Tertemiz Kazdağları havasının püfür püfür hissedildiği Edremit Körfezi’ne ve Midilli’ye komşu Ayvalık ve Cunda’dayız. Sokaklarında dolaşmanın, çeşit çeşit tatlarına bakmanın sakinliğin ve huzurun adresi Cunda ve Ayvalık’ta geçirdiğimiz zamanda yaptıklarımızı derleyip sizin için bir Ayvalık Gezi Rehberi, yanında da Cunda Gezi Rehberini hazırladık. Bir ada olan Cunda (Alibey) Ayvalık’tan yapılmış bir köprü ile Ayvalık’ın bir parçası olmuş durumda.

İlk kez Kazdağları köylerini gezdikten sonra uğradığımız bölgeye daha sonrada yolumuz düştü ve her defasında notlarımızı güncelledik. Umarım güzel bir rehber olur. (=

Ayvalık’ın Denizden Bir Görüntüsü

Ayvalık Gezi Notları

Ayvalık kendine has lezzetleri, küçücük dar sokakları, korunmaya alınmış tarihi Rum taş evleri ile karşıladı bizi. Bu sevimli yerleşim yeri etrafında yaklaşık 22 adanın olduğu, ülkemizin tarihi konak ve binaların en fazla olan yerdir. Eğer yolunuz Ayvalık’a düştü ise özetle;

  • Ayvalık’ın renkli ve dar sokaklarında kaybolun, her köşe başında her bina önünde kendinizi fotoğraf çekerken bulacaksınız,
  • Cunda ( Alibey ) adasını keşfedin. Hemen Ayvalık sahilden kalkan tekneleri kullanın.
  • Ayvalık’ın yöresel tatlarını keşfedin, tostundan, tatlılara ve  kurabiyelere kadar tadacağınız çok şey var.
  • Boşnak göçmenlerin yerleştirildiği şirin Küçükköy‘ü gezin.
  • Sarımsaklı ve Cunda sahillerinde denize girin.
  • Muhteşem manzarası ile doğa harikası Şeytan sofrasına çıkın.
  • Eğer şartlarınız mümkün ise Midilli Adası’nı keşfedin.
Ayvalık Belediye Binası ve Sahili

Antik Çağ’dan bu yana varlığını sürdüren Ayvalık, Mysia, Hitit, Frik, Lidya, Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına evsahipliği yapmıştır.
Cunda adası girişinde  yer alan Antik Kent Pordoselene yerleşimin çok eskiye dayandığına dair bir kanıt sunuyor bizlere. Porsodelene Kulesi adanın batısındaki Maden adasında kalınıtıları bulunmaktadır. Ayvalık’taki diğer yerleşimin adı ise Herakleia‘dır. İğdeli Plajı’nın yakınındaki Çakalya burnunda yerleşik olan kentten geriye maalesef bir şey kalmamıştır. İşte bu kadar eski bir yerleşimin olduğu bir bölgeden bahsediyoruz. Bunu dolaşırken rahatlıkla hissedeceksiniz.

Ayvalık Kordon

Ayvalık Nerede ?  Nasıl Gidilir?

Ayvalık Balıkesir ilimize ait bir ilçe olarak gözükse de Kazdağları ile birlikte Ege Bölgesi’nde yer alır. ( Artık nasıl kategorize edildi bilmiyorum. İl Marmara’da ilçe Ege’de) Ulaşım İzmir ve İstanbul’dan ulaşaklar için yaklaşık 400 km’dir. Çam ormanları ve zeytin bakımından meşhur olan Ayvalık’ta irili ufaklı 24 ada bulunur. Gömeç, Dikili ve Bergama’ya komşu kentin batısında Ege Denizi bulunur.

İstanbul’dan ulaşmak için Edremit hava-alanına yaz mevsimi dahilinde uçuşlar bulunuyor.  Açıkçası eğer arabanız yoksa da kiralamanız çok faydalı olacaktır.

Ayvalık ulaşımı içinde günübirlik ada turlarından da bahsetmekte fayda var. Ayvalık Adaları’na yemekli ada turları yapan tekneler sabah 10:00’da hareket ederken akşam dönüşleri ise 18:00 olarak belirlenmiştir. Aynı şekilde Yunanistan Midilli Adası’na 2 saatlik süre içerisinde geçiş yapabilirsiniz. Bunun için iİlçe merkezindeki seyahat acenta noktalarından bilgi alabilirsiniz.

Ayvalık Camlı Kahve

Ayvalık Nerede Kalınır?

Ayvalık’ta konaklama seçenekleri arasında ön plana çıkan seçenekler butik otellerdir. Resort olarak ise Murat Reis Ayvalık birçok kişinin de tercihi olarak ön plana çıkmaktadır.

Biz konaklama tercihi olarak Ayvalık’taki Orchis Butik Otel‘i tercih ettik. Gönül rahatlığı ile 10 üzerinden tam puanımızı kazandılar. Odadaki mobilyalardan restoranındaki menü tercihlerine kadar her şey ince bir fikir ile düşünülmüş eski bir sabun fabrikasından dönüştürülen otel güzel bir seçenek.

Orchis Butik Hotel

Fabrika’nın buradaki zeytinyağı ve sabun üretim fabrikası kapanınca Ayvalık’ın hemen göbeğinde fabrika binaları sanat&sergi alanına, markete dönüşürken bir bölümü de otel olarak işletilmeye başlanmış.

Orchis Butik Hotel Odası

Orhis’in butik otel Ayvalık

Aslında Cunda otellerinin pahalı olması bizi buraya yönlendirmişti. İyi de olmuş diyebildik çünkü çok memnun kaldık. Ayrıca Ayvalık içinde eski binaların dönüştürülmesi ile oluşturulan çok güzel butik oteller var. Makaron Konağı,Beyaz Yalı,Kidalyo gibi otellere göz atabilirsiniz. Orhis için fiyat almak için bizim de kullandığımız Agoda uygulamasına bakabilirsiniz : https://www.agoda.com/

Ayvalık’ta Yemek

Hadi bu cümleyi kuralım beraber. Rakı-Balık-Ayvalık. Balık o kadar eşleşmiş ki burası ile çarşısında dolaştığınız bir çok noktada Ayvalık’ın simgesi olarak karşınıza çıkacak. Her ne kadar alkol ile aramız olmasa da hem Ayvalık’ta hem de Cunda’da akşamların gece eğlencesi meyhaneler olarak ön plana çıkıyor. Bunun için sokaklarda kendinizi seyre dalmış yürürken birçok mekanı görüyor olacaksınız. Artık hangisi daha içinize sinerse onlardan birini tercih edebilirsiniz.

Ayvalık Meyhaneler

Başta Vedat Milor gibi eleştirmenler rakının balığın tadını bozduğunu düşünürler. Artık siz hangi türlüsüne karar verirseniz

Tabi Ayvalık denilince en önemli bilindik lezzet ise adı ile anılan tost. Peki en iyi Ayvalık tostu nerede yapıyor sorusuna cevap ise ismi ile anılan Tostçular Çarşısı. Sıra sıra tost büfelerinin yer aldığı çarşıda biz Mesut Büfe’yi denedik. Birbirlerinden çok farklı olacağını sanmıyorum.

Ayvalık Tostu
Ayvalık Tostçular Çarşısı

Ayvalık’ın  önemli lezzetlerinden birisi de damla sakızlı kurabiyesi. Kurabiye tadımı yapabileceğiniz Ayvalıkta birden fazla yer mevcut. Ama kanımca en güzeli bu işin uzun yıllar imalatçılığını yürüten Karamanlar Fırını‘.

Ayvalık Kurabiyeleri

Ayvalık’ta Barbaros Caddesinin birden fazla kez arşınlayın.  En güzel sıralanan kafeler, perşembe günleri kurulan pazarı ve butik dükkanlarını çok seveceksiniz.

Macaron Muhallebecisi Ayvalık

Damla Sakızlı kurabiye olur da muhallebi olmaz mı ? Yine Barbaros Caddesi’de bulacağınız Macaron Muhallebicisi‘nde bu tadı deneyin.

Macaron Muhallebecisi-Sakızlı Muhallebi

Peki kurabeyeleri yedik, üstüne bir de kahve lazım. işte hemen yanındaki Camlı Kahve‘de kahvenizi yudumlamamanız için neden yok.

Tadına bakıp sokağında salındığımız diğer bir nokta ise Caramel Cafe. Caramel bir ara sokakta yer alıyor ve yaz mevsimine aldırmadan nasıl oluyor bilmiyorum sokakta masalarına oturduğunuzda püfür püfür rüzgar esiyor. Günün her saati mantı bulmanız mümkün ve gayet güzel yapıyorlar. Mekanın içi ise antika eşya cenneti gibi. Aklınıza gelebilecek bir çok dekoratif eşya var.

Cafe Caramel

Ve tabiki de Ayvalık’ın güzidesi Güler Tatlıhane‘si. Popülerliği sakızlı kurabiyeleri ile öne gelse de bu küçük mekanda  Lor Tatlısı yiyin. Üstüne damla sakızlı dondurmasını koydurmayı ihmal etmeyin. Yalnız mekan çok küçük olduğundan ancak sokaktaki küçük masalara oturabildiğinizi söyleyelim.

Ayvalık Güler Tatlıhanesi Lor Tatlısı
Ayvalık Güler Tatlıhanesi Dondurma

Ayvalık’ta çok sayıda kafe bulmak mümkün. Bunlardan biri de Kvcii. Güzel dekor edilmiş bu mekanda kahve tatlı çeşitleri bulunuyor. Biz gittiğimizde Cheescake ve Tiramusu bulmuştuk. Lezzet performansı orta idi.

Kvcii Ayvalık

Eğer kahvaltı yapmak isterseniz de Orchis Restaurant‘ın kahvaltısını önerebiliz. Haftasonları açık büfe şeklinde iken normal günlerde kahvaltı tabağı şeklinde veriliyor.  Aynı restaurantta akşamları ise rum-türkçe şarkılara eşlik edebilirsiniz. Her ihtimale karşı rezervasyon yapmanız da fayda olabilir. (0266) 313 02 12.

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

Ayvalıkta Gezilecek Yerleri aşağıda sıraladık.

 Taksiyarhis Anıt Müzesi

Ayvalık merkezde İsmetpaşa Mahallesi’nde yer alan kilise kitabesinden anlaşıldığı üzere 1844 yılında inşa edilmiş. Ara sokaklarda dolaşırken karşılaşacağınız Tahsiyarhis Klisesi Ayvalık bölgesinde Cunda ve Ayvalık’ta olmak üzere 2 adet bulunmaktadır. Görsel bir sanat şöleni sunan klisenin restorasyonu 203 yılında tamamlanmış ve içinde Hristiyanlığa özgü resim ve pasteller içerir. Konumu

Taksiyarhis Anıt Müzesi, Ayvalık

Ayvalık Saatli Cami

1870 yılında Agios Yannis adıyla inşa edilen bir kilise 1928 senesinde camiye çevrilmiştir. Adını kuzey ve güney cephesinde bulunan kare, doğu ve batı cephesindeki yuvarlak saatlerden almıştır.

Ayvalık Saatli Cami

Ayvalık Ayazma Kilisesi

Herkesin bildiği üzere ayazma kutsal su anlamına gelir. Hikayesini paylaşmakta fayda olabilir, Küçük bir kız her gece rüyasında Meryem Ana’yı görür. Meryem kıza bir kaynaktan fışkıran suyu işaret ederek bu suyu içmektedir. Sonrasında kızın işret ettiği yerde kazı yapılır ve su çıktığı görülür. Bunun üzerine buraya 1890 yılında bir kilise inşa edilir. Harabe durumundaki yapı müze haline getirilmek üzere kamulaştırılmıştır.

Diğer noktalara bakacak olursak;

1850 yılında kilise olarak inşa dilen ve camiye dönüştürülen Hayrettin Paşa Cami, 1790 yılında kilise olarak yapılan ve  1923 yılında camiye dönüştürülen Çınarlı Cami ile ilçe merkezinde bacası hala duran Komili fabrikası ve depoları ( buradaki yapılar sanat gelerileri, kafeler ve butik oteller olarak kullanılıyor)  diğer noktalar olarak dikkat çekiyor.

Ayvalık Komili Fabrikasına ait baca.

Cunda ( Alibey) Adası Gezi Notları

Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünün inşa edildiği yer olarak bilinen Alibey Adası , plajları, tarihi dokusu, tertemiz havası ile Ayvalık ziyaretiniz de ziyaret edeceğiniz bölgelerin başında geliyor.

Cunda (Alibey) Adası

Cunda ismi İtalyanca “yelken açmak” manasına gelmektedir ve bu şehir deniz kenti olarak bilinmiş ve tanınmıştır. Alibey Adası ismi ise Komutan Ali Çetinkaya’nın anısına adaya verilmiştir. İzmir işgalinden sonra askeri anlamda ilk kurşunu atan kişi olarak adı geçen Çetinkaya’dan Atatürk Nutuk’tada bahseder.

Türkiye’nin Ege Denizi’ndeki 4. büyük adasına ulaşım Ayvalık’tan tekne turları ile sık sık ve minibüsler ile yapılabiliyor. Biz Ayvalık bölgesinde konaklayıp rahatlıkla Cunda’ya geçip gezebildik, nitekim Cunda bölgesi otelleri Ayvalık bölgesindeki otellere nispeten biraz daha pahalıdır.

Cunda Gezilecek Yerler

Aşağıda Cunda Gezilecek Yerler sırası ile gezebilmeniz içindir.

Cunda Taksiyarhis Kilisesi

Kilise 1873 yılında inşa edilmiştir. Taksiyarhis koruyucu melekler Cebrail ve Mikhail’ atfedilmiştir. Neo klasik mimari ile inşa edilmiş binada tek kubbe ile ion başlıklı iki sütun ile süslenmiş, diktörtgen planlı olarak tasarlanmıştır. Kemerli penceleri ve yığma tekniği ile örülmüş duvarlar sahip olan kilisenin iki çan kulesinden sadece biri ayakta kalmıştır. Duvarlarda sarımsak taşı ocaklarından çıkarılan sarımsak taşı kullanılmıştır.

Müze penceresinden Cunda evlerine bakış

Cunda Aşıklar Tepesi

Haritalar’da Aşıklar tepesi olarak görünen yerde dünün Agios Yannis Kilisesi, bugünün Sevim-Necdet Kent kitaplığı bulunur. 17 yüzyıldan kalma şapel ile değirmen restore edilmiş ve burada faaliyet gösteren bir kafeterya ile ziyaretçilerini beklemektedir.

Agios Yannis Kilisesi

2007 yılında bu kitaplığa kavuşturulmuş yapıda Muhtar Kent babasından kalma 1300 kitabı bağışlamıştır.

Sevim Ve Necdet Kent Kitaplığı

Cunda Taş Kahve

Taş Kahve sarımsak taşı işçiliği kolonsuz yapısı ve yüksek tavanı ile dikkat çekici bir yapı olarak karşımıza çıkar. 1927 yılında Girit’ten bölgeye gelen Hüseyin Bey tarafından işletilmeye başlanmıştır.

Şuanda Ali Barış’a ait olan mekan dededen-oğula olan yeri işletmeyi sürdürmektedir. Mutlaka uğrayın.

Cunda’da II.Abdülhamit döneminde yapılmış Hamidiye Cami, 1862 yılında sarımsak taşından inşa edilen Despot Evi ile yöresel semt pazarı gezilecek diğer yerleri oluşturuyor.

Despor Evi – Cunda

Despot Evi’nin günümüz itibari ile restorasyonu bitmiş ve adanın konaklama konusundaki en popüler yeri. 1862yılında Yunanistan’ın devlet olmasının Rum Halkının sevinçten verdiği bağışlar ile yapılmıştur. Despot (din adamı) manasına gelen bina Yeşilçam’ın Hayat Bayram Olsa ve Kambur isimli filmlere kadraja alınmıştır.

Cunda’da konaklama yapmak isterseniz çok sayıda butik otelden birini tercih edebilirsiniz. Biz yeni faaliyete geçen Özerbey Konağına misafir olduk. Yeşil bahçesinde zaman geçirmek oldukça keyifliydi

Cunda Özerbey Konağı Bahçesi

Adanın kuzey tarafında ise denize girebileceğini Çataltepe Plajı var. Yine bu bölgede konaklayabileceğiniz çok sayıda butik otel işletmesi bulunuyor. Adanın batısı ve kuzeyi yapılaşmaya kapalı ve zeytinlikler ile kaplıdır. İğneli Koyu ve Sobe Plajı sessiz ve sakin denize girilecek noktalar olsada buraya ulaşım karadan ancak yerden yüksek bir araç ile mümkün olabilir.

Bütün bunların yanında Cunda’da denizin üstünde yürüyebilirsiniz. benzerine Marmaris Kız Kumu’nda rastladığımız sığ deniz yüzeyinde yürüme eylemi Maden Adası Gümüş koyu ile Cunda arasında yer alıyor. Biz görmedik ama : (Mutlu’nun notları için)

Ayvalık Küçükköy

Küçükköy’ün eski ismi Yeniçerahori’dir.  1462 yılında Midilli’de meydana gelen isyanda ada tekrar korsanların eline geçmesin diye bu bölgeye yeniçeriler yerleştirilmiştir.

Küçükköy Köy Meydanı

Köy’de Yugoslavya’dan ve Yunanistan’dan gelen Türkler yaşamaktadır. Peki bu köyde neler yapabilirsiniz?

  • Köy meydanında yer alan köy müzesini mutlaka ziyaret edin.
  • Küçükköy Merkez Camii( Aya Athanasiu) görün.
  • Boşnak böreğini Bosanksa Pita’da tadın.
  • Kahveniz için Zet Cafe’ye uğrayın.
  • Sanat Atölyelerini dolaşın.
  • Şeytan Sofrası, Sarımsaklı ve Badavut için zaman ayırın

Ayvalık Küçükköy Kent Müzesi

Küçükköy Kent Müzesi’nde buraya yapılan Göç’ün hikayesini göreceksiniz. Bununla birlikte yöreden toplanan etnografik ögeler ile zenginleşen bir de koleksiyon oluşmuş.

Ayvalık Küçükköy Kent Müzesi

Müzede Balkanlardan gelen Boşnaklar, adalı tabir edilen Midilli’ler ve Serezliler’in yer aldığını öğrenirken, memleketinden gelenlerin geleneklerini bırakmadıklarını ve sürdürdüklerini görüyoruz.

Aslında Göç’ün ne olduğunu Ayşe Kilimci’nin dizeleri ile anlatmak gerek

Bir çiçeği köklersin,toprağın silkelersin, götürür başka bir toprağa dikersin. Göç Bu Demek.Başka toprak, başka ülke, başka dil, köklendiğin topraktan sökülmek demek.

Hasret Demek Göç.

Komşuların anıların geldiğin yerde kalır.Sudan çıkmış balığa dönersin, gene de balık toprakta köklenir.”

Ayvalık Kabbak Evi Atölyesi

Köy’de yediğimiz börekler sonunda kısa bir köy turu sonucunda Zet Cafe’de kahve içerken karşılaştık Bülent Bey ile. Köydeki herkes ile selamlaşıp bize hoşgeldiniz dediğinde samimiyetinden gözlerimiz ışıldamıştı.

Küçükköy Kabbak Evi

Bizi eşi ile inşa ettiği Kabbak evine davet ettiğinde ayrıca mutlu olduk. Çok ince işçilikler ile  emekler ile oluşturdukları kabak lambalarını sergileyip satıyorlar. Eğer yolunuz buraya düşerse Yasemin ve Bülent Bey’in müthiş samimi sohbetlerine katılıp, yaptıkları lambaları görüp satın alabilirsiniz. Ürünleri incelemek için: Kabbak Evi Instagram

Diğer noktalara bakacak olursak, Köyde sanat atölyeleri, kafeler ve ve butik oteller ile taş ev ve sokaklarda dolaşıyor olacaksınız. Aşağıda bir kaç fotoğraf paylaşmak istedik.

Ayvalık Şeytan Sofrası

Bir lav birikintisi üzerinde yer alan Şeytan Sofrası sofraya benzer şekli ile bu ismi almıştır. Lav üzerindeki ayak izi ise Sofranın ismi olmuştur. Ayvalık ile beraber Sarımsaklı, Cunda ve diğer adaların yer aldığı manzarası ile hem Küçükköy hemde Ayvalık turu yapanların ziyaret noktalarından biri olmuştur.

Ayvalık Şeytan Sofrası

Sarımsaklı & Badavut

Sarımsaklı plajları Ayvalık’a 7 km uzaklıkta bulunur. Plajların 8 km’lik altın kumsalı boyunca otellerden kafeteryalara uzanan geniş bir şeridi vardır.

Badavut, sarımsaklı plajının sona erdiği yerde gizlenmiş Ayvalık Tabiat Parkı sınırları içinde yer alan Osmanlı’nın zengin tuz yataklarını barındırmakta imiş. Badavut ismi Batavuti Ruso isimli bir tuğla fabrikasını işleten bir Rumdan kalma imiş. Deniz kıyısında yer Tuz Gölü, artık kurumuş olsa da, karadan sağında yer alan bölümde ilginç kaya oluşumları bulunuyor.

Sarımsaklı-Badavut

Bağlantılı diğer yazılarımız

Çanakkale Kent Rehberi 
Çanakkale Gezilecek Yerler
Assos Gezi Notları 
Alexandria Troas Notları 
Apollon Smitheion Notları
Truva Gezi Notları 
Bozcaada Notları 
Kazdağlar Gezi Notları 
Bergama Gezi Notları

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Hisse Senedi Yatırımı

Hisse Senedi Yatırımı

Nisan 18, 2024
Finansal Okuryazarlık

Finansal Okuryazarlık

Nisan 16, 2024
Ünlü Roma Amfitiyatroları
Previous Post

Next Post

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts