaklarının yanı sıra şehir gürültüsünden kaçıp zamanı unutturmaya yetecek huzuru, sokak ve evlerin çiçekler ile cümbüşü ile sizi kendisine bağlayacak.

Yeşilyurt Köyü – Çanakkale

Yeşilyurt köyünde bir kahvaltı öğününüzü geçirebilir, sokaklarında mutluluğunuzu kadrajlara yansıtacak çocuksu hallere bürünmeniz mümkün. Biz köy meydanında yer alan Çakır kahvaltı evinde kabak çiçeği dolmasından, yaprak sarmaya, enginardan fasulyeye değişik lezzetler tattık. Yiyeceklerin taze ve leziz olduğunu belirtmekte fayda var. Kazdağları rotanıza Yeşilyurt’u eklerseniz pişman olmazsınız.

Yeşilyurt Çakır Kahvaltı Evi

Köyde konaklama yapmak isteyenler için ise taş konaklardan kasırlara ulaşan alternatifli seçenekler mevcut. Burada kalmak sanırım kafadaki stresi, endişeyi tamamen bitirmek için birebir.

Yeşilyurt Köyü

Ayrıca köy merkezinde bulunan köyün camisinin de köy dokusuna uyduğu ve bir çınar gibi 700 yıllık olduğunu belirtmekte fayda var. Köy meydanında yine birçok yöresel ürün ve doğal yiyecek satın alabileceğiniz dükkanlar ve stantlar bulunmakta.

Yeşilyurt Köyü Sokakları, Cami.

Çamlıbel Köyü

Çamlıbel köyü adını ünlü üstad aktör Tuncel Kurtiz ile duyurmuş bir köy. Balıkesir Akçay sınırları içinde yer alan köy Adatepe ve Yeşilyurt gibi Kazdağları eteklerinde kurulan diğer bir köy.

Zeytinbağı 

Çamlıbel Köyü’nün en önemli noktası burası olsa gerek. 2 gün boyunca köy köy gezmeye çalıştığımız yerlerde nereye gitsek ayrılmak istemedik, nereyi görsek neden burada yaşamıyoruz diye iç çektik. İşte rahmetli Tuncel Kurtiz Bey ve eşinin hatıralarının yaşadığı, konaklama ve restoran olarak işletilen mekanı yemyeşil bahçesi, leziz tatları  ve samimi ortamı ile çok seveceksiniz.

Çamlıbel Zeytinbağı Kahvaltı için gittiğimiz mekanda mutlaka rezervasyon yapmanız gerektiğini hatırlatmış olalım. +90 266 387 3761 – 62 nolu telefonlardan bilgi alabilirsiniz.

Çamlıbel Köyü Zeytinbağı

’Zeytinbağı Otelde yapılmaya çalışılan, şehirden bunalan insanlara ‘şık bir seçenek’ sunmak değil. Onlar kendi hayallerindeki gibi bir dünya kurmuşlar, şimdi kendileri ile aynı özlemleri taşıyan insanlarla paylaşarak o dünyayı ayakta tutmaya çalışıyorlar.’’  – Hülya Ekşigil

Köyün dikkat çeken diğer mekanları ise Saklıbahçe, Taşbahçe ve Çınaravlu olarak öne çıkıyor. Ayrıca köyden hediyelik eşya ve yöresel ürün satınalamı yapabileceğiniz dükkanları bulabilirsiniz.

Tahtakuşlar – Alibey Kudar Etnografya Galerisi

Çamlıbel Köyü’ne komşu Tahtakuşlar Köyü’nde meraklısına özgü bir etnografik ögeleri içeren bir galeri mevcut. İçinde eski dikiş makinalarından yöresel kıyafetlere kadar birçok dikkat çekici antika ürünler bulunmakta.

Hasanboğuldu & Sütüven Şelaleleri

Burası kazdağlar eteklerinde onlarca dereden birtanesi ve üzerinde gölet oluşan bir doğa harikası. Ulaşım için Zeytinli ve Kızılkeçili köyleri kullanılıyor. Zeytinli’den ulaşım sağladığınızda bölge hakkında bilgi alabileceğiniz Kazdağı Milli Parkı Tanıtım Ofisi bulunuyor. Milli parkı gezi için yerel rehberler eşliğinde turlar düzenliyor. Turlara katılım sağlayabilir detaylı bilgi alabiliyorsunuz. Zeytinli’den Beyoba yönüne doğru ilerlediğinizde ise orman yolu ve dar yolları takiben şelalelere ulaşıyorsunuz.

HasanBoğuldu

Burada kimseyi eleştirmek istemeyiz ama ortam o kadar kalabalık ve mangalcı piknikçi ile doluydu ki ne yürüyebildik ne dumandan nefes alabildik. Bir yandan yurdum insanının doğayı merakı bizi sevindirse de km’lerce uzayan araç kuyruğunun sonunda bir park yeri bulup ücretli bir otoparka aracı bırakıp yolu olmayan patikalarda salınmak fikri çokta değmedi. En güzeli hafta içi ve tatil olmayan bir günde gitmek.

Hasan Boğuldu Hikayesi

Adı şelalesi ve milli parka verilen Hasan, bir aşk öyküsünün sonucunda efsaneleşmiş. Efsaneye göre  Obalı Emine ile Ovalı Hasan evlenmesi için şart koşulan unsur Hasan’ın bir çuval tuzu sırtında taşıyıp hiç durmadan getirmesi imiş. Bu şartı yerine getirmek yola koyulan Hasan ve birlikte giden Emine tuz çavalını taşımasını izler, yarı yolda takattan düşen Hasan’dan çuvalı alan Emine tek başına yola devam eder ama Hasan bu olaydan sonra kaybolur. Ondan geriye sadece gömleğini bulan Emine ise bu gömlek ile kendini bir ağaca asar.

Sütüven

Antandros Antik Kenti

Antandros Antik Kenti, Kazdağlar eteklerine kurulmuş antik bir kenttir. Antandros ismi Altınoluk semtinin eski adıdır ve mitoloji’de Troia savaşından kaçan Aeneas’ın Roma şehrini kurmadan evvel 20 gemi yaparak yola çıkışının gerçekleştiği yerdir.

Bildiğiniz üzere Kazdağlar (ida) ve Troia savaşı Anadolu’da antik dönem eserleri içinde önemli bir yer tutar ve birçok anadolu antik kentinde bu öykülere rastlarız. Aeneas’ın öyküsü de Çoban Ankhises ve Tanrıça Afrodit’in aşkından olma bir efsane karakterdir. Zeus’u kızdıran bu aşk yüzünden babası sakat kalan Aeneas Troia’da Akha ordusuna karşı savaşmış ve şehir düşünce babasını sırtında buraya kadar taşımış.

Antandros

Tarihi MÖ 2000’lere dayanan kent Assos ile Adramyttion (Edremit) arasında bir geçiş noktası oluşturmuş. Kente süren kazılar sonucunda etkileyici taban mozaikleri bulunmuş olup sergilenmektedir. Konum Bilgisi

Diğer Gezilecek Yerler

Bunca aldığımız not Kazdağları için biliyorum ki yetersiz. Çünkü bu bölge artık bir turizm rotası her gün yeni bir mekan ve keşif ortaya çıkabilir.

Ek olarak bu bölgede bulunan Mıhlı Taşköprü, Roma döneminden Troia’ya eski ulaşım yolu üzerinde kalan tek köprü olarak dikkat çekiyor. Konum Bilgisi   Yalnız buraya ulaşım yolunun iyi olmadığını duyunca keşif edip etmemek konusunda tereddüt yaşayabilirsiniz.

Bağlantılı diğer yazılarımız

Çanakkale Kent Rehberi 
Çanakkale Gezilecek Yerler
Assos Gezi Notları 
Alexandria Troas Notları 
Truva Gezi Notları 
Bozcaada Notları 
Cunda- Ayvalık Notları

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Finansal Okuryazarlık

Finansal Okuryazarlık

Nisan 16, 2024
Ünlü Roma Amfitiyatroları
Geçmişe Yolculuk: Nostaljik Oyunlar ile  Tebessüm

5 Comments

  • Güzel paylaşımlar. Devamını dilerim

  • ma che bel posto! Ricorda molto l’Istria; le coste anatoliche debbono essere bellissime

    ne güzel bir yer! Istria’yı çok hatırlıyor; Anadolu kıyıları güzel olmalı

  • sì, mi piacerebbe molto! Saluti dall’Italia ai miei amici turchi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts